31. 10. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
31. 10. 2002

Lehce zvolit, těžko odvolat

Zvolení Vladimíra Železného do senátu vyvolalo očekávatelné reakce. Někdo je nadšen, že v senátu usedne úspěšný podnikatel, jiný je znechucen tím, jak se propojuje svět politiky a neférových obchodních aktivit. V souvislosti s tímto znechucením lze nyní z nejrůznějších úst slyšet zajímavý názor: zvolení Železného je prý důkazem, že obyčejní lidé jsou hloupí a nekvalifikovaní, a proto je potřeba, aby jim někdo moudrý paternalisticky vládl. Kdo si je schopen zvolit takového politického reprezentanta, jakým je Železný, by snad ani neměl mít volební právo.

Jakkoli můžeme považovat ředitele Novy za všehoschopného kariérního lháře a bezostyšného demagoga, nad zmíněným povzdechem o "hloupých občanech" je potřeba se zamyslet. Právě tato svůdně jednoduchá a prostá myšlenka není totiž sama prosta demagogie. Pod vlivem rozčarováním z toho, že na vysoké posty se dostávají lidé s nízkým morálním kreditem, je lehké sklouznout k přesvědčení, že systém demokratických voleb je chybný, že je nebezpečný. Od tohoto východiska pak není daleko k hledání alternativy v podobě nějaké formy autoritativní vlády silné ruky.

Za příklonem k tomuto autoritativnímu řešení se často skrývá docela obyčejný strach z toho, že určité - nám milé - hodnoty, nejsou samotným systémem stoprocentně garantovány. Chceme, aby v parlamentu slušně rozhodovali slušní lidé, ale vidíme, že to tak není vždy. Avšak právě hledání těch stoprocentně fungujících systémů, které všechno pevně garantují, je osvědčenou cestou ke ztrátě svobody a nástupu diktatury. Má-li být moc absolutně efektivní, musí být též absolutně mocná, totální. Zbavíme-li "hloupé" lidi možnosti rozhodovat o sobě a předáme tuto výsadu jejich vládci, budeme patrně muset prolít hodně krve, nebudou-li se nám po čase rozhodnutí našeho vládce-ochránce líbit a my budeme chtít svoje práva zpět.

Abychom se nepropadli do nálady poddaných, toužících po svých hodných pánech, je potřeba si uvědomit, že veřejný život není strnulá struktura s jasnou podobou, ale dynamické prostředí, ve kterém budou neustále přítomny i problémy a my je budeme muset neustále řešit. Je potřeba se starat o to, abychom měli možnost pokojně napravovat ty problémy, na které narazíme.

Odbourat volby, i když to většina těch, kteří to kdy vyřknou, nemyslí úplně vážně, je hloupost. V celém volebním a zastupitelském systému vůbec však výrazně chybí jedna věc: možnost zvoleného zastupitele odvolat.

Nenadávejme lidem na Znojemsku, že si svolili špatného senátora. Měli bychom spíše usilovat o to, aby ho mohli, pokud se opravdu neosvědčí, odvolat dříve, než vyprší jeho mandát.

Železný je kontroverzní postavou, v senátu je však nováčkem. Patrně nás však napadnou jména mnoha jiných poslanců a senátorů, které jsme si třeba i my sami zvolili, ale dnes toho litujeme a doufáme, že toho snad už moc nepokazí, než je čas vyprovodí z parlamentních lavic.

K chybě či omylu může dojít kdykoli, musíme však mít možnost tyto chyby napravovat. Nyní tuto možnost nemáme, a to je na pováženou. Je to, jako by výrobce mohl prodávat zboží bez záruky.

Koupíme si ledničku na čtyřleté splátky, doma zjistíme že nemrazí, ale obchodníka to nezajímá a my zbylé čtyři roky platíme za nefunkční krám. Právě zavedení možnosti odvolatelnosti zastupitele bychom měli od svých zákonodárců požadovat, je to v našem vlastním zájmu.

Člověk jistě není dokonalý, to však může být jen stěží důvodem k odepření možnosti rozhodovat o sobě samém. Přesto však je mezi politiky mnoho těch, kteří rádi naslouchají volání po vládě silné ruky a sami nám tuto ruku nabízejí. To vše pro naše dobro, samozřejmě.

Vzpomínám si, jak jsem se asi před půl rokem zúčastnil v Praze natáčení diskusního pořadu ČT Na hraně, v naivní představě, že jde o otevřený pořad pro mladé lidi.

Ve skutečnosti se celé "mládežnické publikum" skládalo z členů partajnických přípravek, budoucích ambiciózních politiků, kteří si z pořadu udělali vlastní mediální amfiteátr a chodí tam opakovaně jako na jakousi praxi.

Tato mladá generace politiků, která zanedlouho doroste, aby převzala otěže po svých vůdcích, je již plně indoktrinovaná politickým stylem současnosti.

Jsou to skvělí řečníci, kteří umí obratně mluvit tak, aby vždy dosáhli svých cílů. Demagogie je pak hlavním nástrojem.

Než jsem pochopil, co jsou ti mladí lidé zač, byl jsem šokován, jak moc si jdou v otázce úcty a poslušnosti k autoritě s etablovanými politiky na ruku.

Často tam padal zajímavý argument: to, že v Rakousku právě probíhá petice za referendum k českému Temelínu, je důkazem, že lidé jsou hloupí a referendum je nebezpečným populistickým nástrojem a nemělo by být používáno. Na dotaz, zda fakt, že Haider byl zvolen v řádných volbách dokazuje, že demokratické volby jsou nebezpečným a populistickým nástrojem a nemělo by jich být používáno, nebyla reakce.

Stále znovu se ukazuje, že existují tendence vytěžit z různých krizových situací posílení mocenských pozic různých autorit. Nejmarkantněji snad po útocích z 11. září.

Odolávat tomu můžeme jen tlakem na rozšíření možností kontroly a neústupností v otázce svých práv. Musíme mít možnost vědět a na základě toho jednat. Ve světě okolo nás nejsou žádné garantované jistoty, budeme mít jen to, co si sami vymůžeme a obhájíme. Bez naší vlastní aktivity se ti z politiků, kteří jsou oslnění mocí a kariérou, svých přemrštěných výhod a pravomocí nikdy nevzdají. V jejich uzavřeném mikrosvětě bude nadále ráj na zemi pro korupci a prospěchářství, jak to vidíme dnes.

Radek Batelka

www.pdemokracie.ecn.cz

Poznámka JČ: Zdá se mi, že zvolení Vladimíra Železného je především selháním sdělovacích prostředků. Nikdo voličům na Znojemsku jasně a srozumitelně, věcně nevysvětlil, proč je Vladimír Železný jako senátor ve slušné zemi nepřijatelný.

                 
Obsah vydání       31. 10. 2002
31. 10. 2002 Svoboda projevu: Pálení černobílé vlajky není přestupek Jan  Šťastný
31. 10. 2002 Ztracený lesk a bída reálného islámu Zdeněk  Müller
31. 10. 2002 Lehce zvolit, těžko odvolat Radek  Batelka
31. 10. 2002 UEFA pohnala anglickou a slovenskou Fotbalovou asociaci k disciplinárnímu řízení
30. 10. 2002 (Britské) univerzity "potřebují vybírat vysoké školné, mají-li obstát v mezinárodní konkurenci"
30. 10. 2002 Historie Literárek: zápas o morálku, integritu a slušnost Jan  Čulík
31. 10. 2002 Rusko: "Divadlo jsme napustili fentanylem"
30. 10. 2002 Latina a znalost cizích jazyků Jiří  Šoler
30. 10. 2002 Ještě k zvolení Vladimíra Železného: Zklamání Jan  Čulík
29. 10. 2002 Diskredituje Senát, že se do něho dostal trestně stíhaný Železný? Jan  Čulík
30. 10. 2002 O Romech a o rasismu Jan  Čulík, Jan  Hruška
25. 10. 2002 Czech Film: A Regeneration
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech
1. 10. 2002 Sponzorům OSBL