19. 2. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
19. 2. 2002

Vulliamy a O'Kanová si vymýšlejí

Vážený pane Čulíku,

napsal jsem Vám od našeho jediného krátkého setkání před pomalu třemi lety už aspoň pět dopisů - ale nikdy je neodeslal, nikdy je ani nedokončil a mám je uloženy někde na pevném disku starého notebooku, který nyní používám jen zřídka. Dnes je ale opět jeden takový den, kdy jsem prošel střídavými emocionálními lázněmi, které mne tehdy rovněž vedly k nedokončeným psaním. Snad dnes vydržím déle a nenechám se odvést nitkami odboček a spletu provaz mého slovního motání nakonec k nějakému rozumnému konci. Chce se mi napsat - gordickému uzlu - protože chci psát o Vás - a Vy takový "gordický uzel", aspoň v mých očích, jste.

Nechápejte to prosím jako rafinovanou taktiku, když připomenu, že jsem Vám ani v těch dřívějších, nedokončených dopisech, nikdy nespílal, i když mnohdy píšete tak "podivné" texty - jako třeba včerejší úvodník - které jsou - a Vy to dobře víte, nebo byste to měl vědět - snůškou protimluvů. Já se ani moc nedivím, že starší pánové, třeba pan Fronek, kteří ještě lpí na střípcích rozbíjeného obrazu - zrcadla světa - který dnešní orwelovská realita smetla s ďábelským chechotem, zatímco jeho místo zalepuje agitkami a na hlavu postavenými, inteligenci urážejícími, reklamními slogany ve stylu PR tabákového průmyslu ( vůně svobody a dobrodružství ).

Co jim taky zbývá, když jsou navyklí sledovat a chápat běh světa a naší, západní civilizace, s kterou, přes všechny nesrovnalosti a "chybičky", se bytostně celý život ztotožňovali. Místo produktů kritického myšlení - je to, jak jistě víte, jediný druh myšlení - se jim dostává v poslední dekádě více či méně rafinovaných propagandistických produktů, mamu positivního myšlení, které v některých causách nabývají mocenským zázemím gigantických forem obyčejných, sprostých lží.

Ještě se snaží svými texty upozornit, aby z poznání Menetekel nezešíleli, že "je to jinak", ještě se snaží, protože jsou jim historické analogie důvěrně známé, naznačit, co naši civilizaci, jako již párkrát v minulém století, postrkuje k pokraji propasti.

Pokoušejí se varovat svým slábnoucím hlasem, ztrácejícím se v řevu mainstreamových medií, manipulujících otupující zábavou znetečnělý, přesycený dav. Nebo se aspoň snaží zadržet nohu Vašich "poznámek", která jimi pracně poskládané střípky roztříštěného zrcadla skutečnosti, opět rozdupává - a snad reagují emocionálně. Pane Čulíku, každý, kdo má pět pohromadě, musí dříve nebo později na tento druh propagandy reagovat emocionálně, i když to nemusí dát hned vědět do BL a i když formy jeho vyjádření jsou distingovaně skryté.

Já vám nechci spílat ani dnes, protože kdyby nebylo Vás, potažmo Britských Listů, tak by neexistovala ve svém rozsahu nezaměnitelná a jedinečná česká tribuna opravdu mnohostranných a ve své intensitě nesrovnatelně nekonformních názorů. Za tuto opravdovou zásluhu máte místo minimálně v českém journalistickém webovém nebi již reservováno.

Však nezapomínejte, že každý, nejen virtuální anděl, je ohrožen pádem, jak praví jisté legendy a dogmata. Snad nemusím připomínat, co předchází pádu - a že je to vše jen důsledek přílišné blízkosti k panující moci. Je sice velice nepraktické být mocí zavržen, popřípadě nenáviděn, ale journalista, který je k moci vstřícný, na tuto vstřícnost journalisticky umírá. Proměna v lokaje a posluhu moci a s tím spojené drbání za ouškem přerušuje mozkové syntaxe a umrtvuje zdravý rozum.

Já sám jsem byl až do přelomu 98/99 naprosto netečný k balkánské cause, za což se z odstupu času opravdu hluboce stydím. A to jsem se, po zkušenostech s bolševickou propagandou, domníval, že mám na propagandu čich ! S výrazem hluboké poklony autorům BL, kteří mi pomohli otevřít oči a s díkůvzdáním Vám, že jste jim na BL umožnil publikovat, prostě nemůžu Vám současně spílat, že zcela protichůdnými konstatováními se deklasujete a jemně řečeno, kontroversními závěry se stavíte do pevného šiku agitátorů a propagandistů, od nichž by si žádný slušný pes nevzal ani kůrku chleba.

Kdo si přečte pondělní vydání BL musí nabýt dojmu, že na nás jedním koutkem oka pomrkáváte a současně práskáte pravítkem - o svoje lejtka. Snad se mýlím, ale zasáhlo by mne velice tvrdě, kdybych o tuto iluzi přišel. Kdybych si měl na Vašem místě představit moji maličkost a měl ( nebo musel ) bych hrát jakousi hru na několik stran, asi bych to "nutné" ( nebo konformní ) sabotoval podobně - vybráním článku z června 1999, z kterého čouhá sláma propagandy co nejvíce - vlk se nažere a koza zůstane celá.

I laika zřejmě napadne, že onen článek od Maggie O'Kanové, poněkud přílišným fabulováním překračuje hranici reportáže. Snad je to její stylistická chyba, že způsob, jakým zpracovala a podala albánskými uprchlíky předané informace, vyvolávají dojem, že si třeba "někdo" něco účelově přimyslel.

Ten Ed Vulliamy je vyřezán ze stejného dřeva. Já jsem viděl samozřejmě několikrát v devadesátých letech fotografii onoho muže za ostnatými dráty - kost a kůže, jak se říká ( tehdy jsem byl rovněž přesvědčen o zrůdnosti Srbů - na základě jejich stálých obviňování a taky touto fotografií ) a vzpomínám si, že k tomu byl doprovodný text, který vinil dozorce, že zajatce týrali hladem po dlouhou dobu.

Josefem Fronkem popisovaný případ likvidace LM ( BL 05.02.2002 Kvazicitáty, vyfantasírovaná hausnumera a machiavelistické PR ), kde ona fotografie hrála ústřední roli v šikovné propagandistické manipulaci, je dokumenty potvrzený, tedy není nijak diskutabilní. Když Vulliamy dělá pořád, že o žádné manipulaci neví a navíc tvrdí, že "přitom" byl, tak zde stojí tvrzení proti tvrzení a každý si může udělat o tom obrázek sám. Já bych za takových okolností se ale nechtěl jmenovat Vulliamy, i když si umím představit, že jeho postavení je poněkud ulehčeno "pár stříbrnými".

Ale snad ten Vulliamy a Observer a ta instituce v Haagu, nebo vlastně ti, kteří tu tragikomedii organizují a platí, už jsou na tom opravdu tak bídně, že musí používat i takové "argumenty". Tedy více nevěrohodnou osobu a lépe zdokumentovaný případ mediální manipulace - ano, tomu se vždy říkalo propaganda - jste pro dnešní vydání nemohl vybrat ! A to vše vedle článku pana Fronka ! Congratulations !

                 
Obsah vydání       19. 2. 2002
19. 2. 2002 Jak český premiér srovnal Arafata s Hitlerem
19. 2. 2002 Britští vojáci v Kábulu obviněni, že zastřelili nevinného muže
19. 2. 2002 Miloševič: "Západ vyvolával v Jugoslávii, v Československu a v SSSR nacionalismus"
19. 2. 2002 Co vede k vraždění? Radek  Mokrý
19. 2. 2002 Jak by mohly dopadnout volby: analýza současné předvolební situace Štěpán  Kotrba
19. 2. 2002 Kunsthistorik troubí na poplach Jan  Paul
19. 2. 2002 Článek, který nechtělo uveřejnit Právo: Jak je to s obchvatem kolem Plzně? Petr  Kužvart
19. 2. 2002 Mladá fronto dnes, nelži! Jiřina  Fuchsová
18. 2. 2002 Stratosféra zaplatí chybějící honoráře Jan  Čulík
15. 2. 2002 Sněmovna zamítla nový správní řád Tomáš  Pecina
19. 2. 2002 Vulliamy a O'Kanová si vymýšlejí Tomáš  Krček
19. 2. 2002 Smrtonosná sémantika humanitárních válek - 2. část Josef  Fronek
18. 2. 2002 Příběh přívětivého autobusáka, který se stal hromadným vrahem
9. 2. 2002 Podáváme žalobu na Úřad pro ochranu osobních údajů za nezákonné utajování informací Tomáš  Pecina
21. 1. 2002 Příspěvky na investigativní práci Britských listů