14. 6. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
14. 6. 2004

Železný, Sládek a Česká televize: Bizarní sen o volbách

Někdy se mi zdávají bizarní sny. Je to stav jakési spánkové senility -- postavy, pojmy a situace vytržené ze svého reálného kontextu se kumulují a navazují na sebe naprosto chaoticky, čímž vznikají unikátní psychedelické obrazy, kterým se během snu ( jako pozorovatel bez možnosti je nějak ovlivnit) mohu jen vytrvale divit.

Tak se stalo i minulé pondělí.

(Zveřejnění odloženo na dnešek z minulého týdne, abychom neovlivňovali eurovolby.)

Šel jsem spát a usnul asi okolo půl jedenácté. Sen se dostavil záhy. Tentokrát byl nezvykle konkrétní. Stál jsem ve studiu Událostí a komentářů, kde právě začínala předvolební diskuse o Evropském parlamentu a přidružených otázkách. Potichu jsem si sedl do kouta, mimo záběry kamer. Hosty pořadu byli, jak už tomu ve snech bývá, naprosto nečekaní lidé -- Nora Baumbergová, kandidující za jakousi Nezávislou iniciativu, vyhlížela se svým poloodhaleným poprsím ( vzhledem k dané příležitosti) velmi exoticky.

Dalším účastníkem byl bodrý vlasatý pán, v poněkud jiném, ale stejně neformálním odění, jehož jméno jsem si ze svého snu nezapamatoval. Vím jen, že ho vyslali nějací Svobodní, aby sdělil světu, že oni do Evropského parlamentu rozhodně nechtějí. Dalším aspirantem na historicky první uhnízdění českých poslanců v legislativním hnízdě EU byl Helmut Gänsel, sympaťák s hlubokým hlasem a silným německým přízvukem ( sem tam i gramatikou), zastupoval stranu Viktor Kožený -- Federalistické cosi, jejíž příslušnost k Viktoru Koženému a vlastně ke komukoliv a čemukoliv se během pořadu ( tedy snu) rozplynula jako české občanství Viktorovo. Pětici snových postav doplňovali staří harcovníci dr. Sládek a dr.Železný, o jejichž příslušnosti k volební kandidátce ( jedné či více) jsem měl někdy značné pochybnosti. Ale o tom až později.

Považte, taková konstelace nejnemožnějších politických kandidátů ( včetně intelektuální lůzy) kamkoliv se může vyskytnout jen ve snu a pouze jednou za život. .

Diskutující vyhlíželi velice tajemně a jejich pohledy vypovídaly spíše o tajné schůzce svobodných zednářů než o televizní debatě. Uklidňovalo mě jen protáhlé mrkání N.Baumbergové. .

Moderátorky, sedící jako při klavírním duetu s prsty na klávesách, zahájily diskusi a připomněly divákům, že mohou pomocí sms zpráv hlasovat pro preferovaného kandidáta, zvoleného podle diskutérské obratnosti, věrohodnosti argumentů a vizionářského profilu. Hra začala a hrálo se o hodně.

Poté, co se jednotliví kandidáti představili, začalo duo investigativních šelem klást záludné otázky typu co v EP, kam s Benešovými dekrety či do jaké frakce by dáma a pánové po svém zvolení ráčili. A jako kdykoliv předtím se dozvěděli, že v Evropském parlamentu se budou hájit české zájmy, že Benešovy dekrety byly, jsou a budou, a že o europarlamentních frakcích je přece z podstaty rozhodnuto -- tedy v poslední otázce až na dr. Železného, který přišel s progresivní teorií o tvorbě nového parlamentu v přímé závislosti na výsledcích voleb, a bodrého pána, který přišel do diskuse o EP zastupovat stranu, která nechce mít s touto institucí zdaleka nic společného. Tím nechci říct, že by odpovědi, které beztak generovala moje utlumená mysl, zmítající se záplavách nevysvětlených otázek položených předvolební kampaní, nebyly zajímavé. To bych si snad myslel, že bdím. .

