19. 7. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Václav Klaus - billboard z roku 2002
19. 7. 2005

Klaus se nezbláznil, jen se paktuje s ultrapravicovými nacionalisty

Pan profesor sklízí obdiv toho nejpravějšího křídla oficiální české pravicové scény. Dokonce jako prezident prostřednictvím svého tajemníka Jakla poděkoval Národnímu sjednocení za podporu v kauze sporu s europoslanci. Podle Jakla "prezidenta Klause těší, že Národnímu sjednocení není dění na současné politické scéně lhostejné a otevřeně prezentuje svůj názor na věc". Ironií je, že NSJ v rámci Evropské národní fronty spolupracuje s německou NPD, která odmítá vznik Masarykova Československa jako historický omyl. Není nad to být vlastencem...

A v reakci na seminář CEPu, který komentuje Němec, prohlásila Národní strana, koaliční partnerka NSJ a také vychvalovatelka hradní euroskeptické politiky, Klause "naším prezidentem". Což je, myslím, v tuto chvíli už docela výstižné.

Dopis představitelů politické strany Národní sjednocení prezidentu Václavu Klausovi ZDE

Dopis tajemníka Jakla vedení ultrapravicové politické strany Národní sjednocení ZDE

Petr Němec se ve svém článku pozastavil nad tvrdošíjností, s níž Václav Klaus lpí na neudržitelném strašáku NGOismu. Podle prezidenta má být demokracii nebezpečný takový Bob Geldof, ale ne už například mnohem vlivnější firmy Shell nebo ÖMV, které v Nigérii a Súdánu podporovaly genocidu. Němcovi to připadá šílené. Jsou však na světě i lidé, kteří za tyto názory mají Klause naopak stále radši. A nejen za tyto názory.

Hradní kritika Evropské unie zněla jejich uším jako nebeský chór. Výpady vůči premiérovi za nápad odškodnit československé občany německé národnosti, kteří vystupovali proti nacistům, sklidily bouřlivé ovace. A teď to navíc Václav tak krásně natřel kosmopolitnímu šaškovi, který chce získat peníze pro nepřizpůsobivé přičmoudlíky! No ano -- mluvím o české krajní pravici.

Klausova obhajoba státní suverenity a národní identity sbírá na tom nejpravějším okraji povoleného politického spektra již dlouho mnohá ocenění. Když byl pan prezident kritizován dvěma europoslanci, ukázalo se, že nahnědlí vlastenci jsou ochotni bít se za něj až do těch hrdel a statků. Třeba takové Národní sjednocení mu poslalo podpůrný dopis, za který obratem obdrželo od šéfa prezidentské kanceláře oficiální poděkování.

V Národním sjednocení působí například Radomír Malý, druhdy vydavatel klerofašistického plátku Pochodeň, později Pochodeň dneška. Tento nenávistný antisemitský časopis byl šířen v brněnských katolických kostelích, na což si mnozí věřící, kteří tam přišli hledat pokoj, rozhořčeně stěžovali. V rámci Národního sjednocení je však Malý jistě ve skvělé společnosti, neboť tato strana je součástí evropské sítě podobně zaměřených organizací. Členy Evropské národní fronty, jak se toto počestné sdružení nazývá, jsou například španělští frankisté z La Falange, kteří docela nedávno koupili televizní kanál, rumunská Noua Dreapta, která vychvaluje zakladatele fašistické Železné gardy Cornelia Codreanu, italská Forza Nuova spolupracující s Alessandrou Mussoliniovou, francouzská Le Penova Národní fronta, a mnozí další národovci. Odkazy na členské organizace lze objevit v pravém sloupci www stránky European National Front .

Mezi jinými je tam například i německá NPD, která v koalici se soukmenovci z DVU představuje vážné ohrožení demokracie ve Spolkové republice. NPD zastává názor, že Masarykovo Československo nemělo nikdy vzniknout. DVU zase po sjednocení Německa adoptovala Leninovu teorii nejslabšího článku a v rámci východní orientace finančně podporovala ruské Liberální demokraty Vladimíra Žirinovského. Ano, DVU zastává "strasserovskou" orientaci, hlásá návrat k historicky vzniklým německým hranicím z roku 1939 -- což znamená schlamstnout Českou republiku a s Rusy se rozdělit o Polsko. Zaoceánské kontakty Evropské národní fronty zahrnují zase Národní alianci z USA, jejíž zakladatel William Pierce napsal román The Turner Diaries -- knihu popisující vítězné rasistické povstání v USA. Tutéž knihu, která inspirovala Timothyho McVeigha k pumovému atentátu na federální budovu v Oklahoma City. Tak takové kamarády mají lidé, s nimiž si pan prezident prostřednictvím pana Jakla dopisuje a děkuje jim za podporu. Samozřejmě v zájmu zachování demokracie a suverenity České republiky.

