12. 6. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
12. 6. 2003

Z Polska po referendu - "židé z EU se připravují k útoku!"

Největší a zjevně nejdůležitější kandidátská země o minulém víkendu rozhodovala, zda vstoupit do EU. Nebo spíše řečeno, nikoliv země, ale její občané, kteří od roku 1989 získali pověst, že nemají zájem užívat svých demokratických práv, za něž bojovali od svých prvních protestů proti komunismu v roce 1956.

Referendum se konalo v Polsku v sobotu a v neděli 7. a 8. června. To, že parlament hlasoval pro dvoudenní volby, bylo dost bezprecendentní, protože Poláci vždycky chodí k volbám v neděli; stereotypickým obrazem Poláka je občan, který jde k volebním urnám hned po mši (při níž zůstává místní kněz ve svém kázání jen málokdy politicky neutrální).

Tentokrát však katolická církev projevila svůj názor jasně - "Hlasujte!" i když neřekla, aby lidé hlasovali pro vstup. Avšak signál od katolické církve byl dostatečně jasný a věřící v Polsku slyšeli dopis od episkopátu z 1. června, který potvrdil, že vstup do EU je součástí učení Jana Pavla II. a že by to mělo být pro voliče inspirací.

Papež vytvořil v souvislosti s nedávným polským úsilím o vstup do EU hezkou metaforu, když se 19. května vyjádřil v Římě, že Polsko přejde od "Lublinské unie k Evropské unii", bezpochyby přesvědčil mnohé z těch lidí, kteří ještě ohledně vstupu do EU váhali.

Avšak ne všichni Poláci jsou katolíci a ne všichni, kdož se za katolíky považují, dodržují všechna očekávání církve. Takže na výsledek referenda neměla zásadní vliv jen katolická církev.

A výsledkem bylo, že téměř 59 procent Poláků projevilo úsilí obětovat část svého volna o minulém víkendu a jít hlasovat. Z tohoto počtu dospělo 77 procent k názoru, že budoucnost Polska je lépe zajištěna uvnitř EU, zatímco 23 procent mělo opačný názor.

Vedoucí polští politikové, prezident Aleksander Kwasniewski a premiér Leszek Miller přijali tyto zprávu s výkřiky radosti a ulehčení. Na schůzce v prezidentské kanceláři se sešli nejen nejbližší prezidentovi poradci, ale i mnoho politiků a novinářů, kteří podporovali vstup Polska do EU od roku 1989. První nekomunistický premiér Tadeusz Mazowiecki se srdečně objal s polským prezidentem, s nímž se poprvé seznámil před čtrnácti lety během jednání, která přinesla konec komunistického režimu v Polsku.

Co se týče reakcí veřejnosti, je obtížné říci, zda davy, které se octly před televizními kamerami, jásaly kvůli výsledku referenda, anebo proto, že se octly před televizními kamerami. Nicméně nadšení bylo.

Žádné nadšení však nezavládlo po prvním dnu referenda, kdy byla účast voličů pouze 17 procent. To znamenalo, že se v neděli muselo k referendu dostavit dvakrát tolik voličů. Ukázalo se, že nedělní tradice voleb v Polsku je velmi důležitá, protože se lidé konečně zvedli od svých televizorů anebo se vrátili z víkendu na venkově.

Je paradoxní, že právě ona trapná sobota přispěla životně důležitým způsobem k výsledku referenda. Kdo ví, zda by Poláci překročili onu padesátiprocentní hranici účasti, kdyby se bývalo referendum konalo jen v jediný den? A kdo ví, zda by šli k volebním urnám v neděli v tak velkém počtu, kdyby je k tomu nepříměla poplašná zvláštní vydání některých novin.

Pohlédneme-li na výsledky referenda podle mapy, neslabší hlas pro vstup do EU zazněl z východní části Polska, kde žijí tradičnější komunity a kde je větší vliv národněkatolických stran, jako je Liga polských rodin. Nicméně oblasti, kde by podpora poklesla pod 50 procent, se vyskytovaly jen málo. Rekordní byly výsledky z vesnice Godziszow, kde hlasovalo proti vstupu do EU 88 procent místních lidí.

Další důležitou otázkou byla samotná volební účast. Stačilo to, ale pořád ještě to byla trapně nízká. Téměř 42 procent Poláků usoudilo, že nechtějí rozhodovat o budoucnosti své země.

Problém malé volební účasti znovu a znovu trápí komentátory ve sdělovacích prostředcích a také mnoho sociologů a filozofů, kteří tvrdí, že je to jeden z největších problémů polské demokracie: lidé se neúčastní voleb, protože si myslí, že na jejich hlasech stejně nezáleží. Je to horší než kdyby šli a hlasovali, i kdyby to byly jen protestní hlasy pro populistické strany jako Sebeobrana či Liga polských rodin. Mnoho lidí si prostě myslí, že nemusejí podporovat demokracii, anebo se domnívají, že cokoliv se bude v Polsku dít, jejich život to neovlivní. Je to smutné.

Zatímco tedy zůstala velká část polské společnosti v apatii, premiér Leszek Miller se objevil v pondělí po referendu s množstvím energie. Nejprve navrhl, aby se jeho vláda podrobila v parlamentě hlasování o důvěře - a pohrozil, že bude rezignovat, jestli prohraje.

Potom šokoval mnoho pozorovatelů, když konstatoval, že by se mělo uvažovat o zavedení jednotné daně (z příjmu i ze zisku podniků). To by určitě bylo ranou pro ministra financí , Grzegorze Kolodka, který se takovému řešení zuřivě brání.

A Miller přiznal, že by se ohnisko vládní hospodářské politiky mělo přesunout z Kolodkova ministerstva financí na ministerstvo hospodářství. Miller také potvrdil, že pozitivní výsledek referenda nebude žádným zázračným lékem pro finanční potíže Polska, pokud vláda nezrychlí (v Millerově případě neobnoví) změny.

Za 11 měsíců bude Polsko členem Evropské unie.

Po několik let bude muset přežít bez mnoha výsad, které mají dosavadní členové, ale přesto bude už součástí velkého "evropského projektu", jak to nazval polský filozofi Zygmunt Bauman. Bauman byl donucen odejít z Polska v roce 1968 a od té doby pracuje na University of Leeds ve Velké Británii.

Vzpomínal na to, když dostával v Praze od Karlovy univerzity čestný doktorát:

"Na Karlově univerzitě je tradice, že příjemce čestného doktorátu vyslechne státní hymnu ze země, které pochází. Tak se mě ptali, zda chci hymnu britskou anebo polskou. Byl jsem na rozpacích. Polskou? Na ni nemám právo, protože před třiceti lety o tom tak za mě rozhodly polské úřady. Britskou? Jsem sice naturalizovaný Brit, ale pořád ještě jsem v té přátelské zemi jen hostem. Pomohla mi manželka: ať zahrají Ódu na radost. Všem se ulevilo: našim českým hostům, mé manželce i mně samotnému, britskému i polskému velvyslanci. Nebyl v tom žádný problém. Evropa něco získala, zatímco nikdo o nic nepřišel. Bude dost všeho pro každého."

Podle názoru některých lidí se jen Bauman snažil veřejnost tímto ohloupit. Zde je reakce od (nechvalně) známého Otce Tadeusze Rydzyka, muže, který vede katolickou a ostře protievropskou rozhlasovou stanici "Radio Maryja" a spřízněný deník `Nasz Dziennik.' Podle něho bylo referendum "manipulace, dokonalá manipulace".

Avšak manipulace není to nejhorší, co čeká na Polsko podle letáku, který rozšiřuje skupina, která si říká "Vlastenecký blok č. 2" (proč proboha jsou číslo dvě a ne číslo jedna, to nikdo neví). Leták varuje Poláky, že se Evropská unie připravuje na to, vyslat do Poska 2 miliony židů, aby se zmocnili polského zemědělství.

Co je ten hluk za oknem? Proboha, to jsou ti první židovští osadníci a směřují rovnou k mému domu.... Že by tohle byla má poslední reportáž?

