5743

Philip E. Coyle III.

Coyle byl za vlády prezidenta Clintona (1994 -- 2001) náměstkem na ministerstvu obrany, kde řídil oddělení pro testování a hodnocení nových zbraní a byl nejdéle sloužícím ředitelem tohoto oddělení v celé jeho dvacetileté historii. Z této pozice byl hlavním poradcem prezidenta a ministra obrany USA v otázce testování a hodnocení zbraňových systémů. V době působení na ministerstvu obrany patřil ke Coylovým hlavním úkolům dohled nad hlavními střelnicemi a testovacími základnami ministerstva obrany po celých Spojených státech. Dohlížel na testy a hodnocení více než 200 nových zbraňových systémů, o nichž podával pravidelné zprávy Kongresu a ministru obrany. V roce 2000 se mimo jiné osobně zúčastnil neúspěšného testu antirakety na ostrově Kwajalein.

V roce 2005 byl Coyle prezidentem Bushem jmenován do komise pro optimalizaci vojenských základen (2005 Defense Base Realignment and Closure Commission), kam jej nominovala tehdejší šéfka demokratické menšiny ve Sněmovně reprezentantů, Nancy Pelosiová.

Koncem roku 2004 se Philip Coyle stal členem výboru kalifornského guvernéra Arnolda Schwarzeneggera pro podporu vojenských základen (Base Support and Retention Council), ze kterého vystoupil po svém jmenování do prezidentské komise v roce 2005.

Ještě před svým příchodem do Pentagonu působil Philip Coyle v letech 1959 až 1979 a znovu mezi roky 1981 až 1993 jako zástupce ředitele Lawrence Livermore National Laboratory v Livermore v Kalifornii.

Během vlády prezidenta Cartera působil Coyle jako hlavní zástupce tajemníka pro obranné programy na Ministerstvu energetiky. V této své funkci vykonával dohled nad programy testování jaderných zbraní. V současné době působí Philip Coyle jako poradce uznávaného Centra pro obranné informace (CDI) ve Washingtonu. Po více než čtyřiceti letech práce v oblasti testování obdržel v roce 2000 čestnou cenu odborného časopisu Aviation Week a současně byl vybrán do skupiny odborníků, kteří dosáhli mimořádných výsledků na poli letectví a kosmonautiky.

Ve stejném roce byla Mezinárodním sdružením pro testování a evaluaci udělena Philipu Coylovi cena Allana R. Matthewse, nejvyšší ocenění, za jeho přínos v oblasti řízení a technologie testů a evaluací. V březnu 2001 obdržel Philip Coyle Hollisovu cenu za celoživotní zásluhy od Sdružení průmyslu národní obrany. Coyle rovněž obdržel různá vyznamenání od ministrů obrany Williama Perryho a Williama Cohena.

Coyle se velmi kriticky vyjadřuje k plánům současné americké administrativy umístit prvky protiraketové obrany ve Střední Evropě. Tento systém totiž považuje za neúčinné a upozorňuje na jeho velké technické nedostatky a mezinárodně politická rizika, která přináší.

Philip Coyle promoval na prestižní Dartmouth College v oboru mechanické inženýrství (1957). Jeho manželka, Dr. Martha Krebs, byla v letech 1993-2000 tajemnicí ministra energetiky a ředitelkou vědeckého oddělení. Byla rovněž zakládající ředitelkou kalifornského NanoSystems institutu. V roce 2005 se stala zástupkyní ředitele Kalifornského energetického úřadu.