16. 11. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
17. 11. 2004

Co se stalo v listopadu 1989?

aneb pravdivý příběh jedné zrušené konference (díl II.)

Pokračování ze včerejšího dne, 16. listopadu 2004, v kterém jste se dozvěděli, kterak byl autor nejprve zaujat metodou tzv. orální historie vědeckých pracovníků Ústavu pro soudobé dějiny, jež mu přišla jako dobrý základ k uspořádání konference, na které se měly poprvé po 15 letech sejít aktéři konfliktu listopadu 1989.

Musím přiznat, že jsem si tu chvíli připadal jako v dobře nastartované raketě. Číšník se na nás v kavárně, kam jsme přes to léto chodili, už na dálku smál, a znal dokonce nazpaměť i naše oblíbená jídla -- stačilo říct "broskev" a bylo jasné, že si objednáváte "kuřecí na broskvi". Skoro bych řekl, že to byla taková příjemná idyla. Program konference "Co se stalo v listopadu 1989?", stanovené v srpnu na dny 15. a 16. listopadu, se proměňoval minimálně. Když se dnes podívám na těch šest variant, které jsem dával dohromady od počátku srpna do konce října, úpravy byly opravdu pouze kosmetické. Až v polovině září došlo k sice vizuálně drobné, zato s ohledem na další katastrofu, která měla teprve přijít, podstatné změně. Ta se posléze stala prubířským kamenem projektu.

Na scéně slečna Homolová

Po horkém létu přišel zkrátka jeho konec. Nic netrvá věčně. A raketa konference, která tak dobře vzlétla, začala mít první potíže s palivem. Dříve ale než udatní historici opustí palubu, aby se zachránili před konečnou ničivou explozí, na palubu vstupuje graciézní osoba z Nadace Konrada Adenauera (potlesk, prosím!), slečna Irena Homolová. O jejím půvabu jsem již slyšel dlouho předtím, že mne ale ohromí svým distinguovaným stylem, v to jsem vlastně, přiznávám, zpočátku ani nedoufal. Konferenci totiž nestačí, jak známo, pouze odborné zázemí, nezbytné je i zázemí finanční. Kde ale chybí odvaha muži, nikdy by neměla chybět ženě. A slečně Homolové odvaha opravdu nechyběla.

Na první zářijové schůzce v Ústavu pro soudobé dějiny ředitel Tůma s gestem Cyrana z Bergeraku pravil, že na Nadaci Konrada Adenauera má "dobrý kontakt", neb s nimi již několik akcí dříve pořádal. Výborně! Konečně se nám dostane kromě slov také činu. Ale ouha! Až posléze jsme s Klárou pochopili, že jeho slibu se nedočkáme. Sliby chyby. Slíbil sice, že do nadace zavolá, ale nějak v tom ruchu svého ústavu, kam se přišel otočit z dosud ne zcela vybrané dovolené, na to poněkud pozapomněl.

Esemeska slečnu Homolovou jednoho z těch horečných večerů, které následovaly, příliš nepřekvapila. Byť jsem jí do té doby neznal, obratem zareagovala zpět a po krátkém rozhovoru všechno pochopila. Peníze zatím neslibovala, ale řediteli Tůmovi pro jistotu zavolala sama velmi rychle. Věděl jsem, že tato dívka nám spadla přímo z nebe. Pro jistotu jsem ji přizval na další schůzku, aby bylo jasné, že tu existuje podpora ze strany nejvlivnější německé nadace, která tady v Čechách operuje: schůzka dopadla nad očekávání dobře. Na koho se slečna Homolová usměje, ztrácí nejistotu, na ředitele Tůmu měla vliv přímo magický.

