6. 3. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
6. 3. 2002

Fantasmagorie Britských listů diskreditují novinářskou obec

"To, co opět Britské listy předvedly při vymýšlení titulku k mému poslednímu článku, pokládám za čiré ignorantství a smutnou ukázku, kam až může klesnout kdysi vcelku respektovaný internetový list. Zároveň začínám chápat, proč tolik lidí, již s BL nechce mít nic společného," píše Petr Štěpánek a (zřejmě) vysvětluje, že není pravda, že RRTV může veřejnosti poskytovat informace jen o bílých koních, ale je pravda, že RRTV nemá právo veřejnost informovat o vlastníkovi vlastníka vlastníka.

Svůj minulý článek jsem nazval "Britské listy by měly čtenářům říkat celou pravdu". Jestliže poťouchlý redaktor BL můj titulek poníží na první větu článku a můj text nadepíše imbecilním sdělením, které mi de facto vloží do úst ("Smíme sdělovat informace jen o bílých koních, nikoli o skutečných vlastnících TV Nova a Prima"), je to počin vskutku hodný ocenění Kojzarovou rudou plaketou 1. stupně.

Určitý typ čtenářů, jak je z reakcí vidět, však BL oslovují. Specifickou inteligenční úroveň kupříkladu projevuje v reakci na článek jeden z chatujících, podepsaný jako Bohdan. Na text, který nebyl o ničem jiném, než o vysvětlování toho, jak jednoduché je to se sdělováním vlastnických struktur v prvním vlastnickém koleně a na jaké obtíže Rada naráží ve druhém či třetím koleně, tedy u vlastníka vlastníka či u vlastníka vlastníka vlastníka, tento člověk vskutku "objevně" cituje zákon, že prý akcie licencované společnosti musejí být na jméno. A zesměšňuje Radu, že si jen vynutila informace povinné ze zákona. Skutečně, trefa do černého! Milý pane, celý vtip je v tom, že Rada si takto vynutila nikoli to, co vyplývá ze zákona, nýbrž právě informace o vlastnické struktuře ve třetím koleně, o které již v zákoně není ani slovo. Jenže právě tyto informace nemůže bez souhlasu dotčeného předávat dál. A mimochodem: povinnost vypisovat akcie na jméno se do nového zákona o vysílání dostala právě z iniciativy Rady.

Jestli si jsou páni redaktoři z BL jisti, že vlastníci Novy a Primy jsou ve skutečnosti jen bílí koně, měli by to vypátrat, zdokumentovat a hlavně doložit. Ne své bláboly vpašovávat jako titulky do cizích textů. Možná pak obdrží českou obdobu Pulitzerovy ceny. Pokud však svými fantasmagoriemi zamořují veřejný prostor bez jediného důkazu, diskreditují nejen sami sebe, nýbrž i celou novinářskou obec. Bohužel pro čtenáře i pro společenské klima, zdaleka nejsou na naší mediální scéně jediní.

P. S. Jelikož nemám tušení, jaký blábol redaktoři BL zase vymyslí a přiřadí k mému textu jako titulek, pro jistotu uvádím, že původní název tohoto článku je "Fantasmagorie Britských listů diskreditují novinářskou obec".

Poznámka JČ: Titulek předchozího článku Petra Štěpánka, "Smíme sdělovat jen informace o bílých koních, nikoliv o skutečných vlastnících TV Nova a Prima" přesně vystihoval nejdůležitější (a vlastně jedinou) informaci v jeho textu, totiž toto Štěpánkovo konstatování:

"Rada může u provozovatele s licencí bezproblémově sdělovat vlastníka, problematické to však bývá, pokud existují druhá či třetí vlastnická kolena, tedy vlastník vlastníka či vlastník vlastníka vlastníka."

Mohl by Petr Štěpánek laskavě sdělit čtenářům, jaký je významový rozdíl mezi kritizovaným titulkem článku a výše uvedeným výrokem? Předem děkujeme. :)

                 
Obsah vydání       6. 3. 2002
6. 3. 2002 Americká vláda kritizuje stav lidských práv v České republice
6. 3. 2002 Všechno pořád při starém: loňské policejní razie neskoncovaly s mužskou prostitucí v ČR Fabiano  Golgo
6. 3. 2002 V Kábulu zahynulo pět evropských vojáků
6. 3. 2002 Hnutí za přímou demokracii: Nezávislí kandidáti na kandidátkách Koalice neposilují občanskou společnost Milan  Valach
6. 3. 2002 Strana venkova chce oživit venkov
6. 3. 2002 ČR nebude, na rozdíl od tvrzení Radiožurnálu, vyrábět pro Británii ponorky Dalibor  Žůrek
5. 3. 2002 Návrh na předvolební billboard Jan  Paul
6. 3. 2002 Fantasmagorie Britských listů diskreditují novinářskou obec Petr  Štěpánek
5. 3. 2002 Smíme sdělovat jen informace o bílých koních, nikoliv o skutečných vlastnících TV Nova a Prima Petr  Štěpánek
1. 3. 2002 Pecina nemá nárok vědět, kdo vlastní TV Nova a Prima Petr  Štěpánek
4. 3. 2002 Jak Zdeněk Pinc a Jan Sokol brání mladým lidem ve studiu Jan  Čulík
5. 3. 2002 Variace na tři pilíře aneb co dál s důchodovým pojištěním Josef  Trnka
6. 3. 2002 Advokátův stroj času Martin  Kunštek
9. 2. 2002 Podáváme žalobu na Úřad pro ochranu osobních údajů za nezákonné utajování informací Tomáš  Pecina
21. 1. 2002 Příspěvky na investigativní práci Britských listů