Např. v otázce Benešových dekretů nadhodil ctěný pan dr. Sládek ožehavou otázku přítomnosti německého kancléře na oslavách vylodění spojenců v Normandii, kterou jednoznačně odsoudil jako minimálně mravně ohavnou. Skutečnost, že se bystře tvářící moderátorky nezeptaly dr. Sládka, zda-li mu stále splývá Německo let válečných a dnešní sozialstaat, pokládám za další důkaz toho, že ve snech nefungují logické vazby. .

Dr. Sládek toho nakecal vůbec mnoho a pokud by se měli voliči rozhodovat podle kvanta vyřčených slov, musela by ekipa jeho věrných zvítězit v celých volbách a obsadit drtivou většinu nám vyhrazených bidýlek. To by ale nemělo být ČR na škodu, neboť podle autentického vyjádření je dr. Sládek vlastenec a vlastenci by se určitě bili pro svou vlast do roztrhání těla. .

Kritická chvíle celého pořadu i budoucnosti veřejnoprávní televize nastala ve chvíli, kdy se moderátorky odvážily naprostého šílenství, což jsem si uvědomil až retrospektivně po probuzení, a vložily do husté atmosféry pořadu otázku o vztahu trestního stíhání některých přítomných i nepřítomných kandidujících k jejich snaze ucházet se o bruselský azyl. .

Otázka se chvíli vrtěla ve vzduchu a pak po ní zuřivě šlehnul tlapou dr.Sládek. V klidném a spořádaném obyvateli útěchovského baroka s cimbuřím se najednou probudil jeho léta pěstovaný cenzorský pud a ve svém upřímném rozčilení nejen, že několikrát obvinil moderátorky ze lži, ale stačil ještě navrhnout koncepci veřejnoprávní televize do daleké budoucnosti -- naprosto by zrušil koncesionářské poplatky, aby se zaměstnanci ČT konečně mohli začít živit poctivou prací, čímž našel jednoduchý, ale vskutku geniální plán na to, jak pohnout stojatými vodami a nechat z Kavčích hor téct bystřinu hodnou jejich jména. Asi sen a jím neprokreslené postavy moderátorek způsobil, že jsem o tom celé úterý přemýšlel. Rozhodně by se rada ČT, až bude za chvíli hledat dalšího generálního ředitele, měla osobností dr. Sládka zabývat, protože vhodných adeptů valem ubývá a on zřejmě nebude mít zrovna nic k poctivé práci.

Při slavných slovech několikanásobného kandidáta na českého prezidenta mě zaujala další bizarnost. Po jeho levici sedící dr. Železný téměř ke každé větě souhlasně pokýval hlavou a působil jako člověk, který našel své myšlenky v cizích ústech. Až mě jednou ( asi jsem se převalil na druhý bok) při nepříliš zřetelném obrazu mého snu napadlo, že ti dva snad kandidují spolu.

Ne, že by dr. Železný nemluvil, vyjádřil se dostatečně a mohl konečně oprášit své povedené triky z dob, kdy ještě přával obědvajícím dobrou chuť. Dojemně zpíval svou baladu O smutných očích magnátových a všichni občané do jednoho by mu klidně opět snesli k nohám vše. Naposled to bylo tisíc korun každý.

Je velkou ztrátou pro naše postavení v EU, že přinesl svou přístupovou strategii až nyní. Proč nešel a neřekl kompetentním, že místo jednotlivých uchazečských vyjednávačů má proti zkušeným komisařům spojené Evropy sedět jeden silný visegrádský válečník, který by jim dokázal vytřít zrak. Proč tolik váhal a ukazuje nám naše chyby s cynickou převahou vševědoucího až nyní? Chápu, chce nás vytrestat a poučit. Proč však moderátorky dr. Železného neupozornily, že by to z právního hlediska neuskutečnitelné, nechápu doteď.

I další účastníci zastávali neočekávaná stanoviska. Sudetský Němec H.Gänsel chce jít landsmanschaftu příkladem. Ač sám ztratil odsunem mnohé, Benešovy dekrety by nechal spát a je ochoten to vysvětlit i těm, kteří stále nějaké nároky cítí. On by mohl být naší tajnou zbraní, až Stoiber sešikuje v EP svou početnou armádu a potáhne na chabě opevněnou četu našich poslanců. Bez něj by přežil zřejmě jen kolega Zahradil, který jediný bude sedět někde na empiru. H.Gänsel k tomu má i dobrou výchozí pozici. Ačkoli kandiduje za stranu Viktor Kožený etc., je sám k překvapení všech, lídrem celé kandidátky právě on. Viktor Kožený je jen důmyslně zvolená značka.

I kandidát Svobodných přinesl něco subjektivního. Byla to hlavně jeho lidskost a důvěrný tón, které osvěžily mechanickou strojovost politické fabriky. Jenže do EP nechce, nechce a ještě naposled nechce. Dá se něco dělat, když mesiáš odmítne vykonat své poslání?

Paní Baumbergová se naopak chovala velmi ukázněně a kromě výstředního oděvu byla kázeňsky na výbornou. Způsobně seděla, pozorně poslouchala a hezky si kreslila. Odpovídala stručně jen tehdy, byla-li výslovně tázána ( celkem třikrát). A vědomosti? O "těch" Benešových dekretech z minulé hodiny věděla, znalá kuloárního vyjednávání by zájmy ČR také prosazovala a o budoucí frakci má jasno. A nakonec se jí ještě podařilo nakreslit domeček jedním tahem. No nezvolte ji, když je tak roztomilá.

A taky, že ano. Celkem 465 diváků ( 25,6 %) hlasujících by mělo být zbaveno svéprávnosti, neboť dali hlas plasticky nejvyvinutější kandidátce. Nebo, pro zachování demokratičnosti voleb, můžeme snížit věk voličů. Měli by umět aspoň chodit ( sen mě ponoukal jít zařídit hlasovací obálku pro mého desetiměsíčního syna). NEI by skončila toho dne třetí z pěti, ale v těsném závěsu.

To co se naopak zdálo být výhodou u H.Gänsela, diváci vůbec neocenili. Možná jim vadil ten německý akcent, možná zjištění, že strana Viktor Kožený vůbec není Viktor Kožený. Získali pouhých 31 hlasů a dokonce i kandidující nekandidující Svobodní se umístili s nádskokem jednoho sta sms před nimi.

O vítězství se tak střetli zkušení páni doktoři. Na čele se držící dr. Sládek přece jen nestačil vyrovnat svůj mediální handicap a skončil s 561 hlasem na druhém místě. Nezabrala ani představa spojenectví s Le Penem na vlasteneckém základě xenofobistické internacionály.

Fakt, že s počtem 642 sms ( převážně ze Znojemska) zvítězil za všech okolností nezávislý dr. Železný však ve výsledku neznamená nic odlišného. Oba pánové, kteří se celý pořad poplácávali po ramenou, by měli určitě uvažovat o fúzi, třeba pod názvem Sládkovi nezávislí - Železná republika...

Obrazy se začínaly divně kroutit, jeden střídal druhý s takovou rychlostí a překotností , že jsem se nestačil přizpůsobovat, znejistěl jsem a začal se řítit po zádech do neznáma. Až těsně před dopadem mě zachránil hlas moderátorky, konejšivě ujišťující, že jde pouze o hru. " Jde o hru" , znělo mi hlavou, ještě když jsem s vytřeštěnýma očima zíral na zrnící televizi. Vzbudil jsem se zpocený, ale šťastný. Vše byl jen škaredý a těžký sen.

                 
Obsah vydání       14. 6. 2004
14. 6. 2004 Středověké mučení českých dětí
14. 6. 2004 Eurovolby: Drtivá porážka ČSSD
14. 6. 2004 Evropští politici "zděšeni katastrofálními výsledky eurovoleb"
14. 6. 2004 Euroskeptická Strana za nezávislost posílila na úkor konzervativců i labouristů
14. 6. 2004 Když rodiče neporadí... Bohumil  Kartous
14. 6. 2004 Jana Bobošíková a Vladimír Železný vás vítají v euro-mediokracii Štěpán  Kotrba
14. 6. 2004 Volby do EP - trapné selhání sociologického výzkumu Petr  Baubín
14. 6. 2004 Lze věřit ve změnu poměrů? Miloš  Dokulil
14. 6. 2004 Zelení na další křižovatce Klára  Kněžková
14. 6. 2004 Protestní hlas českých voličů Jan  Čulík
14. 6. 2004 Gross naivně taktizoval, voliči měli ale jasno Štěpán  Kotrba
14. 6. 2004 Železný, Sládek a Česká televize: Bizarní sen o volbách Bohumil  Kartous
14. 6. 2004 DGB: Dej hlas sociální Evropě!
11. 6. 2004 Zemřel Karel Brušák Jan  Čulík
14. 6. 2004 Strkáš-li hlavu do písku, můžeš si být jist tím, že někdo přijde a kopne tě do zadku
14. 6. 2004 Americký gulag: Mučení za účelem získávání informací
12. 6. 2004 Psovodi z vězení Abu Ghraib: "Bylo nám nařízeno zastrašovat vězně psy"
12. 6. 2004 Vrchní velitel amerických vojsk v Iráku schválil týrání vězňů
14. 6. 2004 Niall Ferguson: Američané by se měli chovat jako imperialisté
12. 6. 2004 Michael Moore nebude točit film o Tonym Blairovi
13. 6. 2004 Donalde, kde je Usáma?
14. 6. 2004 Argumentace proti softwarovým patentům Jan  Samohýl
14. 6. 2004 80 000 nám nedluží Jan Macháček, ale firma, v níž je Jan Macháček jednatel
14. 6. 2004 Desatero božích přikázání v reklamní praxi
14. 6. 2004 V následujících 20 letech se ztrojnásobí onemocnění rakovinou
13. 6. 2004 Komorník prince Charlese: "Za svým tvrzením o Charlesově homosexualitě si stojím"
11. 6. 2004 Z pátečního pohřbu Ronalda Reagana
14. 6. 2004 Strach za komunismu, strach za kapitalismu! Strach navždy? Milan  Valach
11. 6. 2004 Američtí vládní právníci: Prezident Bush nemusí dodržovat zákony proti mučení
11. 6. 2004 Chcete beztrestně mučit údajné teroristy?
11. 6. 2004 Bush: Protizákonné výslechy jsem neschválil
14. 6. 2004 Zabraňte dražbě kostela - jednoho z nejcennějších v Evropě
5. 6. 2004 Hospodaření OSBL za květen 2004
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech
22. 11. 2003 Adresy redakce
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
14. 6. 2004 Niall Ferguson: Američané by se měli chovat jako imperialisté   
14. 6. 2004 Zelení na další křižovatce Klára  Kněžková
14. 6. 2004 Středověké mučení českých dětí   
14. 6. 2004 Protestní hlas českých voličů Jan  Čulík
14. 6. 2004 Když rodiče neporadí... Bohumil  Kartous
14. 6. 2004 Po volbách-nevolbách, volky-nevolky, kdepak teď jsme? Miloš  Dokulil
14. 6. 2004 Strkáš-li hlavu do písku, můžeš si být jist tím, že někdo přijde a kopne tě do zadku   
14. 6. 2004 Železný, Sládek a Česká televize: Bizarní sen o volbách Bohumil  Kartous
14. 6. 2004 Strach za komunismu, strach za kapitalismu! Strach navždy? Milan  Valach
14. 6. 2004 Americký gulag: Mučení za účelem získávání informací   
12. 6. 2004 Psovodi z vězení Abu Ghraib: "Bylo nám nařízeno zastrašovat vězně psy"   
12. 6. 2004 Vrchní velitel amerických vojsk v Iráku schválil týrání vězňů   
11. 6. 2004 Američtí vládní právníci: Prezident Bush nemusí dodržovat zákony proti mučení   
11. 6. 2004 Chcete beztrestně mučit údajné teroristy?   
11. 6. 2004 Smrt Vladimíra Pechy: Vážné nesrovnalosti českou vládu neznepokojují