30. 6. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Obálka knihy Harry Potter a Fénixův řád
30. 6. 2003

Nový Harry Potter -- postava plná angstu

Hannah Čulík
Říká se, že kdo si počká, ten se dočká něčeho dobrého, a se vší tou reklamou, která předcházela vydání knihy Harry Potter a Fénixův řád, to byl pocit, který měli mnozí z nás. Kniha byla objemnější než všechny její předchůdkyně a zajímavější a záhadnější, a tak se Harry Potter rychle stal tématem číslo jedna na rtech mladých lidí i dospělých po celém světě.

Ano, Harry Potter se vrátil a s ním přišla celá řada nových postav, spolu se starými oblíbenci. Ale tato kniha obsahuje více temnoty a více emocí než knihy předchozí a opravdu se zdá, že se mladý Harry chová nemožně, několikrát dělá scény, porušuje zákony, školní předpisy, atd. Několikrát ztratí sympatie řady různých lidí, včetně svých blízkých přátel, Hermiony a Rona. Znamená to snad, že se Harry konečně zbláznil, anebo jsou tyto emocionální scény důsledkem bouřlivého hormonálního vývoje?

Ale Harry se tentokrát nezdržuje jen ve škole Bradavice. Jsme svědky toho, jak je na návštěvě na ministerstvu, v nemocnici St. Mungo a v ústředí tajného Fénixova řádu, takže pronikáme do dalších částí kouzelného světa. Většinu prázdnin tráví Harry v ústředí, v domě svého kmotra Siria, což je tmavý a upřímně řečeno velmi depresivní dům, který patřil zemřelým manželům Blackovým, což byli sami temní kouzelníci. Pak postupuje v Bradavicích do pátého ročníku, a jak slibuje reklama na obálce, "to, co Harry ve svém novém ročníku v Bradavicích objeví, mu jeho svět obrátí naruby".

V podstatě začínají Harry a jeho dva přátelé, Hermiona a Ron, dospívat a stávají se obětí různých problémů. Zaprvé jsou všichni nervózní, protože Harry se poslední dobou hádá a obviňuje je, že jsou netaktní, neváží si ho a berou ho automaticky, opustili ho a nechali ho bez informací po celé léto. Jeho nálada se ani potom moc nezlepší, což čtenáře dost irituje. Za chvíli už má člověk pocit, že by se Harry měl začít chovat normálně a přestat pořád hysterčit. A kromě toho, že Harry najednou získal všechny tyto emoce, stal se taky dost nafoukaným a arogantním: "A znovu ho přemohl tentýž pocit, jaký ho ovládl onoho večera, když přijel: že ho všichni zneužívají. Dokázal jsem přece daleko víc, pomyslel si Harry zuřivě. Dokázal jsem víc než oni oba!" Takže se zdá, že Harry skutečně má temnou stránku, která se projevuje více než kdy předtím.

Samozřejmě, Harry má důvod, proč být tak otrávený: v bloku se objevila nová hrozba, Umbridgová. Profesorka Dolores Jane Umbridgová (známá též jako Velká inkvizitorka) je činitelkou ministerstva, která je zároveň novou učitelkou obrany proti temným uměním a je to celou svou duší agresor a násilník. Umbridgová je zdrojem mnoha Harryho problémů, její tresty jsou opravdu neortodoxní a občas jsou prostě kruté. Začíná být hodně arogantní, jak získává stále více moci, a nakonec má pravomoc hodnotit a propustit každého učitele, jakého se jí zachce, jen když jí to napadne. Ministerstvo do školy v Bradavicích zasahuje, důsledkem toho je to, že Dumbledore (Brumbál) ze školy odchází a Umbridgová se stává její ředitelkou. Samozřejmě, škola jí její práci na nejvyšším místě nesmírně ztěžuje, z čehož vznikají problémy a doslova chaos, a učitelé dělají, že to nevidí. Ale přirozeně, Umbridgová je nakonec po právu potrestána a Dumbledore (Brumbál) se vrací.

Avšak bohužel není pro Harryho Umbridgová jeho jediný problém. Jeho archetypální Nemesis se vrátila a tento nepřítel hledá něco, co by ho učinilo mocnějším, než kdy předtím, zbraň, jejímž prostřednictvím by to všechno mohl projednou skoncovat. Harry jedná pošetile a přesvědčí sám sebe, že tou zbraní je on sám, pak si uvědomí, že jednal jako blbec, když zjistí, že tou zbraní není (znovu arogance?) Voldemort odláká Harryho a několik dalších osob na oddělení mysterií, které se nachází na ministerstvu kouzelnictví. Tam se celá skupina mladých lidí dostane do konfrontace se shlukem Pojídačů smrti (Voldemortových stoupenců - Mozkomor) a až posléze dorazí pomoc. Lupin, Black, Tonks, Moody a ostatní přicházejí na pomoc a všechno, zdá se, končí dobře, když tu najednou dojde k neočekávané smrti. Pak se objeví náhle Dumbledore (Brumbál), octne se v souboji s Voldemortem a všichni jsou zachráněni. Harry a ostatní studenti se vracejí do Bradavic.

Když jsem tu knihu nejprve dostala do ruky, nechtělo se mi ji číst, ale měla jsem pocit povinnosti, že musím. Po víkendu pomalého, odpočinkového čtení, jsem celou knihu nedočetla, hlavně protože jsem to nechtěla hnát. Ale když jsem se v pondělí vrátila do školy, někteří bezohlední lidí řekli všem, kdo to je, kdo nakonec zaklepe bačkorama. Dověděla jsem se to tedy, když jsem od toho místa byla už jen kapitolu, a tohle mi to zkazilo. Avšak toho večera, když jsem si to přečetla sama, bylo obtížné orientovat se v tom, jak ta osoba vlastně zemřela. Podle mého názoru je tato kapitola napsaná dost zmateně, velkou měrou je popisná a popisy jsou přerušovány myšlenkami, které probíhají Harryho myslí. Opravdu v té kapitole chybí vyprávěcí energie. Nicméně to ve mně vyvolalo určité emoce, ale asi jen proto, že to byla má oblíbená postava.

Takže je Harry Potter a Fénixův řád dobrá kniha nebo ne? Je to vlastně otázka, protože ta kniha některé dobré stránky má. Byla odhalena hlubší a temnější stránka Harryho Pottera, což je velmi vítaná změna od předchozích knih o Harry Potterovi, které byly všechny zoufale předvídatelné. Pro mě měl vždycky Harry Potter určité zajímavé okamžiky, ale tyto knihy obsahují i skutečnosti, které nelze příliš vychvalovat. I když je dobře, že jsme se dověděli, že Harry má větší emocionální kapacitu než zlatá rybka v akváriu, měla jsem pocit, že občas byla Harryho zuřivost přehnaná. Vím, že se předpokládá, že my teenageři občas děláme hysterické scény, ale tohle je absurdní!

Buď Harryho Pottera milujete, anebo ho nenávidíte, a někdy je lehké vidět proč. Tato kniha je určena pro starší čtenáře, takže dost dobře nevím, jak se podaří sedmiletým dětem pochopit některé linie tohoto příběhu, ale ať si s tím každý poradí, jak chce. Možná že bude zábavnější, až se za pět let budeme dívat na Daniela Radcliffa, jak se snaží zahrát tuto postavu, plnou "angstu".

Hannah Čulík, 13 let, je žákyní Hutchesons' Grammar School v Glasgow

Pozn. red.: Recenze je přeložena z anglického originálu ZDE. Omlouváme se za anglickou terminologii, neb nemáme slovník českých potterovských termínů, kromě toho tato kniha dosud česky nevyšla.

                 
Obsah vydání       30. 6. 2003
30. 6. 2003 Mnémosyné Jakub  Žytek
30. 6. 2003 Informaci o závažné ústavní žalobě veřejnoprávní rozhlas a televize neuveřejnily
30. 6. 2003 Za přípravu vraždy dostal Srba osm let Štěpán  Kotrba
30. 6. 2003 Stínový box politici zvládají, v profi ringu jsou nuly Josef  Trnka
30. 6. 2003 Monitor Jana Paula: Jak se kreslený vtip stane "uměním",
aneb malá úvaha nad česko-slovenskou expozicí 50. ročníku Bienále v Benátkách
Jan  Paul
30. 6. 2003 Superkukurica
Na Slovensko sa začnú dovážať geneticky modifikované potraviny
Radovan  Geist
28. 6. 2003 Británie a Irák:
"Když se vysílají lži!" Zuřivý Campbell se vnutil do televizního studia
28. 6. 2003 Británie a Irák:
BBC Campbellovi: Vedete mstivou kampaň proti naší novinářské práci
29. 6. 2003 Reportér BBC chce žalovat britského ministra
27. 6. 2003 Jak "vysvětloval" problém s kontroverzní zprávou o iráckých zbraních Jack Straw
29. 6. 2003 Irácký odpor byl plánován?
27. 6. 2003 Odsouzení policistů: čeho se bojí orgány státu?
27. 6. 2003 Srba bude mlčet Ivan  David
30. 6. 2003 Deset ministrů musí stačit... Štěpán  Kotrba
30. 6. 2003 Tráva, Mareš a Komorous Michael "xChaos" Polák
30. 6. 2003 Nový Harry Potter -- postava plná angstu Hannah  Čulík
30. 6. 2003 The angst-filled Harry Potter Hannah  Čulík
30. 6. 2003 "Pozitivní" lobbisté do Evropského parlamentu a morální identita kandidáta Štěpán  Kotrba
30. 6. 2003 Pozadu o 38 rokov? Andrej  Sablič
30. 6. 2003
30. 6. 2003 Achnaton, Henry Ford, Ernesto "Che" Guevara - traja revolucionári Peter  Greguš
30. 6. 2003 EU vs. Rakousko-Uhersko Petr  Homoláč
27. 6. 2003 Poslední knížecí rada z Vysočiny Miloš  Zeman
27. 6. 2003 Česká BBC: "Věřte policejním odhadům..." Štěpán  Kotrba
27. 6. 2003 Jak se čistila strana
aneb konec Pseudozelených v Čechách
Pavel  Pečínka
27. 6. 2003 Technické změny v Britských listech
31. 5. 2003 Hospodaření OSBL za květen 2003
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
30. 6. 2003 Mnémosyné Jakub  Žytek
30. 6. 2003 Tráva, Mareš a Komorous Michael "xChaos" Polák
30. 6. 2003 Nový Harry Potter -- postava plná angstu Hannah  Čulík
30. 6. 2003 The angst-filled Harry Potter Hannah  Čulík
30. 6. 2003 Monitor Jana Paula: Jak se kreslený vtip stane "uměním",
aneb malá úvaha nad česko-slovenskou expozicí 50. ročníku Bienále v Benátkách
Jan  Paul
28. 6. 2003 Británie a Irák:
"Když se vysílají lži!" Zuřivý Campbell se vnutil do televizního studia
  
28. 6. 2003 Británie a Irák:
BBC Campbellovi: Vedete mstivou kampaň proti naší novinářské práci
  
27. 6. 2003 Wow, Viewegh! Petr  Fiala
27. 6. 2003 Srba bude mlčet Ivan  David
27. 6. 2003 Pilulka, která "snižuje počet infarktů o 80 procent"   
27. 6. 2003 Jak se čistila strana
aneb konec Pseudozelených v Čechách
Pavel  Pečínka
26. 6. 2003 Reforma v půli cesty IV.
Směrem k outsourcingu ministerstva
Jiří  Kofránek
26. 6. 2003 Reforma v půli cesty III. ještě jednou
Ostuda ministerstva, ostuda vlády
Štěpán  Kotrba
26. 6. 2003 Vyřazení Duhana znamená, že Rada ČT chce prohlášení, jež nemá oporu v zákoně Petr  Štěpánek
26. 6. 2003 Libové protikomunistické gestíčko poslance Langera Karel  Mašita

Kriminalizace fanoušků a Harry Potter RSS 2.0      Historie >
30. 6. 2003 Nový Harry Potter -- postava plná angstu Hannah  Čulík
30. 6. 2003 The angst-filled Harry Potter Hannah  Čulík
21. 6. 2003 Šílenství ohledně nového Harryho Pottera je dobře organizováno   
19. 6. 2003 Rowlingová žaluje americký deník   
18. 12. 2002 O čo prišiel Harry Potter Eva  Michalková
15. 11. 2002 Nový Harry Potter je už únavný, míní recenzentka listu Times