17. 10. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
17. 10. 2003

Úskalí a výhody digitalizace médií

ČT2: Za dveřmi je další revoluce. Digitální revoluce...

V pondělí 13. 10. 2003 večer se diváci ČT "řízenou formou" začali dozvídat to, co je čeká, když budou ještě i za několik let chtít vidět zářící obrazovku či plazmový displej televizního vysílání. Začali se dozvídat to, co očekává odborná veřejnost už několik let. Jedna část napjatě a s vizí svobody slova i pro menšinové názory a divácké segmenty, druhá část s obavami a snahou o ekonomické podvázání "anarchistického nebezpečí" a konce svého monopolu. V některých zemích včetně České republiky se totiž nenaplnily představy, že televizní program si začnou lidé kupovat "za kus" či "za hodinu" tak, jak si věrozvěsti liberálního kapitalismu uvykli z rozmachu mobilní telefonie či "klasických" tiskových médií. Televize je příliš poznamenaná historií "sdílení" vln a "službou národu", příliš nedotčená byznysem, než aby se neprojevil "socialistický" konzervativismus spotřebitelů. Pay-TV mnohdy nejsou zrovna výdělečné, satelitní kódy jsou mohutně crackovány, internetem se šíří open-source či liberalismus "pirátství", koncesionářské poplatky už platí v Čechách pod vlivem z deziluce "veřejnoprávní" televizní revoluce 2000-2001 málokdo. Sdílení kuturních produktů je tváří v tvář jejich stále vyšší ceně jediné východisko pro stále více lidí. Zákon nezákon. To je realita.

Parlamentem se rozmáhá proto přesvědčení, že média veřejné služby by se měla oddělit od komerce rázným řezem. Přestat si hrát na absolutní a nikým nekontrolovatelnou "veřejnoprávnost" a přiznat, že existují dva typy médií - státní média a soukromá. Stát určil mechanismy výběru rad a ředitelů, schválil zákony, určil i množství financí, určil podíl reklamy, tak jaká veřejnoprávnost... Je jen služba občanům, veřejnosti. Symbióza veřejné služby a komerce není možná a ani žádoucí. Jedna řeší to, co druhá neumí a umět nemůže. Řešení?

Přiznání reality. Zodpovědnost občany volených zástupců a z toho vyplývající napojení "veřejnoprávní" televize a rozhlasu na státem zřízený a transparentně spravovaný fond, do něhož budou přitékat peníze ze zákona a ze státního rozpočtu. Profesionalizace rad do podoby správních rad a zřízení "mediálního ombudsmana" s širokým panelem zásupců veřejnosti. Vybudování multiplexu veřejné služby - které se totiž bez účelového vkladu státu nepovede. Cíle většiny ve vládě jsou jasné, i když si unionistický ministr informatiky Mlynář myslí opak.

ČT2 - Média - Problémy digitalizace televize a rozhlasu - Úskalí a výhody digitalizace médií

13.10.2003, 18:25 - ČT2

Jan POKORNÝ, moderátor

Dobrý podvečer. "Kam ten svět spěje?", říkáme si častokrát. U toho světa mediálního, elektronického si můžeme dát odpověď - spěje k digitalizaci. Začíná Karel Hvížďala.

Karel HVÍŽĎALA, redaktor

Za dveřmi je další revoluce. Naše televize a Český rozhlas začnou nejspíš příští rok vysílat digitálně a tak se zařadíme po bok nejvyspělejších zemí Evropy. První začali v Evropě s digitálním šířením obrazu v roce 1998 ve Velké Británii, pak ve Finsku, Španělsku a letos od května i v Berlíně, kde se digitálně vysílá na dvaceti kanálech. Anglie chce s dnešním způsobem analogového vysílání skončit v roce 2006, my zatím plánujeme ukončení na rok 2010. O revoluci se hovoří v tomto případě hned z několika důvodů - za prvé kvalita obrazu i zvuku bude jedna ku jedné, při jeho přenosu dojde k nulovému zkreslení, nebudou existovat žádné šumy ani duchové, za druhé počet kanálů se u nás nejprve zdvojnásobí. Například Česká televize bude vysílat na čtyřech kanálech. Za třetí digitální televize bude zároveň sloužit pro příjem Internetu a budeme ji moci využívat i pro různé obchodní transakce, jako je objednávání letenek, hotelů, lístků do kina či překontrolování si stavu účtů v bance a jaká negativa bude mít tato revoluce? Za prvé zřejmě zvýšení poplatků za televizní přijímač, z kterého se bude nové vysílání částečně financovat, za druhé náklady na pořízení dekodérů nebo nového digitálního přijímače, za třetí, jak na to upozorňuje profesor Erik Klinenberg z Univerzity v Berkley, kvůli stálým úsporám další degradaci novinářské práce. Redaktoři musí pracovat více, mají málo času na rešerše a na psaní, a proto produkují povrchnější informace.

Jan POKORNÝ, moderátor

Pozvání k diskusi o digitalizaci přijali ministr informatiky Vladimír Mlynář, vítejte.

Vladimír MLYNÁŘ, ministr pro informatiku - US-DEU

Dobrý den.

Jan POKORNÝ, moderátor

Nikolaj Savický, analytik České televize.

