Mnohem zásadnější věc než prezidentova sprostá slova nebo vzpomínání na sametovou revoluci

Válková, Babiš a Němeček, aneb jak ovládnout státní zastupitelství

11. 11. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 7 minut

Jak už jsem vícekrát psal, největší frustrace z polistopadového vývoje spočívala a spočívá v tom, že u nás nefunguje spravedlnost, že zejména velká ekonomická kriminalita nejen není trestána, nýbrž obrovskou mocí svých peněz prorůstá do politiky a získává si krytí u státních zástupců a u soudů.

Dědova mísa

11. 11. 2014

čas čtení 3 minuty

Když jsem si přečetl v Novinkách a v iDnes podobné články s tématem odporu části slovenské populace proti zaváděnému opatření, které umožní bezplatné cestování vlakem některým skupinám občanů (důchodcům, dětem a studentům) ZDE ZDE

a v diskusi pak některé záporné, místy až téměř nenávistné reakce českých čtenářů, tak mi z toho bylo opravdu smutno, píše Milan Urie.

(zde jen namátkou dvě z nich)

Je veliká smůla, že má Vladimir Putin tak rusofobního poradce

11. 11. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Putinův poradce Sergej Markov dnes řekl švédské televizi SVT, že Lotyšsko a Estonsko by se měly Ruska bát, protože pokud dojde k velké válce, mohou být tyto země zcela zničeny ZDE. Je opravdu škoda, že má ruský prezident poradce, který hraje do karet krvežíznivým západním imperialistům ve snaze vytvářet zcela falešný, falešný přízrak ruského nebezpečí.

Míra ideologické nesnášenlivosti bude přímo úměrná stupni eskalace konfliktu

Není to studená válka a není bez ideologií

11. 11. 2014 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty

V konfliktu mezi Ruskem a Západem se blížíme velmi podobné situaci jako v období studené války, pouze s jedním rozdílem: zatímco studená válka 20. století proti sobě stavěla dvě dominantní ideologie, personifikované v tom nejvyšším bodě Marxem a Hayekem, přičemž současný konflikt globálních mocností proti sobě žádné velké ideje nestaví, soudí Zoe Williamsová, komentátorka britského deníku Guardian. Nemyslím si to.

Jak došlo ke zchátrání ukrajinské armády? A proč je ruská nepoměrně silnější?

11. 11. 2014

čas čtení 8 minut

Howard, C. - Pukhov, R. (eds.): Brothers Armed: Military Aspects of the Crisis in Ukraine. East View Press, 2014. ZDE

KD│ Kolektivní monografie o postsovětském vývoji ukrajinských a ruských ozbrojených sil vyšla anglicky, mezi devíti autory však nalezneme sedm Rusů, jednoho Ukrajince a jen jednoho Američana (zdvořilou předmluvu vojenského publicisty Davida Glantze nepočítám). Práce se věnuje startovním podmínkám obou armád v době po rozpadu SSSR, jejich osudům v období mezi lety 1991-2014 a v případě ukrajinské armády načrtává také určitou perspektivu (Celujko v závěru).

Ruský ústavní soud zakázal úřadům tajit před rodinami okolnosti smrti jejich blízkých

11. 11. 2014

čas čtení < 1 minuta

Ruský ústavní soud zakázal vyšetřujícím orgánům tajit před příbuznými okolnosti smrti jejich blízkých, jak tomu dosud v praxi bylo. Orgány se až dosud odvolávaly na státní tajemství. Nález soudu byl publikován na jeho webu.

Důvodem zmíněného nálezu se stala žaloba občana Laptěva, jehož bratr zahynul ve věznici v republice Marij El v Povolžském federálním okruhu. Informace o okolnosti smrti příbuzného mu byly odepřeny.

Rozhodnutí nabývá platnosti dnem oficiální publikace.

Potenciálně se nález dotýká také případů četných "záhadných" úmrtí ruských vojáků z poslední doby, o nichž některé nevládní organizace tvrdí, že zahynuli v boji na Ukrajině. Až dosud armáda zpravidla sdělovala pouze informace typu "zahynul mimo základnu".

