28. 1. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
28. 1. 2002

Bill Clinton: "Úkolem pro 21. století je tolerance a otevřenost"

"Velkou otázkou pro jednadvacáté století je, zda věk globální provázanosti bude pro svět dobrou či špatnou věcí. Odpověď závisí na tom, zda bohaté národy dokáží efektivně pomoci chudým a zmenšit břemena moderního světa, a také na tom, zda dokáží chudé státy realizovat změny, které v nich umožní pokrok, a zda dokážeme být navzájem za sebe odpovědni. Dojde ke katastrofě, pokud se do čela chudých lidí tohoto světa postaví osoby jako Osama bin Laden, kteří se domnívají, že je zachrání likvidace Západu. A katastrofou bude i to, jestliže v bohatých národech převládne krátkozraké sobectví a bohaté národy propadnou iluzi, že si budou moci navždy uzurpovat to, co odpírají jiným." Takto argumentoval v sobotu v deníku Guardian v článku, převzatém z listu Los Angeles Times, bývalý americký prezident Bill Clinton. Jeho argumentaci shrnujeme.

Všichni se budeme muset změnit, argumentuje autor. Filozofové a teologové hovoří už dlouho o tom, že jsou lidé za sebe navzájem odpovědni. Teď ale globální provázanost přijímají jako danou už i obyčejní lidé, protože proniká veškerými aspekty našeho života.

Před 11. září by optimista žijící v bohaté zemi řekl: globální ekonomika: ta za posledních třicet let osvobodila více lidí z chudoby než za celou předchozí historii. Chudé země, které se daly na cestu otevřenosti a rozvoje, rostly dvakrát tak rychleji než země, které se rozhodly ponechat své trhy uzavřené.

Dále by asi také hodně lidí odpovědělo, že svět bude utvářet zrychlující se revoluce v informační technologii, protože to zvyšuje produktivitu, která vede k hospodářskému růstu.

Za třetí zásadní vliv byste asi také označili současnou revoluci v biologii. Zmapování lidského genomu znamená, že matky v zemích s rozvinutým zdravotnictvím si brzo budou vozit domů děti z porodnice s očekáváním průměrného života v délce 90 let. Nanotechnologie a mikrotechnologie nám poskytuje možnost vidět nádory, když se skládají teprve z několika buněk, čímž vzniká naděje, že veškerá rakovina bude nakonec vyléčitelná. Vědci nyní pracují na vývoji digitálních mikroprocesorů, které budou schopny nahradit vysoce složité pohyby nervů v poškozené páteři, což zřejmě umožní ochromeným invalidům znovu nabýt schopnosti chodit.

Dále se před 11. zářím zdálo, že dominantním rysem světa v 21. století bude rozvoj demokracie a rozrůzněnosti. Poprvé v historii lidstva žilo více než 50 procent lidí v zemích s vládami, které si sami lidé zvolili.

Na druhé straně, člověk, který pocházel z chudé země, anebo pesimista, mohl argumentovat, že globální ekonomika je problémem, nikoliv řešením. Polovina lidí na světě má k dispozici denně méně než 2 dolary: jedna miliarda lidí žije z menšího množství peněz, než je jeden dolar denně. Podle předpovědí má vzrůst počet obyvatelstva během následujících padesáti let o 50 procent, a většina těchto lidí se narodí v nejchudších zemích, které to budou nejméně schopny zvládnout.

Také bylo možno argumentovat, že navzdory hospodářskému růstu svět postihne ekologická krize. Podmínky v oceánech, které nám poskytují většinu kyslíku, se rychle zhoršují. V mnoha částech světa už nyní existuje drastický nedostatek vody. A globální oteplování způsobí katastrofální změny. Jestliže se bude Země oteplovat během následujících padesáti let tak rychle, jak se oteplovat během minulých deseti let, přijdeme o celé ostrovní státy v Tichém oceánu a i o část Manhattanu v New Yorku.