Nikolaj SAVICKÝ, analytik České televize

Dobrý den.

Jan POKORNÝ, moderátor

A Alexandr Pícha, ředitel Českého rozhlasu 1 Radiožurnálu, který má ...

Alexandr PÍCHA, ředitel Českého rozhlasu 1 Radiožurnálu

Dobrý den.

Jan POKORNÝ, moderátor

... za Český rozhlas projekt digitalizace na starosti. Je to pro většinu z našich diváků nové téma. Zkuste někdo z vás nejprve srozumitelně popsat, co je to vlastně multiplex? Pane ministře, srozumitelně.

Vladimír MLYNÁŘ, ministr pro informatiku - US-DEU

Srozumitelně, srozumitelně je to pásmo, v kterém poběží vysílání digitální televize a kolik těch multiplexů je, o tom je velký spor odborný i politický, jak se ty multiplexy mají obsazovat, rovněž spor odborný a politický, ale stručně řečeno, si to lze představit jako pásmo, v kterém běží televizní programy nebo rozhlasové programy. Většinou to bývají čtyři, takže většinou v jednom multiplexu mohou běžet čtyři televizní programy.

Jan POKORNÝ, moderátor

Tak, to je technická stránka věci a teď ta divácká, respektive posluchačská. Co může digitální rádio nabídnout posluchačům víc, než nabízí to dosavadní vysílání?

Alexandr PÍCHA, ředitel Českého rozhlasu 1 Radiožurnálu

Tak, záleží na tom, kde budou digitální rádio užívat. Pokud to bude DVB, to znamená, když budeme v jednom multimédiu s tím novým televizním Internetem a s televizí, to bude vlastně součást jednoho multimediálního prostředí. V DAB, to budou přijímače, které budou převážně v autě a v kuchyních, prostě přenosné přijímače, tak tam to jednak nabízí úplně autentickou kvalitu zvuku, no, a potom různé přídavné služby. Posluchači třeba tam budou vidět písničky, které uslyší, nebo které uslyšeli a také budou zbaveni jakýchkoli interferencí, rušivých zvuků.

Jan POKORNÝ, moderátor

Kolik mohou zpočátku takovéto radiopřijímače stát?

Alexandr PÍCHA, ředitel Českého rozhlasu 1 Radiožurnálu

No, tak v současné době už walkmany, třeba radiopřijímače na západním trhu, stojí tak kolem sto euro. Průměrná cena těch stolních přijímačů je kolem sto padesáti euro a průměrná cena přijímačů do aut je kolem dvou set euro.

Jan POKORNÝ, moderátor

Jakou přidanou hodnotu nabídne divákům možná digitální televize?

Nikolaj SAVICKÝ, analytik České televize

Já bych to zkusil přirovnat k takové rovnici. My jsme dneska zvyklí na to, že jeden kmitočet rovná se jeden program, v digitální éře přestává tahle rovnice platit, to také dělá těžkou hlavu všem regulátorům. Tam platí, že jeden kmitočet rovná se možná čtyři, možná více televizních programů, k tomu možná pět, možná šest rozhlasových programů a k tomu ještě další dodatečné datové služby, například karusely zpravodajství nebo počasí, čili jinými slovy na jedné sadě kmitočtů, kterou dnes využívá televize analogová, budeme vysílat čtyři programy naráz, plus rozhlas, plus další datové služby, které si můžeme představit například tímto způsobem: Poběží rozprava v parlamentě, bude hovořit některý poslanec, vy si můžete najet ...

Jan POKORNÝ, moderátor

Škoda, že už jste se vzdal mandátu.

Nikolaj SAVICKÝ, analytik České televize

... přes speciální menu a můžete si vyvolat i jeho stručný životopis oficiální, můžete si vyvolat, kdy jak hlasoval, můžete si třeba vyvolat některé jeho zásadní citáty a tohle všechno, totéž se týká třeba počasí, čili pro nás je vstup do digitální éry velice důležitou výzvou, ale já bych chtěl ještě říct jednu věc, nejde o digitalizaci jako o technický proces, protože všechny dnes fungující velké televize vlastně mají na výstupu signál digitální a distribuují do té základní sítě vysílačů digitálních.

Jan POKORNÝ, moderátor

V čem je tedy ještě problém?

Nikolaj SAVICKÝ, analytik České televize

Problémy jsou zejména v legislativě, to je jedna věc a v koncových zařízeních, to jsou dvě základní oblasti problémů.

Jan POKORNÝ, moderátor

Na legislativu je tady, řekněme, ministr informatiky. Pohovořte ještě stručně o těch koncových zařízeních, tedy o normálních televizních přijímačích. Jaká bude jejich cena, tak aby mohly přijímat digitální signál, nebo co se k nim musí koupit?

Nikolaj SAVICKÝ, analytik České televize

Tak, k tomu se kupuje taková krabička, které se říká hezkou českou zkratkou STB - set-top-box. Je to zařízení, které vlastně konvertuje ten digitální signál pro analogový přijímač. Dnes stojí kolem čtyřiaosmdesáti euro, u nás je dostupný, jsou dostupné tak od tři a půl tisíce, ale počítá se s tím, že v roce 2005 by se mohla pohybovat cena těchto set-top-boxů, těch nejjednodušších, kolem tisíce pěti set korun.

Jan POKORNÝ, moderátor

Pokud se shodneme na tom, že digitalizace je nejenom technické, odborné, ale částečně i politické téma, tak se ptám ministra informatiky Vladimíra Mlynáře, zda se u nás objevují podobné úvahy, jako třeba to bylo v zahraničí při digitalizaci tamního mediálního prostředí, že třeba na ty přijímače vybavené už pro přijímání digitálního signálu, by částí přispíval stát?

Vladimír MLYNÁŘ, ministr pro informatiku - US-DEU

Tak takové úvahy se neobjevují, protože stát nemá mnoho peněz. Můj úřad zpracovává spolu s ministerstvem kultury, Radou pro rozhlasové a televizní vysílání a Českým telekomunikačním úřadem, takže vidíte, že už se čtyři jenom úřady musí shodnout, to je dost složitá věc, připravujeme aktualizace vládní koncepce přechodu na digitální vysílání, kde bychom měli vládě navrhnout, jak budou přiděleny ty první pásma na to vysílání, abychom používali srozumitelný termín, ty multiplexy a jakým způsobem budou potom provozovány, a protože tady existují nějaké televize, které vysílají a jsou tady nějaké smluvní závazky státu, licence televizní, tak to není úplně triviální věc. Já se musím nicméně ohradit proti tomu, že by byl ten základní problém v legislativě. My jsme přesvědčeni, a budeme to hájit, že v zákonech žádný problém není a že i při současných zákonech lze vyhlásit soutěž na příjem multiplexu.

Jan POKORNÝ, moderátor

Pane Savický, v čem vy vidíte ten legislativní problém?

Vladimír MLYNÁŘ, ministr pro informatiku - US-DEU

Jenom bych chtěl já říci, že já vidím ten největší problém v tom, aby se ta digitální televize uchytila na trhu, aby se lidem vyplatilo si ty set-top-boxy koupit a k tomu lze přispět ze strany státu nejrůznějším způsobem, buď, že je bude dotovat, to si myslím, že je v našich podmínkách dost nereálné, pak samozřejmě může přispět k tomu, že v nějaký moment řekne, že vypíná tu klasickou televizi a lidem prostě nezbude, než si pořídit ten ...

Jan POKORNÝ, moderátor

K tomu zřejmě dojde?

Vladimír MLYNÁŘ, ministr pro informatiku - US-DEU

K tomu, ale nemyslím, že by k tomu došlo v nějaké velmi blízké době jako krok motivační pro spuštění té televize digitální. Můj názor je ten, že je třeba přidělit ty multiplexy tak, aby vznikla nabídka toho digitálního vysílání, aby lidé si začali kupovat ty set-top-boxy sami, a pak samozřejmě v nějakém momentu stát samozřejmě musí, vypne to klasické vysílání a přerozdělí ty kmitočty všem, aby vzniklo víc těch digitálních televizí.

Jan POKORNÝ, moderátor

Když dovolíte, já se zeptám pana Savického, jak to myslel s tím, že je problém v legislativě? Popište velice stručně to problematické místo.

Nikolaj SAVICKÝ, analytik České televize

Budu teď na jednu stranu s panem ministrem souhlasit v tom, že současná legislativa umožňuje zahájit digitální vysílání, ale problém je v tom, problém je v tom, že víceméně za prvé, žádný zákon neříká, co je to digitální multiplex, neboli datový tok.

Vladimír MLYNÁŘ, ministr pro informatiku - US-DEU

Buďte rád, že to žádný zákon neříká a tím pádem ...

Nikolaj SAVICKÝ, analytik České televize

To je první věc. Za druhé, není jasné, to jsem se snažil naznačit tou původní rovnicí, není jasné, jestli bude oddělena regulace obsahu tak, jak je dneska přidělování licencí na provozování rozhlasových a televizních stanic, od regulace telekomunikační, nebo zda budou ...

Vladimír MLYNÁŘ, ministr pro informatiku - US-DEU

To je jasné.

Nikolaj SAVICKÝ, analytik České televize

... nějakým způsobem sloučeny. To jsou právě ty sporné otázky, které existují.

Jan POKORNÝ, moderátor

Já dám, pardon, já dám teď slovo Alexandru Píchovi.

Alexandr PÍCHA, ředitel Českého rozhlasu 1 Radiožurnálu

Já také vidím jeden problém, že současná legislativa neřeší, přestože už se o tom hodně diskutuje, kdo bude vlastně a jestli vůbec bude nějakým způsobem definován provozovatel multiplexu, protože nám vstupuje do hry třetí hráč, zatímco dosud to byli, řekněme, výrobci obsahu, to znamená třeba Český rozhlas, Česká televize nebo jiná soukromá média, a potom ten, kdo vysílá, tak v současné době bude, jestli bude, my bychom byli radši, kdyby nebyl, ten, kdo bude nějakým způsobem spravovat to datové pásmo, takže on bude mít vlastně licenci na to, aby poskytoval ta data a teď se vlastně neřeší, jestli ten, kdo bude mít licenci, potom bude sám přidělovat další licence těm dalším, které bude vysílat, anebo jestli bude licencován jiným způsobem, anebo, což by si třeba přál Český rozhlas a Česká televize, bude ten multiplex přímo přidělen a jeho správa přímo médii.

