1. 8. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
1. 8. 2002

Trapně povrchní článek bývalé redaktorky The Prague Post

Velmi chabý dojem na mě udělal článek Michele Kayalové, který nedávno vyšel v americkém listě New York Times (český překlad viz zde), napsal na stránkách BlueEar.com Martin D. Brown a pokračoval:

Podle mého hlediska je tento článek plný arogance západních lidí a odhaluje, že mnozí absolutně nechápou, co se děje ve společnosti, o níž píší. Není divu, že poté, co byla po roce 1989 Praha zaplavena desetitisíci Američanů, kteří tam přijeli, "aby [Čechům] ukázali, jak funguje svobodný svět", aby napsali svůj první román a žili za minimum peněz, už má těchto lidí mnoho Čechů víceméně plné zuby.

Je pravda, že mnoho Američanů projevilo skutečný zájem o to naučit se česky a přijmout českou kulturu, avšak mnoho jiných Američanů, které jsem poznal, se jen zajímalo o chození do tematických hospod typu Tex-Mex a o to, aby nosili ty správné módní americké oděvy. Tito návštěvníci využívali služeb, které široce inzeroval týdeník The Prague Post, kde Kayal pracovala. Nechci je všechny házet do jednoho pytle, ale někdo by časem mohl napsat fascinující knihu o tom, co si Češi skutečně myslí o lidech tohoto druhu.

Podívejte se na stránky listu The Prague Post.

Zpravodajství tohoto listu je druhořadé kvality, avšak je rozumné, aby si anglicky mluvící návštěvníci při cestě do Prahy tento list koupili, protože obsahuje velmi užitečné a podrobné informace o tom, co se právě v Praze děje na kulturní scéně.

Zcela pominu naprosto absurdní představu, že Kayal měla schopnost něco Čechy vůbec o demokracii naučit. Konec konců, Češi museli vydržet čtyřicet let politického útlaku - nejsou všichni úplně mimo.

I když, musím říci, hordy západních podnikatelů a poradců, které se snesly během posledního desetiletí na východní Evropu, jistě naučily tamější lidi docela hodně o o korupci, o tunelářství a o "duchu kapitalismu". Což je zřejmě asi hlavní důvod, proč nyní získávají ve všeobecných volbách ve východoevropských zemí zvýšenou podporu nezreformované komunistické strany.

Zdá se mi dost deprimující, že někdo, kdo žil v České republice celé čtyři roky, využil svých zážitků jen k tomu, aby dostal své jméno do celostátního amerického tisku, a to dokonce tím, že zužitkoval k vlastnímu zviditelnění úplně jiné téma. Vysvětlení Kayalové, že ji její čeští sousedi špiclovali, protože na to byli zvyklí z doby komunismu, a že to je relevantní pro současnou Ameriku, je absolutně absurdní. Ale to je právě na komunismu ta senzační věc: můžete o něm napsat jakoukoliv blbost a lidi tomu budou věřit.

Ti, kdo něco vědí o České republice, si jsou vědomi, že jednou z hlavních změn po pádu komunismu v roce 1989 byly rozsáhlé restituce majetku, který komunisté zkonfiskovali po roce 1948. Jistě je možno uspěchanost a nespravedlnost mnohých těchto restitucí právem kritizovat, ale důležité je si uvědomit, že po 40 letech bylo některým lidem navráceno množství nemovitostí.

Je velmi pravděpodobné, že domácí Kayalové se prostě možná trochu přehnaně bála o svůj byt, který jí byl nedávno navvrácen, a sousedi jí v tom jen pomáhali. Anebo možná sousedi měli pocit ohrožení, protože se v jejich prostředí vyskytla cizinka, který ignorovala své okolí, dělala příliš mnoho hluku a neuvědomila si, že horká voda a další služby nejsou k dispozici v takovém množství jako u ní doma.

                 
Obsah vydání       1. 8. 2002
1. 8. 2002 Jiří Balvín není právoplatným generálním ředitelem České televize Karel  Mašita
1. 8. 2002 Jak si Sagem s telefony uřízl ostudu Radek  Mokrý
31. 7. 2002 Jak na sebe Češi "navzájem dohlížejí"
1. 8. 2002 Trapně povrchní článek bývalé redaktorky The Prague Post Martin D. Brown
1. 8. 2002 Uherské Hradiště: Liehmovy Ostře sledované filmy a diskuse kolem nich Jan  Čulík
31. 7. 2002 Organizace Letní filmové školy v Uherském Hradišti se stává chaotičtější Jan  Čulík
31. 7. 2002 Západu nevadí totalitní útlak v komunistické Číně, jen když vydělá...
1. 8. 2002 T.I.P.S. aneb Arlington (cross) Road Jaroslav  Pour
1. 8. 2002 Co může skrývat další hladovka vězňů ze zemí bývalého SSSR Karel  Mašita
31. 7. 2002 Stranícka knižka v cene 15 miliónov ! Lubomír  Sedláčik
30. 7. 2002 Další nezákonost policejní inspekce: Poškození nemají právo na informace? Jiří  Kopal
31. 7. 2002 Moncada 2002: Castrova lekce mezinárodnímu společenství Zdeněk  Jemelík
31. 7. 2002 DOKUMENT: Fidel Castro, projev u příležitosti 49. výročí útoku na kasárna Moncada
31. 7. 2002 Americký plán zaútočit na Irák znepokojuje vedení americké a britské armády
29. 7. 2002 Letní filmová škola: většinou vynikající filmy, trochu chaotická organizace Jan  Čulík
30. 7. 2002 Monitor Jana Paula: Art.cz potvrdila svoji neserióznost Jan  Paul