Jako vážný problém by byla jmenována i globální krize ve zdravotnictví. Pětadvacet procent ze všech úmrtí ročně je v současnosti na světě na chorobu AIDS, na malárii, na tuberkulózu a na infekce spojené s průjmem, jimž většinou podléhají děti, které nemají přístup k čisté pitné vodě. Na AIDS zemřelo 22 milionů osob a 36 milionů lidí bylo touto chorobou už nakažen. Předpokládá se, že během nadcházejících pěti let stoupne počet případů AIDS na 100 milionů, pokud nedojde k efektivním preventivním krokům.

I před 11. září bylo možno rozumně argumentovat, že jednadvacáté století bude definováno spojením moderních zbraní s terorismem, zakořeněným v starobylé rasové, náboženské, kmenové a etnické nenávisti.

Nejprve je nutno zvítězit v boji proti terorismu, argumentuje dále Bill Clinton. Nemůže být omluvy pro úmyslné vraždění nevinných civilistů z politických, náboženských či ekonomických důvodů. Terorismus ovšem existuje už dlouho a Západ nebyl vždycky bez viny.

V dlouhodobé perspektivě agrese nevítězí. Je velmi nepravděpodobné, že si 21. století vyžádá tolik nevinných životů, jaké si vyžádalo století dvacáté, míní autor.

Ne všichni, kdo jsou rozhněváni, chtějí zlikvidovat civilizovaný svět. Mnoho lidé je rozhněváno, protože nemohou najít možnost, jak se realizovat. Proto se Billu Clintonovi zdá zásadní, že nemůžeme mít gloáblní obchodní systém bez globální ekonomické politiky, bez globální zdravotní politiky, globální vzdělávací politiky, globální ekologické politiky a globální bezpečnostní politiky.

Je nutno vytvořit větší množství příležitostí pro ty lidi, kteří jsou opomíjeni. Pro začátek by měl západní svět odpustit rozvojovým zemím další část jejich dluhů. Loni odepsaly Spojené státy, Evropská unie a další země část dluhů 24 nejchudším zemím světa pod podmínkou, že budou investovat do školství, zdravotnictví a ekonomického rozvoje. Za jediný rok se v Ugandě zdvojnásobil počet dětí, kteří chodí do základních škol. Za jediný rok prodloužil Honduras povinnou školní docházku z 6 let na 9.

Už několik let financují Spojené státy každoročně 2 miliony mikropůjček pro chudé země. Je zapotřebí tohle rozšířit. Těchto mikropůjček by mělo být lidem v chudých zemích poskytováno 50 milionů.

Měli bychom bezodkladně nalézt 10 miliard dolarů, které požaduje generální tajemník OSN Kofi Annan na boj proti AIDS, míní Bill Clinton.

Ve srovnání s náklady boje proti nové generaci teroristů je poskytnout 100 milionům dětí na světě možnost chodit do školy nesmírně levné. A dá se to udělat. Například, v Brazílii chodí do školy 97 procent dětí, protože vláda platí matkám ze třiceti procent nejchudších rodin, systematicky podporu, jestliže posílají své děti do školy.

Chudé země ale mají také povinnost - podporovat demokracii, lidská práva a slušnou vládu.

Má-li mít provázanost celého světa v jednadvacátém století pozitivní důsledky, musíme si uvědomit, že naše společné lidství je důležitější než naše neshody. Je to boj o ducha jednadvacátého století. Toleranci je ovšem nesmírně obtížné prosadit. Ti z nás, kteří mají dosud největší prospěch z bohatství a tolerance na světě, se musejí postavit do popředí všeobecného úsilí proměnit tento svět v domov beze zdí - pro nás pro všechny, uzavírá autor.

                 
Obsah vydání       28. 1. 2002
28. 1. 2002 Příbuzní Britů vězněných v táboře X na Kubě "šokováni jejich zadržením"
28. 1. 2002 Brutální videozáznam "koluje v britských mešitách"
28. 1. 2002 Bill Clinton: "Úkolem pro 21. století je tolerance a otevřenost"
28. 1. 2002 Jemná předvolební manipulace od Milana Uhdeho: Ani "intelektuálové", ani "politikové" nemají v normální demokracii přehnaný vliv Jan  Čulík
28. 1. 2002 Nový shromažďovací zákon: Předběžná zpráva o mezinárodní ostudě Tomáš  Pecina
28. 1. 2002 Lidové noviny provedly Cyrilu Svobodovi sprosťárnu Pavel  Kumpán
28. 1. 2002 Obezita: je rostoucí tloušťka obyvatel západních zemí důsledkem nepřirozených životních podmínek?
28. 1. 2002 Občanská společnost je strukturována neprodyšnými hranicemi Jan  Čulík
28. 1. 2002 Jaké léky nám předepisují lékaři - a proč?
28. 1. 2002 CME: Železný neučinil nabídku, že splatí své dluhy
8. 1. 2002 Nekvalitní služby podniku Eurotel Jan  Čulík
9. 2. 2002 Podáváme žalobu na Úřad pro ochranu osobních údajů za nezákonné utajování informací Tomáš  Pecina
21. 1. 2002 Příspěvky na investigativní práci Britských listů

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
28. 1. 2002 Nový shromažďovací zákon: Předběžná zpráva o mezinárodní ostudě Tomáš  Pecina
28. 1. 2002 Příbuzní Britů vězněných v táboře X na Kubě "šokováni jejich zadržením"   
28. 1. 2002 Jaké léky nám předepisují lékaři - a proč?   
28. 1. 2002 Bill Clinton: "Úkolem pro 21. století je tolerance a otevřenost"   
28. 1. 2002 Obezita: je rostoucí tloušťka obyvatel západních zemí důsledkem nepřirozených životních podmínek?   
28. 1. 2002 Jemná předvolební manipulace od Milana Uhdeho: Ani "intelektuálové", ani "politikové" nemají v normální demokracii přehnaný vliv Jan  Čulík
28. 1. 2002 Lidové noviny provedly Cyrilu Svobodovi sprosťárnu Pavel  Kumpán
28. 1. 2002 Občanská společnost je strukturována neprodyšnými hranicemi Jan  Čulík
25. 1. 2002 Američtí politikové: Češi potlačují svobodu projevu   
25. 1. 2002 Jsou české banky dražší než americké? Radek  Mokrý
25. 1. 2002 Roger Scruton nabízel za peníze PR články na obranu kouření   
25. 1. 2002 Američané si myslí, že mají právo vládnout světu, varuje britský konzervativec   
24. 1. 2002 Umlčme intelektuály a moralisty! Radek  Batelka
24. 1. 2002 Podmínky v táboře "X" v zálivu Guantánamo budou pod tlakem mezinárodních protestů zmírněny   
24. 1. 2002 Major Stupka: "Policisté ze zásahové jednotky nemusejí mít služební čísla" Tomáš  Pecina

Globalizace RSS 2.0      Historie >
28. 1. 2002 Bill Clinton: "Úkolem pro 21. století je tolerance a otevřenost"   
25. 1. 2002 Kniha na dobrou noc: Spiknutí kokotů Radek  Mokrý
24. 1. 2002 Polemika pravice s levicí: Z virtuální reality zpět do života Martin  Kunštek
10. 1. 2002 Co vlastně vadí odpůrcům globalizace Marek  Fak
20. 12. 2001 Co je to "civilizace"? Jeden svět a "naše hodnoty"   
20. 12. 2001 Václav Klaus se sjednocující se Evropy bojí oprávněně Štěpán  Kotrba
22. 11. 2001 Temné stránky evropského rozumu Przemyslaw  Wielgosz
29. 10. 2001 Co to je, tahle "civilizace"?   
25. 10. 2001 Pohled z Indie: Americká válka je brutalita namazaná burákovým máslem Arundhati  Roy

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
28. 1. 2002 Bill Clinton: "Úkolem pro 21. století je tolerance a otevřenost"   
15. 10. 2001 Bill Clinton: V bohatých zemích se musí lidé zbavit svého krátkozrakého sobectví