2464

Amy Goodman

novinářka, moderátorka, producentka

Amy Goodman začala jsvou kariéru v komunitě rádií v roce 1985 u Pacifica Radio's New York Station, WBAI. Produkovala večerní zprávy WBAI po dobu 10 let. V letech 1990 a 1991 Amy cestovala do východního Timoru kvůli zprávě o Spojenými státy podporované indonézské okupaci východního Timoru. Jejich dokument, "Masakr: Příběh o východním Timoru " získal četná ocenění, včetně Ceny Roberta F. Kennedyho pro mezinárodní zpravodajství, ceny Alfred I. DuPont-Columbia Award, Armstrongovy ceny, Radio/Television News Directors Award, stejně jako ceny Associated Press, ceny United Press International, a ceny Corporation for Public Broadcasting. V roce 1996 Amy pomohla spustit Pacifica Radio's Democracy Now!.

O dva roky později, Amy a producent Jeremy Scahill odešli do Nigerie. Jejich rozhlasový dokument "Vrtat a zabíjet: Chevron a Nigerijská ropná diktatura " zdůrazňující roli Chevronu při zabití dvou nigerijských venkovanů v deltě Nigeru , kteří protestovali proti ropné havárii, získal cenu George Polk Award, Zlatý disk pro nejlepší dokumentární film od federace hlasatelů National Federation of Community Broadcasters, a cenu Project Censored. V roce 1999 Amy Goodmanová odcestovala do Peru na interview s americkou politickou vězeňkyní Lori Berensonovou. V březnu 2004 Amy získala mezinárodní exkluzivní práva na vysílání z návratu haitského prezidenta Jeana Bertranda Aristida z vyhnanství ve Středoafrické republice. V roce 2004 ona a její bratr David Goodman napsali knihu Hyperion: Prezentace ropných politiků, válečných šmelinářů a médií, která je milují (The Exception to the Rulers: Exposing Oily Politicians, War Profiteers and the Media the Love Them).

Pracuje v americké nekomerční nezávislé síti, připravující zprávy pro 300 lokálních rádií a televizí pod názvem Democracy Now!