16. 9. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
16. 9. 2004

Virtuální bohoslužba z právě minulé neděle - nejen pro mladistvé rozsévače

Semeno, které spadlo do trní

Vyšel rozsévač rozsívat semeno. Když rozsíval, padlo některé zrno podél cesty, bylo pošlapáno a ptáci je sezobali. Jiné padlo na skálu, vzešlo a uschlo, protože nemělo vláhu. Jiné padlo doprostřed trní; trní rostlo s ním a udusilo je.

Nahání vám ten příběh strach? Máte obavy z toho, že byste mohli třeba patřit k těm třem špatným druhům půdy? Nebo vás podobenství naopak uspokojuje, protože patříte tedy k té dobré půdě? Myslím, že obojí pocity jsou dost dobře možné. Protože je těžké rozhodnout, zda podobenství těší nebo varuje, jestli šíří optimismus nebo skepsi.

Ježíš určitě nepopisuje čtyři různé druhy půdy nadarmo. Neříká jednoduše: jsou holt takoví a makoví lidé, lidé, u kterých slovo užitek přinese, a lidé, u kterých se to nestane. A popisuje to tak přesně, aby v tom jeho posluchači našli sami sebe -- a aby s tím sebepoznáním něco udělali.

Je tu předně cesta. -- hladká a udusaná. Jinak to ani nemůže být při tom, když se den co den takovou cestou chodí. Na cestě je pohyb, někdy ruch a hektičnost. Lidé, starosti a trápení, akce a proudy informací nás předcházejí, jdou kolem nás a projdou námi bez toho, aby v nás něco zůstalo. Tak není divu, že naše vnímavost klesá, že se stáváme necitlivými.

Jste na tom podobně? Něco slyším, ale nedám si ani čas, ani trochu klidu přijímat to, přemýšlet o tom, zkusit tomu rozumět. Hned je tu tolik jiných věcí, které se na mě vrhnou. Něco slyším nebo čtu a v další chvíli je to zase pryč, zapomenuté. Také mám své vyšlapané myšlenkové cesty, a je těžké vůbec vnímat, co vede jinam.

Jaké to je, když slovo Boží dopadá na takovou ušlapanou cestu? Pak se nedotýká, nejde pod kůži, nevyvolává žádnou reakci -- a za chvíli se odplaví každodenním životem, návalem denních informací, obrazů a starostí.

A pak je tu skalnatá půda. V našem podobenství je překážkou. Na skále leží tenká vrstva země, takže semeno může vzklíčit. Slovo se zde tedy neodráží, ale je přijímáno, dotýká se, vyvolá dokonce nadšení, která stoupá jako vlna do výšky. Člověk se najednou rozohní pro jednu myšlenku, a chce ji okamžitě uskutečnit, chce hned vidět, jak to roste.

Ale skála pod vrstvou země nedopustí, aby to šlo hlouběji, nenechá zakořenit, nedává oporu. A tak většinou to nadšení dlouho nevydrží. Nemusí se na nás ani přivalit bouře a vlnobití, nemusí pálit slunce -- nemusí v cestě stát velké těžkosti ani pokušení. Často to nadšení jen tak usne, uvadne, uschne, zmizí tak rychle, jak přišlo. Nemá základ, který by ho živil, uhasne jako oheň vzňatý od slámy, jako pomíjivý žár. Už jsou tu zase jiné věci, které upoutávají pozornost, které jsou zajímavější...

A semeno, které spadlo do trní?

I zde evangelium oslovuje, klíčí. Vniká dokonce dost hluboko, je chápáno, cosi se začíná dít. Žádné rychlé a zbrklé jednání, ale kroky pravého následování.

Ale pak jsou tu i starosti o vlastní zdar, o jistotu... Tyto starosti rostou vedle dobrého semena a udusí malé začátky v zárodku. Odvedou člověka od toho, aby dělal to, co jako slovo Boží slyšel a kterému tak rozuměl.

Cesta, skalnatá půda, pole trní -- od každého kus máme asi všichni v sobě. Nejsme pouze a jenom jedním druhem půdy. Prožíváme různá období a různé situace.

Někdy se od nás všechno odráží a podobáme se ušlapané cestě.

Pak nás zase osloví a dotkne se třeba biblický příběh, trefí se přesně do naší situace. Víme najednou jak dál, co udělat, kde a jak pomáhat. Plánujeme si to a vlastně nám nic nebrání to udělat, ale nějak je té chuti příští den už míň, a po několika dnech nám to nepřipadá už ani tak strašně důležité.

A někdy rozumíme, tušíme a uděláme první krok. Ale než z toho může něco vyrůst a uzrát, jsou tu zas všechna ta ostatní přání a touhy, které se vynoří: ty ostnaté, bodlinaté a píchavé rostlinky egoismu a ctižádosti, rychle bující plevely strachu a pochybností, ta všude se zelenající pohodlnost...

Jak být dobrou půdou? Co udělat s těmi ušlapanými cestami v nás, s tím ruchem, s tou hektičností života, které nás dělají tak nevnímavými?

Neříká nám to samo podobenství: jsou sice různé druhy půdy a slovo Boží padá na všechny z nich. Ale půdu, do které padá, změnit neumí, s tím se nedá nic dělat!?

Zvládneme ale odstranit trny, prolomit ztvrdlá místa uvnitř, pozastavit každodenní ruch, který znecitlivuje.

Nejsme ale jednou provždy svázáni s jedním druhem půdy. Jsou tu období a situace, jednou převažuje to a podruhé ono. Dokonce se to mění každý den. A tak máme naději, že i v nás je někde kousíček dobré půdy, že se nám může dařit být dobrou půdou. To je dobrý začátek... Věřím, že to Boží semeno v nás má velkou sílu...

Věřím, že mu stačí i malý kousek dobré půdy, aby přinášelo užitek a tak přesahovalo i do dalších polí života. Věřím, že se ta rostlina, která roste na kousíčku dobré půdy umí i dále rozšířit, a vítězit nad trny, a dávat stín na skalnatou půdu, a pomalu se rozbujet na cestách a tak je zaplavit.

A věřím, že podobenství s sebou přináší dobrou zprávu, když ten kousek dobré půdy v nás objevujeme a užíváme.

Amen

                 
Obsah vydání       16. 9. 2004
16. 9. 2004 Vyšetřte podezření, že v ČR dochází k sterilizaci romských žen
16. 9. 2004 Po tři dny vězněm Paříže Petr  Fiala
16. 9. 2004 Jak se dnes pobavit...?! Ladislav  Žák
16. 9. 2004 Václav Žák: Nezapomínejme, že John Bok kandidoval za ODS
16. 9. 2004 Czechtek 2002: "Mámo neblázni, přijedou -- zatancujou a odjedou" Martin "Juki" Jyrkinen
16. 9. 2004 CzechTek 2002: Vox populi aneb co na to andělé Martin "Juki" Jyrkinen
16. 9. 2004 Turecko před branami Evropské unie Radek  Vogl
15. 9. 2004 Literatura se stala terčem mediální manipulace Petr  Bílek
15. 9. 2004 Fahrenheit 9/11: Která část vašeho těla je nejošklivější? Tomáš  Tetiva
16. 9. 2004 Semeno, které spadlo do trní Rut  Brodská
15. 9. 2004 Přísná bezpečnostní opatření na kanadských letištích postihnou tisíc zaměstnanců Miloš  Kaláb
15. 9. 2004 V centru Prahy už se nebude bydlet?
15. 9. 2004 Bude zničeno bývalé Kino U hradeb? Petr  Kužvart
1. 9. 2004 Hospodaření OSBL za srpen 2004
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech
22. 11. 2003 Adresy redakce
17. 6. 2004 Provizorní umístění starých archivů
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů

Virtuální bohoslužby - kázání na víkend RSS 2.0      Historie >
16. 9. 2004 Semeno, které spadlo do trní Rut  Brodská
5. 9. 2004 Libido dominandi Zdeněk  Bárta
1. 8. 2004 Bůh je mezi potřebnými, Bůh miluje tento svět, Bůh je solidární s menšinami, chudými, opovrhuje zbožnou pýchou farizeů, kárá bohaté a mocné, Bůh se za lidi obětuje, Bůh nepotřebuje chrám Zdeněk  Bárta
25. 7. 2004 Český sen o českém snu Zdeněk  Bárta
13. 7. 2004 Svatební kázání - i pro Evropu Zdeněk  Bárta
11. 7. 2004 Blbá nálada se změnila v Nové Veselí... Zdeněk  Bárta
2. 7. 2004 Mistr Jan Hus, kurvy, a ti, kteříž držie úřady Zdeněk  Bárta
20. 6. 2004 Homeworking, podpantofelizace a Den otců Zdeněk  Bárta
13. 6. 2004 Znamení šelmy Zdeněk  Bárta
4. 6. 2004 Co Bůh nepromíjí Zdeněk  Bárta
30. 5. 2004 Lidské žvanění a Boží Slovo Zdeněk  Bárta
30. 5. 2004 Pro strach uděláno Zdeněk  Bárta
18. 5. 2004 Odpuštěné, nebo pouze zadržené hříchy? Zdeněk  Bárta
9. 5. 2004 Nesrozumitelnost a paradoxy Bible: Zabili Židé Pána Ježíše? Zdeněk  Bárta
2. 5. 2004 Zpátky domů do Evropy Zdeněk  Bárta