27. 2. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
27. 2. 2003

NA PAVLAČI: Třetí volební zkouška

Bylo by naprosto marné nadcházející volby prezidenta považovat za nepolitické. Každý napjatě čeká, jak to dopadne, kdo usedne na uvolněný prezidentský stolec, aby pokračoval v dobře rozehrané rošádě a dovedl český stát do sjednocující se Evropy. Bohužel problém je v tom, že uchazečů je příliš mnoho a vůle politických stran příliš málo. Prezidentská funkce láká totiž nejrůznější i nejhrůznější povahy.

To Václav Klaus by ve Vladislavském sále určitě nepořádal happeningy a zřejmě by ze Zlaté uličky vyhnal všechny alchymisty. Havlův rudolfinský dvůr by zracionalizoval a "nepolitická politika" by doznala změn. Euroskeptici jásají a Špidla, spořící v EURO, se třese strachem. Nevím, co by na Hradě dělal Bureš s Motejlem, mohli by zkoumat Zemské desky, podívat se, jak to bylo s polistopadovým přerozdělováním šlechtického majetku. Pánové by se měli zabývat i prezidentskými milostmi, institucí, jež doznala největšího znevážení. K vážným zájemcům o trůn patří i poslankyně, spisovatelka a překladatelka Moserová. V poklidu Hradu by mohla pokračovat v několikadílné tvorbě ságy - Z českých luhů a hájů, je to dáma s vytříbenou noblesou, vycepovaná tvrdým anglickým humorem Dicka Francise a zřejmě bychom se dozvěděli něco zajímavého. Osobně bych se přimlouval za kandidaturu profesora Tomáše Halíka. Katolický kněz je pro národ požehnáním. Přijímali bychom pod obojí, univerzitní přednášky by se s ranním Zdrávas konaly v katedrále, omezil by se vliv socanů na ministerstvu zahraničí a posílily naděje Československé církve husitské na dokončení reformace. Ušetřilo by se i za kuchyni. Velebníček dodržuje půsty, nepije alkohol, a namísto skotačení s dámami, což také něco stojí, se věnuje čtení breviáře, hodinek a meditacím. Jako ctihodný farář Calaba ze Zvonokos by se zpovídal kardinálovi, patriarcha by se konečně dozvěděl pravdu.

Nelze podceňovat kandidáta KDU-ČSL Pitharta, nepřímo označovaného Hradem za následníka trůnu, naposledy se připomenul jako mezinárodně protřelý vyjednavač, když z osidel kubánské totality zachraňoval Pilipa a Bubeníka. S Castrem si oživili společné revoluční tradice a vítěznou cestu k budování socialismu. Je naděje, že se v pražských trafikách objeví proslavená Havana a kubánský rum. Mimo lásky ke knihám touží být prvním mužem státu. Bývalý premiér jedovatě roztrušuje, že se předseda senátu užírá, nespí a strádá. Pithart konkurenci vzkázal: Pražský hrad je nekuřácké pracoviště a sbírky nesnesou laciný tabák a fajfku, kterou naposledy kouřil dobrý voják Švejk. Na Vysočině je pro slabé kuřácké plíce zdravěji a česká politika se obejde bez pokleslých literárních bonmotů.

Nikdo z kandidátů se však nevyrovná odcházejícímu Václavu Havlovi. Geniální tribun lidu a světově proslulý dramatik, režisér, herec a producent v jedné osobě. Podobnou kvalifikaci neměli Masaryk, Beneš, Hácha ani Gottwald dohromady. Na lid v podhradí shlížel z hradčanských výšin dalekohledem a v projevech plebs bavil nápady z absurdních dramat, kam se na něj hrabe Beckett, Ionesco nebo Jára da Cimrman. Nikdo z budoucích prezidentů již neobdrží tolik čestných doktorátů a cen, nikdo nevstoupí do světových dějin, za nikým nebude jezdit z Himaláje tibetský dalajláma. A o nikom se nebudou vyprávět na televizních stanicích pohádky. Komnaty Hradu zpustnou a osiří, již žádné koloběžky, maškarní reje a hry na slepou bábu. Hořce končí velká epocha národních dějin - jakoby umíral Jiřík, husitský král, odchází legenda. Bratr Paleček pláče, marně se ptá, v které rybičce je ukryt politický šém, kdo jsou skuteční vlastníci moci a kam při povodních odplaval život v pravdě.

Na výzvu z pavlače se na prezidentský stolec přihlásilo dalších tři sta padesát kandidátů. Pan Láďa z Letňan tvrdí, že je nejvhodnějším uchazečem, protože hrával s bývalým prezidentem Antonínem Novotným ferbla, a to by nějaký karbaník. Nebýt Biľaka, Dubčeka a Husáka, píše, tak Tony nás dovedl na Západ dřív než Havel.

Hlásí se desátník ve výslužbě pan Gejza ze Šumperka, dlouhá léta sloužil v muničáku, cítí se povolán, aby stát nevyletěl do povětří, nitroglycerin je pěkné svinstvo. Mluví plynně rómsky, rumunsky a slovensky.

Nejperspektivnější kandidátkou je paní Evelína z Kostelce nad Černými lesy. Provozuje hambinec. Jako bordel mamá má velké zkušenosti s vedením podobných podniků. Před rozpadem zachránila desítky manželství, ve farnosti udržela kněze, přičinila se o vítězství ODY v místním zastupitelstvu /dva na dva/ a vede výukové kurzy na mateřských školkách o sexuální prevenci proti AIDS. Na závěr curriculum vitae podotýká, že při vhodném využívání historického areálu Hradu /ženská část/ a přilehlého Strahovského kláštera /mužské oddělení/ zajistí, aby Česká republika vstoupila v roce 2004 do Evropské unie bez státního dluhu. Zvolte mě prezidentkou. A uvidíte! Evelíninu nabídku jsme předložili komunistickému kandidátovi Kříženeckému, odpověděl: historický materialismus učí, že jedině ty výrobní síly, které jsou v souladu s výrobními nástroji mají perspektivu. Vzdávám se a hlas dávám Evelíně. Má politický program srozumitelný širokým vrstvám národa bez rozdílu ras a náboženství...

Další uchazeči byli již méně přesvědčiví - Knížák chce každé odpoledne hrát v triforiu loutkové divadlo, Kocáb troubit z věže a rozdávat akcie podílových fondů Trend , Volejník kontrolovat stříbrné příbory zhotovené pro NATO, Kotík jezdit na Malorcu, Tošovský otevřít směnárnu v katedrále. Podivné je, že se neozval nikdo ze staré zemské šlechty, ani Lobkoviczové, Heřmanové z Bubna, Schwarzenberk, Trautenberg ani Thurn-Taxis.

Napište, koho vy chcete na který Hrad. O tom je totiž nejen dnešní pavlač.

                 
Obsah vydání       27. 2. 2003
27. 2. 2003 Ben Bradlee: Politikové dnes lžou líp než kdy předtím Jan  Čulík
27. 2. 2003 Prezidentská volba: Počítám, počítáme...kdo je nejlepší? Miloš  Dokulil
27. 2. 2003 Za co se udělují zápočty na škole, kde učí Jan Sokol a Zdeněk Pinc Jan  Čulík
26. 2. 2003 FBI se omluvila britskému důchodci, že ho omylem nechala zatknout
27. 2. 2003 Agónie v České televizi pokračuje Jan  Čulík
27. 2. 2003 Prezident pre ťažké časy Oskar  Krejčí
27. 2. 2003 NA PAVLAČI: Třetí volební zkouška Hugo  Schreiber
27. 2. 2003 NOVÉ POVĚSTI ČESKÉ
tentokráte o Libuši
Pusť voly, roucho změň, na kůň se rač posadit a s námi jeti
Hugo  Schreiber
27. 2. 2003 Spása světa podle Fidela Castra Zdeněk  Jemelík
26. 2. 2003 Jsme svědky rozkladu atlantického společenství?
26. 2. 2003 Pohlednice z Timoru I. Jaroslav  Kováříček
27. 2. 2003 Pohlednice z Timoru II. Jaroslav  Kováříček
27. 2. 2003 Válka v Iráku se připravuje, občanská válka v USA již začala Radim  Valenčík
27. 2. 2003 Odkaz Víťazného februára Martin  Muránsky, Radovan  Geist
27. 2. 2003 Štátu chýba nová generácia nezaťažených pracovníkov rezortu vnútra i tajnej služby Peter  Takáč
27. 2. 2003 Chceme byť v Európskej únii sami sebou alebo sa v nej chceme rozpustiť? Peter  Zajac
27. 2. 2003 Ako zviditeľniť neviditeľné Damas  Gruska
26. 2. 2003 ÚOHS: Tvrdý nátlak paní Válové z Media Observatory by byl bojkotem práva
25. 2. 2003 Media Observatory: Český antimonopolní úřad ignoruje ústavní pořádek
26. 2. 2003 Konference ve Florencii
26. 2. 2003 Vysokoškolští učitelé se v ČR chystají stávkovat
25. 2. 2003 Jak americká diplomacie sama sebe ochromuje Martin D. Brown
5. 2. 2003 Pošta redakci
4. 2. 2003 Hospodaření OSBL za leden 2003 Jaroslav  Štemberk
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech