7. 10. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
7. 10. 2004

Hrátky se slovníkem

Zdena Bratršovská, František Hrdlička

Knihkupci dobře vědí, co jde dnes na odbyt: Čtenáře přesytila beletrie; pídí se spíš po pamětech, po kuchařkách a po praktických příručkách, které by uspokojily vyhlášené domácí kutily. Stejné oblibě se těší slovníky a encyklopedie, což se dá snadno pochopit: Občané v postkomunistických státech se rekvalifikují pro nové profese, otvírá se jim svět, takže si oprašují zbytky jazykových znalostí, a mimoto (většinou mylně) předpokládají, že v nových rukovětích najdou historické, filozofické i kulturní údaje, které minulý režim cenzuroval. Znamená to, že heslem dne je věcnost a střízlivost? Zdání klame. I suché heslo se dá přizdobit -- podobně jako podpis nebo tvář.

Bylo by samozřejmě chvályhodné, kdyby nás slovník, který jsme si opatřili, informoval objektivně, ať už o událostech, o lidech či o jejich díle, tj. kdyby v něm nechyběly skutečné, historické mezníky a skutečné osobnosti a nezabírali místo ti, kteří svítí jen odraženým světlem, ale editoři slovníku jsou jen lidé: Někdy se nedokážou dohodnout na jednotné koncepci, takže ve slovníku objevíme například kdejakého podřadného herce, ale minimum vědců či lékařů. Jindy si zvolí pochybný princip, který uplatní se strojovou důkladností u každého jména.

Uvedou například všechny příbuzenské vztahy, takže se slovník neúměrně rozroste o příslušné manželky, bratry, otce, strýce atd., aby náhodou někoho neurazili, nebo ohodnotí kvalitu uměleckého díla podle počtu dostupných recenzí (výstav, premiér), tj. podle kvantity, která zdaleka nemusí odpovídat významu.

Zpracovatelé jednotlivých hesel nemají prostě rádi, když je jejich autorský objekt příliš všestranný, tj. když se věnuje několika oborům (například esejistice a medicíně) nebo několika uměleckým žánrům (například próze a dramatu), protože by v takových případech museli vykročit z bludného kruhu své specializace. Dráždí je samozřejmě i tvorba autorských dvojic (k nimž patří někteří výtvarníci, filmaři nebo my dva), stejně jako kolektivní výplod. Pod jakým jménem mám takové dílo uvést? ošklíbá se pisatel hesla. Nejspravedlivější bude, když z nich nezařadím nikoho.

K bizarnějším efektům dochází, formulují-li si hesla sami autoři (jako například ve slovníku Kdo je kdo). Někteří literáti vyjmenují nejen knihy, které jim vyšly, ale i kdejaký námět, který jim teprve táhne hlavou, aby nikdo nezapochyboval o jejich invenci. Jiní jsou tak strozí, že vynechají i své dlouholeté (a často velmi aktivní) členství v KSČ.Ostřílení autoři uvedou všechny nemocniční pobyty a zahraniční stáže, aby zaimponovali svým strádáním nebo svým světáctvím. Jiní autoři osvěží své heslo vtipem nebo návodem. Do rubriky ZÁLIBY vepíšou například "vyplňování podobných dotazníků" a do rubriky VZORY "každý, kdo je čestný a odpovědný", čímž jasně naznačí, jak mají být posuzováni. Celkový dojem lze umocnit i tím, že se do rubriky KRÉDO opíše latinský citát; zdá se nicméně, že tento postup vychází z módy (humanistické vzdělání je podezřelé).

Je-li nositel hesla zadobře s editorem, nebo je-li zároveň publicistou, může sáhnout k některým trikům, které přimějí čtenáře k větším či menším sympatiím. Ten, o kom se dočteme, že "se vždy intenzivně zajímal o studium historie, estetiky a politologie" v nás vzbudí větší důvěru než ten, kdo "nedokončil filozofická studia", i když jde o totéž. Vizitka "komentátor, moderátor a dopisovatel" vypadá všestranněji než prosté označení "rozhlasový reportér".

Zní-li vlastní jméno příliš tuctově, lze uvést jen pseudonym, je-li prvá a druhá manželka omylem, lze se přiznat jen k té poslední. V každém případě se vyplatí autostylizace, ať už k lepšímu nebo k horšímu. Žádný podnikatel by se nestal podnikatelem, kdyby na začátku své kariéry suverénně netvrdil, že všechno umí a všemu rozumí, a žádný nevěrník by nezůstal nevěrníkem, kdyby své záletnictví důsledně nezatloukal -- natož vědec či umělec. Nejhůř ovšem dopadnou autoři, kteří se s editorem rozkmotřili: Editor je vytrestá tím, že seškrtá jejich dílo a bibliografii jen na několik irelevantních titulů; ví dobře, že se proti tomu autor prakticky nemůže odvolat.

