Británie:

Podvodníci okrádají středoevropské uchazeče o zaměstnání

26. 1. 2005

Reportéři rozhlasu BBC odhalili rozsáhlou podvodnou podnikatelskou akci, v jejímž rámci vybírá předem skupina českých a slovenských podvodníků několikatisícové částky od osob především ze Slovenska, jimž podvodně slibuje zařídit v Británii lukrativní zaměstnání. Po vylákání do Británie, po vyinkasování peněz na letišti a po vydání falešné "pracovní smlouvy" jsou středoevropští uchazeči o zaměstnání ponecháni svému osudu. Jak potvrdilo britské ministerstvo průmyslu a obchodu vyžadovat od žadatele o zaměstnání poplatek za zprostředkování pracovní příležitosti je v Británii zákonem zakázáno. - Reportáž, která se vysílala v britském rozhlase v pondělí 24. ledna v podvečer, měla podstatný ohlas. Jeden poslanec Dolní sněmovny bude požadovat od premiéra Blaira, aby proti takovýmto podvodným praktikám razantně zasáhl:

Reportéři britského rozhlasu podvodníky po určitou dobu sledovali a nahrávali je. Pak je přímo konfrontovali.

Pořad zdokumentoval případ nejmenované ženy ze Slovenska, které nabídla falešná náborová pracovní agentura vysoce placenou práci v Británii za poplatek 100 liber cca 5000 Kč. To se nezdá být v Británii zrovna velká částka, ale pro Slováky to nejsou malé peníze. Jenže žádné takové pracovní příležitosti neexistovaly. Ani neexistovala žádná pracovní agentura. Celé to bylo podvod.

Manžel Slovenky se chtěl stát policistou, ale neměl peníze na policejní kurs. Proto se rozhodla, že mu pomůže tím, že bude pracovat v Británii. Přiletěla na londýnské letiště Stanstead a tam na ni čekal muž, který se představil jako "David Marek". Přislíbil ji místo v anglickém městě Peterborough a ona mu dala dalších 200 liber, 10 000 Kč.

Po příjezdu do města Peterborough musela zaplatit další peníze, prý za ubytování. Byla odvezena do zrušené tovární budovy: "Tam nebylo absolutně nic, žádné postele, žádné povlečení, nic. Nebyla tam teplá voda, nebylo tam vytápění, v kuchyni nebyl sporák." Brzo vyšlo najevo, že žádné pracovní místo na ni nečekalo.

Reportér BBC se podle falešného kontraktu na neexistující zaměstnání snažil najít náborovou agenturu "Davida Marka". Měla sídlit v luxusním činžovním domě v městě Harrow, avšak uvedené číslo apartmentu bylo fingované, neexistovalo.

Když reportér Davidu Markovi zatelefonoval na mobil, telefon vzal údajný "Švéd", Olaf Stollenberg. Marek je prý na Cookových ostrovech. Stollenberg dal britskému reportérovi jeho londýnskou adresu - byla falešná. Stopa vychladla, než se objevili další podvedení.

Dva Slováci reagovali na inzerát na internetu, který nabízel místa v britském automobilovém průmyslu. Vypůjčili si peníze na poplatky a vydali se do Británie. I oni odevzdali své peníze na letišti v Stansteadu muži jménem Sebastian Thorne. I oni byli po odevzdání peněz necháni na pospas.

Rukopis na jejich smlouvě se zdál byl totožný s rukopisem na smlouvě, kterou měla předchozí Slovenka. Zdálo se, že David Marek a Sebastian Thorne jsou jedna a tatáž osoba.

Reportéři BBC se spojili z Bratislavy s internetovým serverem, nabízejícím pracovní příležitosti v Británii. Dovolali se v Británii muže, který si říkal Milan Soboň. Nabízel pracovní příležitosti s platem 5-6 liber na hodinu, ale za poplatek 250 liber za zprostředkování.

Britské ministerstvo průmysl a obchodu zdůraznilo, že je protizákonné účtovat uchazečům o zaměstnání poplatky za zprostředkování místa. Účtování poplatků za pracovní příležitosti, které neexistují, je podvod.

Falešný uchazeč o zaměstnání z BBC dorazil letecky do Stansteadu a tam na něho čekal "Sebastian Thorne" - už měl další obět ze stejného letu. V letištní kavárně jim Thorne, který kupodivu mluvil česky, nabídll místa ve skladišti firmy HMV. Ten podnik vůbec o této podvodné "agentuře" nevěděl a nemá skladiště tam, kam uchazeče "Thorne" poslal. Podvodník pak vytáhl pracovní smlouvy a chtěl od uchazečů o zaměstnání od každého 200 liber.

Než měl možnost okrást další oběti, na scénu vstoupili reportéři BBC. Odehrál se tento dialog:

Reportér: Sebastiane Thorne, jsme tu z BBC a chceme s vámi nyní natočit rozhovor o vaší podnikatelské činnosti.

"Thorne": Ano?

Reportér: Víme, že vybíráte od lidí peníze za pracovní příležitosti, které neexistují. Můžete to nějak vysvětlit?

"Thorne": Ano, pracuju pro přítele Vlada.

Reportér: Jak se jmenujete?

"Thorne": Jmenuju se Sebastian Thorne.

Reportér: Jmenujete se také David Marek?

"Thorne": Ne. Pracuju pro náborovou agenturu.

Reportér: Až na to, že ta agentura neexistuje, že ne?

"Thorne": Myslím, že - ano?

Reportér: Na jaké adrese?

"Thorne": Edinburk.

Reportér: To jsme zkontrolovali, neexistuje.

"Thorne": Ne?

Reportér: Shromáždili jsme proti vám celou řadu stížností, vybíráte od lidí 200 liber za zprostředkování práce, což je samo o sobě protizákonné, a ty pracovní příležitosti neexistují, že ne?

"Thorne": Nevím.

Reportér: Takže jste vybíral 200 liber od celé řady lidí za přísliby pracovních příležitostí, které neexistují, za přísliby ubytování, posíláte lidé co Cambridge a do Peterboroughu. Ti lidé byli necháni na pospas, že?

"Thorne": No comment, please.

Reportér: Kolik lidí jste takto podvedl, pane?

"Thorne": No comment.

Reportér: To jsou vaši vlastní lidé, které podvádíte, pane.

"Thorne": No comment. Please.

Reportér: Někteří lidé, které jste podvedl, vám dali své celoživotní úspory, aby mohli přijít pracovat do této země. Ta místa neexistují.

"Thorne": (Povzdech). Konec.

Reportér: Tak to byste měl odejít, pane, protože na vás mám ještě mnoho dalších otázek.

"Thorne": (Nervózně se směje)

Pod reportérovým nátlakem začal podvodník vypadat značně nejistě. Rozhovor pokračoval česky prostřednictvím tlumočníka a podvodník se přiznal k celé řadě věcí. Přiznal se, že vystupuje pod jménem David Marek i Olaf Stollenberg. Nakonec ukázal britským reportérům svůj občanský průkaz, ještě na další jméno. Prý je to jeho skutečné jméno. Z právních důvodů ho reportáž neuvedla.

Jeho sebejistota se zcela rozložila. Přiznal, že podvedl už asi dvě stovky lidí. Tvrdil, že je jen pěšákem ve "velké organizaci", kterou organizují východoevropské mafiánské gangy, spojené s pašováním lidí a s prostitucí. Tvrdil, že chce tuto "práci" už přestat dělat, ale bojí se o život. Teď už vypadal zděšeně, ale nebylo možno ověřit, kolik z toho, co říká, je pravda.

V tuto chvíli se objevil jeho šéf, "Vlado", Milan Soboňa. Ten navrhl, že pokud se s ním britský reportér setká sám a bez nahrávacího zařízení, "všechno se to vyřeší". Slíbil, že zavolá. "Asi naštěstí pro mě nezavolal," uzavřel reportér.

Ty osoby, které informovaly britskou policii, že byli okradeny, se nedočkaly žádného zásahu, informoval rozhlas BBC ve středu večer. Tom Hadley z Konfederace britských náborových agentur zdůraznil, že jeho organizace musí podporovat autentické náborové kanceláře v nových členských zemích EU, aby tím z trhu vytlačili podvodníky. "Mimo jiné je to strašlivá škoda, protože víme, že existuje v Británii obrovská poptávka pro dočasné i pro trvalé zaměstnance. A tito lidé, kteří sem přijíždějí, se k ní nedostanou, protože se stávají obětí zločineckých gangů."

Labouristický poslanec Jim Sheridan bojuje už dlouho za práva zahraničních pracovních sil. Ten zdůraznil, že v této věci bude interpelovat premiéra Blaira: "Je smutné, že stále ještě máme gangstery, parazitující na obchodu s lidmi. Jsem přesvědčen," dodal, "že jde skutečně o mafiánské praktiky." Zdůraznil také, že se zasadí o to, aby byla policie dostatečně informována a byla připravena okamžitě zasahovat. "Vláda si musí uvědomit, že je to v současné Británii vážný problém a že je nutno jednat hned."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Související články

Mohl jsem si koupit nové boty, uvažují o životě v zahraničí

11.12. 2014

Jsem strašně rád, za veškerou pomoc a podporu, kterou mi čtenáři Britských listů a Vy osobně poskytujete. Z obdrženého příspěvku jsem si koupil jen boty, protože ty byly skutečně akutní a zbytek mám jako rezervu, díky které jsem podstatně klidnější, ...

Obsah vydání | Pátek 28.1. 2005