NSJ odmítá tento nevkusný "evropský" politický styl demonstrativně opovrhující všemi zásadami politické kultury i nejzákladnějšími principy demokracie a svobody slova.

NSJ vyjadřuje plnou podporu prezidentu republiky v jeho zápase se stoupenci evropského superstátu a ujišťuje českou veřejnost o svém odhodlání k trvalé obraně hodnot řádu a svobody v naší zemi.

Národní sjednocení je ovšem také součástí širší koalice českých ultrapravicových stran nazvané Národní síly. Tvoří ji kromě NSJ též Republikáni Miroslava Sládka, Dělnická strana, České hnutí za národní jednotu -- a Národní strana. Ta například propaguje zastavení imigrace do ČR, podporuje rasistický Vlámský blok nebo hájí Landův "řád" Ordo Lumen Templi před zkomoleninami J. X. Doležala (na Ordnung Lumpen Lempli). V roce 2003 pořádala NS v Praze "Mezinárodní eurokritický kongres" a na březen 2006 připravuje organizaci další monstrakce -- konference "Evropský nacionalismus 21. století". Vlastenecké články na serveru NS zdobí odhodlané titulky jako třeba "Stop epidemii jménem multikulturalismus", "Cikáni vyhrožují zvýšenou kriminalitou" nebo "Muslimský svět není civilizovaný, ani civilizovatelný". Nic z toho ovšem pohledné předsedkyni strany Edelmannové nezabrání, aby se na euroskeptické besedě moderované Klausem vyfotografovala s přednášejícím profesorem Coughlandem, s nímž si údajně pravidelně dopisuje. Není tedy nakonec nijak překvapující, že 12. července tiskový odbor NS vydal zprávu nazvanou "Klaus na CEPu potvrdil, že je naším prezidentem". Kterýžto název může sám o sobě Petru Němcovi, jakož i ostatním nechápavcům, ušetřit mnohé myšlenkové úsilí věnované snaze vystopovat nezbadatelné cesty páně prezidentova ducha. Budiž ovšem spravedlivě uznáno, že přízni Národní strany se těší i jiní státní zaměstnanci. Například Tomáš Haišman, ředitel Odboru azylové a migrační politiky Ministerstva vnitra ČR.

Demokracii v naší zemi a její suverenitu však ze všeho nejvíc ohrožují NGOisté, Paroubkové a další podobný póvl, který má tu drzost nesouhlasit s prozíravou orientací čestného předsedy Národní strany -- pardon, Občanské demokratické strany...

Autor pracuje v Amnesty International Brno

                 
Obsah vydání       19. 7. 2005
19. 7. 2005 Klaus se nezbláznil, jen se paktuje s ultrapravicovými nacionalisty Karel  Dolejší
19. 7. 2005 Narcis v hlavě Jan  Poštulka
19. 7. 2005 Dvě erodující "slovíčka" z Klausovy novořeči Stanislav A. Hošek
19. 7. 2005 Velmoci spolu neválčí, bojují proti sobě univerzitami Jan  Čulík
19. 7. 2005 PDS se přejmenovala na Levicovou stranu Milan  Neubert
19. 7. 2005 Joschka Fischer bojuje o čest svého úřadu Richard  Seemann
18. 7. 2005 Věrnost občanů, víra a naděje Ladislav  Žák
19. 7. 2005 Ten zatracenej osud
18. 7. 2005 Spravedlností byla jedině smrt Štěpán  Kotrba
18. 7. 2005 Vstřícná gesta by se opravdu dělat měla Miloslav "Kraken" Junek
18. 7. 2005 Co může být za Paroubkovou vstřícností k německým antifašistům Boris  Cvek
19. 7. 2005 Kyrgyzské intelektuálky: "Nejsme loutky americké zahraniční politiky" Jan  Čulík
19. 7. 2005 Proč jako stát dodnes nemáme pro svět jednoslovné jméno?! Miloš  Dokulil
19. 7. 2005 Výroky Filip  Rožánek
18. 7. 2005 Ekonomičtí "teoretikové", důchodci, nezaměstnanost a teorie "mezního užitku"
18. 7. 2005 Co nám utajil Miroslav Šuta Ivan  Brezina
4. 7. 2005 Hospodaření OSBL za červen 2005
22. 11. 2003 Adresy redakce