George Friedman

George Friedman se narodil v roce 1949 v židovské rodině přeživší holocaust v Budapešti. V roce 1996 založil soukromou zpravodajskou agenturu Stratfor, jejímž je ředitelem. O tři roky později na sebe agentura upozornila ostrou kritikou intervence NATO v Jugoslávii.

Společnost se v nedávné době coby údajná "soukromá CIA" stala terčem kritiky WikiLeaks, jejíž aktivisté ji obviňují z neetického zacházení s osobními údaji.

Metodologie Stratforu má blízko ke geopolitice, což ji činí zvláště atraktivní pro ruské publikum, pro něž se Duginova mýtizovaná geopolitika stala po marxismu novou všeobecně závaznou ideologií. Na druhé straně některé prognózy typu "Polsko se v příštích padesáti letech stane přední evropskou velmocí" jsou jednak pravděpodobně velmi nereálné, jednak Moskvu nepochybně vůbec netěší.

Středoevropský původ zakladatele Stratforu ho činí obzvlášť vnímavým k tradičním obecným problémům daného prostoru, na druhé straně se však v jeho textech poměrně často vyskytují výrazné faktické nepřesnosti, pokud jde o aktuální stav.

Opakované prognózy kolapsu čínské ekonomiky a úroveň expertízy týkající se mezinárodního terorismu vyvolávají u řady komentátorů rozpaky nad informacemi, které Stratfor za úplatu nabízí.