Zdroj v ruštině: ZDE

Ukrajinským Mariupolem otřásl masivní podmořský výbuch

11. 11. 2014

čas čtení < 1 minuta

Silný podmořský výbuch dnes kolem poledne místního času otřásl ukrajinským přístavem Mariupol. Obyvatelé dvou pobřežních čtvrtí informují, že exploze rozdrnčela okna jejich domů.

Podle informace náčelníka tiskové služby "protiteroristické operace" Dmitrije Gorbunova k výbuchu došlo až za hranicí dvacetimílového pásma pobřežních vod, v oblasti kontrolované ruským námořnictvem. Při výbuchu nedošlo ke ztrátám mezi ukrajinskými pohraničníky. Příčina exploze se vyšetřuje.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

Jak britský Bakala připravuje nájemníky o střechu nad hlavou

11. 11. 2014

čas čtení 3 minuty

Lyndsey Garratová naprosto neznala nějakého Richarda Benyona - dokud si nekoupil její příbytek a zároveň i byty jejích 92 sousedů. Nyni vyhrožuje Benyon, že je všechny připraví o střechu nad hlavou.

Garratová žije na pokraji City of London, na sídlišti s názvem Nová éra. Toto sídliště vybudovala ve třicátých letech dvacátého století charitativní organizace pro místní zaměstnance, aby měli kde bydlet v bytech s rozumnými činžemi. Londýn se ale nyní stal centrem pro spekulanty s nemovitostmi. Sídliště Nová éra si koupila Benyonova rodina a oznámila, že zvýší činže na tržní ceny. Donedávna platila Garratová za dvě postele, které sdílí se svou dcerou, měsíční činži ve výši 640 liber (20 480 Kč), až jí nynější nájemní smlouva vyprší, tržní činže za tento malý byt bude asi 2400 liber (84 000 Kč) měsíčně. To je daleko víc, než celý její měsíční plat.

Obama se stal terčem útoku amerických lobbistů, že chce zachovat "neutralitu internetu"

11. 11. 2014

čas čtení 1 minuta

Velké telekomunikační společnosti, lobbistické organizace a politikové ostře zaútočili na Baracka Obamu, který požaduje přísnější regulaci internetu, aby byl zachován jeho charakter jako veřejné služby. Obama důrazně vystoupil proti návrhům, aby vznikl prvotřídní a druhořadý internet, kdy by si podnikatelé a firmy platili za rychlý internet víc než obyčejný občan, který by byl odsouzen k používání pomalého internetu.

Zákon o dětské skupině definitivně ohrozí nejpotřebnější děti

10. 11. 2014 / Bohumil Kartous

čas čtení 6 minut

Přehlasované veto prezidenta a senátu v případě zákona o dětské skupině ukazuje, že poslanci nejsou schopni racionálně uvažovat. Místo aby široce odmítanou normu změnili, bude nyní koalice předkládat další, zcela zbytečnou novelu, jejíž přijetí je navíc nejisté. Masarykova univerzita udělala jako první VŠ v ČR krok potřebným směrem a zavádí přijímací zkoušku z jazyka. České školství se připravuje na povinný poslední rok předškolního vzdělávání. Mezinárodních žebříčků VŠ je spousta, mají jedno společné: vévodí jim anglosaské univerzity. České se buď nevyskytují, nebo se ocitají v průměru a podprůměru. Přehled událostí ve vzdělávání v pravidelném týdenním souhrnu Beduin (3. 11. -- 9. 11. 2014), připravovaném spolkem EDUin.

Ruské tanky na Ukrajině - a co dál, "mírotvorci"?

10. 11. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Reportér Vice News Simon Ostrovsky ZDE se dnes připojil k četným mezinárodním zdrojům (OBSE, AP, BBC), které potvrzují zprávy o přítomnosti ruských tanků na východní Ukrajině a publikují jejich záběry. V jeho případě jde o tanky T-72B1, které se vyrábějí výhradně v Rusku u firmy Uralvagonzavod ve městě Nižnij Tagil a ukrajinská armáda je nikdy neměla k dispozici.

Jsou špatně placení a naštvaní dělníci připraveni vrátit ránu?

