4. 8. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
4. 8. 2004

Policie a CzechTek

Naše malá fenka Poli (rodokmenem Státní policie ČR) je dost nevyzpytatelným živočichem. Je to zjevně způsobeno její nedostatečnou mentální i fyzickou vyspělostí. Co byste taky čekali od štěněte, když navíc docela nedávno ztratilo svého hodného pána, který ji dobře krmil a vytrvale ji drbal za uchem, a ten následující je během jejího krátkého života už šestý.

Projevuje všechny atributy telecího věku. Ačkoli svým postojem dává chvíli najevo, že se nechystá k činu a jen tak postává okolo, vrhá se nečekaně a bez varování do útoku. Tedy do útoku, ono je to takové štěněcí škádlení. Jakmile protivník uplatní svou sílu, štěně se dá se staženým ocasem a za naříkavého kvičení na útěk. Pak chvíli zůstane v bezpečné vzdálenosti, bude uraženě vrčet a útok zopakuje pouze s vědomím převahy. Takhle "povedený" byl zásah Policie ČR vůči účastníkům technoparty CzechTek v úterních ranních hodinách. Přestože dával policii zákon o ochraně soukromého majetku možnost tuto akci narušit, od pátku, kdy party začínala, zaujímala policie stanovisko, že když už se jí nepodařilo zabránit většině účastníků v přístupu na pozemek, nebude se snažit technoparty násilně rozhánět, aby při tak velkém počtu návštěvníků nedošlo ke zbytečné újmě na zdraví jejich ani na křehkém těle policistově.

Čtyři dny vydržela policie svůj záměr obhajovat před "rozezlenou veřejností" zastupovanou TV Nova, neúnavným obhájcem práv chudých a utlačovaných. Napůl premiér a napůl ministr vnitra, duší však až do smrti výpravčí, nakonec vzhledem k síle hlasu "shora" nevydržel a ještě naposledy, snad z nostalgie k resortu, který mu dodával jinak zjevně chybějící pocit mužnosti, vydal befel (dle informací ČT a infoserveru Lidovky.cz ).

Tím hlasem bylo nejspíš vytrvalé škemrání TV Nova (a možná i jiných státotvorných institucí), aby byla technoparty, konající se nelegálně na pozemku ekologicky hospodařícího zemědělce, násilně ukončena. Přání však, i přes neoddiskutovatelnou snahu orgánu vnitřní bezpečnosti státu rozkaz splnit, zůstalo nevyslyšeno.

Na dvě stě policistů, kteří se vloudili mezi účastníky technoparty a začali si se zájmem prohlížet, jakou že to aparaturu organizátoři používají (s tvrzením, že chtějí něco podobného uspořádat na Vánoce) byli nakonec prokouknuti a našlo se patnáct set lidí, kteří nemají pro takové žerty pochopení a vykázali uniformované "narušitele" pomocí klacků, kamenů a nadávek do patřičným míst, neboť je nikdo nezval.

Znát své možnosti je předpokladem úspěchu. Po prvním nezdaru se policie rozhodla rozmnožit řady hokejistů s pendreky zhruba pětkrát a nechat pro jistotu přivézt i velkoobjemové stříkačky, protože by leckomu mohlo být při zásahu horko. Po poledni obnovili ofenzívu a slavili úspěch, který snad ani neočekávali. Na tři tisíce zbylých lidí se rozhodlo vzdát bez boje a opustit plochu. Policie tak získala trofej v podobě aparatury, doufejme, že jejich vánoční besídka bude veřejná. Budiž s úlevou řečeno, že se vše obešlo bez zranění.

Komedie ještě úplně neskončila, budou se vést následné soudní spory,ale ať už bude její dějové vyvrcholení jakékoli, její výpověď je hmatatelná už nyní. Policii spadly kalhoty ke kotníkům hned třikrát po sobě. Nejprve nedokázala zajistit, aby nedošlo k nelegálnímu obsazení pozemku, na kterém se technoparty konala. Její nedůsledný zásah příjezd návštěvníků jenom zpomalil, takže se aspoň mohli všichni lépe seznámit, neb na to měli více času.

Když se policii nepovedlo akci v počátcích paralyzovat, usoudila, že bude nejlepší počkat, až se mladí dosyta "vyblbnou", a poklepávat obuškem do rytmu z povzdálí. Argument o snaze zabránit předpokládatelnému ohrožení zdraví se mi na celé kauze zdá jako jediný rozumný a obhajitelný. Celou věc však malinko znejasňuje přiznání tiskové mluvčí MV, že by policie obdobně zasáhla už v pátek, kdyby k tomu měla odpovídající sílu!

Třetí díl ságy s názvem Ostuda měl na svědomí Stanislav Gross. Nemohl přece s klidnou duší přihlížet, jak mu u pokojných občanů formovaných obehraným seriálem komerčního zpravodajství klesá popularita pod úroveň žebříčku top ten v kategorii politický bavič a dal povel k útoku. Dvěma stům policejních turistů se pak logicky nepodařilo nic jiného než běh vpřed s následovnou otočkou vzad za clonu ze slzného plynu, aby si tam vyměnili plíny a počkali na soukmenovce a těžkou techniku. V souvislosti s ní by mě docela zajímalo, o kolik se zvýšila škoda na majetku nešťastného zemědělce, když se mu po louce začaly projíždět těžké policejní Tatry.

Docela zajímavou dohru bude mít jistě i zabavení aparatury, kterou zřejmě bude chtít státní zástupce uplatnit jako náhradu způsobené škody. Osobně si nejsem jist, zdali může být aparatura považována za předmět doličný, když není znám pachatel. Je to jako kdyby někdo neznámý kradl v obchodě a policie pak některým přítomným zabavila část jejich majetku na pokrytí újmy majitele obchodu.

V neposlední řadě tím, že byla akce násilně ukončena a všichni účastníci museli opustit plochu, nemohli organizátoři splnit slib o úklidu, i kdyby ho mysleli vážně.

Jaká je tedy česká policie? Česká policie je v prvé řadě nerozhodná. Nezná své kompetence a nedokáže ani zhodnotit hranice svých možností. Pokud už přece jen k nějakému rozhodnutí dojde, tak se ukáže, že si ho neumí obhájit. Asi proto, že si ti odpovědní nejsou jisti, zda je ono rozhodnutí správné či ne. Následuje chaotické přehodnocení s tím nejhorším rezultátem, protože se při vší smůle ukáže, že je policie navíc i neschopná nějaké své rozhodnutí uskutečnit, ať už to první či to druhé.

Majetek onoho zemědělce se policii ochránit nepodařilo a zásah po čtyřech dnech nelze obhajovat jako snahu toto napravit, neboť škoda již způsobena byla a při delším trvání technoparty by se zřejmě zvýšila jen nepatrně. Za svou "rozvahu" si policie po právu vysloužila od zemědělce trestní oznámení.

A kampak se nám vytratila odpovědnost? Kdopak završil celé fiasko pitomým rozhodnutím o v tu chvíli zbytečném a nijak neopodstatněném násilném zásahu? Byl to budoucí pan premiér, hlava připomínající zvenčí nevzhledný intelektuální chudobinec, přesto hlava náležitě pomazaná. Nikdo už asi nerozplete ze zámotků zavádějících informací oficiálních míst, snažících se zapřít co se dá, jak to bylo během těch čtyř dnů a kdo nese největší díl viny. Přesto je Gross stále ještě úřadujícím ministrem vnitra a proto je on odpovědným nejvýše i nejvíce(a neříkám to pro radost jeho velkého rivala, poslance Langera). Bylo by tedy dobré zvážit, jestli nebude lepší místo dalšího posvátného pomazání jeho hlavu pořádně umýt. To co má na hlavě totiž vypadá jako žluklé máslo.

                 
Obsah vydání       4. 8. 2004
4. 8. 2004 Policie a CzechTek Bohumil  Kartous
4. 8. 2004 Británie: Stát ohrožuje demokracii
4. 8. 2004 Pouhá účast nestačí Oskar  Krejčí
4. 8. 2004 Saudská Arábie vyváží terorismus do Kanady Miloš  Kaláb
4. 8. 2004 "Nové" fotografie Leni Riefenstahlové
4. 8. 2004 České klasické filmy by měl na DVD vydávat stát prostřednictvím Národního filmového archivu
4. 8. 2004 Proč povinnou maturitu z matematiky?
4. 8. 2004 Byl George Orwell udavač?
4. 8. 2004 Jan Jandourek, čili o vynakládání všeho potřebného Ondřej  Čapek
4. 8. 2004 Knockautované účastnice kravské přehlídky Ivo  Bystřičan
4. 8. 2004 Volfová definitivně opustila ČSSD i SDŽ Štěpán  Kotrba
4. 8. 2004 Z Evropy do Čech volejte raději z budky Radek  Mokrý
4. 8. 2004 Duhoví lidé a pozadí Tmavozeleného puče Ivan  Brezina
3. 8. 2004 Podivné machinace při povolování Lidlu v Rumburku
3. 8. 2004 I české školy "prodávají" tituly
3. 8. 2004 Morální integrita patnácti milionů lidí, kteří jen žili své životy Štěpán  Kotrba
3. 8. 2004 O tvůrčí integritě v dobách útlaku Jan  Čulík
3. 8. 2004 Je etické udávat spoluobčany? Miloš  Kaláb
3. 8. 2004 Slavný americký filmař Albert Maysels: "Nepotřebuju Hollywood!" Petr  Šafařík
3. 8. 2004 Otakar Vávra: Umělec s malým u Milan  Černý
2. 8. 2004 Ohlédnutí za Letní filmovou školou 2004 Jan  Čulík
30. 7. 2004 Monty Python Terry Jones: Tony Blair by měl být postaven před soud jako válečný zločinec Jan  Čulík
30. 7. 2004 Monty Python Terry Gilliam: Všechny státy mají tendenci směřovat k totalitě Jan  Čulík
29. 7. 2004 Tom Stoppard: Ve svobodné společnosti musejí mít lidé právo hovořit neodpovědně Jan  Čulík
26. 7. 2004 Vojtěch Jasný: Dítě, dobrodruh a filmař Jan  Čulík
3. 8. 2004 Zprávy na TV Nova: Potvrzení existence paralelních světů Bohumil  Kartous
2. 8. 2004 Hrůza, vraždění a alkohol
1. 7. 2004 Hospodaření OSBL za červen 2004
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech
22. 11. 2003 Adresy redakce
17. 6. 2004 Provizorní umístění starých archivů

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
4. 8. 2004 Z Evropy do Čech volejte raději z budky Radek  Mokrý
4. 8. 2004 Policie a CzechTek Bohumil  Kartous
3. 8. 2004 Zprávy na TV Nova: Potvrzení existence paralelních světů Bohumil  Kartous
3. 8. 2004 Je etické udávat spoluobčany? Miloš  Kaláb
3. 8. 2004 Slavný americký filmař Albert Maysels: "Nepotřebuju Hollywood!" Petr  Šafařík
3. 8. 2004 Otakar Vávra: Umělec s malým u Milan  Černý
3. 8. 2004 O tvůrčí integritě v dobách útlaku Jan  Čulík
2. 8. 2004 Hrůza, vraždění a alkohol   
2. 8. 2004 Foglarovi hoši, občanská společnost a malá ekologie Eduard  Vacek
2. 8. 2004 Ohlédnutí za Letní filmovou školou 2004 Jan  Čulík
2. 8. 2004 Jak britské univerzity začínají "prodávat" slabým studentům univerzitní tituly   
2. 8. 2004 Státní maturita z matematiky: Prostě jen špatný nápad Jakub  Malinovský
2. 8. 2004 Fašismus v naší epoše Petr  Šafařík
1. 8. 2004 Světová obchodní organizace: dohoda! Ludmila  Štěrbová
31. 7. 2004 Gross: Varianta vlády, která je možná, i když není žádným zázrakem Štěpán  Kotrba

DIY, tekno a CzechTek RSS 2.0      Historie >
4. 8. 2004 Policie a CzechTek Bohumil  Kartous
30. 7. 2004 CzechTek 2004: V Boněnově na Tachovsku začíná free technoparty   
4. 5. 2004 MMM FAQ - aneb proč se MMM 2004 konalo 1. května... Michael "xChaos" Polák
30. 10. 2003 Co to je "Do-It-Yourself Culture"?   
28. 9. 2003 Kuřivody 2003: Policisté rozpustili "nepovolenou" technoparty ve vojenském prostoru Ralsko Štěpán  Kotrba
19. 9. 2003 Jak být vyznavačem moderní hudby aneb jak se Češi a Moravané stávají kulturním národem Jana  Chalupová
19. 9. 2003 CzechTek očima ombudsmana: fakta o kopidlnské technoparty   
18. 8. 2003 Kde všude naleznete fotografie z CzechTeku 2003   
11. 8. 2003 Takže dementní dunič má práva větší než nedunič?   
11. 8. 2003 Mapka Czechteku 2003   
7. 8. 2003 Hlučné akce Ondřej  Prokopius
6. 8. 2003 CzechTek budil lidi na ploše 615 km2 Jaromír  Zlámal
6. 8. 2003 Nelze omlouvat, když někdo obtěžuje lidi hlukem   
5. 8. 2003 V dnešní postmoderní společnosti neexistuje v ČR konformita Jan  Maršák
5. 8. 2003 CzechTek: organizátoři by měli být popohnáni k plné odpovědnosti Jan  Krejčí