25. 7. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
25. 7. 2005

Klausovo Národní souručenství

Podpora, které se prezidentovi dostalo od spolku krajně pravicových politických stran a kterou jeho jménem tajemník Jakl opětoval, dává tušit nejen to, že Václav Klaus přestal být prezidentem všech občanů. Dává tušit i jeho budoucí orientaci. Obrana "národních zájmů", obhajoba "české státní ideje" či akcent na další symboly "národního obrození" činí prezidenta v roce 2005 směšnou figurou evropské politiky.

Následná obhajoba ze strany Národního sjednocení a předsedy Koordinační rady Národních sil dává všem najevo, čí sympatie Klaus má a že klerofašistické a antisemitské politické síly jsou mu sympatické.

Pokud euroskeptickému prezidentovi jsou neonacisté a jiní konzervativní nacionalisté bližší, než "eurofanatici ze sociální demokracie", dal prezident své preference najevo jednoznačně.

Klaus náhle jakoby nepochopil, že toleranci občanů mu získal pragmatický přístup v době jeho kandidatury na hlavu státu. Že antipatie k jeho předchůdci vznikly mimo jiné proto, že Václav Havel od počátku své kariéry kolaboroval s kolaboranty. Bez ohledu na postoje společnosti, jejíž byl prezidentem. Je jedno, jestli jeho sympatie měli němečtí vysídlenci, kterým se hned na počátku své hradní kariéry omluvil, aniž to po něm někdo chtěl, nebo ti, kteří navštěvovali západní ambasády častěji, než jen v souvislosti s vízem na dovolenou. Je jedno, jestli tvořil mýty o "sametové revoluci" on sám, nebo jestli mu jen imponovala gloriola národního hrdiny. Neznám evropského prezidenta, který by se vědomě přátelil s agenty tajných služeb cizích států, i kdyby byly demokratické. Neznám evropského prezidenta, který by legitimizoval neonacisty či jiné krajně pravicové extremistické politické struktury svými díky. Česko je zemí neomezených politických možností.

Prezident Václav Klaus vzešel z ODS a je to na něm vidět. V počátcích politických mobilizací vynesla ODS trumf v podobě hesla "Vaše kupónová knížka volí pravici". Dnes by stejné heslo mohli použít sociální demokraté či komunisté. S úspěchem. Protože vaše kupónová knížka už jednou pravici zvolila. Výsledky známe.

V senátních volbách zaznělo od kandidátů ODS heslo "Právo a pořádek" jako chuť přitvrdit v příliš "liberální" bezpečnostní politice. Když pak - po volbách - ministerstvo vnitra přitvrdilo, křičeli představitelé ODS něco o "grosstapu". V síti zájmu policie uvízli někteří politici ODS.

V komunální politice se Občanské demokratické straně osvědčila nová doktrína - neonacisty a další xenofoby podporující "nulová tolerance" vůči "nepřizpůsobivým" - Romům. Laciný efekt. Fakt, že to mnohde vedlo až k pokusům o stavbu malých koncentráků, obehnaných plotem a hlídaných policií, nikoho nepobouřila. Fakt, že představitelé státní správy pod vedením starosty z ODS "nepřizpůsobivé" občany museli podvádět, zůstal doposud bez potrestání. Znamená to jednotu národa, zájem všech?

Myšlenka Adolfa Hrubého či Josefa Nebeského vzbudit dojem symbolu jednoty prostřednictvím jediné strany a myšlenek celonárodního sjednocení prostřednictvím jedné ideje je lákavá. Fašistické myšlení je pravici vlastní a koketuje s ním vždy, když se cítí delší dobu ohrožena. Moc láká za každou cenu. Výroky o noci dlouhých nožů pak jen předjímají vývoj, který by mohl nastat, kdyby společnost takovéto nebezpečí nerozpoznala včas. Historii si musí lidé prožít znovu, pokud si ji nepamatují. Dykovo Národní hnutí, Branžovského Klub červenobílých, Kramářova Národní demokracie, Národní liga Jiřího Stříbrného, Národní sjednocení, Národní obec fašistická Radoly Gajdy , Rodobrana Šaňo Macha, Vrzalíkova a Kulkova Vlajka, později vedená Rysem-Rozsévačem, Sudetendeutsche Heimatsfront, Henleinova SdP, Beranova Strana národní jednoty, Hlávkova Akce národní obnovy, Špačkova Národní árijská kulturní jednota či pozdější Hrubého Národní souručenství nebo Česká liga proti bolševismu nejsou jen stíny pravicové minulosti české a slovenské politiky.

