2. 9. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
2. 9. 2004

Necítím se dostatečně motivován...

Vybíjená "po manažersku"

Už jste někdy hráli vybíjenou v kanceláři mezi počítačem, tiskárnou a stohy dokumentů a to v obleku a kravatě? Že ne? Také bych nečekal, že je to možné, ale je tomu vskutku tak. O tom jsem se měl možnost přesvědčit hned první den v nové "práci". Nebudu samozřejmě danou společnost jmenovat, ale své aktivity prováděla v oblasti marketingu. Po 3 kolech konkurzu jsem měl tu čest stát se členem jejich týmu. Hned první den jsem dobře naladěn dorazil již lehce před 7 hodinou ráno do sídla firmy a zvědav jsem očekával, co se bude dít, ale má očekávání se zdaleka nepřiblížily realitě.

Již těsně po příchodu mě trochu zaskočil zájem lidí, které jsem nikdy neviděl, o můj spánek. Ale proč ne, chtěli být prostě zdvořilí. Ani snivě optimistický výraz v jejich rozesmátých tvářích mě dostatečně nevaroval a pak....už bylo pozdě.

Úderem sedmé hlavní manažer (dobromyslný chlapík ze Slovenska) za halasného a jistě upřímného smíchu "zaštrachal" mezi kompaktními deskami se slovy: "Pustím tam tedy něco lepšího než je skupina Holki" a vytasil se s údernou skupinou Kiss. Rázem se všichni shromáždili v kruhu a počali skandovat podivné heslo (asi slovo "džusů???) a jali se vítězně plácat přes ruce (sportovní gesto, které vídáme při fotbale).

To na mě šly mrákoty a přemýšlel jsem, kde jsem tento obraz již viděl.....Pak mě z přemýšlení vytrhly tupé nepříjemné údery na dveře. S úlevou jsem si oddechl, protože jsem čekal pány se svěracími kazajkami, kteří si odvedou mé "kolegy" tam kam patří. Bohužel mé přání nebylo vyslyšeno....dveře se otevřely a vyběhly další 4 osoby v oblecích s ještě více neodolatelnými úsměvy, které doslova vtrhly do místnosti a opět začali vykřikovat podivná hesla a začali si s námi "plácat".

To jsem již začal ztrácet naději a mírně konsternován pouze automaticky kopíroval chování ostatních, abych náhodou nebyl hned první den označen za rozvraceče morálky a černou ovci.

Pravda, má snaha zařadit se mezi ostatní vypadala dost neumě a spíše komicky, ale ostatní byli tak zabráni do svého obřadu, že si mého "přestavení" naštěstí nevšimli. Když to vše za nesmírného veselí a upřímného nabuzování skončilo, opět jsem doufal v nějaký obrat, ale opětně marně.

Kdesi zpoza počítače se vynořil dětský balónek. Domníval jsem se, že jde o nějaký omyl a vše bude rychle napraveno, ale jak už asi tušíte...opět a ještě jednou marně. S rychlostí, kdy jsem ani nestačil polknout jsem byl rozdělen do družstva a už mi začal kolem uší svištět tento krásně vybarvený gumák. Přestával jsem vnímat okolí a jen jsem se snažil zůstat při vědomí, abych se stačil krýt před tvrdě a dobře mířenými "projektily". Uběhlo dobrých 20 minut a vybíjenou vystřídal fotbal.

Dva pochopové-kolegové se hbitě chopili židlí a umě nacvičeným hmatem z nich vytvořili branky a zápas mohl začít. Všichni jsme se náramně bavili a nikomu nepřipadalo nic divné. Když jsem se konečně takhle vyřádili a vysportovali, začala přednáška, podle které jsem konečně pochopil, že předešlé aktivity nás měly nabudit (asi nějaká nová manažerská metoda).

Všem krásně svítily oči a potlesk střídal potlesk, Občas jsem dostal přátelskou (chlapskou) herdu do zad, abych nebyl tak "suchej" s otázkou, jestli jsem pořádně nabuzen na výkon. Mdle a s poledních sil jsem snaživě pokyvoval hlavou a horlivě mumlal stejná hesla jako ostatní.

V tu chvíli mi konečně došlo, že podobně obrazy vídám v televizních dokumentech o KSČ nebo ostatních totalitních stran na světě. Netušil jsem, jestli za zářivými úsměvy a rozzářenýma očima jsou nějaká sedativa nebo jiné podpůrné prostředky, ale pochopil jsem, že se nechci stát členem sekty vyznavačů "kancelářské vybíjené", ani nechci patřit mezi fanatické vyznavače kancelářské kopané a po pár hodinách jsem se rozhodl vzít "do zaječích" ....

Nesleduji moderní trendy, které se zabývají motivaci zaměstnanců a stmelováním kolektivu, každopádně jsem si ověřil, že na mě nezabraly a že by se jejich tvůrci měli nad sebou zamyslet, neboť po takového zkušenosti zbývá snad jen uchýlit se do nějakého soukromého zdravotnického zařízení a v pauzách mezi studenými zábaly, si ještě jednou přečíst nějakou knihu, která může přinést odpověď...

nejlépe od Orwella......

                 
Obsah vydání       2. 9. 2004
2. 9. 2004 Americké bezpečnostní orgány "zjišťují totožnost autorů neortodoxních názorů"
2. 9. 2004 Oba francouzští novináři "budou propuštěni"
2. 9. 2004 Ze školy v Osetii propuštěno několik osob
2. 9. 2004 Rusko a Čečensko: Nový druh extremistů a svatá válka
2. 9. 2004 O většině národa, která mlčí ke všemu Bohumil  Kartous
2. 9. 2004 Britové se diví, že Kundera nevychází v Česku
2. 9. 2004 Irák, USA a Al Jazeera
2. 9. 2004 Lord Black, bývalý majitel Daily Telegraphu ukradl 400 milionů dolarů
2. 9. 2004 USA anulují rozsudky o "teroristech"
2. 9. 2004 Úplněk Jaroslav  Hutka
2. 9. 2004 ČT v Řepích žádný průzkum neprovádí
2. 9. 2004 200. číslo Nového prostoru - dar nedar jeho prodejcům
2. 9. 2004 Vybíjená "po manažersku" Josef  Provazník
2. 9. 2004 Interregionální strana zelených v Rusku Štěpán  Rychtář
2. 9. 2004 Británie: počet rozvodů stoupá "kvůli esemeskám a internetu"
31. 8. 2004 O čem psaly Britské listy o prázdninách
2. 9. 2004 Sparťané zase svrhávali děti ze skály Tomáš  Krček
1. 9. 2004 Permanentní válka Oskar  Krejčí
2. 9. 2004 "Tomáš Fuk nic nepochopil?"
2. 9. 2004 Proč ubylo transplantací Ivan  David
1. 9. 2004 Shnijte v hrobě kompletní! Ivan  David
2. 9. 2004 Jak je to přesně s transplantačním zákonem?
1. 9. 2004 Existují v Británii ještě vůbec konzervativci?
2. 9. 2004 Naši zrádci Sergej  Chelemendik
1. 9. 2004 Zpráva o království českém v roce 2000 Irena  Zítková
1. 9. 2004 V Dušanbe zadržali riaditeľa Agentúry pre kontrolu nad narkotikami Peter  Stupavský
1. 9. 2004 21. srpen: Trinásta komnata dejín Pavol  Janík
1. 9. 2004 Slovenský príspevok k celoeurópskemu protifašistickému odporu Pavol  Janík
1. 9. 2004 Můj evropský ne-problém aneb anti-Klaus Zdeněk  Jemelík
1. 9. 2004 Hospodaření OSBL za srpen 2004
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech
22. 11. 2003 Adresy redakce
17. 6. 2004 Provizorní umístění starých archivů