10. 11. 2014

čas čtení 7 minut

Mzdy jako podíl z HDP od roku 1973 klesly o zhruba deset procentních bodů. A nyní zažíváme sedmý rok nepřetržitého poklesu reálných mezd. To znamená, že když řeknete mladým lidem "hněte zadkem", mají silný motiv vstoupit do šedé ekonomiky. Pakliže mzdy stagnují, ale každý zazobanec může demonstrativně vydělávat peníze ve finančním a realitním systému - je-li vám osmnáct a žijete v ulicích britského města - je logické provádět riskantní věci, napsal ekonomický editor Channel 4 News Paul Mason, který ve studiu televize Channel Four uváděl diskusi k ekonomickým argumentům francouzského ekonoma Thomase Pikettyho, která se bude vysílat v pondělí večer..

Počet vojenských konfrontací mezi Ruskem a Západem dosáhl úrovně z doby studené války

10. 11. 2014

čas čtení 3 minuty

Jen za posledních osm měsíců bylo zaznamenáno čtyřicet riskantních vojenských incidentů mezi Ruskem a Západem. V pondělí zveřejněná zpráva pod názvem "Nebezpečná hra s ohněm", kterou vydala European Leadership Network, zaznamenává množství "vysoce znepokojujících" incidentů od doby, kdy začala letos ukrajinská krize. K nim patří i nebezpečný incident, kdy málem došlo v březnu ke srážce ruského špionážního letadla a komerčního letadla s cestujícími, které startovalo z Dánska se 132 cestujícími na palubě.

Potřebujeme filosofa, ne hordy právníků

Kriminalizace lidského chování je výsměchem osobní odpovědnosti

10. 11. 2014

čas čtení 5 minut

"Ambice právního systému postihovat všechny možné projevy lidské nezodpovědnosti neznají hranic, od pití v těhotenství po močení na pomník," píše Simon Jenkins ve svém komentáři v Guardianu. Jak to, že když otrava plodu alkoholem je zločin, není zločinem i interrupce? Je-li pití alkoholu v těhotenství "pokusem o zabití", jak sdělil u nedávného soudu jeden právník, pak interrupce je zcela určitě vražda. A tedy je-li pití alkoholu v těhotenství ohrožením života dítěte, co teprve alkoholismus a spousta dalších krutostí po narození? Kolik je dalších zločinů vůči dětem, k nimž by měl "kult kriminalizace" obrátit svou pozornost?

Hořela a převrácena byla běžná ojetá auta, žádné Bentley nebo Rolls

10. 11. 2014 / Ivo Šebestík

čas čtení 9 minut

Demonstrace, která ve čtvrtek v Bruselu přerostla v potyčky s policií, byla největší od roku 1986. Podle odhadů organizátorů, odborových centrál, počet manifestujících dosáhl až 130 tisíc osob. Policejní odhady jsou mírně nižší, ale i ony uvádějí odhady mezi stem a sto dvaceti tisíci demonstranty. Frankofonní média v Belgii označila demonstraci za "manif monstre", tedy za "monstrózní".

Informace pro mladé občany

10. 11. 2014

čas čtení 10 minut

Blíží se 25. výročí od listopadové revoluce. Mně je 70 let a těm, kteří se narodili v roce 89 je zhruba 25 let. Nejde už o děti ale o mladé a přemýšlivé lidi. Protože komunismus nezažili, chci připomenout objektivně jeho nedostatky a výhody, píše Jiří Chalupecký.

Kolik dětí musí zemřít, než se politická scéna rozhodne jednat?

10. 11. 2014 / Radka Janebová

čas čtení 6 minut

Česko obchází tajemný vrah. Vyhrožuje zabitím několika lidí. Ještě neví, kolik lidí povraždí, prostě jak se mu bude zrovna chtít. Upřednostňuje hlavně děti, ale občas se mu zlíbí zmasakrovat i někoho dospělého -- muže či ženu. Jedna část veřejnosti zůstává v klidu, zatímco druhá odsuzuje budoucí oběti, že se neměly nechat tak blbě zabít. Politicky činné osoby situaci ignorují, protože se přece zatím nic nestalo. Policie váhavě zkoumá, zda má nějaké páky na budoucího vraha.

Ohromený Josef Chuchma chválí vynikající dánský seriál, který se ČT pokusila "utajit" na Dvojce a v nočním vysílacím čase

8. 11. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 8 minut

před skoro třemi lety jsem tu upozorňoval na vynikající thriller, dánský televizní seriál Forbrydelsen (The Killing, Zločin), který se za obrovského zájmu veřejnosti vysílal ve 120 zemích světa, který však Česká televize uvedla do vysílání až jako jedna z posledních!!, až v roce 2013 (seriál byl k dispozici od roku 2007, německá televize ho například začala vysílat r. 2008, Rakousko v roce 2009, Francie, Belgie, Austrálie v roce 2010, Rusko a Británie v roce 2011) a v naprosto nevhodnou vysílací hodinu - první i druhou sérii vysílala pozdě v noci ve čtvrtek, případně v neděli, na druhém programu.

Nyní odvysílala už třetí, vynikající sérii tohoto seriálu a dokonce i Josef Chuchma v Lidových novinách sledoval tento seriál jedním dechem. Ti, kdo ho neviděli, by si ho měli opatřit, samozřejmě je k dispozici na DVD na Amazonu i jinde, s anglickými titulky. Chuchma v Lidovkách mj. píše (bohužel nikoliv na webu):

Gorbačov varoval před nebezpečím nové studené války

8. 11. 2014

čas čtení 1 minuta

Michail Gorbačov při oslavách pětadvacátého výročí pádu Berlínské zdi v Berlíně varoval, že napětí mezi Spojenými státy a Ruskem ohledně Ukrajiny přivedly svět na pokraj nové studené války. Zdůraznil: "Musíme zvládnout tato nová napětí." Třiaosmdesátiletý bývalý šéf sovětské komunistické strany obvinil Západ a především USA z triumfalismu po pádu sovětského bloku. Požadoval, aby prostřednictvím dialogu s Moskvou byla vytvořena nová důvěra, a navrhl, aby Západ zrušil sankce, uvalené na vysoké ruské činitele v důsledku ruských vojenských akcí na Ukrajině.

Před příjezdem do Berlína Gorbačov výslovně a důrazně podpořil ruského prezidenta Vladimíra Putina a uvedl, že krize na Ukrajině poskytla Spojeným státům záminku neprávem Rusko diskriminovat a šikanovat. "Jsem absolutně přesvědčen, že Putin chrání zájmy Ruska lépe než kdokoliv jiný," řekl Gorbačov.

V rozhovoru s tiskovou kanceláří Interfax přiznal Gorbačov, že není důvodu, proč nekritizovat i Putina, avšak dodal, že si nepřeje aby jiní na Putina útočili. "Pokud si Rusové a Němci budou rozumět, pokud naše vztahy budou dobré, budou z toho mít všichni prospěch," řekl Gorbačov a varoval, že pokud se nepodaří v Evropě dosáhnout bezpečnosti, Evropa se stane z globálního hlediska irelevantní.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Česko zůstává pouze další nesvéprávnou kolonií Spojených států, nikoliv spojencem

8. 11. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Rozvinula se zajímavá diskuse. Náměstek amerického ministra zahraničí Richard Stengel si posteskl, že jakýsi východoevropský spojenec Spojených států nedodržuje "stranickou linii" světového četníka, co se lidskoprávní agendy týče; prý se odklonil od správného, tedy havlovského pojetí lidských práv. Mám za to, že je to jedině dobře, třeba proto, že si stěžoval představitel země, která v porušování lidských práv ve světě drží smutné prvenství ZDE.

Redaktor časopisu Respekt Ondřej Kundra zareagoval tak, jak se od tohoto vůči moci servilního a nepříliš soudného listu dalo čekat:

V Petrohradě oficiálně zaregistrovali svatbu dvou dívek

8. 11. 2014

čas čtení < 1 minuta

V pátek 7. listopadu v Petrohradě oficiálně zaregistrovali v Paláci svateb v domě č. 4 u Gribojedovova kanálu svatbu dvou dívek, Iriny Šumilové a Aleny Fursové. Bylo to z právního hlediska umožněno tím, že jedna z dívek, Irina Šumilová, je "transgenderová" žena, prochází právě změnou pohlaví a podstupuje hormonální terapii. Pracuje jako programátorka.

Podrobnosti v ruštině ZDE

EXILE - international conference on exile and visual arts

8. 11. 2014

čas čtení 1 minuta

Mezinárodní konference EXILE zkoumá problematikou současné světové/evropské lidské mobility (světo/euroobčanství). Vývoj současného umění je chápán jako paralelní proces, který doprovází současné světové geopolitické změny. Konference propojuje různé obory a autory, kteří je reprezentují v odlišném geopolitickém prostředí. Organizátoři sledují toto téma z pozice výtvarného umění, které se otevírá novým úhlům pohledu, výzkumu, výkladu, angažovanosti a kritiky. Konference je strukturována na jednotlivé přednáškové bloky, které umožní ostřejší vhled do společenských procesů integrace, (kulturní...) asimilace a dominance.

Knihy jsme do Československa pašovali bez pomoci cizích rozvědek

7. 11. 2014 / Jan Kavan

čas čtení 9 minut

Novinář Štěpán Kotrba, který se účastnil konference k 25.výročí Listopadu, pořádané Evropským hnutím v České republice, nadací Železná opona a Informační kanceláří Evropského parlamentu 5.11.v Praze, o ní napsal článek pro BL, který mi vyrazil dech, přestože jsem již poměrně otrlý, pokud jde o různé novinářské kachny, bubliny, pomluvy či zkreslenosti. Štěpána Kotrbu jsem vždy vnímal jako sice velmi svérázného, ale vzdělaného a zkušeného novináře, který si nebere servítky a snaží se nazývat věci pravým jménem, i když se mu ne vždy povede. Kotrba se roky zabývá nejrůznějšími konspirativními teoriemi či prací různých rozvědek a tajných služeb. Nezbývá mi než konstatovat, že ochořel nevyléčitelnou nemocí z povolání.

Agent vypovídá

8. 11. 2014 / František Řezáč

čas čtení 2 minuty



Moc Vám a Janu Kavanovi děkuju. Já byl někde na konci řetězu, dostal jsem jeden dva výtisky Listů, které jsem půjčoval známým po přečtení k přečtení. Jenže co pak s tím? Začlo se mi to doma hromadit a co kdyby "Oni" přišli? Tak jsem si udělal skrýš na staveništi, kde jsem pracoval. Jako agent jsem nasbíral nejvíc podpisů od dělníků za propuštění Václava Havla. V době, kdy K. vstupoval do KSČ.

Mé vzpomínky na Listopad 1989

7. 11. 2014 / Jan Kavan

čas čtení 15 minut

Jan Kavan vyjádřil nesouhlas se způsobem, jak Štěpán Kotrba informoval o jeho vystoupení na konferenci Nadace Železné opony; Evropského hnutí v České republice a Informační kanceláře Evropského parlamentu, a poukázal také na to, že shrnutí jeho vystoupení na Parlamentních listech "obsahuje určité nepřesnosti". Proto poskytl Britským listům úplný text své přednášky:

Nejsem si zcela jist, zda správně patřím mezi dnešní řečníky. V Praze jsem totiž přistál, po dvacetileté emigraci v Anglii, až odpoledne 25.listopadu jako první tzv.český reemigrant. Byl jsem samozřejmě v denním kontaktu s představiteli opozice. Ještě jsem předal světovým agenturám informaci o údajné smrti studenta Martina Šmída, kterou mi zavolal Petr Uhl a pak už jsem slyšel, že rezignoval Jakeš. A tak jsem se rozjel na českou ambasádu a požádal o vízum a to na stejný britský pas, na nějž jsem tzv.ilegálně navštívil Prahu o vánocích 1988. Tušil jsem, že detaily toho pasu StB bude znát, ale riskoval jsem to. Na letišti mne zadrželi a následoval šestnáctihodinový výslech na letišti, který skončil ve 2 hodiny ráno 26.listopadu, kdy mne StBáci odvezli do Parkhotelu v Praze 7. Celý výslech byl zcela otevřeně natáčen na videokazety, které se však údajně nikdy nenašly. Mezitím bez problémů prošel pasovou kontrolou Jarda Hutka a tak jsem na českou půdu vstoupil až jako druhý.

Američtí soudruzi se zlobí

7. 11. 2014 / Josef Švéda

čas čtení 3 minuty

Bývaly doby, kdy čeští politikové jezdili na oficiální návštěvy do Moskvy. Mnozí z nich se na ně příliš netěšili. Někteří se těchto cest přímo děsili. A věděli proč. Gottwald měl takovou hrůzu, že se mu zdravotně přitížilo, když měl tuto cestu absolvovat. Historie se zřejmě začíná opakovat. Nyní ovšem pro české politiky není strašákem Sovětský svaz, ale stávají se jím Spojené státy americké. Premiér Sobotka totiž zanedlouho pojede do Washingtonu a prý se tam "pořádně zapotí". Proč?

Je česká levice fascinována neonacisty?

7. 11. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Velmi mě překvapilo, když včera sociálnědemokratický starosta Duchcova, Zbyněk Šimbera, který se dostal k moci koalicí s KSČM a Dělnickou stranou sociální spravedlnosti (DSSS), v Radiožurnálu prohlásil, že programově je DSSS blízká sociální demokracii ZDE.

Echo Moskvy se staví na odpor tlaku na personální čistky

7. 11. 2014

čas čtení 1 minuta

Vedoucí nezávislé rozhlasové stanice Echo Moskvy Alexandr Pljuščev je nadále zaměstnancem tohoto média, navzdory ultimátu z ředitelství, podle nějž měl být včera dopoledne na hodinu vyhozen. Informoval o tom šéfredaktor stanice Alexej Venediktov v rozhovoru odvysílaném touto stanicí.

O francouzská vojenská plavidla určená Rusku má zájem Kanada

7. 11. 2014

čas čtení < 1 minuta

Kanada má zájem diverzifikovat dodavatele vojenské techniky a omezit prakticky úplnou závislost na USA v některých kategoriích výzbroje, zejména ve sféře námořnictva. V této souvislosti se objevila úvaha o možnosti odkoupit ve Francii výsadková vrtulníková plavidla Mistral původně určená Rusku, jejichž dodávka byla odložena kvůli krizi na Ukrajině.

Gorbačovovi při pádu berlínské zdi telefonovali zděšení Thatcherová a Mitterrand, aby použil vojsk

6. 11. 2014

čas čtení 4 minuty

Ve shrnutí vystoupení Jana Kavana na diskusi k pětadvacátému výročí pádu komunismu se podivují Parlamentní listy, že Kavan poukazuje na to, že Thatcherová si pád komunismu ve středovýchodní Evropě nepřála. Je to dávno známo, jak například dokazuje tento článek, který vyšel v Britských listech poprvé dne 14. 11. 2009:

Pád komunismu ve středovýchodní Evropě nezpůsobil Západ. Ten požadoval stabilitu a změny režimu se obával a s rozmontováním komunistického režimu nesouhlasil. Komunistické režimy ve středovýchodní Evropě se nerozložily ani v důsledku činnosti místních disidentů. Ti byli -- snad s výjimkou Polska -- na to příliš slabí. Rozklad komunistického režimu způsobili sami jeho komunističtí bossové, i když nechtěli -- konec konců to byl jejich režim. V tom spočívá paradox pádu komunismu ve středovýchodní Evropě v roce 1989, uvedl na konferenci americké asociace slavistů v Bostonu v sobotu profesor Igor Lukeš z Bostonské univerzity.

Tehdejší vedoucí představitelé Spojených států, Británie a Francie Bush senior, Thatcherová a Mitterrand v žádném případě neusilovali o jakékoliv změny ve středovýchodní Evropě. Sovětský vedoucí představitel Michail Gorbačov svědčí podle Lukeše v rozhovorech, které poskytl společnosti BBC, že když došlo k otevření berlínské zdi, Thatcherová a Mitterrand ho rozčíleně telefonicky žádali, aby proti svobodomyslným demonstrantům v Berlíně použil síly. "Zastavte to," požadovali. "Jak?" ptal se Gorbačov. "Máte vojáky, ne?" Gorbačov vojensky zasáhnout odmítl.

Zapomeňte na pitomou bouři ve sklenici vody kolem Zemana:

ŽIVOTNĚ DŮLEŽITÉ je postavit se proti dohodě TTIP, pokud se nechcete stát žebráky

6. 11. 2014

čas čtení 7 minut

Už nyní, v důsledku toho, že dohoda ISDS byla včleněna do daleko menších obchodních dohod, se big byznys podílí na orgii arbitrážních sporů, jejichž cílem je zlikvidovat veškeré zákony, které by nějak mohly snížit očekávané zisky korporací. Tabáková firma Philip Morris žaluje vládu Uruguaye a Austrálie za to, že se pokusily přesvědčovat veřejnost, aby nekouřila. Ropné firmě Occidental bylo arbitrážním tribunálem uděleno odškodné ve výši 2,3 miliard dolarů, které jí musí zaplatit vláda Ekvádoru za to, že zastavila vrtné ropy firmy Occidental na Amazonce, poté, co bylo zjištěno, že firma Occidental porušila ekvádorské zákony. Švédská korporace Vattenfall žaluje německou vládu za to, že vyřadila z provozu jaderné reaktory. Jedna australská firma žaluje vládu v El Salvadoru o odškodné ve výši 300 milionů dolarů za to, že El Salvador odmítl poskytnout povolení k otevření dolu na zlato kvůli obavám, že to otráví tamější pitnou vodu.

Před rokem jsem byl v zoufalství, píše v deníku Guardian George Monbiot. Nad Atlantikem vyvstával černý mrak a hrozil zlikvidovat některé svobody, za něž naši předci obětovali svůj život. Schopnost parlamentů na obou stranách Atlantiku vydávat zákony jménem svých občanů byla ohrožena překvapující smlouvou, která měla poskytnout korporacím mimořádné pravomoci žalovat vlády. Neviděl jsem možnost, jak tomu zabránit.

Téměř nikdo tehdy neslyšel o Transatlantickém obchodním a investičním partnerství (TTIP) kromě těch lidí, kteří tuto smlouvu tiše vyjednávali. Obával jsem se, že se o tom ani nikdo nedoví. Napasl jsem o tom z jednoho důvodu: abych mohl říci svým dětem, že jsem nezůstal v této věci v nečinnosti.

Proč je Zeman požehnáním pro česká média

6. 11. 2014 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty

Když pražská pravicová kavárna, v těsném sepětí s většinou ideologicky spřízněných médií, bojovala při poslední prezidentské volbě za svého maskota Karla Schwarzenberga, nikdo z novinářů si zjevně neuvědomil, že tento morálně intelektuální průjem směřuje rovnou do vlastního hnízda. A to dokonce ve dvou rovinách. Tou první byla deziluze z toho, že ani drtivě většinová mediální fronta nemá takový vliv, jaký pravděpodobně očekávala. Zeman vyhrál českým médiím navzdory. Tou druhou rovinou je potenciál, který Zeman pro česká média vytváří. Navzdory postoji českých médií v prezidentské volbě je to právě Zeman a podobné bizarnosti, které zachraňují jejich povážlivě ohroženou rentabilitu...

Morytát tak trochu o hovně

6. 11. 2014 / Lubomír Brožek

čas čtení 6 minut

Z hovna bič neupleteš.

Lidové rčení

"Milé děti, lituji, ale v této pohádce prostě musím používat sprosté slovo, a sice slovo prdel. Bez něho to prostě nejde a takové to p.... se čtyřmi tečkami mi připadá vlastně mnohem sprostší", napsal kdysi Alex Koenigsmark ve své půvabné glose o řiťolezectví, kterou nazval Pohádka o prdeli (Britské listy, 2005). Neméně oblíbené, jako výše zmíněná rektální disciplína, jsou ovšem v Česku též hovory o hovně. Takže, milí čtenáři, lituji, ale jak jistě uznáte, takové to h....s několika tečkami... zkrátka debaty, které mám na mysli, jsou vážně tak trochu o hovně.

Zabředli jsme

6. 11. 2014 / Jan Sláma

čas čtení 6 minut

K tomuto zjištění mne opět přivedla debata v nedělní Partii. Zabředli jsme do neřešitelnosti ve věci českého zemědělství, potravin a jejich dostupnosti. Pan ministr pracuje, cestuje až se za ním práší, sklízí uznání za snahu, ale jak se z diskuze ukazuje, naši zemědělskou výrobu, alespoň v některých oblastech mohou zachránit jen jakési soutěže, loterie, nalepování nálepek atd. Při čemž prý občan může vyhrát hodnotné ceny a čeští chovatelé zaznamenají kýžený obrat k lepšímu.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za říjen 2014

11. 11. 2014

čas čtení 2 minuty

V říjnu 2014 přispělo 195 čtenářů finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 36 037 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v srpnu 2014 částkou 974.62 Kč. Příjem z reklamy byl 11 080 Kč.

Zůstatek byl koncem října 2014 308 885.56 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 156 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

35815