28. 11. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
28. 11. 2003

Americké ropné koncerny a případ Michaila Chodorkovského

Zatčení nejbohatšího muže Ruska, Michaila Chodorkovského, jehož majetek se odhaduje na 8 miliard dolarů, vyvolal velký rozruch. Nejenom v Rusku, ale i v USA a v západní Evropě. Zvláště proto, že mu bylo současně zmrazeno na 40 procent jeho akcií v ruském ropném gigantu JUKOS. Chodorkovskij patří do skupiny novodobých miliardářů, jimž se v Rusku přezdívá oligarchové, kteří získali své majetky v době Jelcinovy divoké privatizace. Od té doby navázali styky s mnoha západními koncerny a jsou často propojeni s evropskými a americkými investory. Ti proto vidí v akcích proti Chodorkovskému nebezpečí budoucího ohrožení svých investic.

Prezident Putin a jeho nejbližší spolupracovníci ovšem tyto obavy vyvracejí zdůrazněním, že toto zatčení není prvním krokem k revizi privatizace z let devadesátých minulého století, ale pouze uplatněním práva. Zákony musí platit pro všechny stejně, i pro ty nejbohatší. Chodorkovskij byl obviněn z podvodů a neplacení daní, a to se stíhá stejně tvrdě v Rusku jako v USA.

To ovšem není názorem mnoha Rusů, ani některých západních kruhů. V Rusku zásah proti Chodorkovskému odmítly především opoziční politické strany JABLOKO a SVAZ PRAVICOVÝCH SIL, ale kritizovaly ho i některé sdělovací prostředky, hlavně ty, jejichž vlastníky jsou oligarchové, anebo které jsou spjaty s politickou opozicí. Podle nich skutečným důvodem zásahu proti Chodorkovskému a jeho spolupracovníkům je jeho velká finanční podpora opozičních stran i jeho vlastní politické záměry v zemi.

" Muži síly" proti oligarchům

Kritika ze zahraničí zazněla především z USA, kde vládní mluvčí požadoval vysvětlení, avšak jeho prohlášení bylo ostře odmítnuto z ruské strany jako nepřístojné vměšování do vnitropolitických záležitostí. Mnozí západoevropští a američtí komentátoři vyslovili obavy, zda zatčení Chodorkovského a zmrazení jeho akcií není první krok k ovládání ekonomiky státem. V této souvislosti se poukazovalo na to, že proti Chodorkovskému vystupují především lidé z řad ruské zpravodajské služby a z ozbrojených složek, kteří byli za Putinova prezidentství ve velkém měřítku dosazeni do státní administrativy. Tyto lidi nazývají v Rusku " siloviky" , muži síly, což je odvozeno, že pocházejí většinou z ministerstev obrany a vnitra, jimž se říká "silová ministerstva". Anebo proto, že všichni tito lidé požadují posilnění státní administrativy v Rusku.

Samozřejmě se uznává, že Michail Chodorkovskij není žádný anděl, že svůj majetek získal podobně jako ostatní oligarchové v době Jelcinovy divoké privatizace, kdy za podporu prezidentovy volební kampaně, jež vedla k jeho znovuzvolení, se jim umožnilo získat velké státní podniky za zlomek jejich skutečné tržní ceny.

List NEW YORK TIMES to charakterizoval takto : "V roce 1995 dal prezident Jelcin oligarchům nesmírně cenné dary -- státní monopoly ropy, kovů a dalších sektorů -- výměnou za jejich finanční a jinou podporu jeho znovuzvolení hlavou státu."

Akce proti Chodorkovskému není projevem antisemitismu

Vyskytly se ovšem také obavy, třebaže jen ojedinělé, zda zásah proti Chodorkovskému nevyplývá ze stále ještě latentního ruského antisemitismu. Poukazovalo se na to, že dva další oligarchové, Boris Berezovskij a Vladimir Gusinskij, kteří byli vypuzení do zahraničí a přišli o část svého majetku v mediální sféře, byli také židé, s izraelským státním občanstvím. A že Leonid Něvzlin, jemuž nyní dal Chodorkovskij plnou moc ke svým akciím, je již také v Izraeli, kde už dostal státní občanství.

