4. 5. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
4. 5. 2004

MMM FAQ - aneb proč se MMM 2004 konalo 1. května...

Tak, MMM 2004 je za námi - na ohlasy v tisku, případně dojmy a fotoreportáže účastníků si asi ještě počkáme, ale už teď organizátoři čelí mocné kritice kvůli tomu, že se akce letos konala 1.května... Téměř každý pozitivní ohlas na náladu, atmosféru, dobrovolnou nízkorozpočtovou organizaci, politické poselství a další vydařené aspekty akce MMM 2004 letos provází jednoznačná kritika - proč jste to proboha pořádali 1. května, a to zvlášť ještě v den, kdy Česká republika vstupuje do EU ? Na to existuje jediná odpověď:

Million Marijuana March se tradičně koná první sobotu v květnu.

Existují pohyblivé svátky, často náboženského charakteru, jako třeba Velikonoce, které nejsou vázány na žádné fixní datum světského kalendáře, ale jsou spjaty přímo s archteypálními přírodními a astronomickými procesy. Vzhledem k spirituálnímu přesahu všech aspektů konopí, ať už mluvíme o marihuaně jako o lehce psychedelické droze a léčivu, nebo o technickém konopí jako o neuvěřitelně mnohostraně využitelném přírodním materiálu, se mi po několika letech jeví rozhodnutí zaoceánských aktivistů jako geniální.

První sobota v květnu je pohyblivý svátek, který těsně sousedí s tradičním "pálením čarodějnic" a s oslavami 1.května - ale jen zhruba jednou za 7 let se těchto svátků bezprostředně dotkne. Podobný vztah mají velikonoce k datu jarní rovodennosti - jenom ten rozptyl tam není jeden týden, ale jeden měsíc. Existují ale i další každoroční rituální akce, které jsou vlastně vázané spíš na lunární než na solární či světský kalendář - např. svátek elektronické hudby, autonomních komunit, individuální svobody, a ...ehmm... psychedelických drog ;-) Czechtek, který má podobně dlouhou tradici jako MMM a vždy začíná poslední víkend v červenci. Různí lidé na různých místech tedy nezávisle na sobě dospívají k podobným rozhodnutím.... Podle mě návrat k různým hlubším přírodním rytmům je přirozený - zvláště u akcí, u kterých se nedá předpokládat, že by kvůli nim někdo vyhlašoval státní svátek :-)

Původní demonstrace na Staroměstském náměstí se konala skutečně na podzim 1998 a tehdy došlo i k legendárnímu vyvěšení vlajky s konopným listem z věže Staroměstské radnice (zcela bez vědomí organizátorů demonstrace; bohužel Severa, jehož drogový zákon byl tehdy velmi aktuální, nebyl na radnici přítomen - jinak by jistě došlo i k obnovení pěkné pražské tradice defenestrací ...;-). Podzimní datum jsme původně chápali jako oslavu sklizně konopí, které rostlo v přírodě a na sluníčku, a o které se má každý (neokradený!!!) pěstitel chuť zdarma podělit s přáteli - vybrali jsme tehdy 10.říjen, první sobotu nebo neděli v říjnu. Nicméně tuším už v roce 1999 jsme se dozvěděli, že tady již léta existuje mohutný legalizační protest v New Yorku, který se tradičně koná vždy 1.sobotu v květnu - a rozhodli jsme se, že se nám to líbí, že chceme taky vlastní Million Marijuana March, a že budeme demonstrovat v den, kdy se stovky huličů v New Yorku nechávají tradičně na nějaký čas zavřít do vězení za veřejné kouření marihuany. Tradice pražského MMM vznikla v kruhu prvních internetových nadšenců - protože jednak málokdo jiný se tehdy mohl z oficiálních médií o nějaké takové akci dozvědět, jednak internet už tehdy umožnil zorganizovat nečekaně velké množství lidí s vynaložením minimálních nákladů. Dozvěděli se tak o sobě navzájem malé skupinky lidí, které do té doby vyvíjely spíš značně individuální aktivity, a to každý na vlastní pěst. Dozvěděli se o sobě i legalizační skupinky v jednotlivých zemích - a zkoordinovali pomocí Internetu datum svého protestu. No... a v roce 1997 nebylo přesné datum vstupu ČR do EU ještě známé... :-)

První víkend v květnu tady bude vždycky, je to svátek nezávislý na politických rozhodnutích. Řada lidí jede někam do přírody, zvlášť když první víkend v květnu vyjde tak, že je to prodloužený víkend začínající 30. dubnem - velká kalba a pak relaxace v přírodě. Já to chápu - ale MMM není jen protest, je to i svého druhu městský folklór, oslava, kterou lidi chtějí pořádat někdy, kdy je i v parcích ve městech hezky... prostě trvám na tom, že ta akce má mj. i díky datu konání (uprostřed jara, před maturitami, před VŠ zkouškami, mimo prázdniny) zcela neopakovatelnou atmosféru - a mezinárodní organizátoři se jistě koukali i trochu do budoucna - až bude konopí legální, tak MMM přetrvá jako určitý druh festivalu, který se tradičně bude konat v krásném ročním období na krásném místě - a která se nutně nemusí podbízet masám, nebo aspoň ne každý rok...

Řekl bych, že vstup do EU se koná jen jednou za čas - zatímco MMM každý rok. Letos jsme přitáhli pouze asi dva tisíce skalních příznivců konopí - např. ty, kteří nejeli na žádný Čáry-tek a jiné mimopražské kalby a ty, kteří se během sobotního rána stihli vyspat z kocoviny oslav vstupu do EU.

Je jasné, že když MMM náhodou vyjde na 1. května, tak celá akce vypadá jinak, než v jiných letech. Podle mě ale nemusí vypadat nutně hůř. Politický náboj MMM osciluje v závislosti na tom, jestli je represe konopí zrovna na ústupu nebo na vzestupu, počet účastníků se zase mění podle toho, s kolika jinými akcemi se MMM nechtěně překrývá. Všechno na světě nelze naplánovat. Je třeba přijímat individuální proud událostí - proud svého vědomí, svoji santánu - tak jak přichází, a ne se nutně snažit podřídit realitu jenom svému egu a svým snům. Včetně snů o megafestivalu v parku pro každého, megademonstraci za lepší zítřky, o megazhulené akci akcí. MMM je rok od roku lepší - na druhou stranu, vždycky tam necháváme nějakou rezervu, aby příští rok mohlo být ještě lepší :-) Naše politika je pokračováním politiky Timothy Learyho - je to politika extáze (teď nemyslím MDMA :-) a osvícení pro všechny inteligentní, svéprávné, kreativní a aktivní spoluobčany našeho vesmíru. Je to ale přeci jen jenom politika, šamanský rituál a náboženský svátek vyznavačů konopí - není to čirý mejdan a juchačka pro co nejvíc lidí za každou cenu, ber kde ber. Mejdany jsou taky super - ale všech těch silvestrů a čarodějnic a narozenin apod. se za rok koná spoustu. Ale na MMM se chodí bavit krásně opálené mladé punkerky v síťovaných punčochách právě proto, že je to MMM - a ne oslava pětatřicátých narozenin úspěšného dealera Lukina s ohňostrojem a striptérkami pozn. žádného dealera Lukina neznám - mám na mysli toho, o kterém v jednom vydařeném soukromém e-mailu psal Žužu :-) nebo výroční rvačka aktivistů Lidové fronty za osvobození konopí s bojůvkami organizovanými Národním hnutím nezávislých huličů.

Holky (a kluk :) z výborné "dívčí kapely" Gaia Messiah, které byly skutečnými hvězdami, jedním z vyvrcholení (spolu s lyrickým setem Dj Trávy během západu Slunce) a dá se říci skoro oficiální šamankami loňského MMM 2003, letos na poslední chvíli odřekly koncert v Německu, aby si mohly zahrát na letošním MMM 2004 - protože je tahle akce prostě baví. Letos jim tak docela nevyšlo počasí - jejich vystoupení provázel jemný májový deštík - ale beru to jako dobré znamení, že je tady spousta lidí "krevní skupiny MMM", kteří dokáží něco udělat pro to, aby se tahle naše každoroční kolektivní halucinace mohla uskutečnit...

A na závěr jedno uklidnění:

MMM 2005 vychází na sobotu 7.května 2005

Takže doufám, že se za rok potkáme na Letenské pláni i se všemi těmi, kteří nemohou jinak a potřebují 1. května buď slavit nebo demonstrovat za něco jiného nebo potřebují vyspávat kocovinu z mejdanů pořádaných na Čarodějnice. Kdo ví - třeba už budeme slavit, že je konopí konečně legální... i když do dalších parlamentních voleb k tomu dojde asi jen stěží :(

Autor, v civilu programátor a autor dosového browseru Arachne, jinak rockový kytarista, libertariansko-anarchisticko-pacifistický politický aktivista, raver, patří k tradičním spoluorganizátorům MMM

                 
Obsah vydání       4. 5. 2004
4. 5. 2004 ČTK: Nejmenovaný zdroj je také zdroj... Štěpán  Kotrba
4. 5. 2004 Karlovy Vary opět dějištěm justiční taškařice Robert  Kvacskai
4. 5. 2004 Britská zbrojovka obrovskými částkami podplácela saúdské Araby
4. 5. 2004 Podle jejich skutků poznáte je... Martin  Škabraha
4. 5. 2004 Američané nemají čas na úslužné lichotky Miloš  Kaláb
4. 5. 2004 Irák: Američané začínají hovořit o odchodu ze země
4. 5. 2004 Mělo by se příslušníkům al Kajdy říkat "islámští teroristé"?
4. 5. 2004 Ministerstvo školství: Dost bylo demokracie! Radek  Sárközi
4. 5. 2004 MMM FAQ - aneb proč se MMM 2004 konalo 1. května... Michael "xChaos" Polák
4. 5. 2004 Modrá linka pro volby do Evropského parlamentu
4. 5. 2004 Škola ve Finsku je podivně lehká
3. 5. 2004 Vítej v EU, Stando! Štěpán  Kotrba
3. 5. 2004 Příbuzní iráckých vězňů potvrzují mučení
2. 5. 2004 Americká armáda se snaží zakrýt systematické mučení obviněním šesti jednotlivých vojáků
3. 5. 2004 Důtky pro vysoké důstojníky americké armády
3. 5. 2004 Britští vojáci "si vyměňovali fotografie týraných vězňů"
2. 5. 2004 Jsou či nejsou "britské" fotografie mučení z Iráku pravé?
2. 5. 2004 Fukuyama: V islámském světě je množství liberálních reformátorů
3. 5. 2004 O mladé Romce: Jak pomoci Tereza  Kaděrová
4. 5. 2004 K mentalite etnického konfliktu - príklad Macedónsko Nikola  Jordanovski
3. 5. 2004 Kunderova Nesnesitelná lehkost bytí "nezestárla"
3. 5. 2004 Jaké bude postavení České republiky v Evropské unii?
3. 5. 2004 Demokracie, ČR, literatura a Evropská unie?
4. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 22. - 28. dubna 2004
4. 5. 2004 Los disidentes
7. 4. 2004 Hospodaření OSBL za březen 2004
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech
22. 11. 2003 Adresy redakce

DIY, tekno a CzechTek RSS 2.0      Historie >
4. 5. 2004 MMM FAQ - aneb proč se MMM 2004 konalo 1. května... Michael "xChaos" Polák
30. 10. 2003 Co to je "Do-It-Yourself Culture"?   
28. 9. 2003 Kuřivody 2003: Policisté rozpustili "nepovolenou" technoparty ve vojenském prostoru Ralsko Štěpán  Kotrba
19. 9. 2003 Jak být vyznavačem moderní hudby aneb jak se Češi a Moravané stávají kulturním národem Jana  Chalupová
19. 9. 2003 CzechTek očima ombudsmana: fakta o kopidlnské technoparty   
18. 8. 2003 Kde všude naleznete fotografie z CzechTeku 2003   
11. 8. 2003 Takže dementní dunič má práva větší než nedunič?   
11. 8. 2003 Mapka Czechteku 2003   
7. 8. 2003 Hlučné akce Ondřej  Prokopius
6. 8. 2003 CzechTek budil lidi na ploše 615 km2 Jaromír  Zlámal
6. 8. 2003 Nelze omlouvat, když někdo obtěžuje lidi hlukem   
5. 8. 2003 V dnešní postmoderní společnosti neexistuje v ČR konformita Jan  Maršák
5. 8. 2003 CzechTek: organizátoři by měli být popohnáni k plné odpovědnosti Jan  Krejčí
4. 8. 2003 CzechTek, rozhořčení měšťáci a spravedlnost pro všechny Štěpán  Kotrba
4. 8. 2003 "Bloodymindedness"? Jan  Čulík