27. 7. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
27. 7. 2004

Brutální spinning České televize a "bezpečnostních" expertů

Spinning je zpravidla velmi sofistikovaná PR operace, při které se při rozkrývání určité kauzy položí důraz na věci nepodstatné, tak aby se zakryl skutečný, závažný problém. České televizi se povedl spinning buldozerem. Nejednalo se o nic jiného, než o americké mezikontinentální jaderné raktey na českém území - reakci na skandál, který v západní i střední Evropě rozpoutaly Britské listy a Guardian na základě neopatrného výroku českého diplomata ve Washingtonu pro jakýsi americký lokální list.

Dnes už se, aniž má jakékoliv konkrétní informace, k americké základně v ČR vyjadřuje kdekdo, naposledy protiteroristický optimista Petr Suchý z Mezinárodního politologického ústavu a katedry mezinárodních vztahů a evropských studií Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně v krotce přitakávavém článku pro iDnes, připraveném Lubomírem Světničkou z lobbistického serveru NATO Aktual. iDnes tomu říká zpráva...

Americká jaderná základna v České republice TÉMA BL

Nedávná americká historie nám dává zářný příklad takového jednání v případu Clinton -- Lewinská. Celý příběh skončil v poloze, že si americký prezident zaskotačil s mladou stážistkou a pak učinil srdcervoucí pokání. Brilantně provedená operace. Jádro pudla bylo však zcela jinde, ve skutečnosti se nejednalo o morální poklesek nevěrného manžela. Meritem věci bylo, že americký prezident vědomě lhal, o svém vztahu, před vyšetřovateli. Vzhledem k tomu, že se jednalo o řádné vyšetřování šlo o křivou přísahu. Na tu americký zákoník pamatuje až deseti lety vězení.A nevztahuje se na ní prezidentská imunita.

Mimochodem obdobné jednání svého času zlomilo vaz prezidentu Nixonovi. O aféře Watergate prokazatelně věděl a před vyšetřovateli o ní lhal. Před sesazením z funkce a vězením ho zachránila jen okamžitá rezignace a milost od prezidenta Forda.

Když se do podobné pasti dostal Clinton byla zahájena záchranná operace. Nejprve byl zdiskreditován státní žalobce Kenneth Star. Ten se neodbytně a hlučně dovolával nutnosti zahájit proces vedoucí k sesazení -- impeachmentu - prezidenta usvědčeného lháře. V pravou chvíli skříně byl vytažen kostlivec. Před zhruba dvaceti lety se žalobce dopustil obdobného jednání. Tehdy coby mladý právník při obhajobě klienta- velké průmyslové korporace -- utajoval fakta a zatajoval dokumenty. Tím byl žalobce paralyzován. A celá záležitost byla převedena na "gentlemanský" prohřešek a zametena pod koberec.

Obdobným případem je nedávná masivní masáž americké a britské veřejnosti před válkou v Iráku. Zde se opět používala a zdůrazňovala pouze fakta a skutečnosti, které válku ospravedlňovaly.

Jak vidno časy se mění.

A příklady táhnou.

Když jde něco takového provést v Americe, proč si to nezkusit na malém českém rybníčku. Devátého července se díky Britským listům provalily skutečnosti o tajném vyjednávání o umístnění americké strategické jaderné základny na našem území. Pokud by k umístnění takové základny na našem území došlo, jednalo by se o velmi sofistikované zařízení s vysokým stupněm utajení. Pracovali by v něm řádově desítky, možná stovky, pečlivě prověřených amerických vojáků - specialistů. Je logické, že v tomto konkrétním případě, by byl jakýkoliv pohyb mezi okolím a vlastní základnou prakticky nemožný. České armádě by byla v lepším případě svěřena vnější ochrana tohoto exteritoriálního území. Naše země by tak dozajista převzala úlohu amerického štítu (prvního cíle) v případě jaderného konfliktu.

O vlivu tohoto rozhodnutí na ekonomiku státu a regionů v okruhu několika set kilometrů netřeba mluvit. Který z velkých, stabilních světových investorů si postaví chemický, elektronický či strojírenský závod či jinou pro sebe strategickou výrobu tam, kam dopadnou jaderné reakety jako první?

Informace o americké základně v Čechách a radarech HAARP tamtéž rozpoutala bouřlivou politickou reakci. Mluvčí ministra obany Šticha byl vzteky bez sebe i když označoval informaci jako absolutně falešnou, náměstek ministra zahraničí Müller byl bez informací a vzteky bez sebe také. Rada obrany státu o ničem nejednala, ciož redaktorovi Britských lsitů potvrdili její účastníci na tiskové konferenci. Tvářili se přitom, že nejednala NIKDY. Inforace se ale šířila dál a získává na detailních obrysech. Bylo proto nutno spustit záchrannou akci made in Czech. Použita byla veřejnoprávní -- naše, tedy Česká televize k uklidnění davů. V pořadu komentáře události dne 19. 7. se odehrála věru vtipná šaráda:

"Spojené státy americké shromažďují informace ohledně zájmu a dostupnosti vhodného objektu k umístnění americké raketové základny v několika zemích včetně České republiky" Tolik prohlášení tiskové atašé amerického velvyslanectví v ČR. Komentář dále pokračuje, že o umístnění americké základny na území ČR vláda dosud nejednala."

Jistě že dosud ne, nicméně někdo musel odsouhlasit předávání výše uvedených strategických informací americké vládě. Protože o parametrech území vhodných pro vojenskou základnu se opravdu nic nedozvíte v městské knihovně! Pak pořad chvíli mapoval, kdo co kdy řekl či neřekl. Vzápětí následovala perla. Reportáž o tom, jak je skvělé mít za humny americkou základnu.

Reportér ČT to popsal na konkrétním příkladu základny v Bavorsku. Na ní je umístěno celkem 9000 vojáků a jejich rodinných příslušníků. Pracuje zde 3700 civilních zaměstnanců z toho 2700 místních. Američané zde loni za nejrůznější zakázky utratili 200 miliónů Euro. Jednu zakázku vyhrála i německá firma. Ta pak mohla zaměstnat dalších 75 lidí. A hlavně američtí vojáci si tu vloni vyměnili 30 miliónů dolarů za Euro, které pak v okolí utratili. Prostě díky základně tu mají ráj.

Jenže tohle přece vůbec není ten typ základny, která by měla vzniknout v České republice. Tu českou bude obsluhovat několik stovek specialistů v podzemních bunkrech, Armáda České republiky jim bude dělat hlídače a její vojáci budou dostávat normální služné... Ti specialisté si pod ochranou tmy zajedou na nejbližší vojenské letiště a speciálem NATO odletí na jinou vojenskou základnu v Evropě, aby si užili jinde, kde je nikdo nepozná. Intenzivní zájem zpravodajských komunist celého světa o experty na klimatologickou válku, velmi dlouhé vlny a americké jaderné rakety nedovolí nic jiného. Bezpečnost je bezpečnost. Všude na světě. V současné paranoiou stižené Americe zvláště.

Korunu všemu nasadila závěrečná "diskuse". Té se zúčastnil zahraničněpolitický specialista Jiří G. Müller a telefonicky z Hamburku Petr Robejšek, politický a vojenský analytik původně českého původu s mezinárodním renomé. Na otázku o prospěšnosti protiraketové základny pro ČR reagovali oba diskutující odlišně.

Jiří G. Müller: "Pokud bychom byli ohroženi, tak nepochybně ano. Ale jsme ohroženi? Já se domnívám, že ne..." A dále střízlivě zhodnotil stávající situaci.

Petr Robejšek: "Já si myslím, že by nám to velice prospělo. Protože ta perspektiva kolegy Mülera je příliš vztažena na současnost. My musíme uvažovat ve dvou rozměrech. Prvním, je že teroristé jsou neobyčejně vynalézaví..."

A tak dále, a tak dále...

Ach ti lstiví Afghánci. Opravdu si nedokáži ani v nejbujnější fantazii představit, jak teroristé získávají mezikontinentální jaderné rakety a ty pak použijí...

Dále pan Robejšek pokračoval ve stylu, že společná evropská obrana je dětská pohádka a že s ochotou západních Evropanů nás hájit máme bolestivé zkušenosti atd. Petr Robejšek sice kdysi školil ve svém domě v Hamburgu generály Bundeswehru, ale dnes jsou jeho kvality veřejně k pronajmutí. A nejspíše si je někdo také pronajal.

Také si připadáte jako Alenka v říši divů? Základem bezpečnosti České republiky je členství v mezinárodních organizacích OSN, OBSE a dalších a nejnověji i naše členství v NATO. To se má jako pozůstatek studené války zřejmě v budoucnu rozpadnout, Evropu bude chránit Evropská armáda. A nás chtějí už dnes - snad před Evropskou unií - chránit USA přímo prostřednictvím svého protiraketového deštníku a svých střel. Nebo je to jinak? Realizuje se dávný plán USS Czech?

Redaktorka vysílání nechala vpravdě nehorázná tvrzení viset ve vzduchu a další otázkou na rozumně a logicky odpovídajícího Jiřího Müllera převedla diskuzi na jiné téma. Rozum a logika nejspíše nemají v ČT místo.

Účelovost z takového zpravodajství čouhá jak sláma z bot. Ovšem zadavatelé zapomněli, že základním atributem úspěšného spinnigu je masové nasazení. Nebo je také možná druhá varianta, že po vyhodnocení "výkonu" ČT raději zvolili metodu "spící zelený brouk". Faktem totiž je, že už týden je na toto téma ticho po pěšině. To ticho ale nejspíše v nejbližší době skončí... Jsou skandály, které utajit už prostě nelze. V České republice se vykecá všechno.

                 
Obsah vydání       27. 7. 2004
27. 7. 2004 Zamyšlení nad filmem Fahrenheit 9/11 Jiří  Jírovec
26. 7. 2004 Návrh koaliční smlouvy
27. 7. 2004 Andrej Zvjagincev: Mlčení nad traumatem pater absconditus Jan  Čulík
27. 7. 2004 Jedna ruka netleská a Velká voda Jan  Čulík
27. 7. 2004 Britský "imperiální zájem" na Letní filmové škole Jan  Čulík
27. 7. 2004 Firmy v EU: Očakávanie zvýšenej spolupráce v programe americkej raketovej obrany
27. 7. 2004 Brutální spinning České televize a "bezpečnostních" expertů Petr  Baubín
27. 7. 2004 Lidský život je neustálá konfrontace s měnící se realitou Bohumil  Kartous
27. 7. 2004 9. thermidor druhého roku první Francouzské republiky Jiří  Nezval
27. 7. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 11. - 18. července 2004
27. 7. 2004 Hrubý domácí produkt Josef  Vít
27. 7. 2004 Nookracia Ladislav  Kováč
27. 7. 2004 USA: Demokraté rozhodují o možném prezidentovi Radek  Vogl
27. 7. 2004 Vzorec palestinské odmítavosti Yossi Klein Halevi
27. 7. 2004 K soužití Izraele a Palestiny je potřeba nových, umírněných vůdčích osobností Jana  Malá
27. 7. 2004 Athény 2004 -- Marathón a jak to vlastně bylo Jiří  Bakala
27. 7. 2004 Špidla: Nakupení nejrůznějších a spolu nesouvisejících myšlenek Richard  Vavřík
27. 7. 2004 Slovensko: Povinné náboženstvo porušuje ľudské práva Alexander  Rehák
27. 7. 2004 Kdo si na plánované stavbě Lidlu na Pražáku v Táboře vydělal?
26. 7. 2004 Vojtěch Jasný: Dítě, dobrodruh a filmař Jan  Čulík
26. 7. 2004 Börkur Gunnarsson: Každé dílo je "cizí". Každá osoba je "cizinec" Jan  Čulík
24. 7. 2004 Vrah anebo hrdina, bohužel jsme jedna rodina Štěpán  Kotrba
24. 7. 2004 Lex Mašín? Jan  Sýkora
26. 7. 2004 Je nejsvobodnějším médiem Internet? Pro koho? Štěpán  Kotrba
26. 7. 2004 Jsou neexistující "zemanovci" vlivní nebo bezvýznamní ? Ivan  David
26. 7. 2004 Eurovolby nebyly zelené Ondřej  Slačálek
27. 7. 2004 Írán cení na Středním východě zuby Miloš  Kaláb
1. 7. 2004 Hospodaření OSBL za červen 2004
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
22. 11. 2003 Adresy redakce
17. 6. 2004 Provizorní umístění starých archivů
27. 7. 2004 Jak obtížné je uniknout z prostředí jediného jazyka Jan  Čulík

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
27. 7. 2004 Brutální spinning České televize a "bezpečnostních" expertů Petr  Baubín
17. 7. 2004 Američané se nyní rozhodli postavit svou protiraketovou základnu ne v ČR, ale v Polsku?   
13. 7. 2004 G. W. Bush - Syn hvězdných válek Štěpán  Kotrba
13. 7. 2004 Guardian o kontroverzním americkém plánu vybudovat protiraketovou základnu ve střední Evropě   
13. 7. 2004 Média v Česku o americké základně Štěpán  Kotrba
13. 7. 2004 Bude v ČR vybudována americká vojenská základna? Jan  Čulík
9. 7. 2004 Spojené státy tajně jednají o výstavbě raketové základny v České republice Stanislav  Kliment
21. 2. 2003 DOKUMENT: Strategie národní bezpečnosti USA   

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
27. 7. 2004 Brutální spinning České televize a "bezpečnostních" expertů Petr  Baubín
17. 7. 2004 Američané se nyní rozhodli postavit svou protiraketovou základnu ne v ČR, ale v Polsku?   
13. 7. 2004 Bude v ČR vybudována americká vojenská základna? Jan  Čulík
13. 7. 2004 G. W. Bush - Syn hvězdných válek Štěpán  Kotrba
13. 7. 2004 Guardian o kontroverzním americkém plánu vybudovat protiraketovou základnu ve střední Evropě   
13. 7. 2004 Média v Česku o americké základně Štěpán  Kotrba
9. 7. 2004 Spojené státy tajně jednají o výstavbě raketové základny v České republice Stanislav  Kliment
8. 10. 2003 Veľká hra pokračuje Peter  Stupavský
21. 2. 2003 DOKUMENT: Strategie národní bezpečnosti USA