10. 3. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
autor: Ľubomír Kotrha
10. 3. 2003

NOVÉ POVĚSTI ČESKÉ
tentokráte o Jánošíkovi a finanční situaci vlivných slovenských osobností

"Nehrajte si na Dubčeka a nebrečte mi tady, pane Janošíku," řekl nesmlouvavým hlasem strážmistr cizinecké policie, když sepisoval protokol se slovenským národním hrdinou, proslaveným zbojníkem Jurajem Janošíkem, který se ucházel v Praze o povolení k pobytu. "Podle testu inteligence nevyhovujete přistěhovaleckým kritériím a shengenské dohody se na vás nevztahují. Za drobné krádeže jste byl právoplatně odsouzen v Liptovském Mikuláši. Kam chcete dojít s filozofií, bohatým brát a chudým dávat?" Přísně pokračoval: "Netřeste se jako sulc a raději se přiznejte. Kam jste schoval kouzelnou valašku? Kde máte zakopány dukáty? A jak to, že žádáte o podporu v nezaměstnanosti, když je o vás známo, že máte dobré styky se slovenskými politiky?"

Stárnoucí Juraj Janošík skončil jako bezdomovec na pražském Masarykově nádraží. Bytoval v krabici od ledničky Calex a přes den žebral u přijíždějících vlaků z Bratislavy, vydávaje se za potulného gajdoše a zázračného hvězdopravce, neboť jako nedostudovaný teolog mluvil dobře latinsky a maďarsky. Uplynulo již mnoho času, kdy chodil "po zboji", mstít sebe a bědný slovenský lid. Nostalgicky vzpomínal na "kamarádstvo" a na horní chlapce, na léta, kdy společně sedávali na Králově Holi, tehdy se mstili pánům, pomáhaje chudým a utiskovaným. Často v přestrojení, tu jako žebrák, tam jako mnich; nejednou na koni, v panském obleku přijel do zámku, dal se uctít, pak sebral, co chtěl, často i zpupného pána potrestal a odjel zas s "chlapci" přestrojenými za sluhy a hajduchy. Byl hned tu, hned tam.

V ten čas bývalo živo na Králově Holi, a kolem kamenného stolu sedala opět družina se svým náčelníkem. Nebyl to však již veselý Matěj král, panovník Uherské země, ale "horní chlapec" Janošík z Ťarchové v Hornotrenčínsku, a s ním ne magnáti, velkomožní páni v dolmanech a bitých pásech, ale "kamaradtstvo", jedenácte "dobrých chlapců" ve "vybíjených" širákách, v zelených košilkách, v bílých soukenných nohavicích, se širokými opasky, v krpcích. A ne s meči, ne s drahou zbraní, ale s noži v nožnách u opasku a s dvěma bambitkami, s valaškou v ruce, s puškou samopalkou na plecích. Nestavovali se tu jenom v podzimní čas, jako kdysi magnáti země, hony a lovy měli od božího jara do pusté zimy. Vodilť je Janošík "po zboji", aby křivdy napravoval, bídných a nešťastných ochraňoval. Bylo mu líto poddaného lidu slovenského, z něhož pocházel. Když mu nemohl pomoci, mstil ho alespoň.

Do protokolu sepsaného s bezdomovcem Janošíkem strážmistr uvedl: " Občan slovenské národnosti, vydávající se za zbojníka, odvolávaje se na Jiráskovy Staré pověsti české, se jeví jako naprostý blbec. Nemá ani tolik duševních sil, aby pochopil, že základem společnosti je nedotknutelnost soukromého majetku. Podle svědectví Marie Gajdarové, která s ním sdílí společnou domácnost, se nechová přiměřeně jako muž, odvolávaje se na kněžské sliby celibátu složené v Kežmaroku. Podezřelé jsou jeho vzpomínky na "horní chlapce". O částečné slabomyslnosti nasvědčuje, že odpustil Ilčíkovi, který ho za honorář vydal uherské justici. Pokud žadatel neprokáže příjem z řádně provozované živnosti, doporučuji ho vrátit zpět na Slovensko. Ke zvážení dávám, zda se popsané individuum nedá využít pro potřeby Bezpečnostní informační služby jako špion, neboť má důvěrné informace o finanční situaci vlivných slovenských osobností. Na hoře Vaporu, jak předvedený při křížovém výslechu doznal, jsou uloženy v dutinách stromů a částečně pod zemí značné částky v kremnických dukátech, což by mohlo zlepšit naši platební bilanci s východním partnerem..."

Dokud Janošík třímal v ruce valašku, přepásán pásem s kouzelnou žilkou, byl nepřemožitelný. Až zrada ho zmohla. Jeho gajdošík udal pánům, kde se skrývá, a jak by ho mohli lapit. Podplatili gazdu a ten si pro hosty zajel. Janošík hospodáři důvěřoval, vsedl s ním do vozu netuše zrady. Když slézali, vzal lstivý muž Jánošíkovi mocnou valašku. A ve stavení číhali již hajduši a vojáci. Jak zbojník vkročil do jizby, sklouzl a upadl. Hrachu mu pod nohy podsypali. Ale jen ho spoutali, již se vmrštil, želízka roztrhl, bil jimi kolem sebe do vojáků a smál se jim: "Kolko drábov idě do jednej polkyly!" V tom baba vrásčitá pronikavě zkřikla z přípecky: "Rubejte mu v opasek". A to byl Janošíkův konec.

Předvedený spisovatel Alois Jirásek popřel, že domnělý bezdomovec Janošík je skutečný slovenský lidový hrdina. Uvedl, že si takto svého Janošíka nepředstavoval a že se za ubohé, zarostlé a špinavé individuum stydí. Udivenému Janošíkovi nabídl ze stříbrného cigaretového pouzdra cigaretu Malboro a věnoval mu třicet korun. Souhlasil, aby z jeho sebraných spisů byla pověst o Janošikovi vypuštěna: "Neboť by v nových tržních poměrech mohl příběh kazit školní mládež," podotkl. "Zapomeňte pane Janošíku, že jste byl vůdcem horních chlapců,"domlouval mu. "Všichni zahynuli - Surovec, skončil jako bachař v Leopoldově, Hrajnoha u policie v Ilavě, Adamčík čestně padnul při Slovenském národním povstání, Uhorčík, Tarko, Mucha, Durica a Michalčík podlehli jako legionáři sněti slezinné v Iráku. Nejhůř jste dopadl vy," vzrušeně vykřikl kmet. " K čemu vám byla síla? Chtěl jste ji od "panny v bielom"? Nepamatuje se?"," pokračoval umělec. Neboť jste toužil trestat ukrutné a zpupné pány. A jak jste kouzelného daru využil? Skončil jste v krabici na nádraží? Může být větší potupa pro spisovatele, který vám vdechnul duši? Kdybyste aspoň dělal politiku jako Vlado Mečiár, usiloval o něco pozitivního, o vstup Slovenska do Evropy? Ne, vy bytujete v krabici od ledničky a udržujete poměr s poslední šlapkou a ta na vás donáší policii, že jste impotentní a chováte se nenormálně. Jako literní hrdina jste skončil! A na závěr vám ještě něco řeknu, ta baba, co vám nasypala hrách pod nohy, to nebyla ženská, ale Vasil Bilak. Pracoval pro Rusy. Svěřil mi to nedávno v Bratislavě."

Následujícího dne se stalo něco neuvěřitelného. Byla spáchána největší vlakové loupež století. Z rychlíku směřujícího do Bratislavy zmizel slovenský zlatý poklad, slavnostně předaný Českou národní bankou mladičkému státu. Zmizely nejen zlaté pruty, ale z pátého nástupiště i Juraj Janošík.

V té noci se modlil: "Oj, lud biedny! kto ťa už zastane? Všemohoucí pane zostaneš s ním, ty zbav ho!" A na druhý den pošta doručila Aloisi Jiráskovi následující sdělení: "Sto bohov prabohov! Mne se nezbavíš. Stal jsem se duší národa. Uloupený poklad použiji na vydání necenzurovaných Jiráskových sebraných spisů. Juraj."

                 
Obsah vydání       10. 3. 2003
10. 3. 2003 Jaké to bylo v České televizi dne 11. září 2001 Jan  Čulík
8. 3. 2003 Bowling for Columbine -- dobrá ukázka investigativní práce Jan  Čulík
10. 3. 2003 Tabu, tabula rasa a ta buranská povaha Ondřej  Hausenblas
10. 3. 2003 Výjimečnost pro všechny Karel  Mašita
10. 3. 2003 I anglosaské právo zůstává právem Petr  Schnur
10. 3. 2003 Prázdný patos na Hradě a v Podhradí Vladimír  Rott
10. 3. 2003 Spekulace médií: Špidla požádá o důvěru, aby mohl vzápětí vládu rekonstruovat Josef  Trnka
10. 3. 2003 Zpětné zrcátko a čelní sklo na další cestu Miloš  Dokulil
10. 3. 2003 Rebel musí souznít s davem Martin  Gřeš
10. 3. 2003 Turecko lekci dostalo a současně uštědřilo Miloš  Kaláb
10. 3. 2003 Rakovina se "bude brzo léčit zásahy do genetiky"
10. 3. 2003 Monitor Jana Paula: Současné výtvarné umění a média Jan  Paul
10. 3. 2003 Palestinci trpí pod izraelskou správou
10. 3. 2003 NA PAVLAČI: O zázracích Hugo  Schreiber
10. 3. 2003 NOVÉ POVĚSTI ČESKÉ
tentokráte o Jánošíkovi a finanční situaci vlivných slovenských osobností
Hugo  Schreiber
10. 3. 2003 Italský historik a bohemista čestným členem Masarykovy společnosti Jaroslava  Čajová
4. 3. 2003 100. výročí úmrtí českého politika Fr. L. Riegra Jaroslava  Čajová
10. 3. 2003 Výzva papeže Jana Pavla II. k zachování míru
10. 3. 2003 DOKUMENT: Pacem in terris
10. 3. 2003 Americký kardinál Stafford odsoudil přípravu války proti Iráku
10. 3. 2003 Svatý stolec potvrdil trest pro bývalého děkana teologické fakulty v Praze
10. 3. 2003 ROZHOVOR: Urobíme všetko preto, aby sme zabránili vojne Ivan  Štefunko, Martin  Muránsky
12. 3. 2003 EÚ irackú krízu nevyriešila, uznává autoritu OSN Zolo  Mikeš
7. 3. 2003 Václavské okovy Jaroslav  Hutka
7. 3. 2003 Snadné zbohatnutí s Nigerijci podle TV Nova Zdeněk  Jemelík
7. 3. 2003 Zahraniční politika USA: Pokračování teologie jinými prostředky Tomáš  Linhart
7. 3. 2003 Válka George W. Bushe ve jménu Pána Boha Miloš  Kaláb
7. 3. 2003 Zelenkovi Knoflíkáři a Rok ďábla: Filmy bez větší hloubky Edward  Allan
7. 3. 2003 Petr Zelenka's Buttoners and The Year of the Devil: Films without real depth Edward  Allan
10. 3. 2003 Komu pomohla hrozba štrajkom? Martin  Muránsky
5. 2. 2003 Pošta redakci
5. 3. 2003 Hospodaření OSBL za únor 2003 Jaroslav  Štemberk
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech

Nové pověsti české RSS 2.0      Historie >
10. 3. 2003 NOVÉ POVĚSTI ČESKÉ
tentokráte o Jánošíkovi a finanční situaci vlivných slovenských osobností
Hugo  Schreiber
27. 2. 2003 NOVÉ POVĚSTI ČESKÉ
tentokráte o Libuši
Pusť voly, roucho změň, na kůň se rač posadit a s námi jeti
Hugo  Schreiber