                 
Obsah vydání       12. 6. 2003
12. 6. 2003 Konec legrace i demokracie:
policie Bobošíkovou vyšetřuje stále!
Štěpán  Kotrba
12. 6. 2003 In spite of assurances to the contrary, Czech police continues investigating journalists!
12. 6. 2003 USA vyvíjejí nátlak na balkánské a východoevropské země
11. 6. 2003 Blix: "Bastardi" v Pentagonu se mě snažili pomluvit
12. 6. 2003 ČR nemá jinou alternativu než vstoupit do EU Jan  Čulík
12. 6. 2003 Dodržovat zákony musí každý Jan  Čulík
12. 6. 2003 Norsko, tajný člen EU Tomáš  Linhart
12. 6. 2003 Z Polska po referendu - "židé z EU se připravují k útoku!" Vojciech  Kość
12. 6. 2003 Čeští komunisté se za totalitní útlak omluvili
12. 6. 2003 K petici "S komunisty se nemluví" Michal  Rusek
16. 6. 2003 Tvůrci Českého snu v onlinové diskusi Britských listů
12. 6. 2003 'The Czech dream' - reality TV, Czech style Jan  Čulík
12. 6. 2003 Grebeníček podal stížnost u Rady České televize
12. 6. 2003 Rebelie proti Giscardovi
12. 6. 2003 Katolická církev zaplatí velké odškodné za zneužívání dětí
12. 6. 2003 Pseudohumanismus je stejně škodlivý jako rasismus Eduard  Vacek
11. 6. 2003 Harold Pinter: "Blair je gangster, vrah a pokrytec" Jan  Čulík
12. 6. 2003 Školství: Chceme stávkovat co nejdříve!
12. 6. 2003 Návrat ztraceného syna: muž z PR agentury šéfem brněnského televizního zpravodajství
12. 6. 2003 Daňový raj v pekle Damas  Gruska
12. 6. 2003 "Triuhorky": Slovenské telekomunikácie obeťou útoku hackerov Michal  Feik
13. 6. 2003 Prezidentské vtipy, ktoré sa stali realitou Peter  Greguš
12. 6. 2003 Potraty: nebytie alebo nedokonalé bytie? Martina  Nemethová
4. 6. 2003 Konkurs na lektora češtiny pro Glasgow University
9. 6. 2003 Případ Bobošíková, Válová a svoboda slova
31. 5. 2003 Hospodaření OSBL za květen 2003
5. 2. 2003 Pošta redakci
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
12. 6. 2003 Norsko, tajný člen EU Tomáš  Linhart
12. 6. 2003 Z Polska po referendu - "židé z EU se připravují k útoku!" Vojciech  Kość
12. 6. 2003 Konec legrace i demokracie:
policie Bobošíkovou vyšetřuje stále!
Štěpán  Kotrba
12. 6. 2003 Čeští komunisté se za totalitní útlak omluvili   
12. 6. 2003 ČR nemá jinou alternativu než vstoupit do EU Jan  Čulík
11. 6. 2003 Za výchovu dětí odpovídají bez pardónu rodiče, stát si nemůže dovolit pasivitu Eduard  Vacek
11. 6. 2003 Americká armáda je "kouzelným oštěpem k řešení problémů"   
11. 6. 2003 Američané prohledali 230 míst, zbraně hromadného ničení nenašli   
11. 6. 2003 Blix: "Bastardi" v Pentagonu se mě snažili pomluvit   
10. 6. 2003 Rozšiřování EU: problémy pro nové členy Vladimír  Rott
10. 6. 2003 Není dobrá a špatná reklama Antonín  Kosík
10. 6. 2003 Jak vyhrát čtvrtou světovou válku Markéta  Brousková
10. 6. 2003 Projekt Český sen poukázal i na nefunkčnost českých médií Jan  Čulík
9. 6. 2003 Kde jsou irácké zbraně hromadného ničení?   
9. 6. 2003 O dětech popravených komunistů   

Evropská unie RSS 2.0      Historie >
12. 6. 2003 Norsko, tajný člen EU Tomáš  Linhart
12. 6. 2003 Z Polska po referendu - "židé z EU se připravují k útoku!" Vojciech  Kość
12. 6. 2003 ČR nemá jinou alternativu než vstoupit do EU Jan  Čulík
11. 6. 2003 Hlas pro Evropskou unii   
11. 6. 2003 Odpůrci EU se musejí v ČR referenda účastnit Petr  Kužvart
11. 6. 2003 Učitelský odborový klub podporuje vstup do EU   
11. 6. 2003 Chyba v článku o EU od pana Krajčiho Dalibor  Žůrek
10. 6. 2003 Rozšiřování EU: problémy pro nové členy Vladimír  Rott
9. 6. 2003 (D)Evian(ti) Radovan  Geist
9. 6. 2003 Český vstup do EU: Pozor na kocovinu, euroeufemisté! Josef  Brož
9. 6. 2003 Polsko řeklo ANO Evropské unii třemi čtvrtinami hlasů   
5. 6. 2003 Kdež sú Boží bojovníci Jaroslav  Malý
5. 6. 2003 "Máme protilátku vůči neobjektivní kampani pro EU"   
5. 6. 2003 Po vstupu do EU musejí výrazně stoupnout mzdy v ČR Karel  Mašita
4. 6. 2003 Konec českých dějin? Mojmír  Babáček

Referendum nejen o Ústavě EU RSS 2.0      Historie >
12. 6. 2003 Z Polska po referendu - "židé z EU se připravují k útoku!" Vojciech  Kość
11. 6. 2003 Hlas pro Evropskou unii   
11. 6. 2003 Odpůrci EU se musejí v ČR referenda účastnit Petr  Kužvart
11. 6. 2003 CVVM: 77 procent voličů se hodlá účastnit referenda o EU, 63 procent voličů souhlasí se vstupem   
9. 6. 2003 Polsko řeklo ANO Evropské unii třemi čtvrtinami hlasů   
28. 5. 2003 Spokojnosť s referendom strieda obava z chýbajúcej pripravenosti na vstup do EÚ   
22. 5. 2003 Slovensko do EU - iná možnosť nebola Peter  Greguš
22. 5. 2003 Referendum s odretými ušami Marián  Repa
20. 5. 2003 Referendum? Ne, ČR ještě není tak daleko Vladimír  Rott
20. 5. 2003 Euroreferendum -- víťazstvo či fraška? Pavol  Fabian
20. 5. 2003 Kolaps Evropské unie za dveřmi - a jak z toho ven Vladimír  Rott
13. 5. 2003 Účast v referendu o vstupu ČR do EU
hlasy pro a proti
  
13. 5. 2003 Vstup do EU ohrozí existenci českého národa Jindřich  Tichý
12. 5. 2003 Prečo sa nezúčastním referenda Pavol  Fabian
2. 5. 2003 "Povedať NIE je európske" Miroslav  Hetteš