Informovaného odborníka taková stylizace či nedbalá práce pravděpodobně znechutí; naproti tomu laik, který listuje ve slovníku z dlouhé chvíle, může příslušná hesla domýšlet, případně se s nimi konfrontovat. Tak vida, říká si, A.B. se narodil v Mukačevu. Copak ho přivedlo do Prahy? Válka, původ, manželka? -- Počítám dobře? C.D. se dožil jen 38 let. Byl by tak produktivní i po své čtyřicítce? A nač vlastně zemřel? -- Je to možné? E.F. prý už koncertoval na všech kontinentech. Kdysi jsem s ním byl na pionýrském táboře, a to si ani neuměl zavázat tkaničky u bot. Třeba s ním jezdí nějaká ošetřovatelka. -- G.H.? O té jsem coživ neslyšel. Neměla, jak se zdá, štěstí v lásce -- je ještě svobodná. Co kdybych jí zkusil zavolat?

Čtenáře, kteří se pokoušejí s hesly přátelsky rozmlouvat, může tedy slovník přimět k užitečnému rozjímání. Vyskytují se ovšem i opačné případy. Labilního grafomana například napadne, že dosud nedal dohromady ani jedinou sbírku básní, zatímco I.J. už vydal "sedm poetických cyklů, jejichž dynamický tvar podtrhuje apoteózu prostého venkovského života". Je jasné, jak dokáže takové klišé probudit v amatérském básníkovi dřímající komplex méněcennosti. Rád bych věděl, jak by I.J. oslavoval venkov, kdyby musel den co den dojit krávy nebo se kodrcat v poli s traktorem, polemizuje v duchu se slovníkem, a nazítří vstoupí do místního ochotnického souboru, což je rozhodně rychlejší cesta k zviditelnění než smolení básniček. Naivní uživatel slovníku zas vyhledá pana K.L., "významného českého podnikatele a sponzora fotbalových zápasů", a požádá o příspěvek na zvýšené nájemné, což K.L. samozřejmě odmítne. Kdo pak tomu chudákovi uvěří, až u soudu prohlásí, že ho na šikmou plochu přivedl biografický slovník?

Hlavním účelem slovníku je nicméně přinést zadostiučinění těm, kteří se ocitli v hesláři. Přesto existují jedinci, kteří si této cti neváží. Dokonce prý ani slovník neotvírají, aby si nemuseli říct: Pár čísel a pár titulů -- to je všechno, co ze mne zbývá? Což se dá život vměstnat do sedmi řádků? Přiznáváme, že k nim chováme značné sympatie.

Upravený text z knihy Politikův umělec a umělcův politik

                 
Obsah vydání       7. 10. 2004
7. 10. 2004 Poděbrady: Vladimír Mlynář v dohledné době nepodpoří digitální vysílání Českého rozhlasu Jan  Čulík
7. 10. 2004 Inspektoři: Irák neměl žádné zbraně hromadného ničení
7. 10. 2004 Pastor Bush
7. 10. 2004 Moderní politika je založena na decentralizovaném, lokálním rozhodování
7. 10. 2004 Sdělovací prostředky, internet a digitalizace Jan  Čulík
7. 10. 2004 Několik občanských dojmů z Curychu, včetně jeho nepřesouvaného nádraží Karel  Skoupý
7. 10. 2004 Čí je Brno? Milan  Valach
7. 10. 2004 Zkušenost z Dánska - aneb nádraží v centru Jan  Lipšanský
7. 10. 2004 Pohledy odjinud Martin  Škabraha
7. 10. 2004 Vstup Turecka do EU ho hospodářsky zruinuje
7. 10. 2004 Turecko a EÚ -- neopodstatnené predsudky a strach Judita  Takáčová
7. 10. 2004 Hrátky se slovníkem Zdena  Bratršovská, František  Hrdlička
6. 10. 2004 Odpůrci přesunování nádraží se také snaží manipulovat veřejnost
6. 10. 2004 Referendum --- tak, a nikdy jinak! Miloš  Dokulil
5. 10. 2004 Mysli globálně, jednej lokálně Štěpán  Kotrba
6. 10. 2004 Američtí vojáci: "V Iráku je to blbé..."
6. 10. 2004 Oxford Blairovi: "Odvezte si tanky z našeho trávníku"
6. 10. 2004 Paul Bremer: "Amerika neměla v Iráku dost vojáků"
6. 10. 2004 Che Guevara byl vrah a zločinec
6. 10. 2004 Přerozdělování důchodů z hlediska mainstreamové ekonomie Petr  Gočev
1. 9. 2004 Hospodaření OSBL za srpen 2004
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech
22. 11. 2003 Adresy redakce
17. 6. 2004 Provizorní umístění starých archivů