6. 8. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Radar BMEWS-1 v Thule
7. 8. 2004

HVĚZDNÉ VÁLKY

Powell podepsal dohody o modernizaci radarové základny USA v Grónsku

Americký ministr zahraničí Colin Powell v sobotu 7. 8. v doprovodu dánského ministra zahraničí Pera Stiga Möllera navštívil Grónsko. Hlavním cílem jeho návštěvy byl podpis dohod, jež umožní modernizaci americké vojenské základny Thule Air Force's Base v severovýchodní části Grónska tak, aby mohla být zapojena do koncepce americké protiraketové obrany NMD.

Bushova vláda zamýšlí zefektivnit mimo radaru včasné pohotovosti na letecké základně Thule základny ve Fylingdales a Menwith Hill ve Velké Británii a základnu Clear Air Station na Aljašce. Ruský prezident Vladimír Putin varoval před rokem Dánsko, USA a další státy NATO, že pokud se spojí jejich účast na NMD, mohlo by to porušit všeobecnou strategickou stabilitu. Bývalý ministr obrany v Clintonově administrativě William Cohen prohlásil v roce 2000, že Washington potřebuje upgrade radaru v Thule co nejdříve, pokud Bílý dům chce návrat k projektu NMD v roce 2005.

BEZPEČNIOSTNÍ STUDIE Miroslava Polreicha: Hvězdné války a globální bezpečnostní prostředí ZDE

Analýza CIA pro National Intelligence Council: Global Trends 2015: A Dialogue About the Future With Nongovernment Experts ZDE

V lednu 2001 se George W. Bush dopustil faux pax při při získávání podpory pro svůj protiraketový deštník. Obrátil se totiž osobním dopisem na grónského premiéra a intervenoval ve prospěch americké vojenské základny v grónském Thule. Bush odpovídal na Motzfeldtovu gratulaci k nástupu do funkce, ale překročil jistý rámec tím, že psal i o "společné práci v oblastech vzájemného zájmu". Grónsko je součástí Dánského království, a všechny důležité otázky se proto řeší v Kodani - a americká diplomacie to opomenula. "Zakročte a vysvětlete Američanům, že o Grónsku se debatuje a jedná přes Dánsko," požádala vládu vůdkyně opoziční Dánské lidové strany Pia Kjärsgaardová. Neuspěla... Emisaři USA hovořili na "odborných konferencích" o "dvojité slabosti" Dánska pro takový postoj. Dánsko je podle nich slabá evropská ekonomika a člen NATO...

Jaderné překladiště

Jedním z nervových center americké obrany během studené války byla totiž základna Thule. Thule/Pituffik Air Base je umístěna 900 mil jižně od severního pólu a 950 mil severně od polárního kruhu. Základna vznikla jako meteorologická stanice v roce 1946. Letiště bylo vystavěno tajně v roce 1951 během 104 dnů v rámci operace pod kódovým názvem "Blue Jay".

63 zásobovací lodě v čele s ledoborci, rozrážejícími 6 stop silný led vyložily 9 července 1951 v North Star Bay svůj náklad a a montážní čety o síle 4000 mužů stavěly velká dlážděné vzletové a přistávací dráhy, silnice, odpalovací rampy, několik obrovských hangárů s osmi dveřními sekcemi (do kterých se vejdou i dopravní letouny C-141 či mezikontinentální bombrdéry), několik obrovských palivových nádrží, kasárna, skladiště a malé městečko. Vše muselo odolat větrům více než 240 km/hod a teplotám pod -40°C.

Základna měla sloužit jako zásobárna paliva pro strategické bombardéry, které měly doletět nad Sovětský svaz. V roce 1968 došlo k incidentu, který mohl přivodit katastrofu. Při přistávacím manévru se do moře zřítil bombardér B52 se čtyřmi vodíkovými bombami na palubě. Jedna z nich je dodnes pohřešována a nalézá se poblíž Thule. Američané se pokoušeli dezinformovat veřejnost, ale jejich krycí manévr byl odhalen. Studium radioaktivního pozadí v roce 1991 odhlilo nadměrně vysoké hodnoty radioaktivního plutoniového znečištění.

