5736

Rami George Khouri

Mezinárodně publikující komentátor. Jordánský Palestinec, narozený v roce 1949 v Ammánu, občan USA. Jeho rodina žije v Bejrútu, Ammánu a Nazaretu, BA a MSc z politických věd a hromadných komunikací ze Syracusské univerzity.

V letech 2001-2002 působil jako Nieman Journalism Fellow na Harvard University, byl jmenován Brookings Institution Task Force on US Relations with the Islamic World. Je spolupracovníkem pro výzkum v programu zaměřeném na analýzy a vyřešení konfliktu na Maxwell School, Syracusské univerzity (NY, USA), člen vedoucí rady bohoslovecké fakulty Harvardské univerzity. Působí také v představenstvu East-West Institute a Centra pro současné arabské studia v Georgetown university (USA), a v Jordánském národním muzeu. V současnosti je výkonným ředitelem Institutu Issama Farese pro veřejnou politiku a mezinárodní věci při Americké univerzitě v Bejrútu a "volným redaktorem" bejrútského deníku Daily Star, kerý je distribuován po celém Středním východě jako příloha International Herald Tribune. V letech 2003-2005 byl jeho výkonný editor, předtím na sedm let šéfredaktor Jordan Times . 18 let byl generálním ředitelem vydavatelství Ala Kutba v Ammánu, a v posledních letech sloužil také jako poradce jordánského turistického ministerstva pro biblická archeologická naleziště.

Rozsáhle publikuje o nejvýznamnějších regionálních a mezinárodních událostech a problémech, tisknou ho přední listy, hlavně anglosaské (New York Times, Washington Post, Los Angeles Times, londýnské Times), ale také francouzské, často komentuje na CNN, CBS, BBC a americkém veřejnoprávním rozhlase NPR. Přednáší na univerzitách.

V letech 1975-1982 a 1987-1988 byl šéfredaktorem Jordan Times. Vědecké stáže v USA na Brookings Institution, na Harvardu, Stanford University a Syracuse University.

V listopadu 2006 jedním z laureátů Mezinárodní mírové ceny Pax Christi, za úsilí ve prospěch míru a usmíření na Středním východě.

životopis v agličtině ZDE

publikace v angličtině ZDE