23661

Jana Ridvanová

Jana Ridvanová se narodila v červnu 1981 v Praze.

Během roku 1997/1988 absolvovala studijní pobyt v Severní Karolíně ve Spojených státech, který ukončila maturitou. Během studií na Vysoké škole mezinárodních a veřejných vztahů pracovala v Informačním středisku pro spolupráci se Srbskem, Černou Horou, Bosnou a Hercegovinou a byla členkou hnutí Ne základnám, které zastupovala na konferenci Stop the War Coalition v Londýně.

Téma bakalářské práce: Intervence Spojených státu po druhé světové válce

Vedoucí práce JUDr. Zdeněk Matějka

Výtah z práce: Svět morálních jistot a preemptivních útoků jako svět nočních můr

Téma magisterské práce: Mýty a realita demokracie ve Spojených státech (psáno v anglickém jazyce)

Vedoucí práce: doc. PhDr. Vladimír Prorok, CSc.

Práce The Myths and the Realities of Democracy in the United States ke stažení ZDE

Po ukončení studia odjela do New Yorku, kde se účastnila několika projektů:

Koordinátorka skupiny zaměřené na styk s veřejností a médii občanského hnutí Kingsbridge Armory Redevelopment Alliance v Bronxu.

Členka skupiny Free Mumia Abu-Jamal Coalition (NYC), která lobovala v Kongresu za znovuotevření vyšetřování případu Mumia Abu-Jamala, člena hnutí Black Panthers, který byl nespravedlivě odsouzen k smrti a posledních třicet let strávil v uličce smrti bez spravedlivého soudu.

Členka koalice Take Back WBAI Radio. WBAI je jedno z pěti rádií Pacifica Network, kterému hrozil převrat v místním vedení. Byli vyhazováni redaktoři s tmavší barvou pleti a zájmem o informování o dění v místní komunitě. Byla snaha o to, aby rádio nadále zůstalo neziskovým projektem sponzorovaným posluchači a uchovalo si tak nezávislost. Zatím se to podařilo.

Během pobytu v USA se setkala s investigativním novinářem Keithem Harmonem Snowem, který se již dvacet let zabývá problematikou Afriky a rolí korporací a západních států při znásilňování tohoto kontinentu.

Rozhovor s Keithem Harmonem Snowem Africa, Natural Resources, Propaganda & Covert Operations ZDE

V současné době s Keithem spolupracuje na dokumentárním filmu, který má osvětlit realitu toho, co se ve Rwandě a později v Kongu počátkem 90. let opravdu stalo.

Po návratu do Čech se stala jednou z organizátorek a mluvčí sdružení Přátelé Palestiny.

Se sdružením zorganizovala návštěvu a přednášky amerického politologa Dr. Normana Finkelsteina v Praze. V Ústavu mezinárodních vztahů Finkelstein vystoupil na téma Goldstoneovy zpráva OSN. Zpráva OSN obviňuje především Izrael z válečných zločinů a se vší pravděpodobností i zločinů proti lidskosti během operace Lité olovo v Gaze. Dále Finkelstein mluvil na téma právních aspektů a propagandy v izraelsko-palestinském konfliktu.

Norman Finkelstein, CasaGelmi, Praha, 22.2.2010 part1

Téma: Masmédia a okupace Palestiny: Imidž a realita

Norman Finkelstein, Filosofická fakulta UK, Praha, 23.2.2010 part 1

Téma: Právní aspekty palestinsko-izraelského konfliktu

V červnu 2009 navštívila Gazu jako reportérka a v dalším roce Západní břeh Jordánu.

V současné době se podílí na několika projektech dokumentárního filmu a pracuje v redakci Deníku Referendum.