4. 10. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
4. 10. 2002

Daňovou džungli nebo efektivní výběr?

Není tomu tak dávno, co se novopečené koaliční vládě nepodařilo prosadit zvýšení daňové zátěže za účelem krytí povodňových škod. Co způsobilo schvalování zákona sněmovnou, všichni dobře víme. Domnívám se, že věrohodnost povodňového zdůvodnění je přímo úměrná stabilnosti a jednotě vládního kabinetu. S touto kauzou se logicky začaly vynořovat na světlo různé studie a analýzy daňových úniků. Dosažitelnost stoprocentního výběru se rovná utopii, ale na druhou stranu bychom nemuseli disponovat takovými daňovými úniky či tolika důvody, proč sídlo firmy přesunout do daňového ráje.

Existují v podstatě dva způsoby náprav: buď daně zvýšit, nebo je vybírat efektivněji. První možnost je ze své podstaty jednodušší, nicméně skrývá nesrovnatelně vyšší riziko neúspěchu. Čím více budu daně zvyšovat, tím více budou poplatníci hledat nejrůznější cestičky, skulinky a fiktivní výdaje, jak platit méně nebo neplatit vůbec. Současná splet zákonů, novel, vyhlášek, výjimek k tomu přímo vybízí. Daňoví poradci, právníci a účetní musí s těmito novelami zdatně držet krok, aby mohli být svým firmám nápomocni, kterak státu věnovat ze svých zisků co nejméně. Dovedeno "ad absurdum", v Argentině činily některé sazby daní až 80% a všichni si pamatujeme, jaké to mělo následky.

Vybírat daně efektivně a hospodárně znamená spoustu práce a řadu mnohdy nepopulárních kroků. Touto cestou se ovšem je možné dobrat k více financím také a navíc s podstatně nižší mírou rizika. V čem tyto kroky spočívají? V první fázi ve "vyčištění" a radikálním zjednodušení daňových zákonů a zpřístupnění jejich přehlednosti všem poplatníkům, nikoli pouze odborným poradcům. Odstraněním tisíce úkrytů a uliček (v podobě úlev a výjimek) v tom bludišti zákona dostaneme jednu přímou cestu ke státní pokladně. Dalším krokem je snížení daňové zátěže, nikoli kosmetické s o to větším mediálním pokřikem, ale razantní a citelné. Takové, aby si ho byl každý na své výplatní pásce či podnik ve svém účetnictví vědom. Odpadnou starosti podnikatelů, kde, kdy, jak a o kolik dát státu méně a navíc bude značně neefektivní platit daňové poradce, protože jejich honorář se nevyrovná částce, kterou mu pomůže na daních ušetřit.

Efektivnost se ale nevztahuje pouze na výběr, nýbrž na následné výdaje a hospodaření a zde jsou umístěny ony nepopulární kroky. Každý člověk požaduje za své peníze kvalitu a je ochoten za kvalitu platit. To už je ale jiná kapitola.

Na závěr si dovolím uvést malý příklad. Představte si, že jste majitelem stavební firmy a stavíte či rekonstruujete klientovi dům. Dle rozsahu práce jste na tuto zakázku vyčlenil určitý počet dělníků, kteří by tuto práci měli stihnout do daného termínu. Vám se ale zdá, že dosud vykonaná práce neodpovídá harmonogramu a že pokud to bude tímto tempem pokračovat, tak zakázku do termínu nestihnete. Co uděláte? Zvýšíte počet pracovníků nebo dohlédnete na kvalitu, styl a tempo zaměstnanců a jimi vykonávanou činnost?

Michal Kadlec
ODS Tišnov

                 
Obsah vydání       4. 10. 2002
4. 10. 2002 Válka v Iráku: Cílem je globální nadvláda USA
3. 10. 2002 Americká strategie bezpečnosti státu: dárek antiamerikanismu po celém světě
6. 10. 2002 Osama bin Laden "je naživu"
4. 10. 2002 Z české mediální scény Barbora  Osvaldová
4. 10. 2002 Slovenská soudkyně, německý farmakolog a brazilský aktivista dostali protikorupční cenu
4. 10. 2002 Co můžeme udělat pro to, aby se romské enklávy nestaly ghetty
3. 10. 2002 Čo pred nami taja ? Maďarov ! Lubomír  Sedláčik
7. 10. 2002 V pátek se šířil virus Bugbear po světě každým 160. emailem
4. 10. 2002 Zaslal virus: Jak banální...
4. 10. 2002 Daňovou džungli nebo efektivní výběr? Michal  Kadlec
5. 10. 2002 Charakteristiky viru W32Bugbear@mm
2. 10. 2002 Problém s viry
3. 10. 2002 Pozor na viry! Aktualizujte si, prosím, svůj protivirový program
3. 10. 2002 Ještě jednou o filmu Smradi Markéta  Sulovská
3. 10. 2002 Okamžiky radosti Markéta  Sulovská
3. 10. 2002 Amerika: prosazuje tvrdou linii, pozemní invaze do Iráku "je na vlásku"
3. 10. 2002 Pražské války a rozvracení republiky, II Viktor  Piorecký
1. 10. 2002 "V Praze vypukla válka", ale "republiku si rozvracet nedáme" Viktor  Piorecký
2. 10. 2002 Miloševič, postmoderní politik a umění manipulace
1. 10. 2002 Sponzorům OSBL