S tímto problémem se zabýval britský list THE TIMES. Připustil, že mezi nejbohatšími oligarchy bylo šest židů, Boris Berezovskij, Vladimir Gusinskij, Roman Abramovič, Michail Fridman, Michail Berezovskij a Pjotr Aver. Podle názoru listu však jejich zbohatnutí ani pozdější zásahy proti některým z nich nevyplynuly z jejich náboženské příslušnosti. "V ruském, téměř anarchickém přechodu k tržnímu hospodářství se židé skutečně dostali na vrchol. Bylo to však proto, poněvadž pochopili dlouho předtím, než většina Rusů včetně státního vedení, jak ve skutečnosti funguje trh. Začali sice z ničeho, avšak byli velice sofistikovaní, jistě bezohlední, avšak jednali pouze jako velice chytří podnikatelé," konstatoval list.

Snaha vytvořit z ruského JUKOSU multinacionální společnost V případu Michaila Chodorkovského se však málo mluví o jednom klíčovém aspektu, o záměrech amerických ropných koncernů, získat přístup k obrovskému bohatství ruských rezerv ropy a plynu. Přitom oligarchové, kteří kontrolují podniky tohoto druhu, v poslední době projevují více než ochotu své podíly prodat do zahraničí a zajistit si svůj majetek za hranicemi Ruska. I Chodorkovskij to připustil v interview, který poskytl krátce před svým zatčením zahraničnímu novináři. Řekl, že v roce 2007, až mu bude 45 let, rok předtím než by Putinovi skončilo druhé, poslední prezidentské období -- pokud bude příští rok zvolen -- by již nechtěl stát v čele JUKOSU a prodal by svůj podíl, aby se mohl plně věnovat něčemu jinému. Naznačil, že by to mohla být politika. Současně dodal -- což je významné -- že z JUKOSU by se měla stát velká multinacionální společnost, a taková by se nemohla řídit z Moskvy, ale jen z New Yorku, Houstonu anebo z Londýna.

V souvislosti s politickými plány Chodorkovského proskočily úvahy, že by nejraději kandidoval na ministerského předsedu Ruské federace, protože si uvědomil, že jako žid by byl těžko zvolen v celonárodním hlasování prezidentem. Ovšem k tomu by bylo třeba změnit dosavadní prezidentský systém na parlamentní. Proto jeho velká finanční podpora ruským opozičním stranám, které by nebyly proti této změně.

Americká závislost na dovozu ropy ze zahraničí

Takový vývoj v ruském ropném průmyslu by nepochybně vyhovoval americkým ropným koncernům, které v dlouhodobém plánování nechtějí být závislé především na ropě z Blízkého východu. Tato surovina je pro USA životně důležitá, protože bez ní by nemohl fungovat průmysl, města se svou vzduchotechnikou, osvětlením a dopravou, nemluvě o stamilionu aut. Američané nyní spotřebují denně 20 milionů barelů ropy a z toho musí před 50 procent dovést. Přitom podle vládních odhadů v roce 2020 bude třeba dovážet již 60 procent spotřeby a o deset let později již 70 procent. USA nyní importují čtvrtinu svých potřeb, asi 5 milionů barelů denně z Blízkého východu, 14 procent z Venezuely a další z ropných polí v Mexiku i v jiných částech světa, z nichž většina je buď plně nebo částečně kontrolována americkými multinacionálními koncerny.

Vlastní americké ropné rezervy se v historicky nepříliš dlouhé době z větší části vyčerpají. Podle Jeremy Rifkina z časopisu HYDROGEN ECONOMY , pokud bude USA pokračovat v dnešním rozsahu těžby, pak 60 procent ropných polí, vyjma těch jež jsou v rezervě, se vyčerpá do 10 let. Naproti tomu jsou odhady rezerv ropy na Blízkém východě mnohem větší. V Saúdské Arábii se rezervy odhadují na 60 let,, ve Spojených arabských emirátech na 75 let, v Kuvajtu a v Iráku pak více než jedno století. Ovšem Blízký východ je neklidný, terorismus roste a ohrožuje i ropné státy, jež jsou spřáteleny s USA. Americký ropný byznys proto nechce být na tomto regionu plně závislý a začíná se zaměřovat na Ruskou federaci, kde je těžba sice mnohem nákladnější, ale ropná pole i rezervy zemního plynu jsou obrovské.

Americký ropné koncerny se zaměřují na ruské společnosti

V Rusku se americké multinacionálky zaměřují ve dvou směrech. Jednak se snaží získat koncese na průzkum ropy a zemního plynu a na těžbu v nových oblastech. Tak kupříkladu americký EXXON MOBIL dostal koncesi k působení na ruském Dálném východě. Jednak se snaží koupit podíly, pokud možno většinové, v ruských ropných gigantech, jež vlastní oligarchové. Proto EXXON MOBIL a CHEVRON TEXACO zahájily jednání s Chodorkovským o odkupu jeho 40 procent akcií v JUKOSU, který se nyní po fůzi se SIBNĚFTEM stane největším ruskou ropnou společností. A proto také Chodorkovskij projevil snahu postavit na Dálném východě vlastní ropovod, aby se vyhnul ropovodům státně kontrolovaného TRANSNĚFTU.

Není tedy pochyb, že ropné plány amerických koncernů hrály významnou úlohu i v pozadí nynějšího případu Michila Chodorkovského a jeho společnosti JUKOSU. Zde se musely nutně plány tohoto oligarchy a amerických koncernů střetnout s tím, co prezident Putin a jeho spolupracovníci považují za životně důležité zájmy Ruské federace.Soud s Michailem Chodorkovským tedy nebude pouze o daňových nedoplatcích JUKOSU a o obviněních z podvodů, ale ukáže, zda prezident Putin a jeho lidé prosadí svůj hlavní cíl -- udržet i v systému tržního hospodářství konečnou kontrolu nad využíváním nerostného bohatství země.

Zdroj: 4D

                 
Obsah vydání       28. 11. 2003
29. 11. 2003 Británie: generální prokurátor "bude vyšetřovat ministra vnitra"
28. 11. 2003 Britská charitativní organizace umlčena z USA
28. 11. 2003 Cenzura v Itálii: zakázána televizní satira
28. 11. 2003 Čí je IPB?! Naše.....!!! Ladislav  Žák
28. 11. 2003 Není dostatek lidí? Michal  Giboda
28. 11. 2003 Velké zvíře, Miloš Forman, Milan Kundera, Jerzy Stuhr a současné Polsko Jan  Čulík
28. 11. 2003 K volbám v Ulsteru: Rozvět či rozklad? Jan  Čulík
28. 11. 2003 Investiční přístav premiéra Špidly Štěpán  Kotrba
3. 12. 2003 Pozor! Nekupujte to! Nový knižní výbor z BL neobsahuje žádné informace o milostných aférách českých hereček!
27. 11. 2003 The privatisation of North Bohemian coalmines may have been corrupt, but will we ever know?
28. 11. 2003 Čemu mám věřit, pane ministře? Chcete velryby chránit nebo lovit? Miroslav  Šuta
27. 11. 2003 S Jaklem se nemluví - aneb jeden proti všem Štěpán  Kotrba
28. 11. 2003 Diskuse nad bývalým vládnoucím komunismem je zbytečná Pavel  Urban
28. 11. 2003 Eduard Zeman: S ultrapravicovou filozofií nesouhlasím ani jako sociální demokrat, ani jako člověk Ivan  David
27. 11. 2003 Státní dluh, reforma a životní úroveň Valtr  Komárek
28. 11. 2003 Americké ropné koncerny a případ Michaila Chodorkovského Jiří G. Müller
27. 11. 2003 Skandál u Evropského soudu pro lidská práva? Zdeněk  Jemelík
28. 11. 2003 Evropský soud pro lidská práva
27. 11. 2003 Nesnesitelná lehkost informování: ČTK a Appian Ivan  Feranec
27. 11. 2003 Svobodné názory + "svobodné názory" = podivné souvislosti Jiří  Koubek
26. 11. 2003 Podnikatelská univerzita - po česku Robin  Healey
27. 11. 2003 The Enterpreneurial University - Czech Style Robin  Healey
27. 11. 2003 Oč nám asi ve škole taky jde (i běží) Miloš  Dokulil
27. 11. 2003 Je přípustný potrat kvůli rozštěpu patra?
27. 11. 2003 Kdo se bojí Karla Marxe? Milan  Valach
30. 11. 2003 Hospodaření OSBL za listopad 2003
22. 11. 2003 Adresy redakce
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech