15. 7. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
15. 7. 2005

Hebron -- zpráva o rozděleném městě ve Svaté zemi

Novodobá, a nutno podotknout tragická historie Hebronu se začala odvíjet koncem třicátých let minulého století.Vše to začalo v srpnu roku 1929. Jádrem sporu byl v té době v britské mandátní Palestině svobodný přístup zbožných židů ke Zdi nářků v Jeruzalémě.

I když se britské správní úřady snažily obě strany uklidnit, situace se po vraždě židovského mladíka rychle vymkla kontrole. Násilné nepokoje se z Jeruzaléma rychle rozšířily po celé zemi a vyžádaly si na dvě stovky obětí na obou stranách. Nejhorší krveprolití se odehrálo v Hebronu, kde bylo arabským davem zabito 67 židů, přičemž zbytek dvoutisícové komunity musel uprchnout ze svých domovů, přestože to byli hlavně religiózní a nesionističtí židé, kteří tu se svými arabskými sousedy žily po staletí v míru.

Důvod, proč měl a má Hebron pro zbožné židy, muslimy a samozřejmě také křesťany takový význam je ten, že jsou zde v Hrobce proroků pohřbeni Abrahám, Izák a Jákob, a kde Abrahám, "otec židovského národa", zakoupil svůj první kus země v Palestině.

Podle radikálních osadníků je tudíž židovské právo na obývání Hebronu nezpochybnitelné.

Na druhou stranu ale Arabové považují nejstaršího Abrahámova syna Izmaela za "praotce Arabů", a tak má pro zbožné muslimy Hrobka proroků (Ibrahímova mešita) také velmi význam. Nicméně židé se po masakru spáchaném v třicátých letech vytratili z Hebronu na plných 40 let a bylo tak přerušeno trvání jedné z nejdéle fungujících židovských komunit na území historické Palestiny.

S vyhranou Šestidenní válkou v roce 1967 a s ní spojenou anexí jordánského území bylo však už jen otázkou času, kdy se náboženští nacionalisté začnou hlásit o to, co jim podle Bible vždy patřilo. V dubnu 1968, v předvečer zahájení židovského svátku Pesach, si ortodoxní rabíni a spoluzakladatelé osadnického hnutí Guš Emunim Moše Leviger a Eliezer Waldman se svými (a několika dalšími) rodinami pronajali hebronský Park Hotel patřící rodině budoucího starosty arabského Hebronu Fahda Kawasmeho a obsadili ho na plné čtyři roky, než se jim od izraelských úřadů podařilo získat povolení k výstavbě osady v samé blízkosti města.

Založili tak osadu, která nese název Kirjat Arba a dnes v ní žije přes 6 000 obyvatel. Eliezer Waldman k tomu dnes říká: "Vraceli jsme se ke svým kořenům. Měsíce jsme byli v kontaktu s Levi Eškolem (bývalý izr. premiér), který nám jednou řekl -- "Nečekejte až vám vláda dá požehnání -- jděte a udělejte to." Cíl židovských osadníků byl (a stále je) jasný. Prohloubit izraelskou kontrolu nad okupovanými územími, osídlit tato místa židovským obyvatelstvem a vytvořit tzv. fait accompli, tedy stav kdy už nebude politicky ani technicky možné jednat o návratu k původnímu stavu.

Jejich hlavním záměrem v Hebronu bylo znovu získat kontrolu nad starým městem, ale hlavně nad Hrobkou proroků. To se jim podařilo o jedenáct let později, kdy manželka Moše Levingera Miriam, také zapálená aktivistka nikdy nezůstávající ve stínu svého manžela, spolu s dalšími aktivistkami a jejich dětmi obsadili v centru starého města dům nazývaný Bet Hadassa, odkud už je žádná sekulární moc nedokázala vypudit. A příchod dalších náboženských osadníků už jen přiléval olej do ohně nespokojených Palestinců. Po útocích Palestinců následovaly útoky židů a naopak.

V následujících letech si násilnosti vyžádaly desítky mrtvých na obou stranách. V roce 1994, v době kdy vyjednavači Organizace pro osvobození Palestiny a zástupci izraelské vlády jednali o budoucím uspořádání, došlo v Hebronu k obzvláště krvavému masakru, který měl na svědomí izraelský osadník -- lékař Baruch Goldstein. Tomu se v přestrojení za izraelského vojáka podařilo proniknout do Ibrahímovi mešity a postřílet tam 29 muslimských věřících. Tento čin vyvolal nejen následné masové demonstrace a odvetné útoky Palestinců, ale i značný šok napříč izraelskou společností, o mezinárodní veřejnosti ani nemluvě. Rada bezpečnosti OSN odsoudila útok židovského osadníka v rezoluci 904, v níž vyzývala aby tamní situaci monitoroval mezinárodní tým složený z příslušníků několika států.

Mise TIPH (Temporary International Presence in the City of Hebron) byla zahájena v květnu stejného roku. Působení této mise však od počátku provázela neschopnost obou stran domluvit se na pravomocích, a o její činnosti bylo podepsáno několik doplňujících ujednání. Poslední z roku 1997 byla podepsána v Oslu a obě strany se domluvily na jejím mnohonárodnostním složení. Dnes se jí účastní 6 států v čele s Norskem, přičemž její mandát je obnovován každé 3 měsíce. (TIPH není přidružená organizace OSN.)

Mnozí po útoku Barucha Goldsteina doufali, že nejradikálnější z osadníků budou vystěhováni, nicméně po vítězství pravicového bloku Likud v roce 1996 bylo jasné, že se tak nestane. Nový izraelský premiér Benjamin Netanjahu k situaci tehdy řekl: "V Hebronu nedojde k žádnému vykořenění židovské komunity -- ne teď, ne zítra, ne v budoucnu -- a to v jakékoli podobě."

Při mírových jednáních v Oslu se obě strany dohodly na rozdělení města. Pod kontrolou Palestinské samosprávy zůstalo 80 % rozlohy města, pod izraelskou správou zbylých 20%, které zahrnují staré město a Hrobku proroků a městské části těsně sousedící s osadou Kirjat Arba. Tato dohoda pro místní obyvatele znamenala, že po stažení izraelské armády v roce 1997 se kvůli čtyřem stovkám radikálních židovských nacionalistů, nastálo ocitlo pod přímou izraelskou kontrolou zhruba 15 tisíc Palestinců. Ochranu židovským osadníkům musí i tak nastálo zajišťovat kontingent přibližně 700 izraelských vojáků.

I když se situace s končící intifádou i tady o mnoho zklidnila (Podle nejčerstvějších zpráv začala izraelská armáda s odstraňováním některých předsunutých vojenských stanovišť ve starém městě. -- deník Ha'arec 23. 6. 2005), přesto došlo jen za uplynulý měsíc k oboustrannému násilí. Ať už se kdokoli staví v izraelsko-palestinském konfliktu na tu či onu stranu, jedno je jisté. Toto tradicionalistické a konzervativní město se v průběhu celého minulého století stalo svárem sporu nejen dvou náboženských, ale postupně také dvou nacionalistických hnutí. Napětí, nesmiřitelnost a nenávist tu ucítíte ve vzduchu na každém kroku.

                 
Obsah vydání       15. 7. 2005
16. 7. 2005 Biochemik, zatčený v Egyptě, "nemá vazbu na al Kajdu"
16. 7. 2005 Dohoda skupiny G8 z Gleneagles o pomoci chudým zemím je ohrožena
16. 7. 2005 Americký konvertita k islámu žaluje vládu USA
15. 7. 2005 Policie zatkla v Káhiře chemika
15. 7. 2005 Londýnská policie "předpokládá, že atentáty měly vazbu na Al Kajdu"
15. 7. 2005 Prezident Klaus se patrně zbláznil. Měl by skončit v klecovém lůžku? Petr  Němec
15. 7. 2005 Hnutí Duha: Nešermujte s naším jménem Dominika  Kovaříková
15. 7. 2005 Hebron -- zpráva o rozděleném městě ve Svaté zemi Lukáš  Blažek
15. 7. 2005 Plná moc Marek  Steiner
14. 7. 2005 Ráj Karel  Toman
15. 7. 2005 Co přijde po ropě? Pavel  Houdek
15. 7. 2005 Vstřícná gesta by se dělat měla Josef  Provazník
15. 7. 2005 Summit v Londýně: "Rozvíjet jednotnou evropskou digitální ekonomiku!" Štěpán  Kotrba
15. 7. 2005 Pozor na cizince! Jan  Čulík
15. 7. 2005 Jsem Brit, Pákistánec i muslim zároveň Jan  Čulík
15. 7. 2005 Etika, ekonomie a povědomí o hranicích vlastní kompetence Ondřej  Čapek
15. 7. 2005 Dovětek o ekonomii na společenském piedestalu Bohumil  Kartous
15. 7. 2005 Romům hořel dům. Požár nevznikl náhodou.
15. 7. 2005 Řeč - zrcadlo duše Zdeněk  Hromas
15. 7. 2005 "Šílená propaganda teroristů"
15. 7. 2005 WTO: jak hluboko bude nutno snížit očekávání? Ludmila  Štěrbová
14. 7. 2005 Zmatek v hlavě čtyř britských mladíků Jan  Čulík
13. 7. 2005 Nebezpečný narcismus Západu Oskar  Krejčí
14. 7. 2005 Dopis dcery Iráku britskému lidu
14. 7. 2005 Nový přístup profesora Prahalada jak odstranit problém globální chudoby Miloš  Kaláb
14. 7. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 25. června -- 1. července 2005
14. 7. 2005 Fox News: "Jak vás ohrožují Jane Fondová a BBC"
13. 7. 2005 Damir Kapidžič: Mám muslimské kořeny, ale piju alkohol Jan  Čulík
14. 7. 2005 Zelení ze Země a zelení z Marsu Pavel  Pečínka
13. 7. 2005 Mistr Jan Hus - národní hrdina nebo nebezpečný náboženský fanatik? Petr  Sláma
4. 7. 2005 Hospodaření OSBL za červen 2005
22. 11. 2003 Adresy redakce