Národní sjednocení existuje i dnes a vědomě navazuje na svou fašistickou historii. Fašismus je varující ukázkou, jak snadno může být přijímána netolerance, diktatura. Prezident Klaus odkazuje podporou pohrobků této hnědé minulosti na tradice jednoho jediného předchůdce - Dr. Emila Háchy. Ukazuje, že být prezidentem všech může být nad jeho síly. Stačí být kolaborující loutkou - jakékoliv moci.

Chtěl bych Václavu Klausovi vzkázat, že jsem taktéž nepřizpůsobivý - vůči ekonomickému liberalismu, který odmítl rozeznávat špinavé peníze a neštítil se jimi privatizovat ekonomiku do rukou grázlů. Jsem nepřizpůsobivý vůči pravicovému populismu, který směšuje odpovědnost člověka za svůj osud s lhostejností společnosti za osud těch, kteří takto nastavenou odpovědnost neunesou. Patřím k těm "eurofanatikům", kteří evropské zvyklosti, podnikatelskou kulturu i legislativu vítají - právě proto, aby se neopakovaly divoké privatizace zlodějským elitám, kauzy lehkých topných olejů, Komanických, či bratří Helbigů. Aby se vědělo, které mrtvoly sponzorují které politické strany a odkud se ty politické elity vlastně rekrutují.

Vnímám EU jako možnost zavést kontinentální stndardizaci společenských norem i zákonů jako obranu před "haiderizací" politiky, jakou v minulých letech zažilo např. Rakousko či Slovensko. Vnímám Unii jako možnost pro realizaci sjednocení ekonomických i politických zájmů přirozených - spádových - regionů na jiném, než nacionalistickém principu. Vnímám Unii jako záruku multietnického i multináboženského soužití - jako protiklad "rasově čistého" "národního" státu, uzavírajícího se ve své ulitě izolovaného jazyka, izolovaného společenského diskursu i izolovaných ekonomických mafií. Nechci Čechy Čechům, ani Stát pouze pro slušné lidi. Chci otevřenou společnost, pestrou a sociálně stabilizovanou, i když někdy třeba pomocí pozitivní diskriminace. Chci princip společného nebe, společné země a společných starostí.

Narozdíl od prezidentova tajemníka Jakla si nemyslím, že "s tím tři týdny starým dopisem se všichni kádrováci vyřádili již dosyta." Vůči neonacistům a extremistickým konzervativním nacionalistům, řvoucím po ulicích "Nic než národ" mám já osobně "nulovou toleranci". Začínám ji mít i vůči jejich verbálně mírnějším sympatizantům v čele České republiky.

Nestálo by zato obehnat ostnatým drátem alespoň Pražský hrad, aby i zde - už konečně - zavládl v praxi řád a pořádek podle Klausových tužeb? Lákavá představa...

                 
Obsah vydání       25. 7. 2005
25. 7. 2005 Londýnská policie jmenovala osoby, podezřelé z útoků z 21.7.
23. 7. 2005 Britská policie zastřelila Brazilce
25. 7. 2005 Britský ministr zahraničí hájil usmrcení Jeana Charlese de Menezese
24. 7. 2005 Brazílie požaduje vysvětlení, proč a jak byl zabit
23. 7. 2005 Muž zastřelený v Londýně nebyl atentátník
25. 7. 2005 Oni o koze a já o voze Jan  Čulík
23. 7. 2005 Britští muslimové: Máme strašlivý strach
25. 7. 2005 Boj proti terorismu přináší na hranicích konečně své ovoce
25. 7. 2005 Michael  Marčák
25. 7. 2005 Krev zmizelého - východoevropský western Jan  Čulík
25. 7. 2005 Letos žádné zázemí pro novináře Jan  Čulík
25. 7. 2005 Tajemství smokingu Alex  Koenigsmark
25. 7. 2005 Michael  Marčák
25. 7. 2005 Klausovo Národní souručenství Štěpán  Kotrba
22. 7. 2005 Nevadí mi, že Klaus kritizuje EU, ale jak to dělá a s kým se spojuje Karel  Dolejší
25. 7. 2005 Vystřiženo z dobových komunistických žurnálů? Josef  Provazník
25. 7. 2005 SRN: Konzervativci a liberálové ztrácejí většinu Richard  Seemann
25. 7. 2005 SRN: Lafontaine jako divoká karta německých voleb Tomáš  Krček
25. 7. 2005 "Nobelova cena" za ekonomii Josef  Vít
25. 7. 2005 Prešov chce sídlisko, kde žijú Rómovia, obohnať múrom
25. 7. 2005 Sociální stát a problémy imigrantů Veronika  Valachová
25. 7. 2005 Jste vozíčkář, práce není
25. 7. 2005 Panská rasa, divoký odsun a zlí Čechové Michael  Marčák
25. 7. 2005 Postřílet Němce? Štefan  Švec
22. 7. 2005 Der Tag kommt nicht Štěpán  Kotrba
25. 7. 2005 Okupanti utekli ještě před koncem války, kolaboranti zůstali Stanislav A. Hošek
25. 7. 2005 Co mělo přijít místo odsunu? Ondřej  Slačálek
25. 7. 2005 Soucit s těmi, co nemohou zapomenout na prožité křivdy
25. 7. 2005 Název Česko s cizojazyčnými variantami je kodifikován již řadu let Jiří  Kratochvíl
25. 7. 2005 Ať žije bordel a nikdy jinak! Václav  Dušek
25. 7. 2005 Hus -- chaot a kruťas? Jan  Novotný
25. 7. 2005 Ferndando Pereira byl zavražděn! Jan  Rovenský
25. 7. 2005 SRN: Deficit i letos přes 3 %
4. 7. 2005 Hospodaření OSBL za červen 2005
22. 11. 2003 Adresy redakce

Neonacismus a extremistická hnutí v současné Evropě RSS 2.0      Historie >
25. 7. 2005 Klausovo Národní souručenství Štěpán  Kotrba
30. 5. 2005 Polovina Rakušanů věří v možný holocaust Richard  Seemann
20. 5. 2005 Mladá internetová pravice zvolna hnědne Ondřej  Slačálek
6. 5. 2005 V Brně bez zásahu státních orgánů směli pochodovat neonacisté Dušan  Lužný
4. 5. 2005 Inspekci ministerstva vnitra: Proč policie přihlíží kriminálním aktivitám neonacistů?   
4. 5. 2005 Studentský průvod Brnem   
2. 5. 2005 Hitler jako "sociální revolucionář" Richard  Seemann
26. 4. 2005 V Brně proběhne slet nacistů Ondřej  Slačálek
11. 4. 2005 Marks vzjal zerno u Chegela Ladislav  Žák
3. 2. 2005 Holocaust nebyl!? Jan  Maršák
20. 12. 2004 A-kontra o "tak trochu jiné" ultrapravici Ondřej  Slačálek
28. 4. 2004 Kdo se v Praze serve na Prvního máje? Ondřej  Slačálek
9. 2. 2004 Skupina JKG jsou nebezpeční neonacisté   
19. 1. 2004 Privatizace veřejného prostoru a "veřejné" násilí páchané na lidech Štěpán  Kotrba
10. 11. 2003 O Romech a skinheadech Stanislav  Holubec

Modrá šance ODS RSS 2.0      Historie >
25. 7. 2005 Klausovo Národní souručenství Štěpán  Kotrba
22. 6. 2005 Mýty Modré šance viděné očima odborů Pavel  Janíčko
24. 5. 2005 Modrá šance pro zdravotnictví - změní radikálně a nevratně českou společnost k horšímu Jiří  Jírovec
20. 5. 2005 Mladá internetová pravice zvolna hnědne Ondřej  Slačálek
16. 5. 2005 Modrá šance pro bezpečí země Josef  Vít
13. 5. 2005 Ach, my hlupáčci... Petr  Freiwillig
13. 5. 2005 Ať zdechnou na zápraží nemocnic všichni, co nebudou mít na zdravotní pojištění - alespoň se pročistí genofond Josef  Vít
13. 5. 2005 Argumentace kritiků Modré šance je nepodložená, plná chyb a ideologická   
13. 5. 2005 Modrá šance je šancí pro levici Lubomír  Novotný
13. 5. 2005 Rozkradený stát Karel  Braunheld
12. 5. 2005 Krajský hejtman Petr Bendl obdržel z Rakovníka petici 4965 občanů Petr  Kotyk
12. 5. 2005 Superbohatí lidé utrácením české ekonomice neprospějí   
12. 5. 2005 Zelená je dobrá -- ale modrá je lepší! Martin  Škabraha
12. 5. 2005 Neschopnost solidárnosti nebo citový defekt? Lubomír  Novotný
12. 5. 2005 Budou se vybírat nepřímé daně