4. 6. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
3. 6. 2003

Odchod Romu z Kuřimi radnice skutečně neorganizovala

Již před víc než jedním rokem se kolem odchodu některých romských rodin z Kuřimi, údajně organizovaném tamější radnicí, pokusily vyvolat severočeské deníky Bohemia a následně TV Nova aféru. Dodejme že neúspěšně, napsal nám tiskový mluvčí Městského úřadu Kuřim v reakci na tento článek ZDE, a pokračoval:

Po dalším roce se o něco podobného pokoušejí BL v osobě samotného Jana Čulíka... Vraťme se proto o rok zpět a pokusme se rekapitulovat, o co vlastně šlo. Romové se z Kuřimi do Neštěmic skutečně stěhovali. Od prosince roku 2000 do konce roku 2001 se z Kuřimi do ústecké městské části přestěhovalo několik romských rodin s několika desítkami členů. Kuřimská radnice byla některými sdělovacími prostředky obviněna, že se tak děje organizovaně a s pomocí kuřimských radních. Ti údajně dali svým romským spoluobčanům návod, jak ve věci postupovat. Vše mělo být založeno na prodeji městských bytů obývaných Romy třetím osobám, a to oficiálně hluboko pod tržní cenou. Radnice Romům prý také odpustila dlužné nájemné a penále z prodlení. Noví nabyvatelé obecních bytů pak původním romským nájemcům měli zaplatit odstupné dopočítané do tržní ceny bytu. Za takto získané peníze si Romové nakoupili nové a větší byty v Ústí nad Labem, kde se i přihlásili k trvalému pobytu. Sdělovací prostředky, které tyto zprávy přinesly, se odvolávaly na výroky starosty ústecké městské části Neštěmice Pavla Tošovského.

Takovéto jednání zástupci města Kuřim důrazně odmítali a odmítají. "Považuji tyto zprávy za spekulace, založené na nereálných základech a iracionálním vnímání světa," řekl Igor Poledňák, tehdejší starosta města Kuřim. "Vztahy ve městě mezi většinou a všemi menšinami jsou nadprůměrně dobré a město netrpí problémy, které jsou mu podsouvány. Jsem přesvědčen, že je to mimo jiné tím, že město nerozlišuje své občany podle barvy kůže a každému měří stejně, jak v dobrém, tak i ve zlém," uvedl dále bývalý starosta Poledňák.

Stěhování některých kuřimských občanů do Neštěmic bylo skutečně vyvoláno jejich složitou sociální situací. Šlo o rodiny s několika dětmi, které v Kuřimi bydlely v malých bytech 1+1 nebo 2+1 a neměly šanci získat zde větší. Ceny bytů v Kuřimi totiž patří k nejvyšším v České republice, byty jsou zde několikanásobně dražší než srovnatelné byty v Ústí nad Labem. Za cenu bytu 1+1 v Kuřimi lze v Ústí pořídit byt 4+1. Možnost získat větší byt pro početné rodiny uvedl jako hlavní důvod stěhování i Vojtěch Lučka, jehož děti i s rodinami patří mezi ty, kteří opustili Kuřim. "Kluci tady měli byty 1+1 nebo 2+1 a přitom mají dvě nebo tři děti. V tom se přece nedá normálně žít," řekl Lučka. "V Kuřimi jsme sice doma, ale kde by ty děcka vzaly peníze na větší byt," dodal.

Mechanismus prodeje obecních bytů fyzickým osobám v Kuřimi je poměrně složitý. Řídí se sedm let starou vyhláškou, která umožňuje prodej bytů i třetím osobám a stanovuje cenu, která je výrazně nižší než tržní. Například cena bytu 2+1 v současnosti činí něco více než 200 tisíc korun. Cena, za kterou tyto byty dnes běžně nabízejí realitní kanceláře, je přitom podle kvality a polohy bytu asi 650 až 900 tisíc korun. Prodej bytů třetím osobám je přitom poměrně častý, děje se tak bezmála v polovině případů.

Celá záležitost byla pro město Kuřim velmi nepříjemná. "Jedná se o citlivé téma a v nedávné minulosti jsme mohli být právě v Ústí nad Labem svědky toho, kam až se mohou podobné případy dostat," řekl starosta Poledňák. Kausa v té době znepříjemňovala život i romským rodinám, kterých se týkala. "Strašně mě štve, co se o všem píše nebo vysílá v televizi," uvedl tehdy Vojtěch Lučka. "Copak jsme udělali něco nenormálního? Nebo někomu vadí, že se rodina se třemi dětmi odstěhuje do čtyřpokojového bytu? Nebo v tomhle státě platí zákony jenom pro někoho?" kladl otázky Lučka.

O tom, že v kuřimští radní netrpí xenofobií, svědčí i fakt, že od roku 1996 každoročně město uvolnilo průměrně jeden byt pro řešení otázky uprchlíků. Nový domov tak v Kuřimi našly čtyři rodiny arménské, jedna vietnamská, běloruská a ruská. První z těchto rodin, Arméni, navíc získali v Kuřimi byt bez jakékoliv podpory imigračního programu ministerstva vnitra.

Drago Sukalovský, tiskový mluvčí Městského úřadu Kuřim

                 
Obsah vydání       4. 6. 2003
4. 6. 2003 Irena Válová z Media Observatory vyslýchána, odmítla vypovídat Irena  Válová
4. 6. 2003 Jana Bobošíková potvrdila, že není pravda, že byla vyslýchána jako svědek
3. 6. 2003 Začíná hon - Blažek zatroubil halali Štěpán  Kotrba
4. 6. 2003 Případ Bobošíková: shrnutí pro Český rozhlas Jan  Čulík
4. 6. 2003 RRTV: "Veřejnost má právo i na kontroverzní informace"
3. 6. 2003 "Morální spodina" v pořadu Sedmička
4. 6. 2003 Tak ještě jednou pro ty, co chápou trochu pomaleji Jan  Čulík
4. 6. 2003 Milujte se a nemnožte se Dominik  Lukeš
4. 6. 2003 Cesta za pochopením Buffy, přemožitelky upírů Dominik  Lukeš
4. 6. 2003 FNM i MŽP blufovaly o miliardové zakázce na sanaci Spolany
4. 6. 2003 Konkurs na lektora češtiny pro Glasgow University
4. 6. 2003 O německých železnicích a Českých drahách Tomáš  Krček
4. 6. 2003 Evian: summit za dvacet miliard byl k ničemu
4. 6. 2003 Má smysl platit za veřejnoprávní televizi koncesionářský poplatek?
4. 6. 2003 Ryanair zaznamenal rekordní zisky
2. 6. 2003 Jana Bobošíková: "V této společnosti začíná převládat atmosféra strachu" Jan  Čulík
2. 6. 2003 Helsinský výbor amerického Kongresu znovu žádal zrušení českých zákonů o difamaci
2. 6. 2003 Top Czech journalist harassed by police Jan  Čulík
3. 6. 2003 Balení řetězů Jaroslav  Hutka
3. 6. 2003 Amerika "k vlastní škodě popírá, že je impérium"
3. 6. 2003 Odchod Romu z Kuřimi radnice skutečně neorganizovala Drago  Sukalovský
3. 6. 2003 Snaží se některé české komunální úřady vytvořit ze severních Čech romské ghetto? Jan  Čulík
4. 6. 2003 Knihovníci vyhlašují stávkovou pohotovost
4. 6. 2003 Iniciativa Počítejte s námi! nyní podporuje MŠMT
4. 6. 2003 Konec českých dějin? Mojmír  Babáček
4. 6. 2003 Kolo kolo mlýnský Lubor  Peremský
4. 6. 2003 Poznámky vyvolané případem Bobošíková Juraj  Pesko
4. 6. 2003 Utajování České občanské nezávislosti Jindřich  Tichý
31. 5. 2003 Hospodaření OSBL za květen 2003
5. 2. 2003 Pošta redakci
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech