13. 2. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
13. 2. 2002

Bouře ohledně civilních afghánských obětí

Pentagon se stal v pondělí 11.2. terčem nejostřejší kritiky ohledně civilních obětí od samého začátku afghánské války. Kritikové obviňují americkou armádu, že její speciální jednotky popravovaly a bily muže, neprávem podezřívané z členství v Talibánu či v organizaci al Qaeda a svazovaly jejich ženské příbuzné. Úterní deník Guardian přinesl podrobnosti o dvou případech, kdy Američané na základě chybných zpravodajských údajů zaútočili na protitalibánské jednotky. V úterý také tento list publikoval první část rozsáhlé (na dvě novinové strany velkého formátu) zprávy o nynější situaci v Afghánistánu, pod názvem Afghánci dál umírají, protože bombardování pokračuje. Mrtvé však už nikdo nepočítá. Přinášíme shrnutí informací z obou textů.

Nejméně ve dvou případech za poslední měsíc provedly americké jednotky na základně chybných výzvědných informací útoky na protitalibánské vojáky. Podle západních činitelů v Kábulu svázali američtí vojáci vesnické ženy a odebírali vzorky vlasů pro analýzu DNA ve snaze najít spojitost s Osamou bin Ladenem.

Během lednových razií amerických vojáků ve vesnici jižně od Kábulu vypálila americká armáda domovy osob, nesprávně podezřívaných z příslušnosti k Talibánu.

List Guardian v Afghánistánu zjišťoval počet civilních osob, usmrcených od začátku amerického bombardování dne 7. října, a konstatuje, že zahynuly tisíce lidí. Přesné počty nejsou jasné, avšak odborníci a informované zdroje odhadují počet civilních nevinných usmrcených osob na něco mezi 2000 a 8000. "Není pochyb, že jde o tisíce osob," konstatoval zdroj OSN v Kábulu.

Nedávno se americké jednotky dopustily těchto chyb:

Během noční razie amerických speciálních jednotek začátkem ledna ve vesnici u Gardezu, jihovýchodně od Kábulu, hledali Američané místního vedoucího představitele, o němž se domnívali, že je čelným členem Talibánu. Západní zdroje uvádějí, že to byl protitalibánský stoupenec nové prozatímní vlády v Kábulu. Jeho manželka a další ženy byly svázány pouty z umělé hmoty a byly jim odebrány vzorky vlasů pro analýzu DNA.

Při americkém bombardování vesnice Qalaye Niazi, také nedaleko Gardezu, 29. prosince 2001 přišlo o život nejméně 52 civilistů včetně 25 dětí, podle údajů OSN: Mezinárodní Červený kříž nařídil vyšetřování tohoto incidentu.

Američtí vojenští činitelé, kteří dosud odmítali údaje o civilních mrtvých a raněných jako nepřátelskou propagandu, byli v pondělí na tiskové konferenci v Pentagonu donuceni k defenzívnímu postavení. Všechny otázky na tiskovce se totiž týkaly chyb při zaměřování na cíle a zacházení se zadržovanými osobami.

Americký ministr obrany Donald Rumsfeld nařídil vyšetření útoky amerických speciálních jednotek na Uruzgan dne 24. ledna, při němž bylo usmrceno 21 místních mužů a 28 zatčeno. Dvě oběti byly nalezeny zastřelené s rukama svázanýma za zády, což vyvolává podezření, že byly nejprve spoutány a pak popraveny.

Ukázalo se, že údajné skladiště zbraní organizace al Qaeda je sbírkou zbraní, zkonfiskovaných před několika týdny od bojovníků Talibánu, které byly dány pod zámek.

Mluvčí Pentagonu minulý týden tvrdil, že je možné, že obě oběti, nalezené zastřelené s rukama svázanýma za zády, mohly být usmrceny afghánskými vojáky. Jenže osoba, která přežila tento útok, sdělila listu Los Angeles Times, že viděla, jak jeho bratrance, s obličejem přitlačeným do bláta, svazují američtí vojáci. Muž bratrance posléze nalezl se střelnými ranami na krku, na prsou a na břichu. CIA začala distribuovat odškodné ve výši asi 1000 dolarů rodinám usmrcených osob.


Fardinův svět se zhroutil jednoho jasného rána loni v říjnu, píše dále reportér listu z Kábulu, kdy prorazila strop místnosti, v níž spal, americká bomba. Nebyl zraněn, ale od té doby není tento šestiletý chlapec schopen mluvit ani chodit.

Ve tři čtvrti na osm ráno dne 21. října shodilo americké letadlo svůj náklad bomb do chatrče v severním Kábulu, kde žila Fardinova rodina a tři další rodiny. Holčička od sousedů přišla o obě oči. Dvaadvacetiletý Sardar Muhammad vyskočil z postele a vyběhl ven. Okamžitě ho usmrtil kus šrapnelu. Padesátiletý soudes Muhammad Sarwar přišel o manželku a o sedm dalších rodinných příslušníků. "Možná to nebyl moc dobrý pilot," šeptá. "My máme Američany rádi."

Téhož dne, kdy Američané usmrtili na tomto místě devět afghánských civilistů zahynulo devět dětí na jihu, kde v provincii Uruzgan byl vybombardován traktor s valníkem, na němž jely. A ve městě Heratu zemřely desítky civilistů, když se tam rozletěly po mešitě a nemocnici tříštívé bomby.

Nikdo však přesně nezjišťuje, kolik civilistů v této válce zahynulo. Navzdory manipulaci s čísly mrtvých, kterou provádějí obhájci i odpůrci americké války, je nyní zřejmé, že počet mrtvých daleko převyšuje počet 500 civilních mrtvých z bombardování Srbska a Kosova v roce 1999. Většina civilistů byla usmrcena v důsledku bombardování z velké výšky, což umožňuje americkým letcům vést válku bez osobního ohrožení.

                 
Obsah vydání       13. 2. 2002
13. 2. 2002 Senátoři Unie svobody chtějí zrušit trestní stíhání za pomluvu
13. 2. 2002 Bouře ohledně civilních afghánských obětí
13. 2. 2002 KDU-ČSL nemá zájem: "Já za josefínský konfiskáty nebojuju! Chvátám k Maltézským rytířům!"
13. 2. 2002 Jak se stal chrám sv. Michaela Archanděla domovem pro disneyovskou show Jiří  Pešek
13. 2. 2002 Chrám sv. Michaela Archanděla: Zpráva o duchovně-kulturní genocidě Jiří  Pešek
13. 2. 2002 Dopis Václavu Havlovi: všechny domácí prostředky k záchraně chrámu už byly vyčerpány Jiří  Pešek
13. 2. 2002 Ženy, které mají děti až po třicítce, riskují rakovinu prsu
13. 2. 2002 Alžírský "terorista", zadržovaný v Londýně, byl propuštěn
13. 2. 2002 Tvrdý režim na palubě některých letadel v USA Miloš  Kaláb
13. 2. 2002 Thatcherová: radikální islám je nový bolševismus
13. 2. 2002 Jsme CESI Jiřina  Fuchsová
11. 2. 2002 Jak jsem byl potrestán za neúčast ve sčítání lidu Tomáš  Pecina
12. 2. 2002 Olga Kopecká stále cenzuruje Jan  Čulík
9. 2. 2002 Podáváme žalobu na Úřad pro ochranu osobních údajů za nezákonné utajování informací Tomáš  Pecina
21. 1. 2002 Příspěvky na investigativní práci Britských listů

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
13. 2. 2002 Chrám sv. Michaela Archanděla: Zpráva o duchovně-kulturní genocidě Jiří  Pešek
13. 2. 2002 Jak se stal chrám sv. Michaela Archanděla domovem pro disneyovskou show Jiří  Pešek
13. 2. 2002 KDU-ČSL nemá zájem: "Já za josefínský konfiskáty nebojuju! Chvátám k Maltézským rytířům!"   
13. 2. 2002 Senátoři Unie svobody chtějí zrušit trestní stíhání za pomluvu   
13. 2. 2002 Bouře ohledně civilních afghánských obětí   
13. 2. 2002 Thatcherová: radikální islám je nový bolševismus   
12. 2. 2002 Olga Kopecká stále cenzuruje Jan  Čulík
12. 2. 2002 Mein Kampf: Kdepak ses tu vzal, Adolfe? Radek  Mokrý
12. 2. 2002 O politice a o nezávislosti Jan  Čulík
12. 2. 2002 Olympiáda: tak už je to tady Eugen  Haičman
11. 2. 2002 Jak jsem byl potrestán za neúčast ve sčítání lidu Tomáš  Pecina
11. 2. 2002 Lekce z politiky Tomáš  Pecina
11. 2. 2002 Anarchistická demonstrace proti NATO Tomáš  Pecina
11. 2. 2002 Projdou Sorosovi kandidáti do Sněmovny na kandidátce Koalice? Štěpán  Kotrba
11. 2. 2002 Wall Street Journal o zaujatých novinářích