Vladimír MLYNÁŘ, ministr pro informatiku - US-DEU

Tak, myslím, že divák patrně srozumitelně vidí, že problém je nekonečně složitý a já bych ho nerad ještě dál komplikoval, nicméně musím odpovědět na některé otázky, které tady byly řečeny. Pan Savický řekl, že není jasné, zda je oddělena regulace obsahu těch drátů, když to tak řeknu, nebo v tomto případě toku, to je jasné, zůstane to odděleno, protože nový zákon o elektronických komunikací nepočítá s regulací obsahu, prostě zůstane to odděleno, čili ta odpověď je jasná. Je v pravomoci vlády rozhodnout o tom, jakým způsobem budou přiděleny ty správy toho multiplexu, to, co tady teď naznačil pan Pícha, a to je ten předmět toho rozhodování. Můj názor je ten, že má být, jeden vybraný správce multiplexu, který bude současně jeho provozovatelem a ten má jen dvě možnosti - buď bude mít povinnost přebírat nějaký televizní program již existující, což je vysoce pravděpodobné, anebo to zůstane zcela volné, anebo bude mít část povinnost přibírat a část mu zůstane volná pro novou televizní nabídku, ale je tady samozřejmě základní problém, jestli se ten multiplex má přidělit v nějaké soutěži krásy, nebo jestli se má to právo dražit, prodávat.

Jan POKORNÝ, moderátor

K čemu se přikláníte vy? K soutěži krásy nebo k dražbě?

Vladimír MLYNÁŘ, ministr pro informatiku - US-DEU

Já se přikláním ke kombinaci obojího, to znamená, zvolit stejnou metodu, kterou jsme zvolili u licencí UMTS - čtvrté generace mobilních telefonů.

Jan POKORNÝ, moderátor

A tam jste zvolili dobře?

Vladimír MLYNÁŘ, ministr pro informatiku - US-DEU

Tam jsme, myslím, zvolili dobře, to jest kombinace soutěže krásy a dražby, to znamená, stanovit například povinnost vysílat od nějakého data v takové a takové kvalitě za třeba nějakou stropovou cenu a na základě toho pak vyhlásit soutěž, která samozřejmě nevynese žádné finanční prostředky závratného charakteru, ale přece jenom je tam ten princip nějaké aukce.

Jan POKORNÝ, moderátor

Ještě, než budeme rozebírat víc třeba i tu sociální a filosofickou rovinu problematiky digitalizace, dávám slovo Karlu Hvížďalovi.

Karel HVÍŽĎALA, redaktor

Já bych upozornil na dva aspekty, které jsme zatím nezmínili. První je, že podle posledních průzkumů se předpokládá, že ve staré Evropě do roku 2011 bude padesát čtyři procent lidí napojeno na Internet a ta digitalizace, právě jeden ze způsobů, jak urychlit způsob připojení většího množství lidí i u nás na ten Internet, a to je velice důležitý, budeme-li právě členy toho Evropského společenství, Evropské unie, tak čím dál tím víc budeme muset zkoumat svůj kontext nový a porovnávat své výstupy s těmi výstupy ve čtyřiadvaceti dalších zemích, ke kterým, k jehož společenství budeme patřit, protože jinak neobstojíme. Tak to má mnohem vyšší a hlubší význam vlastně ta digitalizace, než se mluví. Druhá věc, která už tady byla naznačena a kterou bych rád připomněl, je, že doopravdy jsou obavy v Evropě o to, komu budou v budoucnosti patřit vlastně média, že čím dál tím víc asi bude záležet na těch velkých firmách distribučních a že ony se budou chtít čím dám tím víc podílet i na obsahu těch informací a taková ta černá vize těch mediálních vědců je, že nakonec si všechny noviny budou patřit několika těm velkým telekomunikačním evropským firmám.

Jan POKORNÝ, moderátor

Tak, hodně rukou nahoře, dávám slovo Alexandru Píchovi.

Alexandr PÍCHA, ředitel Českého rozhlasu 1 Radiožurnálu

Já bych řekl, že příklad je už vidět i v České republice, protože v současné situaci v experimentálním vysílání přebírá program České televize, Novy a Primy a ještě /nesrozumitelné/, České radiokomunikace a Czech Digital Group a ony vlastně jsou teď takovými experimentálními správci multiplexu a také experimentují s programem. My si musíme uvědomit, že nám tady vlastně vzniká nové médium, už to nebude jenom obyčejný rozhlas, obyčejná televize, bude to multimédium, kde televize v tom multiplexu směřuje vlastně k Internetu a zase z druhé strany Internet, který má obrázky a může přenášet rádio, směřuje zase k té televizi a na tom multiplexu to vypadá asi tak, že vy si třeba program ČT 2 můžete zmenšit a vedle toho, jak říkal kolega Savický, si můžete číst třeba, o čem je obsah, nebo kdo je jeho autorem, ale také tam vidíte různé další multimediální aplikace a ty v současnosti spravují České radiokomunikace a Czech Digital Group. Dělají tak zcela přirozeně a už tam mají okénko třeba na reklamu, takže si najednou uvědomíme, že máme nějakou regulaci reklamy v České televizi, ale v tom novém multimediální prostředí může poskytovatel multiplexu si umisťovat reklamu a třeba, k tomu asi nedojde, ale uvedu takový drastický příklad, může třeba být vysílána pohádka a vedle toho mohou být třeba reklamy a internetové adresy někam, co by s pohádkou vůbec nesouviselo a podobně.