Téměř tři desetiletí po incidentu, v roce 1995, dánský stát přiznal vinu a zaplatil 15.5 miliónu USD 1 700 dánským a grónským místní obyvatelům kteří pracovali v Thule a byli vystaveni vysokým hodnotám radiokativity. V roce 1995 vyšla najevo informace, že americké ozbrojené síly v Thule skladovaly nukleární zbraně - rakety země vzduch a další hlavice raket byly uložené na letecké základně...

Aqulaq Lynge, prezident Inuit Circumpolar Conference a aktivní oponent MD, tvrdil, že plutonium uniklé z bomby zničilo tradiční loviště. V roce 1991 dánské studie potvrdily jeho obvinìní. Sedlina na pobřeží Bylot Sound blízko místa letecké havárie zaznamenala extremnní úroveň radioaktivního plutonia - víc než 100 000 becquerelů na čtvereční metr. Je to hladina plutonia až 1 000 krát vyšší než před srážkou. (Cappoza, 2001)

Radary pro výstrahu, anebo pro ochranu?

Radarová stanice, která byla součástí systému včasného varování, byla vystavěna na začátku šedesátých let, necelých dvacet kilometrů od hlavní základny.

Z Thule také Američané za pomoci tehdy supermoderních přístrojů monitorovali dění v SSSR, zdejší informace spolurozhodovaly o válce a míru. Byl zde postaven protiraketový varovný systém BMEWS (Ballistic Missile Early Warning Radar System), který je schopen zjistit nad Sovětským svazem letící objekt o velikosti dveří... Starý radar byl vytvořen z devíti budov spojených silnicí.

V nich byly čtyři stacionární identifikační radarové antény, každá o velikosti hřiště pro kopanou, které byly uspořádány do oblouku, směřujícího k severu. Před každou anténou byla budova pro čidlo (organ pipe scanner) a energetický zdroj. Spojení vysílače a scannerů bylo umožněno tunely, které spojovaly veškeré budovy. Největší šířka každé antény poskytla pokrytí 40°, celkem 160°, které pokrývaly celé území SSSR.

BMEWS radar operuje na frekvenci UHF v pásmu 420-450 MHz. Modernizace nahradila kompaktní radar rozsáhlou anténní konstrukcí, postavenou v šedesátých letech dvacátého století. Ty stály americkou armádu pět miliard dolarů v cenách roku 1960.

Později byly přidány další radary pro přesnější předpověď místa dopadu řízených střel, opouštějících SSSR nebo vypuštěných z ponorek. Pak bylo přidáno i zařízení pro spojení s vojenskými satelity. V roce 1987 byl původní radar nahrazen dvouzrcadlovou sfázovanou anténní soustavou. Zásobování proudem bylo vyřešeno pomocí mobilní kontejnerové jaderné elektrárny, která pomohla i získávání pitné vody.

Nyní se navrhují dva stupně inovace: první stupeň má zahrnovat funkční vybavení a hardware povyšující stávající radary a umožňující sledovat řízené střely přesněji, aby mohly navádět antirakety. Druhý stupeň by jim měl dát schopnost rozlišovat mezi opravdovými řízenými střelami a falešnými cíli. Provoz radaru je automatický na základě operačních instrukcí. Systém je schopen rozpoznat a klasifikovat neznámé letící objekty.

Britská základna Menwith Hill by se měla stát součástí Space-Based Infra-Red satellite System (SBIRS-high) dodávající informace do centrály MD v Cheyenne Mountain, v americkém Coloradu, zatímco Thule má být napojena na hnízdo 20 -100 stíhacích raket na Aljašce.

Domorodci a vyhnání

Evropský parlament se radarovou základnou zabýval 13. března 2001, kdy na toto téma promluvil Johan Lund Olsen z levicové politické formace Inuit Ataqatigiit, obhajující původní obyvatele Grónska - Inuity. Uummannaqové byli z Thule v roce 1953 vyhnáni několik dní předtím, než se stali dánskými občany. V roce 1999 vyhrálo 53 přemístěných osob, které byly dosud naživu, soudní spor. Důležitá byla skutečnost, že území patřící původním národům z Thule bylo vyvlastněno bez právního důvodu a kompenzace.

Padesát let po tomto vyvlastnění, 27. listopadu 2003, lovci z Thule prohráli odvolací proces u dánského nejvyššího soudu. Nejvyšší soud nepovažoval lovce z Thule za domorodce. Příběh "Hingitaq 53" souvisí s případem 'Northern Defense Perimeter".

Bližší informace v angličtině ZDE ZDE ZDE

Missile Defence Discussion Forum se tématem zabývalo v létě 2001. Nejplamenněji hovořil dr. Stephen Pullinger z International Security Information Service z Londýna a Christian-Marius Stryke z Dánského institutu pro mezinárodní záležitosti, který už 9. května 2001 předpokládal, že méně levicová dánská vláda s dánskou účastí na americkém progrmemu Hvězdných válek vysloví souhlas.

Studená válka

V časech studené války byla letecká, radarová a výzkumná základna v Thule domovem pro více než 10 000 osob. Dnešní posádka čítá 800 mužů a žen.

V současnosti je základna v Thule domovem 12th Space Warning Squadron, Detachment 3, 22nd Space Operations Squadron, dánských, grónských a amerických firem, spolupracujících na výzkumu a vývoji pro americkou armádu. Mimo vojenského výzkumu určování trendů ionosféry, měření Dopplerova efektu a HF vysílání z transmitteru v Camp Tuto a manipulace ionosférou se tam mimo jiné porovnávají absolutní hodnoty kosmického záření. V Tuto East je také umístěn jaderný reaktor.

Další informace o začlenění základny Thule do MADS/NORAD systému Air Force ZDE

Šéfem údržby v Thule byl československý exulant Břetislav Bednář, druhdy elektrikář plzeňské Škodovky. V roce 1968 odešel z Československa. Z východní části Berlína přešel do západní zóny města, v listopadu 1969 pak letěl do USA. Bylo mu dvaatřicet let. Nastoupil do Westinghouse Electric Corporation, vystudoval na vysoké elektrotechniku, na podzim 1975 se stal americkým občanem. Po deseti letech odcházel z Grónska jako expert na elektrický provoz leteckých základen a radarových stanic. Poslední projekt amerického letectva, kterého se zúčastnil, se uskutečnil v Egyptě.

Horký led

V roce 1997 bylo odhaleno (dle zprávy DUPI, Dansk Udenrigspolitisk Institut) že Spojené státy během studené války v letech 1950-60 měly přísně tajný plán na použití ledu na severním pólu k vytvoření obrovského bludiště o délce chodeb 4000 km k vybudování odpalovacího zařízení pro 600 raket středního doletu s jadernými hlavicemi.

Operace byla nazvána ICEWORM. Bludiště tunelů mělo zahrnovat prostor od Narsarsuaq v jižním Grónsku až k táboru TUTO na severu. V samotné Thule je podzemních tunelů několik desítek kilometrů. Během roku 1958 vedly USA průzkum na vybraných bodech v Narsarsuaq, Ivigtut, Kvane fjord, Frederikshåb a na základně Sønder Strømfjord. Hledala se nejlepší trasa pro komuniakce a příjezdové cesty. Kuriózní měla být i technologie ražby - teplem jaderného reaktoru.

NATO nedávno schválilo novou studii týkající se efektivity tohoto jaderného systému za účelem ochrany Aliance před možným útokem, navzdory nedostatku důkazů o jakékoli hrozbě, o jakémkoli důvodu a i neexistenci jasné koncepce, které ze systémů budou skutečně efektivní. Pentagon dlouhá léta možnost, že by radary na základně v Thule měly být součástí protiraketového systému, popíral. Američané chtějí v Thule instalovat nová zařízení v rámci rozšíření systému protiraketové obrany (NMD). Měl by tam stát jeden z pěti významných pilířů NMD - supervýkonný radar, schopný bleskově registrovat případné starty nepřátelských raket. Americký velvyslanec v Dánsku Bernstein sice tvrdil na setkání v Glostrup Rotary Club, že se jedná pouze o "instalaci nějakých nových počítačů, funkčního vybavení, a malé antény", ale vzápětí sdělil přítomným, že USA mají na této aktualizaci vybavení eminentní zájem.

Moc velmocí

V květnu 2002 Spojené státy a Rusko podepsaly smlouvu o značném snížení počtu strategických nukleárních hlavic.

Dánům se dlhou dobu do výstavby radaru nechtělo. Dánský ministr zahraničí Mognes Lykketoft již v prosinci 2001 prohlásil: "Měli bychom být velmi zdrženliví k jednostrannému rozhodnutí o využití Thule k takové iniciativě." Dánsko i Grónsko se cítilo ohroženo dùsledky prvního úderu balistickými řízenými střelami v případě snah o vyřazení Thule z provozu.

"Dánská vláda by měla oznámit, že nebude podporovat tyto pokusy Spojených států o zavádění agresivní vojenské doktríny preventivních útoků, které také zahrnují možné použití jaderných zbraní," prohlásil tehdy vedoucí kampaně Greenpeace za odzbrojení, Dan Hindsgaul. Dánové považují základnu v Thule za počátek americké kolonizace Dánska.

Další informace ZDE

Celý systém není posilován proto, aby ochránil Evropu - je určen pouze pro ochranu před balistickými řízenými střelami, namířenými proti USA, Kanadě, a Spojenému království. Američané tvrdí, že tvoří obranu proti řízeným střelám z Blízkého východu a severní Afriky.

Prezident Grónska Jonathan Motzfeldt byl ještě donedávna názoru, že spuštění amerického NMD projektu v Thule pouze zvětší závody ve zbrojení. Motzfeldtova politická strana IA spolu se sociálně-demokratickou stranou Siumut pracovala na demilitarizaci Grónska, právě tak jako větší nezávislosti na Dánsku, včetně zahraniční politiky.

Parlament v Grónsku poskytl Motzfeldtovi jasné zmocnění: kdykoli nastane spor o vojenskou základnu v Thule, bude obranná smlouva z roku 1951 mezi Dánskem a USA považována za ukončenou, a umožní tak přípravu nové smlouvy, ve které Grónsko bude rovným partnerem. Toto je předchozí podmínka, za jaké Grónsko převezme vyjednávání týkající se nového užívání základny v Thule. Dánsko slíbilo vetovat použití amerického radaru v Thule jestli USA poruší ABM smlouvu. Záruka netrvala dlouho...

57 000 grónských residentů hromadně prostestuje proti americkým NMD iniciativám v Grónsku - marně.

Epilog

Spolu s Möllerem a místopředsedou grónské místní vlády Josefem Motzfeldtem podepsal nyní v osadě Igaliku Collin Powell tři dohody o obraně, ochraně životního prostředí a hospodářské a technické spolupráci. Powell při podpisu zdůraznil, že dohody obsahují klauzuli o vzájemném konzultování všech dalších kroků a o společném postupu při modernizaci základny, jež má pro Spojené státy velký strategický význam... Inuitové už nikoho nezajímají.

Další informace ZDE

                 
Obsah vydání       6. 8. 2004
6. 8. 2004 Irena Zítková: La grande dame české literatury Jan  Čulík, Štefan  Švec
8. 8. 2004 Irácký premiér vykázal ze země televizi al Džazíra
6. 8. 2004 Bývali disidenti Ivan Martin Jirous a Stanislav Penc útočí na Grosse kvůli zásahu proti CzechTeku
8. 8. 2004 Czechtek: "policisté šikanovali odjíždějící účastníky"
7. 8. 2004 Přátelská akce: Milion fanoušků techno music se zúčastnil street parade v Curychu
7. 8. 2004 V Británii zakázala konzervativní vláda akce jako CzechTek už před deseti lety
7. 8. 2004 Powell podepsal dohody o modernizaci radarové základny USA v Grónsku Štěpán  Kotrba
6. 8. 2004 Programové prohlášení vlády České republiky
6. 8. 2004 Americké týrání v Guantánamu je možná válečný zločin
6. 8. 2004 Bůh třetího tisíciletí Václav  Dušek
6. 8. 2004 Kdo je zfetovaný? Premiér, technaři nebo novináři? Tomáš  Tetiva
6. 8. 2004 CzechTek: Neoprávněně obsadili cizí majetek
6. 8. 2004 CzechTek a hysterie českých médií i veřejnosti Luděk  Staněk
6. 8. 2004 Nevyčerpatelné zdroje -- další ekonomický mýtus?! Jan  Sýkora
6. 8. 2004 Jistě, pane premiére... Zdeněk  Šulc
7. 8. 2004 Hospodaření OSBL za červenec 2004
6. 8. 2004 Tygerberg Childrens' Choir - umělecký zázrak české letní sezóny? Ivo V. Fencl
6. 8. 2004 Hnutí DUHA s politiky netančí Vojtěch  Kotecký
6. 8. 2004 Teorie spiknutí v podání Ivana Breziny Karolína  Šůlová
6. 8. 2004 Jmenovité složení vlády není důležité, přečtěte si koaliční smlouvu Ivan  David
6. 8. 2004 Chateaubriand: Fumaroliho itinerář poezie a teroru Josef  Brož
6. 8. 2004 Svoboda v Kanadě - tentokrát trochu jinak Miloš  Kaláb
6. 8. 2004 Socha svobody v New Yorku byla opět zpřístupněna Miloš  Kaláb
6. 8. 2004 Hvězdné války a globální bezpečnostní prostředí Miroslav  Polreich
6. 8. 2004 Global Trends 2015: A Dialogue About the Future With Nongovernment Experts
6. 8. 2004 Kerry nepotrebuje alebo nechce protivojnových aktivistov
6. 8. 2004 Za západom Timothy Garton Ash
6. 8. 2004 Péče Jiřího Pehe Ivan  David
6. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 29. července - 1. srpna 2004
6. 8. 2004 Kdo koho kdy ojebe či ojebal Štěpán  Kotrba
6. 8. 2004 Revitalizovaný model rusko-slovenského Švejka 21. storočia Pavol  Janík
6. 8. 2004 Co udělali oni -- nám Sergej  Chelemendik
5. 8. 2004 Evropské fórum Romů a Travellerů je zklamáním Ivan  Veselý
5. 8. 2004 Kde jsou hranice svobody projevu? Jan  Čulík
5. 8. 2004 Netomáš a Bělorusko Štefan  Švec
6. 8. 2004 Vráťte nám štát Francis  Fukuyama
6. 8. 2004 Odmietnutie TEJTO ústavy Radovan  Geist
6. 8. 2004 Slovensko 2004: evolúcia zlým smerom Robert  Žanony
4. 8. 2004 Policie a CzechTek Bohumil  Kartous
5. 8. 2004 Korupční galaxie Charlese Pasquy se rozpadá na kusy Josef  Brož
5. 8. 2004 Několik poznámek na téma LÁSKA Igor  Chaun
5. 8. 2004 Umělec, autenticita života a totalitní společnost Boris  Cvek
5. 8. 2004 Mor na ty vaše festivaly Martin  Groman
5. 8. 2004 Výslechy před namířenou zbraní, věznění v železech, nutnost pózovat nazí
5. 8. 2004 Nesnesitelná touha po vědě Pavel  Voňka
3. 8. 2004 Slavný americký filmař Albert Maysels: "Nepotřebuju Hollywood!" Petr  Šafařík
5. 8. 2004 O filmové klasice: stačilo by uvolnit autorská práva
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
17. 6. 2004 Provizorní umístění starých archivů
22. 11. 2003 Adresy redakce

Budoucnost NATO a OSN RSS 2.0      Historie >
7. 8. 2004 Powell podepsal dohody o modernizaci radarové základny USA v Grónsku Štěpán  Kotrba
6. 8. 2004 Global Trends 2015: A Dialogue About the Future With Nongovernment Experts   
9. 7. 2004 Spojené státy tajně jednají o výstavbě raketové základny v České republice Stanislav  Kliment
21. 6. 2004 Bush: Peniaze na novú jadrovú zbraň Jakub  Topol
21. 6. 2004 OSN: Pomoc třetímu světu je nedostatečná Simone  Radačičová
13. 4. 2004 Podajú si Mečiar s Klausom ruky v NATO a EÚ? Peter  Weiss
16. 2. 2004 Francie a Británie chtějí společně stavět letadlové lodě nové generace   
2. 12. 2003 Rumsfeld odmítl pochválit novou obrannou iniciativu EU   
1. 12. 2003 Vyriešiť hádku o spoločnej európskej obrane   
16. 6. 2003 Armáda má méně, než by potřebovala, ale její nároky jsou značné Darius  Nosreti
13. 6. 2003 Rumsfeld kritizoval belgické soudy   
13. 6. 2003 Korupce při vyjednávání o koupi Gripenů pro ČR?   
27. 5. 2003 Slabosti víťaza   
7. 5. 2003 Globalizace není nová Immanuel  Wallerstein
30. 4. 2003 Konec NATO právě začal - začala vznikat evropská armáda Štěpán  Kotrba

Americká strategie národní bezpečnosti RSS 2.0      Historie >
7. 8. 2004 Powell podepsal dohody o modernizaci radarové základny USA v Grónsku Štěpán  Kotrba
6. 8. 2004 Global Trends 2015: A Dialogue About the Future With Nongovernment Experts   
3. 6. 2004 Bush: "Válka proti terorismu je jako druhá světová válka"   
3. 6. 2004 Odstoupil ředitel CIA George Tenet   
6. 1. 2004 Co si lidé myslí o novém americkém "bezpečnostním opatření"   
29. 12. 2003 Existuje americké impérium? Michael  Walzer
18. 11. 2003 Brzeziński: Amerika se musí vzdát paranoidní politiky   
16. 10. 2003 "George W. Bush je omezenec a podvodník"   
8. 10. 2003 Veľká hra pokračuje Peter  Stupavský
25. 9. 2003 Európska škodoradosť? Martin  Muránsky
17. 9. 2003 Jsou Spojené státy v úpadku?   
9. 9. 2003 Nový pohled na americkou zahraniční politiku Veronika  Valachová
6. 9. 2003 Michael Meacher: "Americká vláda předem věděla o útoku z 11. září"   
6. 9. 2003 Meacher: "USA zneužily 11. září k prosazování politiky světové nadvlády"   
26. 8. 2003 Je možné ztratit lásku k Americe?   

Budoucnost evropské obrany RSS 2.0      Historie >
7. 8. 2004 Powell podepsal dohody o modernizaci radarové základny USA v Grónsku Štěpán  Kotrba
6. 8. 2004 Hvězdné války a globální bezpečnostní prostředí Miroslav  Polreich
6. 8. 2004 Global Trends 2015: A Dialogue About the Future With Nongovernment Experts   
16. 2. 2004 Francie a Británie chtějí společně stavět letadlové lodě nové generace   
22. 1. 2004 Európska obranná stratégia by mala presadzovať demokraciu   
19. 1. 2004 Privatizace veřejného prostoru a "veřejné" násilí páchané na lidech Štěpán  Kotrba
1. 7. 2003 Socánkova amnézie - výuka globálního kapitalismu v Česku Jindřich  Zíka
13. 6. 2003 Korupce při vyjednávání o koupi Gripenů pro ČR?   
24. 4. 2003 Nelogická argumentace, totalita bílého muže a slepá víra v samospásnost lidských práv Štěpán  Kotrba
17. 2. 2003 Francúzsko-nemecký plán obnovil nádej Martin  Kunštek
29. 1. 2003 Američané spolupracují s Ruskem a v Praze to mnozí nechtějí vědět Miroslav  Polreich
7. 8. 2002 Spektakulárně parlamentní konec vojenské špionáže v Čechách Štěpán  Kotrba
26. 7. 2002 Ministr obrany kvůli Srbovi vyhodil šéfa vojenské rozvědky Štěpán  Kotrba
24. 7. 2002 Britským ministrům se nedá důvěřovat, že budou provádět etickou zahraniční politiku   
24. 7. 2002 Velká Británie: předstíráme, že máme etickou zahraniční politiku, ale prodáváme zbraně   

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
7. 8. 2004 Powell podepsal dohody o modernizaci radarové základny USA v Grónsku Štěpán  Kotrba
6. 8. 2004 Hvězdné války a globální bezpečnostní prostředí Miroslav  Polreich
6. 8. 2004 Global Trends 2015: A Dialogue About the Future With Nongovernment Experts   
27. 7. 2004 Brutální spinning České televize a "bezpečnostních" expertů Petr  Baubín
17. 7. 2004 Američané se nyní rozhodli postavit svou protiraketovou základnu ne v ČR, ale v Polsku?   
13. 7. 2004 G. W. Bush - Syn hvězdných válek Štěpán  Kotrba
13. 7. 2004 Guardian o kontroverzním americkém plánu vybudovat protiraketovou základnu ve střední Evropě   
13. 7. 2004 Média v Česku o americké základně Štěpán  Kotrba
13. 7. 2004 Bude v ČR vybudována americká vojenská základna? Jan  Čulík
9. 7. 2004 Spojené státy tajně jednají o výstavbě raketové základny v České republice Stanislav  Kliment
21. 2. 2003 DOKUMENT: Strategie národní bezpečnosti USA   

Greenpeace RSS 2.0      Historie >
7. 8. 2004 Powell podepsal dohody o modernizaci radarové základny USA v Grónsku Štěpán  Kotrba
16. 7. 2004 Byly obnoveny práce na genetické modifikaci rajčat Miloš  Kaláb
15. 7. 2004 Proč jsem začal kupovat výrobky Setuzy Dalibor  Šrámek
14. 7. 2004 Proč přestávám kupovat výrobky Setuzy Karel  Vaníček
13. 7. 2004 Další úspěch anti-GM kampaní v Anglii Pavel  Houdek
9. 7. 2004 Výzva Setuze: Zastavte výrobu geneticky modifikovaných olejů!   
30. 6. 2004 Proč prodává Tesco ČR geneticky modifikovaný olej?   
21. 6. 2004 Supermarkety na muške Andrew  Wasley
20. 5. 2004 Environmentální demokracie, prevence rizik a ekonomické nástroje ekologické politiky Miroslav  Šuta
7. 5. 2004 Greenpeace a genetické inženýrství: Riziko pro objektivitu Dalibor  Šrámek
30. 4. 2004 Výsledky ankety Ropák 2004   
22. 4. 2004 Radní Zdena Hůlová a Petr Uhl neunesli fakt, že byli demokraticky přehlasováni Ivan  Brezina
20. 4. 2004 Uhl a Hůlová: Nechť se Greenpeace obrátí proti Brezinovi na soud   
14. 4. 2004 Problém, který zmizel Jan  Hanuš

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
7. 8. 2004 Powell podepsal dohody o modernizaci radarové základny USA v Grónsku Štěpán  Kotrba
6. 8. 2004 Hvězdné války a globální bezpečnostní prostředí Miroslav  Polreich
6. 8. 2004 Global Trends 2015: A Dialogue About the Future With Nongovernment Experts   
27. 7. 2004 Brutální spinning České televize a "bezpečnostních" expertů Petr  Baubín
17. 7. 2004 Američané se nyní rozhodli postavit svou protiraketovou základnu ne v ČR, ale v Polsku?   
13. 7. 2004 G. W. Bush - Syn hvězdných válek Štěpán  Kotrba
13. 7. 2004 Guardian o kontroverzním americkém plánu vybudovat protiraketovou základnu ve střední Evropě   
13. 7. 2004 Média v Česku o americké základně Štěpán  Kotrba
13. 7. 2004 Bude v ČR vybudována americká vojenská základna? Jan  Čulík
9. 7. 2004 Spojené státy tajně jednají o výstavbě raketové základny v České republice Stanislav  Kliment
8. 10. 2003 Veľká hra pokračuje Peter  Stupavský
21. 2. 2003 DOKUMENT: Strategie národní bezpečnosti USA