6. 10. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
6. 10. 2003

Poslanci ve Sněmovně si požívají různě

Téměř všechny proslovy bývalé "moravecké" poslankyně Gerty Mazalové v Poslanecké sněmovně byly silným zážitkem. "Moravecké" proto, že velmi často u řečnického pultíku hřímala za práva Moravy a najmě jejích obyvatel, tedy "Moravců", a zážitkem proto, že i své zhusta již značně otrlé poslanecké kolegy občas dokázala hezky rozčílit. To třeba když jim svým rázným stylem navrhovala, aby pro různé druhy prostituce znovu zavedli trestný čin příživnictví, což mnohý z nich (oprávněně) chápal jako přímý útok (i) na svoji osobu.

K takto silným zážitkům patřilo též jedno její vystoupení někdy v roce 1994, v němž rezolutně žádala okamžitý zákaz kouření před zasedací síní a hlavně zákaz nalévání alkoholu poslancům během jednání Sněmovny. Tento návrh pak odůvodnila poznámkou, že jí nevadí, když si "kolegové poslanci sem tam dají skleničku", ale rozhodně jí vadí, když se potom při sněmovním jednaní nebo hlasování k ní nakloní a vyzvracejí se jí do klína.

Inu, v české Poslanecké sněmovně se již drahně let (policejně řečeno) hojně požívá. Stejně tak lze říci, že vinou alkoholu tam došlo k mnoha závažnějším chybám v poslaneckém rozhodování, než byla ta nedávná opilecká absence poslance (a lékaře!) Petra Kotta z opoziční ODS při hlasování o zákonech na větši berně do státní kasy. Tak proč se tento poklesek tak hutně mediálně omílal, zatímco ty mnohem závažnější jsou pořad "neviditelné"?

Není to třeba tím, že k vůbec nejhorším nešvarům v této branži patří i přímo v prostorách Sněmovny pořádané různé soukromé dýchánky důležitých poslanců a "stranických předáků" s okruhem přísně vybraných "politicky vhodných" novinářů? Novinářů, kteří jsou potom takovým "předákům" ("nejmenovaným zdrojům") možná už natolik zavázáni, že když třeba od nich dostanou pokyn neposlušného Kotta maximálně skandalizovat, tak se samou ochotou div nepřetrhnou.

Zajisté by bylo dobré vědět přesně, co takové "dýchánky" veřejnosti vlastně přinášejí. Lépe řečeno, jak se při nich třeba konkretizují na stranických sekretariátech už předjednané mediální prezentace jednotlivých politických figurek. Anebo jak se při nich rozhoduje, co je k medializaci vhodné či přímo nutné, co se raději napřed musí obecenstvu mediálně pořádně předžvýkat dle momentálních partajnických potřeb, popřípadě o čem se musí úplně mlčet..

Poslanci ve Sněmovně si opravdu požívají různě. U dveří svých sněmovních kanceláří a apartmánů si však zajistili tak masivní ochranný val, že si občas mohou dovolit předhodit veřejnosti jen nějakou prkotinu, aniž by se sami vystavili kritickému veřejnému pohledu na vlastní soukromí. To vše za konspirativní pomoci pečlivě vybraných novinářů.

Dokud tohle trvá, není třeba vzrušovat se "opilým Kottem" (Slováci by to asi zpřesnili). Poněvadž téměř každý z jeho parlamentních kolegů má dostatek másla na vlastní hlavě.

                 
Obsah vydání       6. 10. 2003
6. 10. 2003 Bývalý britský ministr zahraničí:
"Blair před válkou věděl, že Irák nemá ZHN"
6. 10. 2003 Zdá se, že je to vážné: Sílí kritika proti Bushovi a Blairovi kvůli válce v Iráku Jan  Čulík
6. 10. 2003 Miloslav Ransdorf má "silnou slabost" pro Janu Bobošíkovou Josef  Trnka
6. 10. 2003 Jak se z lesa ozývá...
6. 10. 2003 Poslanci ve Sněmovně si požívají různě Karel  Mašita
4. 10. 2003 V Iráku nebyly nalezeny žádné zbraně hromadného ničení
3. 10. 2003 DOKUMENT: Návrh Ústavy EU
3. 10. 2003 Slaný: Vystěhujte se sami, my vás jenom kasírujeme Štěpán  Kotrba
3. 10. 2003 O korupci lékařů a o lécích farmaceutických společností
3. 10. 2003 Ve zdravotnictví je třeba hledat úspory - ale jinde, než podnikáme my... Josef  Zábranský
6. 10. 2003 Co mám rád na Miloši Zemanovi, aneb v tomhle bordelu chybí komik... Ladislav  Kahoun
3. 10. 2003 Lidé umírají? Jiřina  Fuchsová
3. 10. 2003 Ako čo najlepšie zomrieť
3. 10. 2003 Slaný: Trestné činy proti pořádku ve věcech veřejných
3. 10. 2003 "Nulová tolerance" - nová politická doktrína ODS Štěpán  Kotrba
3. 10. 2003 Nevinní nacisté Milan  Valach
1. 10. 2003 Hospodaření OSBL za září 2003
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech