4. 4. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
4. 4. 2005

Signatářům studentské petice:

Nejde o to, která vláda odejde, ale o to, jaká vláda přijde

Jsme chudí i na inteligenci

Koho mi chcete nabídnout, ptá se autorů studentské petice proti vládě Jaromír Máša.

Chápu Vás velmi dobře, také nemám koho volit, už léta, za komunismu jsem měl odvahu k volbám nechodit, a nevím, zda to, v čem žijeme, dá-li se to tak říci, splnilo očekávání, která všichni do toho na přelomu roku 1989/1990 dávali

ale k věci:

vaše výzva má jednu kosmetickou vadu, nemá zpětnou vazbu, je to černá skříňka, na uvedenou adresu mohu dát svůj podpis, adresu, eventuelně nacionálie, ale nemohu se tam vůbec podívat, kdo je tam se mnou, takhle to vypadá, neříkám že je či musí být, jako kdybyste to podepsali jen ti, co jste podepsáni pod "zvacím dopisem".

Kromě toho se vystavujete nebezpečí všelijakých anonymů ... já čtu v těch novinách, které mi internetem chodí, celé diskuse čtenářů a mám na to svůj názor, ale to by bylo dlouhé povídání,

Váš program je, nezlobte se za ten výraz, destruktivní, není konstruktivní.Nemyslím si, že byste měli nabídnout program nějakého nového politického subjeku. Strany takto vzniklé, víceméně z popudu lidí kolem předchozího prezidenta, nezískaly kromě zakladatelského společenství nikoho, připojoval jsem se právě v takových akcích k mnohým z nich, ale nikdy z toho nic nebylo.

Pod pojmem destruktivní myslím, že neříkáte, co potom, až vláda padne. Jaké jsou vůbec možnosti? Úřednická vláda, která se bude rekrutovat z těchže partají. Nové volby, chtějí čas, co mezi tím? Ale co z nich? Vybíráme, abych tak řekl, pořád že stejného nočníku, takže je velká pravděpodobnost, že si umažeme ruce.

Nejde o to, která vláda odejde, ale o to, jaká vláda přijde. Koho mi chcete nabídnout?

Chce to novou formu vůbec. Partajní systém, v zemích kde ať skutečně, ať pofidérně (ČR) jde o moc nebo o peníze, totiž, abychom byli přesní, o osobní peníze, končí. Americký systém 50/50, program = reklama pasty na zuby, krásné známé ksichty ... to je volba královny krásy, pozorujte k tomu hollywoodské filmy, i s tím, že jejich výběr do našich TV je daný jednak financemi, jednak blbým vkusem televizníků, jednak pedagogicko-politickým záměrem, prozrazují hodně o zákulisní politice.

Demokracie stojí a padá s multiplicitou. Povšimněte si prosím, jak se právě do toho systému: ultrapravice (ODS) versus ultralevice (KSČM) plnou parou ženeme.

Proti Americe, kde program A = program B a to ostatní je reklamní trik, jsme stále ještě někde na ocase, potřebujeme jakési zbytky ideologie, jakési zbytky skutečnosti. Zbytek = historie.

Tragédie tady je historismus. Příšerný historismus. KSČM se vrací do včerejška. Ale ODS do předvčerejška. Rvačka o prachy je dána chudobou, nikdo nedokázal lidem říci, že jsme chudí. Jak se ukazuje, jsme i chudí na inteligenci. Rvačka o sociální status, ta s tím souvisí. Lidé tu myslí sociálně, svědectvím toho je například angažovanost v Čečně (kdysi) nebo teď ve věci tsunami. Nepočetný lid, jemuž vládli cizinci - není to kolonializmus? - prostě nesnese tak velké sociální rozdíly, jako národy početnější. Na to by snad měla být nějaká matematická formule.

Čím více se zde politikové budou snažit to sociální cítění zadupat, tím více budou nahrávat vzpomínkám na komunismus. Kdo se nepoučil jednou, bude od nich muset dostat výprask asi vícekrát. Kdo tu pracuje, musí koukat, aby se neutopil, ten nemá na politiku čas. Jinými slovy je tu jakési síto, které bylo ještě posíleno požadavkem kauce: politickým subjektem se může stát jen ten, kdo složí peníze, pokud si dobře pamatuji.

