23. 5. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
23. 5. 2002

Bushová a česká média: Není to PR, jen komplex malosti

To, jak česká média začala líbat nohy Lauře Bushové, je důsledkem provincionalismu, ničeho jiného. Během těchto několika minulých týdnů mi celá řada přátel - při nejrůznějších příležitostech - řekla, když se dověděli, že manželka amerického prezidenta má přijet do Prahy, s úsměvem uspokojení, že mají pocit, že jsou něco extra, protože "taková důležitá (sic!) osoba přijela do naší vzdálené země"... Bylo mi dokonce i trapně, když můj asistent přišel se mnou na schůzku s britským researcherem, který shání informace o českých médiích pro jednu telekomunikační společnost v Anglii.

Můj asistent poté, co poslouchal několik minut, jak mu britský návštěvník sděluje, že je Praha tak krásná, najednou vyhrkl: "A přiští týden u nás bude Laura Bushová!" Na to Brit odpověděl, s oním známým sarkastickým britským přístupem: "A to tedy mám proto Prahu považovat za ještě krásnější?" Můj asistent nepochopil, co se Angličan snaží říct, a tak se ještě víc usmál a povzdechl si.

Na Staroměstském náměstí stojí muž se žlutým "plakátem", který prodává (protizákonně, bez úředního povolení, jak mi sdělil, když mě přesvědčoval, abych si ho nenafilmoval) takzvané "vyhlídkové procházky po sametové revoluci". Znamená to, že provádí turisty po údajných místech, kde studenti vyvolali události z 17. listopadu 1989. (Je to ale podvod, protože s nimi chodí ze Staroměstského náměstí Železnou, na Můstek, na Národní třídu, do Karmelitské a končí v Rytířské...) Chci ale říci to, že během procházky vypráví svým zákazníkům, že "tady prošla také královna Alžběta" a že v roce 1999, během oslav desátého výročí revoluce přijeli do Prahy "George Bush, Margaret Thatcherová a madame Mitterandová a dostali od Václava Havla medaile za to, že nám pomohli osvobodit se od komunismu". (sic)

Zajímavé je, že se nezmiňuje o Lechu Walesovi, Michailu Gorbačovovi a Helmutu Kohlovi, kteří také dostali z Hradu vyznamenání.

To, že ten člověk má pocit, že je nutno turisty informovat o takové banalitě, ukazuje, jak to sám považuje za důležité.

Když před dvěma lety zjistily sdělovací prostředky, že přijel do Prahy na své šedesáté narozeniny Pelé, okamžitě se na mě obrátilo několik přátel, kteří chtěli získat interview s touto fotbalovou legendou. A jeden se mě zeptal: "Proč si vybral nás pro tak důležitý den ve svém životě?" Tu otázku jsem Pelému tlumočil, on se na mě podíval naprosto nevěřícně a odpověděl to, co je zcela zřejmé: "Protože je Praha jedním z nejkrásnějších měst, jaká znám, a tady jsem poprvé políbil svou ženu." Cože?? Pelé tady byl snad už jednou předtím?! vykřikl reportér. Samozřejmě, mnohokrát, odpověděl Pelé, a zmínil se o svém přátelství s některými hráči československého týmu, které udržuje od onoho slavného zápasu, který se konal mezi našimi dvěma zeměmi v šedesátých letech.

Lidi vždycky reagují: "Proč zrovna v České republice?" když se dovědí popvé, že jsem se rozhodl se v této zemi usadit. "Proč? Vždyť tady nic není" anebo "Opustit Copacabanu pro tuto šedivou zemi, to je naprostá blbost" (to mi řekl úředník na cizinecké policii).

Taky je zajímavé, že české sdělovací prostředky jsou často buď domácími verzemi zahraničních periodik, anebo mají tituly v cizím jazyce, aby jako měly vyšší status. Vzpomínám také, kolikrát se mě ptali, v těch třech mediálních společnostech, v nichž jsem zde v ČR pracoval, kde jsem sebral nějaký nápad na článek. Vždycky chtěli vědět, z kterého zahraničního sdělovacího prostředku jsem to opsal. Jako kdyby bylo nutné mít vždycky předchozí souhlas z "lepších" zemí.

Britské listy jsou do určité míry ukázkou téhož jevu, protože se neustále snaží ukazovat, "jak to dělají Britové". Je to platný a zajímavý přístup, ale někdy si říkám, že by se tento časopis neměl jmenovat Britské listy.

Vím, že i Jan Čulík uznává, že to jméno je dnes docela nevhodné: vzniklo tak, že v roce 1996 začal Čulík psát pro Neffova Neviditelného psa a ten dal jeho rubrice, z níž pak vznikly dnešní BL, název Britské listy, protože se domníval, že půjde především o turistické kauzerie z Velké Británie. Potíž je, že titul je už zavedený, je to značka, a nelze ho měnit, říká Čulík. Většina článků v Britskýchy listech se však netýká toho, o čem píší noviny v Británii, ani o tom, jak se dívají na skutečnost Angličané či Skoti, ale o českých záležitostech a o českých pohledech na mezinárodní záležitosti.

Kdyby nebyly Britské listy zavedený trademark, bylo by záhodno jméno časopisu změnit.

A když jsem se stal šéfredaktorem časopisu Redhot mou největší obavou bylo, jestli budou zaměstnanci ochotni mě přijmout jako šéfa, když jsem cizinec. O této své obavě jsem se zmínil mnohokrát a reakcí vždycky bylo, že naopak, že mi důvěřují víc, protože jsem studoval ve Spojených státech, a tak vím prý víc než oni.

Mám tedy dojem, že většina lidí zde v České republice se cítí poctěna, když "tak důležité osobnosti" jako Laura Bushová vůbec vědí, že nějaká Česká republika existuje. Bohužel je ta reakce důsledkem jen komplexu malosti, méněcennosti. Ale proč?

                 
Obsah vydání       23. 5. 2002
23. 5. 2002 Bushová a česká média: Není to PR, jen komplex malosti Fabiano  Golgo
23. 5. 2002 Taxíkem na Sněžku Jan  Paul
23. 5. 2002 Poskytuje MFD publikací předvolební propagandy politických stran veřejnou službu? Jan  Čulík
23. 5. 2002 Je to skutečně ostuda jen havířovského zastupitelstva? Jaroslav  Hlaváček
21. 5. 2002 Pyramídová hra zvaná hypermarkety ? Lubomír  Sedláčik
23. 5. 2002 Výročí případu Libora Nováka aneb my víme co a proč dělat František  Procházka
22. 5. 2002 Slánské a Novostrašecké listy: o jejich koupi zájem nebyl Daniela  Pilařová
21. 5. 2002 Nad českými novinami: Klaus, Marvanová, komunistický komentátor, vraždy a PR Jan  Čulík
22. 5. 2002 Právní poradna Britských listů: Musím platit za odvoz popelnic? Jaroslav  Štemberk
21. 5. 2002 Umělec nemá právo si instalovat své dílo kdekoliv; avšak Správa Pražského hradu nesmí být pořadatelem cenzurované akce! Jan  Paul, Jaroslav  Štemberk
21. 5. 2002 Nebylo lepší, když spolu soutěžily kapitalismus a socialismus (ne stalinismus)?
21. 5. 2002 Městečko dojná kráva Radek  Mokrý
21. 5. 2002 Viewegh maskuje ztrátu invence politickou angažovaností Jan  Paul
20. 5. 2002 O autorském čtení, propagandě a profesionalitě Martin  Pilař
21. 5. 2002 Ostrava: ve čtvrtek proběhnou dva literární pořady
14. 5. 2002 Britské listy hledají nové spolupracovníky
12. 6. 2002 Čtení na pokračování - Politika s ručením omezeným Jan  Keller
5. 7. 2002 Páteční čtení na pokračování: Střet civilizací ? - Dominance Západu, nebo dialog světových kultur Oskar  Krejčí, Ivo T. Budil, Bob  Fliedr, Tomáš  Halík, Martin  Hekrdla, Stanislav  Komárek, Miloš  Mendel, Vladimír  Nálevka, Zdeněk  Zbořil
21. 1. 2002 Příspěvky na investigativní práci Britských listů

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
23. 5. 2002 Komu majú stačiť "50 percentní" lekári ? Lubomír  Sedláčik
23. 5. 2002 Taxíkem na Sněžku Jan  Paul
23. 5. 2002 Poskytuje MFD publikací předvolební propagandy politických stran veřejnou službu? Jan  Čulík
23. 5. 2002 Bushová a česká média: Není to PR, jen komplex malosti Fabiano  Golgo
22. 5. 2002 O vstupe Slovenska do NATO a EU: Déja vu   
22. 5. 2002 Slánské a Novostrašecké listy: o jejich koupi zájem nebyl Daniela  Pilařová
22. 5. 2002 Reforma veřejné správy a její mezinárodní záludnosti Miroslav  Polreich
21. 5. 2002 Pyramídová hra zvaná hypermarkety ? Lubomír  Sedláčik
21. 5. 2002 Nebylo lepší, když spolu soutěžily kapitalismus a socialismus (ne stalinismus)?   
21. 5. 2002 Zastánce práv Romů kritizuje zdlouhavé podávání žaloby proti své osobě Jaroslav  Hlaváček
21. 5. 2002 Umělec nemá právo si instalovat své dílo kdekoliv; avšak Správa Pražského hradu nesmí být pořadatelem cenzurované akce! Jaroslav  Štemberk, Jan Paul
21. 5. 2002 Městečko dojná kráva Radek  Mokrý
21. 5. 2002 Viewegh maskuje ztrátu invence politickou angažovaností Jan  Paul
20. 5. 2002 Americký viceprezident Cheney předpovídá nový útok, ČTK je z toho na větvi Jan  Čulík