Vladimír MLYNÁŘ, ministr pro informatiku - US-DEU

To určitě bude omezeno, ale pan Hvížďala řekl, myslím, dobrý postřeh v tom, že ta digitální televize znamená, že se televize přibližuje počítači. To je, myslím, dobrá představa toho, o čem vlastně mluvíme, nicméně v jedné věci, tam bych upřesnil. Aby digitální televize přenášela také Internet, to samozřejmě možné je a umí to, ale náklady na takový přístroj jsou v tuto chvíli obrovské. To, o čem my teď mluvíme, co je aktuální pro příští dva, tři roky v České republice, je prosté digitální televizní vysílání bez těch služeb Internetu. Ten set-top-box pouze přenáší tu televizi, takže to znamená pouze kvalitnější, tu bez těch duchů a jak bylo řečeno, televizi. Ty všechny další služby, které tady jako trošku nadšeně popisujeme, až po třeba možnosti personifikace programu televizního, že si můžete složit vlastně svůj program, to jsou, myslím, věci, které jsou hodně před námi. To, že by přes televizi byl Internet takhle masově digitální formou, já nevěřím, že je otázka příštího roku, dvou, tří a jedna věc je důležitá a myslím, že ta digitální televize zvýší ohromně pluralitu televizního vysílání. Já tady trošku nesouhlasím s panem Hvížďalou v těch černých obavách. Dneska je to tak, že je tady omezený počet televizních licencí, takže prostě je jich málo objektivně. S příchodem digitalizace těch televizí by mohlo být v prvním kolem osm, dvanáct, a pak v budoucnu někdy třeba čtyřicet, padesát a mělo by to být velmi pluralitní a kdo se na tom trhu uživí, tak nechť potom vysílá.

Jan POKORNÝ, moderátor

To jsem se chtěl zeptat, jestli na desetimilionovém trhu, když to přeženu, bude zájem o padesát ...

Vladimír MLYNÁŘ, ministr pro informatiku - US-DEU

Bude to samozřejmě velký problém jazykový, asi nebude takový to, nicméně určitě budou vznikat třeba evropské specializované televize, a pak půjde pouze o jazykové mutace.

Jan POKORNÝ, moderátor

Pane Savický?

Nikolaj SAVICKÝ, analytik České televize

Ono to skutečně není tak jednoduché, jak by se mohlo zdát, protože ten Internet například, to se počítá s tím, že by přes televizi šly některé vybrané stránky internetové z toho prostého důvodu, že mohutnost toho datového toku, ta šířka toho datového toku neumožňuje distribuovat prostě Internet jako takový, to znamená, například bylo by možné zpřístupnit stránky státní správy, proto, aby to byla služba občanům. Je možné udělat další speciální služby tohoto typu, ale není možné si v této chvíli představit technologicky, jak bychom distribuovali Internet jakožto takový, ale já bych řekl, že digitální televizní vysílání má hned dvojí půvab. Jeden je to znásobení počtu kanálů, protože v současné době se počítá pro příští rok s rozjezdem, když to dobře dopadne, dvou multidigitálních multiplexů, ale po ukončení analogového vysílání by tady mělo vzniknout šest multiplexů, to znamená, nejméně dvacet čtyři televizních kanálů a my budeme chtít jako Česká televize, teďka hovořím, co největší počet těchto kanálů volně dostupných, protože samozřejmě to vysílání komerční může být šifrované, může být za přímou platbu a je to také otázka toho, co budou ty televize nabízet volně, a to je právě jeden z velkých úkolů televize veřejné služby.

Jan POKORNÝ, moderátor

A není tam už trochu zaděláno na nějaký, řekněme, až sociální problém, že to povede sice k větší specializaci, protože se hovoří v západních mediálních teoriích o takzvaném rozpadu masového diváka, každý bude mít svůj kanál pro sebe a tam to ostatní hodí, protože člověk je z podstaty pohodlný, za hlavu? Bude úzce specializován jenom na to jedno, na tu jednu informaci nebo na ten jeden druh sdělení?

Nikolaj SAVICKÝ, analytik České televize

Já bych se tomu, této otázce bych se hodně rád vyhnul z jednoho prostého důvodu, protože dnes ta technologie umožňuje tak neuvěřitelné variace, že prostě předvídat, jak to bude, je velmi obtížné, jinak model jsou kabelové televize, zacházení s kabelovou televizí, ale můžete mít zařízení, které vám vyselektuje programy, když se budete čtrnáct dní dívat na nějaké programy pravidelně a třetí týden už vám je spustí automaticky, ty programy, které si sám vyberete, čili to je jeden aspekt, ale já jsem chtěl hovořit ještě o tom druhém, tom skrytějším půvabu digitálního vysílání. Digitální vysílání totiž má obrovský ekologický dopad, protože vyžaduje sotva jednu desetinu vyzářeného výkonu vysílačů ve srovnání s vysíláním analogovým, čili čtyři kanály televize distribuujete s desetinovým výkonem, jako jeden kanál analogové televize, což znamená velikou úsporu na životním prostředí jednak na straně těch vysílačů a jednak na straně samozřejmě spotřeby elektrické energie, čili tohle je, myslím, jeden z docela důležitých důvodů, proč by digitální vysílání mělo být rozjeto co nejrychleji, a proč bychom také měli co nejvíc zkrátit tu dobu, kdy bude současně vedle sebe existovat digitální vysílání a analogové vysílání.