Z tohoto hlediska růst preferencí KSČM je přímo matematicky zákonitý. Vládní strany se mu brání nabídkou úřednické práce v úřadech. Tím se drží i volebně u kormidla. To je ta protiváha. Na výrobu a na její dnes nutné vědecké pěstění se zapomnělo.

Ano, cirkusy také vydělávají (Aréna na hranicích Libně a Vysočan), ale kde brát peníze na ty kolotoče. Z této socio-ekonomické struktury zcela logicky plyne kriminalizace. Kriminalizace všech od neplacení jízdného v tramvají až po machinace ve vládách. To je také jeden z důvodů, proč žádná změna v politicích nezpůsobí změnu v politice. Dostanete vždycky stejný vzorek. Na vysokých postech se to teprve rozjede do velkých rozměrů. Když vyženete čerta dveřmi, vrátí se vám komínem. Jak se zdá, je toto české politické perpetuum mobile.

Není oč se opřít. Evropa roku 1990 není Evropou roku 2010. Tzv. demokratická politika se přiblížila potravní pyramidě (čemuž se říká národní zájmy). Kříže ve slabších státech se prohloubily. Lhostejnost k ním také. Nevidím růst vědomí jednoty, ale přesně naopak.

No, to snad stačí: domnívám se, že vás projev je spíše citový či pocitový.

                 
Obsah vydání       4. 4. 2005
4. 4. 2005 Rudá šance! (?) Martin  Škabraha
4. 4. 2005 Nejde o to, která vláda odejde, ale o to, jaká vláda přijde Jaromír  Máša
4. 4. 2005 O hysterické reakci některých pražských studentů Jan  Čulík
4. 4. 2005 ČSSD: Škromach z vlády neodchází, politické grémium si rozdělilo kompetence Štěpán  Kotrba
4. 4. 2005 The democratic deficit in Czech politics Jan  Čulík
4. 4. 2005 Komunisté, deštné pralesy a iPody Josef  Švéda
4. 4. 2005 Nezaujímajú ma celebrity
4. 4. 2005 Začala válka o duši katolické církve
4. 4. 2005 Pravdivé lži: Terminátor americké pravice o populaci a imigraci Dominik  Lukeš
4. 4. 2005 Gross -- kamkoliv se pohne, bude to špatně Irena  Ryšánková
4. 4. 2005 Velikonoční hod Jaroslav  Hutka
4. 4. 2005 Je tohle únor 48`? Bohumil  Kartous
4. 4. 2005 Plot Hynek  Hanke
4. 4. 2005 Michael  Marčák
4. 4. 2005 Organizuje trucující prezident zákulisní puč? Štěpán  Kotrba
4. 4. 2005 Púšťanie žilou v BBC Adrian Peter Pressburg
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě
4. 4. 2005 Američané umučili iráckého generála k smrti Bushka  Bryndová
4. 4. 2005 Michael  Marčák
4. 4. 2005 Utváranie európskej politiky Radovan  Geist
4. 4. 2005 Európa verzus Amerika
4. 4. 2005 Schválí Francie evropskou ústavu? Simone  Radačičová
4. 4. 2005 Český Aufschwung na pozadí německých omylů v evropském kontextu Miloslav  Zima
2. 4. 2005 Papež Jan Pavel II. zemřel
2. 4. 2005 Stalo se něco nečekaného? Miloš  Dokulil
2. 4. 2005 Smrt východu a vítězství good old boy Jiří  Dolejš
1. 4. 2005 Kutilové ze Svaté Hory u Příbrami Jan  Paul
1. 4. 2005 Ti, kteří přežili Dominik  Lukeš
22. 11. 2003 Adresy redakce

O studentské petici "Ať Gross odstoupí" RSS 2.0      Historie >
4. 4. 2005 O hysterické reakci některých pražských studentů Jan  Čulík
4. 4. 2005 Nejde o to, která vláda odejde, ale o to, jaká vláda přijde Jaromír  Máša