3. 11. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
3. 11. 2003

Reportáž Novy a farma v Dolní Lomnici -- můj pohled

Páteční Televizní noviny na Nově. Reportáž ukazuje rozrytou zahradu. Koukám a říkám si, že tohle přece poznám, je to rozryto od divočáků ... Nicméně vtip celé věci je v tom, že od prasat to sice rozryto bylo, ale údajně od tlupy prasat domácích, která mají patřit farmáři z Dolní Lomnice.

Reportáž pokračuje a spousta lidí vyjadřuje rozhořčení nad tím farmářem, který toho podle sousedů a starosty nedaleké obce má na svědomí tolik, že to tady snad už nebudu ani opakovat. Toho farmáře neznám a nevím, zda je pravda všechno to, co se mu klade za vinu. Nevím ani, zda prasata domácí mohou opravdu rozrýt půdu tak, jak reportáž ukázala. Já jen vím, že přesně takhle vídávám při projížďkách na koni rozrytá pole od divokých prasat ... Ta na to ale mají na rozdíl od prasat domácích dost slušné tesáky...

A proč vlastně píšu tenhle článek. Protože přestože neznám toho farmáře, určitě znám tu farmu. Poznal jsem ji podle záběrů v reportáži. Už několik let téměř pravidelně jedenkrát týdně projíždím kolem. Nemusel bych, je to trochu zajížďka, protože se potřebuji dostat ze sjezdu z D1 v Mirošovicích na směr na Benešov. Já nejezdím ale po státovce a zajíždím si po okresce jen proto, abych jel kolem téhle farmy v Dolní Lomnici.

Je to tam přes den skoro vždycky v dobrém slova smyslu nádherné divadlo. Farma má až k silnici hodně velkou ohrazenou pastvinu, na které se pase spousta zvířat a co je nezvyklé, tedy aspoň pro mne, pase se tam často pohromadě několik druhů zvířat. Několik druhů skotu, s nimi kozy a prasata a dříve jsem tam vídával i ovce a koně. O kus dál bývá za drátěnými vraty často vidět snad několik desítek nádherných malých pejsků. Vždycky si říkám, o kolik šťastnější musí být ten člověk, který tady žije, než jsem šťasten já, který musím kvůli práci žít aspoň zatím ve městě... To ale pořád není důvod, proč píšu tenhle článek. O tom farmáři nezazněla v celé reportáži jediná kladná informace a to není spravedlivé. Já tedy zde mohu prohlásit že:

všechna ta v reportáži zmíněná zvířata jsem vždy viděl šťastná a spokojená na hodně velké ohrazené pastvině, kterou jsem se dnes i pokusil pro tento článek vyfotit. Dopadlo to špatně, nestihl jsem to a dostal se tam až když byla už skoro tma.

Zvířata už tam nebyla a foťák mi pastvinu už pro tu tmu mizerně vyfotil. Přesto tu nepodařenou fotku přikládám, protože v té televizní reportáži se tu krásnou ohromnou pastvinu vůbec nenamáhali ukázat. Na pastvině je dokonce vidět uměle vybudovaná velká tůň velikosti malého rybníka, aby se všechna zvířata měla kdykoli možnost napít.

Nikdy jsem tam neviděl zvíře, které by vypadalo nemocné nebo podvyživené a když o tom tak přemýšlím, nepamatuji si, že bych někdy viděl nějaké zvíře třeba i jen přivázané. Mám důvod věřit tomu, že těm zvířatům se daří dobře a člověk, který se o ně stará, to dělá s láskou. Toho pána neznám, neukázala ho ani televizní reportáž a mluvili v ní pouze lidé, kteří si na něj a jeho farmu stěžovali. Tak tady se ozývám zase já, který je opravdu hrozně moc rád, že ten pán a jeho farma existují.

                 
Obsah vydání       3. 11. 2003
3. 11. 2003 Patnáct Američanů zahynulo v Iráku při sestřelení vrtulníku
13. 11. 2003 Dnes vydáváme výbor Jak Češi bojují - novou knihu z Britských listů
3. 11. 2003 Jak Češi bojují - obsah
3. 11. 2003 F. A. Brabec v Edinburku Jan  Čulík
3. 11. 2003 Rakovina: Od roku 2000 přestal v Británii kouřit milion lidí
3. 11. 2003 Kouř Jaroslav  Hutka
3. 11. 2003 Reforma bláznů Radek  Sárközi
1. 11. 2003 Pravolevá orientace aneb svět podle CVVM Štěpán  Kotrba
1. 11. 2003 Jak obstát v Evropě
3. 11. 2003 Američané brzy spustí svou vlastní televizi pro Blízký a Střední východ Martin  Kloubek
3. 11. 2003 Na šumavské frontě klid? Vladimír  Just
3. 11. 2003 Osmnáct zásad Rady Evropy: Poskytování informací o trestním řízení v médiích
3. 11. 2003 Diskutujme skôr, ako bude neskoro Andrej  Sablič
3. 11. 2003 Je rozumné vysílat v televizi záběry mrtvol v přímém přenosu? Jan  Rovenský, Jan  Čulík
3. 11. 2003 Vášnivého cestovatele dvojnásobně jistil kolega z koaliční partaje Josef  Trnka
31. 10. 2003 Nové revolty proti systému Immanuel  Wallerstein
3. 11. 2003 Reportáž Novy a farma v Dolní Lomnici -- můj pohled Ladislav  Kahoun
31. 10. 2003 V dobré společnosti: diplomati z ČR, z Ruska a z Mexika šokováni zákazem kouření v OSN
1. 11. 2003 Hospodaření OSBL za říjen 2003
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech