20. 2. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
20. 2. 2003

Jednoduchá vysvětlení složitých souvislostí

Já věřím na rozumné lidstvo, jenom musí dostat volnou ruku a trochu duševní přípravy na tu svobodu, to mnohým chybí. Důležité je také, mít vlastní myšlenky, nejenom vyčtené z novin nebo vyslechnuté z televize, já jsem už kdysi postavil thesi, že Adolf Hitler měl úspěch jenom proto, že využil nového vynálezu rozhlasu v době, kdy lidem ještě chyběla zkušenost a reservovanost k tomuto médiu. Dali se zneužít, protože si mysleli, že to vysílání je úřední a ověřená záležitost a na podvod nemysleli. Snad se i česká televize dočká soudnějšího publika, píše v úvodu k svému článku autor.

Kolem Saddáma a jeho protivníků se vše začíná zaplétat. Těžko akceptovat Bushovo vysvětlení, že jde pouze o odzbrojení nebezpečného bandity. Těch je totiž více a pro to, proč je zrovna ten jeden tak mimořádně nebezpečný, se dá nalézt vícero vysvětlení.

Na internetu se najdou Nostradámova proroctví, která vše předpovídají. Bylo by to báječné vysvětlení, že Kismet tomu tak chtěl, ale srovnáním s originálními texty se ukazuje, že jde o mystifikaci.

Další vysvětlení jsou zcela jednoduchá, vyskytla se i v diskuzi o mých poznámkách k rizikům intervence v Iráku. Jakási prostá duše tam prohlásila, že za všechno můžou Židi, tedy důmyslně opsáno jako národ, jemuž náboženství nezakazuje lichvu.

Tohleto víme už také od té doby, co Vůdcové potřebovali někde získat kapitál, aby mohli korumpovat své poddané a financovat 2. světovou válku. Němce bychom tedy mohli definovat jako národ, kterému jejich svědomí dovoluje vraždit a loupit. Bude to asi stejně správné, jako ten první výrok o sionistech. Vraždili a loupili také komunisté, Pol Pot, Ho či Minh, Lenin a Ché Guevarra, dnes jde většina násilností na tomto nedokonalém světě na účet náboženských a rasových fanatiků a politiků, zajišťujících svoji moc bez ohledu na následky, třeba v Čečensku nebo Jižní Africe.

Rasismus naruby zůstane rasismem, zabití libovolného Žida nebo bílého Afrikaanse či Palestince jenom proto, že patří k určité skupině lidstva, je čistý rasismus. Zabitý izraelský voják, člen hnutí Hamas nebo Džihád, člen Batasuny nebo Al Kaidy, americký voják, jsou obětí povolání. Izraelské nebo palestinské dítě, civilisté , stejně jako oběti v těch newyorských věžácích jsou oběti rasismu a náboženského fanatismu.

Svět je vlastně docela jednoduchý, nedokážeme-li se oprostit od běžných klišé, která nám praví, že Němec musí být nacista, Žid je lichvář, černoch je chudák, cikán je lenoch, Polák je ožrala, Rusák násilník atd. Kdybychom měli více přístupu k západnímu světu, bylo by těch klišé mnohem víc, třeba Kolumbie = kokain, Skandinávie = alkohol atd.

Zapomeňme tento přístup k okolnímu světu, ani Češi se v něm netěší zvláště dobré pověsti.

Daleko lepší a realitě bližší přístup je vnímat konkrétní situaci tak, jak je, bez předsudků, daných nějakými kdysi zaslechlými úsudky lidí, kteří se cítili komplexností tohoto světa přetíženi a proto preferovali krátká spojení pojmů. Po každém kraťasu je tma, to je moje zkušenost, proto se jich prosím vyvarujte!

Nejlepší cestou jak se seznámit s tímto světem, je naučit se několik jazyků, nejméně jednou za rok sbalit batoh s dostatečným počtem ponožek, slipů a triček, zubní pastou a kartáčkem, abych uvedl vše, co Čechům zpravidla na cestách chybí, koupit si levnou letenku kamkoliv a protloukat se tam na vlastní pěst až do odletu zpět.

Kupodivu zjistíme, ať jsme v Syrii, Maroku, Indii, Tunisu, Egyptě nebo Israeli, všude se vaří se stejnou vodou jako v Čechách a dokážeme-li se s lidmi dorozumět, zjistíme, že ten rozdíl je mnohem menší, než bychom podle oblečení nebo pleti soudili. S USA bohužel nemám zkušenosti, hostili jsme jenom jednou o prázdninách velmi milou školačku z Chicaga a tak si myslím, že bych tam také našel dost lidí, s kterými bych docela rád žil jako jejich soused.

Politika je něco, co se běžných obyvatel týká pouze jejími důsledky. Pro obyvatele Iráku by tyto důsledky mohly být velmi nespravedlivými, nevím, proč bychom měli nenávidět a bombardovat lidi, kteří nám nic neudělali. V rámci jejich kultury se chovají normálně, pracují, trpí důsledky různých opatření jako embargo, aniž by věděli, jak k tomu přišli. Jejich vedení je samozřejmě neinformuje, nýbrž vše filtruje tak, aby duše prostého lidu neutrpěla škodu. Není nám to už odněkud známo?

Stačí se podívat na irácké nebo syrské noviny, na titulní stránce obrázky papalášů, oslavné tirády na soudruha blabla, stranu a vládu, jak dlouho jsme tohle byzantské divadélko měli i u nás? Aby se v těch novinách nic nebezpečného nenašlo, spočívají z pouhých dvou listů: první strana sláva, sláva rodné straně a soudruhovi XYZ, hanba imperialistickým válečným paličům, ruce pryč od Vietnamu, druhá strana jak je to dobře, že máme naši stranu a velkého voždě, třetí strana o socialistických kolektivech a převyplněné pětiletce, zadní strana oslava vítězství sportovních klubů džamhůrije v utkáních s žido-bolševiko-plutokraty, Allahu akbar!

Severokorejské noviny nebudou asi vypadat jinak, všechny totality mají společnou tvář.

Konec diktátora přijde teprve tehdy, když se jeho poddaní postaví na vlastní nohy. Jako byla pro Česko rozhodující informace Svobodné Evropy, rušená, protože proti ní nebylo argumentů. tak je v případě diktátorských režimů nutné mít trpělivost, poskytnout opozici sdělovací prostředky a informovat obyvatelstvo i takových pouštních států jako Irák nebo Sýrie pomocí vysílání ze satelitů a strategicky rozmístěných stanic, omezit embargo na opravdu kritické zboží jako technologie raket nebo atomových zbraní, zapojit Irák do normální výměny zboží, obchod se vždy ukázal jako nositel větší svobody a jako protiváha válečných tendencí. Je třeba navázat dialog, změkčovat diktaturu osvědčenými metodami a odbourávat napětí.

Rostoucí životní úroveň obyvatelstva byla dosud nejlepší zbraní proti diktátorům!

Američané by především měli snížit spotřebu fosilních zdrojů energie, jako nafty. Budou-li americká auta mít spotřebu 4 - 5 l nafty na 100 km místo 4 - 5 gallonů, klesne politický tlak na zajišťování energie v zahraničí velmi výrazně. Jinak je dnešní situace ve světě charakterizována snižováním spotřeby fosilní energie ve "starém" světě, kompenzovanou zvyšováním její spotřeby v USA. Evropa a ostatní světadíly nemohou nečinně přihlížet rabování přírodního bohatství Bushovou administrativou, i USA budou místo války donuceny začit konečně s ekologickým hospodařením. Nejde o skleníkové plyny, to je víceméně bluff některých vědců, hodlajících touto cestou získat granty na pěkné cestování po prvotřídních hotelích na nejkrásnějších místech světa kde pořádají konference, které jsou bez USA bezpředmětné. Zásoby fosilních paliv jsou ale omezené a trvale jich ubývá, stejně jako ubývá stav na kontě v bance, kde se jenom vybírá a nic neukládá. Vybírat je rozumné pouze na investice, které umožní v budoucnu zase vkládat, například na vývoj reprodukovatelných zdrojů energie, třeba biologické nebo sluneční.

Nesmyslné vyplýtvání posledních zásob fosilních zdrojů je krádež na generaci našich vnuků a pravnuků!

                 
Obsah vydání       20. 2. 2003
20. 2. 2003 Válka proti Iráku je naší morální povinností
20. 2. 2003 Papež Jan Pavel II.: Proč jsem proti válce v Iráku
20. 2. 2003 Český strach: nikdy na sebe neupozorňovat! Milan  Valach
20. 2. 2003 Do ulic šli i konzervativci Jan  Čulík
19. 2. 2003 Kauza Plastic People a DG 307 jako další důkaz komunistické justiční zvůle Karel  Mašita
20. 2. 2003 Jednoduchá vysvětlení složitých souvislostí Miroslav Václav Steiner
20. 2. 2003 Televizní zpravodajství po světě je nepříznivé vůči americké vládě
20. 2. 2003 Syndrom všech válek Miloš  Kaláb
20. 2. 2003 Monitor Jana Paula: Muzeum dětské kresby, lež, anebo nafouknutá bublina? Jan  Paul
20. 2. 2003 O krizích v NATO Dalibor  Žůrek
20. 2. 2003 RadioMobil vystavuje své zákazníky nepřípustnému riziku Roman  Joura
19. 2. 2003 Pozvánka na OpenWeekend 2003
20. 2. 2003 Další potvrzení hlubokých rozporů mezi arabskými zeměmi ohledně Iráku Ivana  Bošinová
19. 2. 2003 NYT: Díváme se jinak na svět, protože máme jiné televizní zpravodajství!
19. 2. 2003 Střet fundamentalismů Dominik  Lukeš
19. 2. 2003 Co si myslí arabští politologové o současné situaci
18. 2. 2003 Chirakovy výroky: Evropská bouře ve sklenici vody? Josef  Brož
19. 2. 2003 Médii téměř bez povšimnutí proběhla zpráva, že papež přijal Tárika Azíze Štěpán  Kotrba
19. 2. 2003 David Harvey: Američané jdou do války, protože potřebují odbyt pro svůj přebytečný kapitál
18. 2. 2003 Chceme nejdražší a nejpomalejší ADSL v Evropě aneb kdo za to může? Miloslav  Sova
19. 2. 2003 Cesty k víře Josef  Veger
18. 2. 2003 Čtyřicítka na krku a syndrom FHP ohrožují českou pravici Radek  Mokrý
20. 2. 2003 1. fikcia budúcnosti Slovenska v EÚ: pesimistický scenár... Ľubomír  Tokár
20. 2. 2003 Integrácia poháňaná plynom Juraj  Marušiak
20. 2. 2003 Balet rozvášnený Rasputinom Jana  Mlynarčíková
20. 2. 2003 Sokol prezidentem: Špidla se zbláznil, hoďte na něj síť Ivan  David
5. 2. 2003 Pošta redakci
4. 2. 2003 Hospodaření OSBL za leden 2003 Jaroslav  Štemberk
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech