29. 5. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
29. 5. 2002

Havířov je stále bez primátora

Členové havířovského zastupitelstva se nedokázali shodnout na osobě, kterou by postavili do čela města, ani na doplnění městské rady. Takový je "výsledek" pondělního tříhodinového večerního jednání zastupitelů.

V posledních komunálních volbách v roce 1998 zvítězila v tomto druhém největším městě v Moravskoslezském kraji levice. Do třiačtyřicetičlenného zastupitelstva zasedlo 12 sociálních demokratů a 10 komunistů, dále 9 občanských demokratů, 4 zástupci Hnutí pro Havířov, 3 lidovci, 2 z Unie svobody a po jednom ze strany Důchodci za životní jistoty, Aliance nezávislých občanů a Coexistencia - Soužití.

Protože pro neochotu představitelů pravicových stran spolupracovat s komunisty nedošlo k dohodě o poměrném zastoupení, byla nakonec konstituována rada, kterou tvořilo šest sociálních demokratů a pět komunistů. Primátorem se znovu stal Zdeněk Pohl(ČSSD).

Po několika měsících však došlo mezi sociálně demokratickými zastupiteli k rozkolu. Část členů jejich klubu okolo Václava Wichera nebyla spokojena s radniční koalicí ČSSD - KSČM a měla výhrady k chování primátora. Mimo stranické struktury jednala s ostatními zastupiteli o odvolání rady a primátora. Výsledkem těchto dohod byla pak nová městská rada vytvořená ze pěti členů ČSSD, tří občanských demokratů a po jednom zástupci Hnutí pro Havířov, KDÚ-ČSL a Unie svobody.

Primátorem se stal Václav Wicher a jeho statutárním zástupcem Radslav Masný. Komunisté byli postaveni do opozice. Wicher vydržel v primátorském křesle do 13. května, kdy ho zastupitelstvo odvolalo pro údajné chyby při nakládání s městským majetkem v Havířovské teplárenské společnosti a nejasnostem kolem místního extraligového hokejového klubu.

Na pondělním zasedání havířovského zastupitelstva klub KSČM neuspěl s návrhem předneseným Eduardem Heczkem na rekonstrukci městské rady podle principu poměrného zastoupení. To zřejmě předznamenalo i výsledek. Pak komunisté oznámili, že se volby primátora a dalšího člena rady nezúčastní.

Zastupitelé pak nezvolili za primátorku místostarostku Ernu Svěrákovou, kterou navrhl klub ČSSD. V tajné volbě získala jenom 12 hlasů. V druhém kole zastupitel Zdeněk Pohl, který byl před několika dny vyloučen z ČSSD, když předtím podle jeho slov se svými kolegy podpořil návrh klubu ČSSD navrhl na post primátora stejně stranicky postiženého Pavla Vávru, který pracuje jako primář interního oddělení v místní nemocnici. Ani on neuspěl, podpořilo ho jen 11 hlasů. "Jestli náš klub neměl připraven druhý protinávrh ústy svého předsedy, tak jsme se postavili a navrhli i byť z takzvaně vyloučených dalšího člena s tím, že ctí program ČSSD," vysvětlil Pohl svůj krok.

Teď, když křeslo havířovského primátora zůstalo i po jednání zastupitelstva neobsazeno je statutárním zástupcem města dosavadní náměstek Radslav Masný z ODS. Ten je přesvědčen, že i když Havířov zůstává nadále bez primátora, město to nepříznivě nepoznačí: "Vnímám to jako závazek svůj a ODS a nechci, aby to bylo chápáno jako politická rétorika. Musíme město dovést do komunálních voleb v listopadu tak, aby bylo stabilizované. Musíme zajistit důstojnou přípravu voleb parlamentních i komunálních a dotáhnout investiční akce, které město nastartovalo," uvedl před novináři.

Nenormální stav na havířovské radnici, kdy není obsazen post primátora a nepracuje plně obsazená městská rada, je důsledkem krize, která se už delší dobu projevuje v místní organizaci ČSSD. Ta dokonce těsně před pondělním zastupitelstvem vyloučila ze svých řad tři své "neposlušné" zastupitele, kteří zvedli ruku za odvolání svého kolegy Wichera z primátorské funkce. Proti tomu se odvolal Pavel Vávra. Zdeněk Pohl a Hana Šimíčková o podobném kroku zatím přemýšlejí.

Před pondělním zasedáním zastupitelstva se vedení havířovské ČSSD zřejmě vůbec nesnažilo o dosažení předběžné dohody s ostatními subjekty o tom, koho doporučí zastupitelům na post primátora. "Za předsedou našeho klubu, ani za mnou nikdo nepřišel, nikdo nás neoslovil. Pak se nedivte, nad výsledkem zastupitelstva. To je vidět, jakým způsobem se k tomu ti lidé staví. Přesně se potvrzuje to, o čem se mluví dlouho. Že zde máme už dlouho rozhádaný klub sociálních demokratů. A oni se tím už dnes ani netají..," komentoval stav Radslav Masný. Jeho názor odmítá předseda sociálně demokratického klubu Josef Guňka: "Není to pravda. Návrh jsme dali jediný, na Ernu Svěrákovou. To je vše, co k tomu mohu říct," dodal.

                 
Obsah vydání       29. 5. 2002
29. 5. 2002 Výroční zpráva Amnesty International o ČR: Úřady nevyšetřily policejní násilí; policie nechrání Romy před rasistickými útoky
29. 5. 2002 AI: Demokratické státy omezují lidská práva
29. 5. 2002 "Pane ministře, prosím, neposílejte nás zpět na Slovensko"
29. 5. 2002 Vzbouření v Dolní sněmovně proti vylučování dětí žadatelů o azyl ze školy
29. 5. 2002 Britský ministr vnitra Blunkett odpovídá slovenské školačce: Nemůžeme pustit do země každého
29. 5. 2002 Oběti alkoholové závislosti mají svůj pomník Jan  Paul
28. 5. 2002 FBI obviněna ze "sabotáže" ohledně útoků z 11. září
29. 5. 2002 Havířov je stále bez primátora Jaroslav  Hlaváček
29. 5. 2002 O podvodech s kreditními kartami: Hospodářské noviny informovaly čtenáře nedostatečně Pavel  Dvořák
28. 5. 2002 Odpadkový kôš Vladimíra Železného na predaj ? Lubomír  Sedláčik
27. 5. 2002 Než začne Evropa kritizovat USA, měla by se podívat sama na sebe
14. 5. 2002 Britské listy hledají nové spolupracovníky
12. 6. 2002 Čtení na pokračování - Politika s ručením omezeným Jan  Keller
5. 7. 2002 Páteční čtení na pokračování: Střet civilizací ? - Dominance Západu, nebo dialog světových kultur Oskar  Krejčí, Ivo T. Budil, Bob  Fliedr, Tomáš  Halík, Martin  Hekrdla, Stanislav  Komárek, Miloš  Mendel, Vladimír  Nálevka, Zdeněk  Zbořil
21. 1. 2002 Příspěvky na investigativní práci Britských listů

Volby 2002 RSS 2.0      Historie >
29. 5. 2002 Havířov je stále bez primátora Jaroslav  Hlaváček
27. 5. 2002 Voliči netečností sami proti sobě Zdeněk  Jemelík
24. 5. 2002 Autocenzura Jaroslav  Formánek
23. 5. 2002 Poskytuje MFD publikací předvolební propagandy politických stran veřejnou službu? Jan  Čulík
21. 5. 2002 Viewegh maskuje ztrátu invence politickou angažovaností Jan  Paul
20. 5. 2002 Snad příští volby Karel  Mašita
17. 5. 2002 Volte své zločince Karel  Mašita
5. 5. 2002 Jdu-li volit, stávám se spoluviníkem krachu této civilizace Eugen  Haičman
3. 5. 2002 Nevolit je další nebezpečná póza Vladimír  Rott
26. 4. 2002 Může se v Česku opakovat "francouzská volba"? Štěpán  Kotrba
25. 4. 2002 Václav Klaus, Pán Bůh a pantáta Kondelík Darius  Nosreti
23. 4. 2002 Francie: Kam vede koalice socialistů s komunisty - k volbě mezi krajní pravicí a pravicí   
22. 4. 2002 Vzhůru k pražským volbám František  Procházka
11. 4. 2002 Jak se přijetím marketingové manipulace dostala politika do slepé uličky   
10. 4. 2002 O tom, jak touhu po individuálním osvobození proměnili podnikatelé a politikové v lukrativní konzumerismus