16. 12. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
15. 12. 2003

O mém negativismu

Jeden čtenář se rozhodl stěžovat si v BL ZDE: "Nevím proč tento člověk odjinud žije v tak špatné zemi, kde jsou nejhorší, nejzabedněnější lidé na světě. Proč se nevrátí domů do své země a tam nepoučuje, (...)" Vzhledem k tomu, že si autor zřejmě uvědomil, že jeho slova budí dojem, že nemůže vystát cizince, který ukazuje prstem "na nás", dodal v následující větě: "Tento názor není xenofobní stanovisko."

No, xenofobní není v tom smyslu, že se v něm nestávám terčem nenávisti za to, že pocházím z jiné rasy. Ale je zjevné, že autor má problém jen se mnou, protože po celých Britských listech najdete spoustu kritiky českého chování i české skutečnbosti. Jan Čulík neustále ukazuje, jak se věci dělají v Británii a pořád je srovnává se situací v ČR, většinou v tom srovnávání dopadá ČR špatně. Takže, co je problémem na mých názorech?

Taky by ten čtenář měl vědět, že novináři tu nejsou od toho, aby psali do novin, že zase dnes vyšlo slunce, že děti šly do školy, že je prezident stále ještě naživu, že dnes nezabili psi žádné děti, že Češi pořád chodí do hospody na pivo a Havla stále ještě milují cizinci...

Zprávou je to, pokud člověk kousne psa, nikoliv obráceně. Samozřejmě, některé dobré zprávy jsou stále ještě zprávy. Pokud například v daný den nedojde k žádné automobilové nehodě. To bych považoval za důležitou zprávu, protože jinak každý den k automobilovým nehodám dochází.

Mým úkolem není psát o tom, jak se mi líbí, že tohle je nevíce agnostická země na světě, že se tady dá pořád ještě víceméně bezpečně chodit po ulicích, že je to země, která je velmi liberální ve věcech sexu, že se tu konají četné dobré filmové festivaly, že se tu každý den nemluví v televizních zprávách o vrazích - recidivistech, jako v USA, že se po několika pivech či sklenicích vína promění ono vážné, germánské chování Čechů v chování italské.

Mým úkolem je poukazovat na to, co je neobvyklé, co přináší záporné důsledky někomu anebo národu jako celku.

Jako je tomu u všech názorových článků, je to všechno napsáno z mé vlastní perspektivy, s názorem, založeným na tom, co jsem já viděl a zažil.

Mé články se zase tolik neodlišují od Kotrbových či Paulových - kritizují většinou Čechy a fakta o místní realitě. Avšak autor, který nám sděluje: "Nikdy jsem nepsal do žádné redakce, ale teď jsem se rozhodl, že tuto mlčenlivost přeruším", se rozhodl, že jen má kritika je nesprávná. I když nechce, abychom ho považovali za xenofoba, to, že si vybral ke kritice jenom mne, a kromě toho mě v podstatě posílá zpět do pralesa, xenofobním chováním, odpusťte, je.

Tohle je u Čechů jeden velmi vážný problém: protože se slovo xenofobie spojuje s pravicovým extremismem, lidé si myslí, že když se nechovají jako Jean Marie Le Pen nebo Jorg Haider, nejsou xenofoby. Jde o to, že Češi reagují nesmírně citlivě na názory cizinců. My sami sebe kritizovat smíme, ale cizinci nás kritizovat nesmějí. (Viz Čulíkův článek ZDE o reakci českých médií na německou zprávu o dětské prostituci v Čechách.) Mé komentáře jsou úplně stejné jako jakékoliv jiné komentáře, od člověka, který reaguje na to, s čím je konfrontován. Je na čtenáři, aby si rozhodl, zda s tím souhlasí.

Ale jedna věc, které už mám opravdu plné zuby, je onen laciný argument: "Je to lepší v Brazílii?" A kdo co do háje pořád srovnává s Brazílií? Cožpak jsem člověk, který píše jménem Brazílie?? Cožpak píšu "my to tam máme lepší"? "Dělejte to jako my?" Cožpak kdy nabídly nějaké mé články pro řešení problémů v České republice jako vzor Brazílii? Ne. Zmiňuji se o té zemi, kde jsem se narodil, jen když používám příkladů - záporných příkladů. Je přece proboha úplně jedno, odkud pocházím. Kdyby se v mé rodné zemi zabíjeli lidé na ulici, neznamená to, že nesmím kritizovat, jestliže někdo v České republice někoho zabije na ulici! Takže protože je korupce v Jižní Americe, je mou povinností akceptovat korupci v České republice? No tak to snad nemyslíte vážně...!