Tři bloky, tři garanti a jména

Řeč ale byla o příznacích katastrofy. Tu nepatrnou vizuální změnu, která se jednoho dne dostala do rámcového programu, si vynutil druhý muž ve státě, jinak také předseda Senátu Parlamentu České republiky (fanfára!) Petr Pithart. Také on se musel spolu s celým národem vrátit v září zpátky z dovolené, a to, co za něho udělala v létě formálně kancelář -- tedy příslib záštity nad celou konferencí jeho jménem -- k němu jaksi... nedorazilo. Zoufalé telefony před schůzkou na nejvyšší úrovni (Pithart-Mejstřík-Tůma) bych nikomu nepřál. "Pan předseda Pithart by si přál znát jména lidí, kteří na konferenci vystoupí," znělo mi v uších. Přání bývá otcem (nebo matkou?) myšlenky. Pánové z ústavu slíbili jména lidí, kteří na konferenci nesmějí chybět. Sliby chyby. Dosud nedorazila. Teprve po urgencích a na poslední chvíli se je podařilo získat od všech pracovníků, kteří měli garantovat, jak stálo v dosud nekomentovaném programu, všechny tři bloky konference: jmenovitě Oldřich Tůma, Miroslav Vaněk a Jiří Suk. Fakt, že se někde jména překrývala jsem nevěnoval velkou pozornost. Dějiny přeci bývají tolikrát svědkem her lidí, kteří hrají ve více dějstvích, dokonce mnohdy i v různých rolích, že?

Nechť laskavý čtenář sám posoudí: blok č. 1 s názvem "Předpoklady pádu režimu", který měl odborně garantovat sám ředitel Tůma, měl za pozvané následující, níže uvedené "pozvané hosty".

(Kopíruji z programu: název a poznámky, o nichž jsem myslel původně, že historici připraví sami, jsem spáchal pro jistotu sám):

úvodní slovo a expozé k tématu: Oldřich TŮMA, ředitel Ústavu soudobých dějin

název expozé: Už to nešlo zastavit, všechno to bylo v pohybu

- historický a politický rámec konce 80. let, které osvětlí hybné momenty mezinárodní a domácí situace, která měla vliv na celkovou povahu společenského pohybu

délka: 20 minut další rámcové okruhy a otázky:

1.1. Gorbačov to vidí aneb Aktivizace občanské společnosti

  • nezávislá občanská sdružení, studenti, pasivní občané (geneze procesu společenského dialogu)
  • zápas uvnitř struktur SSM a KSČ (konzervativci vs. reformisté)
  • pozvaní: Lubomír Štrougal, Jan Fojtík, Miroslav Pavel, Petr Placák, Tomáš Hradílek, Emanuel Mandler, Vojtěch Mencl, Valter Komárek, Petr Kratochvíl.

    Blok č. 2 s názvem "Klíčoví aktéři konfliktu" obeslal Miroslav Vaněk takto (o popisu stejně jako u otázek platí to samé, co u dalších -- historici nenapsali zkrátka ani čárku):

    hlavní referát: Miroslav VANĚK, historik

    název referátu: 100+1 revolucí: skrytý půvab osobních výpovědí

    - výsledek záznamů 400 hodin rozhovorů, které využívají originální metody tzv. orální historie, poprvé použité napříč společenským spektrem klíčových aktérů tří vlivových sfér, publikováno zatím pouze svědectví studentských aktivistů (NLN, Praha 1999)

    délka: 20 minut

    další rámcové okruhy a otázky:

    2.1. Zítra to spustíme aneb Spiknutí, nebo náhoda?

  • kdo byl vlastně na něco takového připraven? ("Nikdo to nečekal"?)
  • teorie spiknutí ve světle skutečnosti (vliv tzv. aktivních opatření?)
  • výpovědi zástupců rozhodujících tří vlivových sfér: 1. aktivisté, 2. funkcionáři, 3. mocenský aparát
  • (databáze podle editovaných rozhovorů)

    pozvaní: Martin Mejstřík, Rudolf Hegenbart, Šimon Pánek, Iva Dejmal, Ivan Klíma, Marek Benda, Miroslav Štěpán, Alexander Vondra, Vasil Mohorita, Martin Ulčák, Petr Pithart (Jiří Dienstbier), Ivo Daňhel, Michal Horáček, Jaromír Čejka (Jeník?, Hoření?), někdo z herců? (Tomáš Topfer ?), Šulista, Synková.

    Blok poslední, v pořadí č. 3, původně s názvem "Společenský dopad" (na osobní intervenci Petra Pitharta po schůzce změněn na "Hledání cesty"), přiměl historika Suka k níže uvedeným jménům: hlavní referát: Jiří SUK, historik

    název referátu: V labyrintu československé revoluce

  • popis jednání mezi vládnoucí mocí a opozicí, jejich struktura, mocenské rozložení a momenty překvapení, jak je zaznamenal autor již ve své knize V labyrintu revoluce (Praha, 2003)
  • délka: 20 minut

    další rámcové okruhy a otázky:

    3.1. Kulaté stoly aneb Výměna symbolických darů

  • co se vlastně stalo při jednáních? (záznamy a aktéři)
  • teorie vyjednávání (psychologie, mentalita, iluze)
  • šlo to vůbec udělat nějak jinak? (časová determinace)
  • pozvaní: Václav Havel, Petr Pithart, Alexander Vondra, Zdeněk Jičínský, Jaroslav Šabata, Michael Kocáb (Michal Horáček), Jan Urban, Marián Čalfa, Vasil Mohorita, Oskar Krejčí, Miroslav Pavel, Ladislav Adamec, Martin Ulčák.

    Předseda dostal svá jména, podle očitých výpovědí byl s tím srozuměn, a byl klid. Jenom na chvíli -- na nepatrnou chvíli. Neuplynulo mnoho dní, a myšlenka, která v létě doutnala se rozhořela plamenem, který začal vydávat štiplavý kouř. To už byl Klárou domluven catering: finanční rozvaha, která zajišťovala i ubytování, pronájem sálu i jeho konfiguraci a ozvučení. Vše bylo zabukováno: půvabná slečna Homolová navíc potvrdila, že Nadace do toho jde s poměrně velkorysým rozpočtem. Teď už jenom, aby všichni klíčoví účastníci (zejména vysocí komunističtí pohlaváři) přišli. Myslel jsem si, že právě jejich příchod bude tím hlavním problémem. Kupodivu nebyl. Tedy... u některých ano.

    Komunistická trojka: Adamec, Jakeš, Štrougal a další

    Od srpna jsem dělal vše pro to, aby bylo obsazení vskutku VIP. Nesmí chybět Miloš Jakeš, nesmí chybět Ladislav Adamec, nesmí chybět Lubomír Štrougal. O této komunistické trojce se mi zdálo poslední dva měsíce. Vypátrat jejich adresy nebylo tak těžké, poslat jim dopisy rovněž ne, ovšem mluvit s nimi... to byl problém.

    "Adamec, dobrý den," řekl mi temný hlas na druhém konci drátu. "Ne, opravdu ne, nezlobte se, nebudu se účastnit," zněl pevný hlas člověka, bývalého premiéra ČSSR, který mohl být i prezidentem. "Víte, nerad bych se scházel s některými... no, nemám zapotřebí některé lidi vidět," dodal tajemně. "Ne, dědeček toho má opravdu moc, za celých 15 let," poznamenala trochu rezignovaně o den později jeho vnučka.

    "Ano, dostala, říkala jsem si, co mi to přišlo," smála se Věra Janoušková (jinak také JUDr. Eva Štrougalová), které vede jeden známý a značně prestižní módní salón. "Nezlobte se ale, mám teď módní přehlídku v příštím týdnu, takže mám hodně práce," odvětila na dotaz, kterému předcházel dopis, zda by svého tatínka nepřiměla k účasti. U ní se mi zdála možnost ovlivnit jejího otce velmi silná. Vzhledem k tomu, že měla odvahu jít se svým otcem i na proces, který se s ním před časem konal, říkal jsem si také, že bych ji rád osobně poznal.

    Za Miloše Jakeše jsem lobboval u člověka, který byl kdysi prorektorem Vysoké školy politické. Žádný hrdina, ale takový ten docela obyčejný člověk, kterého byste si na ulici nevšimli. Ani dnes se nemá špatně: učí na jedné soukromé škole. Významným gestem mi dal jasně najevo, že si zaplatí svou objednávku sám. "Ne, děkuji, nejsem chudý člověk," řekl suše a v jeho hlase byl podtón člověka, který je smířen s paradoxy života.

    U vedlejšího stolu Pizzerie Donna v Perlové ulici, kde jsme se sešli na večeři, na nás zamrkala pohledná čtyřicátnice. "Kolegyně ze školy," usmál se spokojeně bývalý aparátčík. "Nepočítejte ale s tím, že by Miloš přijel, ne, zvláště ne v takové atmosféře, když se pořádá hon na Hoffmana," odtušil. "Ne, on by určitě přijel sám, tramvají, on je pořád dost mrštný člověk... No, intelektuál to zrovna není, ale takovej... prostě obyčejnej člověk," sdělil mi. "A ještě jedno vám řeknu: Proč by tam chodil, když by se tam potkal třeba s Adamcem, který ho podrazil...," dodal vyčítavě. Ani tady jsem to nevzdával, o Jakeše jsme prostě hodně stáli.

    Někteří lidé mají svůj důvod. A důvod si najdete vždycky. Byl bych si myslel, že je všem dnům konec, kdyby to měla být konference pouze z touto komunistickou trojkou. "Miroslav Štěpán, dobrý den," přihlásil se na mobilu. "Potvrzuji svoji účast," řekl kovově. "Ne, opravdu ne, žádné náklady, nemám žádné nároky," familiérně upřesnil bývalý šéf pražských Lidových milicí. Rudolf Hegenbart, bývalý místopředseda vlády, o němž se traduje, že vytvářel uvnitř KSČ silné reformní křídlo, o proplacené náklady požádal. Rozuměl jsem mu: je to starý muž, dosti zatrpklý, a zdravotní potíže potkají každého. "Pokud nebudu mít zdravotní problémy, dorazím," napsal mi e-mailem. Nešlo to hned najednou, ale svůj příchod nevyloučil.

    Pokračování zítra, 18. listopadu 2004 ZDE

                     
    Obsah vydání       16. 11. 2004
    16. 11. 2004 Americký voják, který zabil bezbranného raněného, byl suspendován
    17. 11. 2004 Jan Opletal jako symbol hrdého vzdoru
    17. 11. 2004 Jak se Václav Havel snažil v roce 1989 stát prezidentem Jan  Čulík
    17. 11. 2004 Proti absurditě nekontrolované moci Jan  Čulík
    17. 11. 2004 Jak ČTK miluje genitivy Jan  Čulík
    17. 11. 2004 Co se stalo v listopadu 1989? Josef  Brož
    17. 11. 2004 Po 15 letech od Listopadu: Z deště pod okap! Nebo taky: Z bláta do louže Jaroslav  Čejka
    17. 11. 2004 Nepripravení našli moc pohodenú na ulici, zdvihli ju, a tak trpí za to väčšina Andrej  Sablič
    17. 11. 2004 Telefonujte zdarma přes internet pouze s novou verzí Skype
    17. 11. 2004 Michael  Marčák
    17. 11. 2004 Totalitní a jiné paralely Bohumil  Kartous
    17. 11. 2004 Podle nezávislého auditu navštívilo Britské listy za říjen 79 450 unikátních návštěvníků
    16. 11. 2004 K reálnému odkazu 17. listopadu 1989 Petr  Kužvart
    17. 11. 2004 Je žumpou české žurnalistiky ČTK, nebo server Novinky?
    17. 11. 2004 Politikové odsoudili pravděpodobnou vraždu Margaret Hassanové
    16. 11. 2004 Condoleezza Ricová nominována americkým ministrem zahraničí
    16. 11. 2004 Blair: Amerika a Evropa musejí po světě společně prosazovat demokracii
    17. 11. 2004 Michael  Marčák
    16. 11. 2004 Náhlý odchod Colina Powella
    15. 11. 2004 Robin Cook o Colinu Powellovi
    16. 11. 2004 Irák by se mohl stát Vietnamem pro Blaira, ne pro Bushe
    16. 11. 2004 Pracovníci v médiích, udělejte revoluci! Jan  Paul
    16. 11. 2004 Proč nevolím ODS Jan  Žižka
    17. 11. 2004 Michael  Marčák
    16. 11. 2004 Černý listopad pro českou levici Oskar  Krejčí
    16. 11. 2004 Kam kráčíš, česká techniko?
    16. 11. 2004 Hledání Boha ve světě bez Boha Petr  Fiala
    16. 11. 2004 Co se stalo v listopadu 1989? Josef  Brož
    16. 11. 2004 Zažít znovuzrození svobody Martin  Škabraha
    16. 11. 2004 Školství politiky nezajímá Radek  Sárközi
    16. 11. 2004 10. ročník pražského modelu Spojených národů
    16. 11. 2004 Já ústnímu zkoušení naopak fandím Ignác  Pospíšil
    16. 11. 2004 Sociální demokraté, co si myslíte o podpoře Jaromíra Štětiny od ČSSD v Praze 10 ?
    16. 11. 2004 Česká televize v Americe k 15. výročí pádu komunismu
    16. 11. 2004 Povolební kocovina Josef  Vít
    15. 11. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 8. - 10. listopadu 2004
    15. 11. 2004 Český voliči, přitáhni uzdu! Josef  Provazník
    16. 11. 2004 Po stopách Karla Hynka Máchy
    15. 11. 2004 Ohlédnutí Jan  Čulík
    15. 11. 2004 Levice v srpnu Milan  Valach
    15. 11. 2004 Restaurace státotvorných mýtů Štěpán  Kotrba
    15. 11. 2004 Jak se v listopadu 1989 rozkládal v Československu komunismus Jan  Čulík
    15. 11. 2004 Vánoce v Praze roku 1988 Jan  Čulík
    15. 11. 2004 Ludvík Vaculík: "Já vůbec neřeším ten Západ. Mně je to úplně jedno, jak je to tam" Jan  Čulík
    15. 11. 2004 1988 - Československo na rozcestí? Jan  Čulík
    15. 11. 2004 Z historie rozkladu komunismu v Československu: Pražská zima 1989 Jan  Čulík
    15. 11. 2004 S Josefem Škvoreckým o pádu komunismu v Československu
    15. 11. 2004 Jestliže chceme blahobyt, musíme umět dodržovat slovo Jan  Čulík
    15. 11. 2004 Pýcha, arogance a ztráta soudnosti Jana Čulíka?
    15. 11. 2004 Etická zahraniční politika "demokratických" zemí
    15. 11. 2004 Média a veřejná služba v zemi zaslíbené multiplexové Ladislav  Žák
    15. 11. 2004 Je ústní zkoušení v chemii a ve fyzice na gymnáziu nutné? Boris  Cvek
    15. 11. 2004 Na zkoušení trvají jen ti učitelé, kteří neumějí učit Jan  Čulík
    13. 11. 2004 Soudci zneuctili soud Zdeněk  Jemelík
    1. 11. 2004 Hospodaření OSBL za říjen 2004
    29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
    22. 11. 2003 Adresy redakce
    17. 6. 2004 Provizorní umístění starých archivů

    17. listopad RSS 2.0      Historie >
    16. 11. 2004 Co se stalo v listopadu 1989? Josef  Brož
    16. 11. 2004 Černý listopad pro českou levici Oskar  Krejčí
    16. 11. 2004 K reálnému odkazu 17. listopadu 1989 Petr  Kužvart
    15. 11. 2004 Ludvík Vaculík: "Já vůbec neřeším ten Západ. Mně je to úplně jedno, jak je to tam" Jan  Čulík
    15. 11. 2004 Jestliže chceme blahobyt, musíme umět dodržovat slovo Jan  Čulík
    15. 11. 2004 S Josefem Škvoreckým o pádu komunismu v Československu   
    15. 11. 2004 Jak se v listopadu 1989 rozkládal v Československu komunismus Jan  Čulík
    15. 11. 2004 1988 - Československo na rozcestí? Jan  Čulík
    15. 11. 2004 Vánoce v Praze roku 1988 Jan  Čulík
    15. 11. 2004 Z historie rozkladu komunismu v Československu: Pražská zima 1989 Jan  Čulík
    15. 11. 2004 Ohlédnutí Jan  Čulík
    15. 11. 2004 Restaurace státotvorných mýtů Štěpán  Kotrba
    14. 11. 2004 Ďábelské svody manipulace nesrovnatelně větších skupin lidí Zdeněk  Bárta
    11. 11. 2004 Postmoderní svět a vyrovnávání s minulostí Peter  Dinuš
    21. 11. 2003 Kontrarevolúcia 14 rokov po Nežnej Pavol  Fabian