Jan POKORNÝ, moderátor

A objevují se ve vašich úvahách, ve vašich médiích data, nebo alespoň roky, letopočty, k nimž by bylo dobré už vysílat v té podobě, o které tady mluvíme?

Alexandr PÍCHA, ředitel Českého rozhlasu 1 Radiožurnálu

No, tak samozřejmě objevují. Česká televize je hodně napředu třeba před Českým rozhlasem, protože přeci jenom vysílání rozhlasu je trochu vázáno na vysílání televize. Do té doby, než budou v této zemi vyřešeny kmitočty televizní, tak se masivní rozhlasové vysílání, ať už DAB nebo DVB, spustit nedá, nicméně musím říct, že ta budoucnost je zatím hodně nejasná, jak po programové stránce, tak po stránce technologické, protože my zatím nevíme, co udělají soukromí vysílatelé rozhlasoví, protože zatím ze soukromých médií se nikdo neozval, že by měl zájem o digitální vysílání, a pokud jde o program celkový, tak ten nelze dávat dohromady bez celého mediálního prostředí. Dokud nebudeme vědět, co budou vysílat soukromí provozovatelé, nemá cenu nějakým způsobem zvlášť modelovat službu rozhlasovou. My samozřejmě máme teď konkrétní plány na to, jak by program rozhlasu měl vypadat, Česká televize také, ale zatím je to takové UFO.

Vladimír MLYNÁŘ, ministr pro informatiku - US-DEU

Já musím říci, že z mé strany jaksi ...

Jan POKORNÝ, moderátor

Není překážek?

Vladimír MLYNÁŘ, ministr pro informatiku - US-DEU

No, je trošku překážek v tom, že mám velkou obavu, že, to se asi tak netýká Českého rozhlasu, jako České televize, že prostě spuštění nebo nějaká "hrr akce" v oblasti digitální televize ze strany České televize bude vyžadovat velké peníze a situace finanční České televize není úplně růžová a jaksi představa, že kvůli digitální televizi a kvůli tomu, aby tady byly další dva kanály třeba veřejnoprávní, bude Česká televize chtít zvyšovat koncesionářský poplatek, si myslím, že narazí na dost zásadní politický odpor a přiznám se, že já zastávám názor, že jaksi tím, kdo rozjede tu digitální televizi, musí být komerční subjekty, protože ty jsou lépe připraveny a schopny dát nabídku, která bude prostě odpovídat potřebám lidí, komerčním potřebám a bude je motivovat k nabídce, ke koupi toho zařízení, toho set-top-boxu.

Jan POKORNÝ, moderátor

Česká televize by zřejmě chtěla, aby to bylo naopak?

Vladimír MLYNÁŘ, ministr pro informatiku - US-DEU

Čili představa, že by Česká televize, že by první vysílání, ten první multiplex dostala Česká televize, ta není tedy na mém žebříčku na prvním místě a ani ...

Jan POKORNÝ, moderátor

Řekněte: "To já prostě nechci."

Vladimír MLYNÁŘ, ministr pro informatiku - US-DEU

To já prostě nechci.

Jan POKORNÝ, moderátor

No, tak vidíte to.

Vladimír MLYNÁŘ, ministr pro informatiku - US-DEU

Já si myslím, že buď je možná kombinace, že jo, první dva multiplexy dostane kombinovaně Česká televize s komerčními subjekty, ...

Jan POKORNÝ, moderátor

Já se zeptám pana Savického, do jaké míry ho demotivovalo toto prohlášení ministra informatiky?

Vladimír MLYNÁŘ, ministr pro informatiku - US-DEU

... nebo první multiplex dostanou komerční subjekty a druhý Česká televize. Jedno z toho.

Nikolaj SAVICKÝ, analytik České televize

Tak, já začnu tím, že v něčem ...

Jan POKORNÝ, moderátor

Prosím, jenom stručně.

Nikolaj SAVICKÝ, analytik České televize

... budu s panem ministrem souhlasit. Souhlasím s tím, že by bylo nešťastné, kdyby první multiplex rozjela Česká televize sama.

Vladimír MLYNÁŘ, ministr pro informatiku - US-DEU

To je výborné.

Nikolaj SAVICKÝ, analytik České televize

Myslím si, že by se měly rozjet paralelně dva multiplexy - komerční a veřejnoprávní ...

Vladimír MLYNÁŘ, ministr pro informatiku - US-DEU

V každém, by měla mít Česká televize jeden program.

Nikolaj SAVICKÝ, analytik České televize

Ne, ne, ne, v žádném případě, protože to, co sledujeme s Českým rozhlasem společně, je vybudování multiplexu veřejné služby, který bude mít i další datové služby toho charakteru, jaký jsem už popisoval. Za druhé s těmi náklady, ono to není tak tragické, jak by se mohlo zdát, protože, jak už jsem řekl, my ty výstupy digitální máme dneska, Česká televize je zevnitř kompletně digitalizována. Je to ..., jsme schopní, máme veškerá zařízení, která k tomu potřebujeme prakticky a investiční náklady, které by šly, jdou už potom do vybavení studií, do vybavení speciálního newsroomu pro digitální zpravodajský kanál, čili to jsou, to jsou věci už vlastně ...

Jan POKORNÝ, moderátor

A bude to potřebovat víc lidí, anebo dosavadní stav by stačil?

Nikolaj SAVICKÝ, analytik České televize

To bude vypadat úplně jinak, to musí ..., především to bude vypadat jinak.

Jan POKORNÝ, moderátor

Jinak, dobře, tomu rozumím, ale kvantitativně?

Nikolaj SAVICKÝ, analytik České televize

Já vám v téhle chvíli neřeknu ..., ale možná, možná mohu. Mohu říci, že se prostě mění vztah mezi výrobcem a vysílatelem, že Česká televize se musí mnohem víc stát jaksi tím, kdo garantuje vysílání. Bude samozřejmě muset mít větší akvizici, a to, co sama vyrábí, tak určitě jaksi se ten rozsah nesníží, ale netvrdím, že bude muset mít například tolik lidí, kolik dnes, ale bude se měnit vnitřní struktura těch lidí. Rozhodně to nebude taková televize, jakou vidíte dneska.

Jan POKORNÝ, moderátor

Ovšem změna vnitřní struktury člověka ho nezmnoží?

Nikolaj SAVICKÝ, analytik České televize

Nemusí zmnožit, v žádném případě.

Vladimír MLYNÁŘ, ministr pro informatiku - US-DEU

Ale může.

Jan POKORNÝ, moderátor

Dám, na závěr poprosím o hyperstručnost, slovo Karlu Hvížďalovi, aby nám řekl, na co jsme třeba v téhle debatě zapomněli.

Karel HVÍŽĎALA, redaktor

No, já bych pokračoval souvisle v tom, o čem se teď hovoří, neboť, jak jsem v úvodním slově citoval, univerzitní profesoři z Berkley upozorňují na to, že zatím je to tak, že víceméně ty nové kanály, z nichž třeba jeden bývá specializovaný jenom na zpravodajství, dělají ti samí redaktoři, co doteď dělali vlastně to řádné zpravodajství na tom jednom kanálu, což vede vlastně k tomu, že ty zprávy jsou povrchnější a jenom rychlejší. Vlastně se předvádí technologické show, že ty nové stanice umějí být v kterýmkoli okamžiku spojeny s kterýmkoli místem na světě, ale na úkor důkladnosti, přesnosti, rešerší a tak dále, čili to nebezpečí je veliké v tom zpovrchnění a v tom, že vlastně se ta realita stává čím dál virtuálnější. My jsme fascinovanější víc tou rychlostí než obsahem a tím se vlastně jako lidé stáváme víc manipulovatelnějšími.

Jan POKORNÝ, moderátor

V dnešním vydání diskusního pořadu Média jsme debatovali o úskalích a výhodách toho, čemu se říká digitalizace. Děkuji Vladimíru Mlynářovi, Nikolaji Sovickému, Alexandru Píchovi a vám za pozornost. Na shledanou.

Vladimír MLYNÁŘ, ministr pro informatiku - US-DEU

Na shledanou.

Alexandr PÍCHA, ředitel Českého rozhlasu 1 Radiožurnálu

Na slyšenou.

Nikolaj SAVICKÝ, analytik České televize

Na shledanou.

                 
Související články       
1. 12. 2013 Co se nejspíš stane s nacistickou dlouhou vlnou Štěpán  Kotrba

Obsah vydání       17. 10. 2003
19. 10. 2003 Tony Blair má srdeční potíže
17. 10. 2003 V důsledku útoku na Irák získala al Kajdá velké množství nových aktivistů
16. 10. 2003
16. 10. 2003 "George W. Bush je omezenec a podvodník"
17. 10. 2003 "Slánská" tolerance Zdeněk  Bárta
17. 10. 2003 Český telecom zaokrouhluje Jindra  Vavruška
16. 10. 2003 ČRo: Když dva dělají totéž, není to totéž... Štěpán  Kotrba
17. 10. 2003 Britská banka nabídla úvěr přes 200 000 Kč psovi
17. 10. 2003 Geneticky modifikované plodiny mají na přírodu dobrý i špatný vliv
16. 10. 2003 Český rozhlas: 1,5 miliardy změnilo banku bez výběrového řízení ? Štěpán  Kotrba
16. 10. 2003 Radní ve Slaném: "Komerční BL zneužívají našeho městského znaku k zatraktivnění svého produktu"
16. 10. 2003 Vojna skončila Josef  Vít
16. 10. 2003 Čí je to vlast? Čí je to válka? Není naše... Štěpán  Kotrba
16. 10. 2003 Rafah Today
17. 10. 2003 Anglikánská církev debatuje o homosexualitě
17. 10. 2003 ČT2: Za dveřmi je další revoluce. Digitální revoluce... Štěpán  Kotrba
17. 10. 2003 Veřejnoprávní multiplex: "Česká vysílací" snad navzdory Mlynářovi Štěpán  Kotrba
16. 10. 2003 Možno gýč, ale opodstatnený Adam  Bžoch
16. 10. 2003 Miera vkusu v slovenských denníkoch Slávka  Gregušová
16. 10. 2003 Trnava: Prosperita neprichádza (len) na kolesách
15. 10. 2003 Ústava EU neboli debata o prázdnu Ondřej  Čapek
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech
1. 10. 2003 Hospodaření OSBL za září 2003

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
19. 10. 2003 My žádnou suverenitu v podstatě nemáme Václav  Havel
17. 10. 2003 "Slánská" tolerance Zdeněk  Bárta
17. 10. 2003 ČT2: Za dveřmi je další revoluce. Digitální revoluce... Štěpán  Kotrba
16. 10. 2003 Miera vkusu v slovenských denníkoch Slávka  Gregušová
16. 10. 2003 Český rozhlas: 1,5 miliardy změnilo banku bez výběrového řízení ? Štěpán  Kotrba
16. 10. 2003 Radní ve Slaném: "Komerční BL zneužívají našeho městského znaku k zatraktivnění svého produktu"   
16. 10. 2003 Rafah Today   
16. 10. 2003 "George W. Bush je omezenec a podvodník"   
15. 10. 2003 Ústava EU neboli debata o prázdnu Ondřej  Čapek
15. 10. 2003 Tichá americká revoluce -- přežije v USA demokracie?   
14. 10. 2003 Riziko nákazy virem HIV Tomáš  Linhart
14. 10. 2003 Moc, média a "pátá moc"   
14. 10. 2003 Karel Hoffmann odsouzen za podvracení socialistického zřízení Jan  Paul
14. 10. 2003 Rath je génius Ivan  David
13. 10. 2003 Británie: Katastrofická vize moderní západní společnosti   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
17. 10. 2003 ČT2: Za dveřmi je další revoluce. Digitální revoluce... Štěpán  Kotrba
17. 10. 2003 Veřejnoprávní multiplex: "Česká vysílací" snad navzdory Mlynářovi Štěpán  Kotrba
16. 10. 2003 Český rozhlas: 1,5 miliardy změnilo banku bez výběrového řízení ? Štěpán  Kotrba
16. 10. 2003 ČRo: Když dva dělají totéž, není to totéž... Štěpán  Kotrba
14. 10. 2003 Moc, média a "pátá moc"   
14. 10. 2003 Pozor, Kotrbo: protestovat proti Fidelovi je také veřejná služba Fabiano  Golgo
14. 10. 2003 Člověk v tísni: Měli by reportéři BBC také jít demonstrovat před vyslanectví Vatikánu? Jan  Čulík
13. 10. 2003 Stížnost Radě České televize na Člověka v tísni Štěpán  Kotrba
12. 10. 2003 Stane se internet jen nástrojem šíření americké kultury?   
3. 10. 2003 ČT a Člověk v tísni beze změny   
2. 10. 2003 Nepovedená koláž ČT: Homosexuální karneval-heterosexistický parlament Věra  Sokolová
30. 9. 2003 Dnešní "vyváženost" ČRo 6 v pořadu Lidé od novin.... Štěpán  Kotrba
29. 9. 2003 K širšímu smyslu pěstování českého "sudetoněmeckého komplexu" Jiří  Černý
29. 9. 2003 Český rozhlas 3 Vltava k česko-(sudeto)německému tématu Jiří  Černý
28. 9. 2003 Kuřivody 2003: Policisté rozpustili "nepovolenou" technoparty ve vojenském prostoru Ralsko Štěpán  Kotrba

Digitalizace sdělovacích prostředků RSS 2.0      Historie >
17. 10. 2003 ČT2: Za dveřmi je další revoluce. Digitální revoluce... Štěpán  Kotrba
17. 10. 2003 Veřejnoprávní multiplex: "Česká vysílací" snad navzdory Mlynářovi Štěpán  Kotrba
12. 10. 2003 Stane se internet jen nástrojem šíření americké kultury?   
9. 10. 2003 Co nejmenší role státu v informatice a telekomunikacích Mirek  Topolánek
9. 10. 2003 Digitalizace "po česku" a po INVEXU Zdeněk  Duspiva
2. 10. 2003 Strategie pro zavádění digitalizace -- diskuse Zdeněk  Duspiva
26. 9. 2003 Ochrana dětí a mládeže ve světle mediální legislativy III. Zdeněk  Duspiva
12. 9. 2003 Česká digitalizace u ledu (do ledna 2004) Zdeněk  Duspiva
11. 9. 2003 Prodloužené české digitální léto Zdeněk  Duspiva
5. 9. 2003 Británie: digitální vysílání umožňuje komerčnímu rozhlasu celostátní dosah   
11. 8. 2003 Česká digitální média VIII.
Veřejnoprávní multiplex a programové sliby
Štěpán  Kotrba
7. 8. 2003 Digitalizace: bude se veřejně diskutovat? Zdeněk  Duspiva
6. 8. 2003 Česká digitální média VII.
Změna vládní koncepce
Zdeněk  Duspiva
28. 7. 2003 Česká digitální média VI.
Podzimní rozhodování se blíží
Zdeněk  Duspiva
21. 7. 2003 Jak se státi pro některé novináře "renomovaným" "expertem" Štěpán  Kotrba