Autor píše: "Nevím, proč tento člověk odjinud žije v tak špatné zemi, kde jsou nejhorší, nejzabedněnější lidé na světě. Proč se nevrátí domů do své země a tam nepoučuje?"

Zaprvé, podíval jsem se na Google a nenašel jsem žádný svůj článek, z něhož by bylo možno dospět k závěru, že v ČR jsou ""nejhorší, nejzabedněnější lidé na světě"... A nevracím se domů a nesnažím se tam nikoho poučovat, jak mi doporučuje, protože já ani tady nikoho nijak o ničem nepoučuju. Jen vyjadřuju svůj názor na skutečnosti, se svým podpisem. A kdyby se autor trochu víc snažil, našel by stovky mých článků v portugalštině, kde silně útočím na spousty věcí, které jsou v Brazílii absurdní.

Pane Vosátko, jsem tady a nikoliv tam, protože se mi v Brazílii nelíbí. Je mi strašně proti srsti, že nejsem schopen učinit nic efektivního proti tomu, aby 20 milionů lidí nemuselo žít na ulici jako bezdomovci, že nejsem schopen způsobit, aby byla naše brazilská vláda méně zkorumpovaná, že nejsem schopen přispět k tomu, aby se naše brazilské elity podělily o své bohatství s chudými. Protože nesnáším teplotu nad 25 stupňů Celsia a nemyslím si, že zemi, která má 175 milionů obyvatel z nejrůznějších ras a etnických skupin, lze ovlivnit tak lehce jako zemi s homogenním kulturním historickým a genetickým zázemím. Protože v Brazílii je každodenní život příliš silně ovlivňován křesťanstvím. Protože jsem se nikdy nenaučil tancovat sambu a v životě jsem nebyl na Karnevalu. Jsem tady, protože píšu o Češích doktorskou práci. Protože mám českého partnera. Pokud to nestačí, jsem tady, protože existuje svoboda pohybu.

Ale pokud si myslíte, že bych měl odejet, protože jsem se odvážil kritizovat to, co je zapotřebí kritizovat, tak si při příštích volbách hlasujte pro komunisty. Ti vám možná splní obě vaše přání: zajistí, aby vízum do ČR dostali jen poslušní a loajální cizinci a zajistí, aby se do tisku nedostaly žádné záporné názory na vaši zemi...

                 
Obsah vydání       16. 12. 2003
16. 12. 2003 Kooperace, jakou nabíd ten vlk Červené karkulce Jan  Kavan
16. 12. 2003 Prezident Bush přislíbil Saddámu Husajnovi spravedlivý proces
16. 12. 2003 Špidla chce být tam, kde je evropská rychlost největší Josef  Brož
16. 12. 2003 Na T. G. Masaryka by v dětství nikdo nevsadil ani pěťák Radek  Mokrý
16. 12. 2003 Italský prezident vetoval mediální zákon
15. 12. 2003 Utajeno. George Bush. Fabiano  Golgo
15. 12. 2003 O mém negativismu Fabiano  Golgo
15. 12. 2003 Odmítám Golgův negativismus
16. 12. 2003 Plivněte si na ně, je to dovoleno Štěpán  Kotrba
16. 12. 2003 Tip na vánoční dárek: nový výbor z Britských listů
16. 12. 2003 Třináct let časopisu Český dialog
15. 12. 2003 Zatčení Saddáma Husajna zpochybnilo nedotknutelnost arabských diktátorů
14. 12. 2003 "České Vánoce", vizuální absurdita v centru Prahy Jan  Paul
15. 12. 2003 Vive la France, vive la Tunisie ! Et vive l'amitié franco-tunisienne ! Simone  Radačičová
15. 12. 2003 Ať žije průměrnost! Fabiano  Golgo
14. 12. 2003 Američané zajali Saddáma Husajna
22. 11. 2003 Adresy redakce
30. 11. 2003 Hospodaření OSBL za listopad 2003
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech