24. 1. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
24. 1. 2002

Americký Talibánec letí zpět, ale ne do klecí na Kubě

ČTK opět leze Američanům kamsi (jak Leonidu Brežněvovi blahé paměti). Chybí jí od sdělovaných skutečností kritický odstup, a tím se diskredituje. - Shrnujeme článek o americkém Talibánci Johnu Walkeru Lindhovi, který vyšel v deníku Independent, a srovnáváme ho se zprávou, kterou k tomu vydala ČTK. Nechť si ctění čtenáři učiní vlastní úsudek.

"Američan John Walker Lindh, který se stal členem Talibánu, setkal se s Osamou bin Ladenem a bojoval po boku vojáků z al Qaedy, když padaly americké bomby na Afghánistán, zahájil v úterý cestu domů z války, kde má čelit soudu. Dopravili ho z útočné vojenské lodi USS Bataan v Arabském moři, kde byl zadržován, do vězení v městě Alexandria ve státě Virginia. Walker se stal členem organizace al Qaeda dobrovolně, avšak na rozdíl od ostatních podezřelých nebude zadržován v klecích v zálivu Guantánamo. Walker bude postaven před civilní americký soud, protože má americké občanství," napsal deník Independent a pokračoval:

Walker byl pravděpodobně jediným americkým občanem, který před 11. září věděl, že se má stát něco strašlivého. V červnu se účastnil výcviku v táboře organizace al Qaeda, když mu sdělil učitel, že bin Laden vyslal agenty, aby zaútočili proti Spojeným státům.

Walker šokoval Ameriku, když vystoupil, přičemž sotva chodil, ze zatopeného suterénu budovy v jedné z nejstrašlivějších epizod této války, v níž bylo usmrceno americkým bombardováním více než 150 vězňů z Talibánu, poté, co vyvolali v pevnosti nedaleko Mazar i Sharif vzpouru.

Když Walker tehdy vylezl na denní světlo, Američané nemohli skoro uvěřit, že bojuje jeden z jejich občanů na straně Talibánu. Avšak Walkerova tvář, silně zarostlá vousy a s očima divokýma strachem, na ně civěla z televizních obrazovek.

Walkerova tvář dál Ameriku pronásleduje jako strašidlo. Walker se vyskytuje i na neuvěřitelném záznamu, na němž vyslýchají agenti CIA zahraniční dobrovolníky z Talibánu, kteří se vzdali v pevnosti Qalai Jang v Mazaru. Johnny "Mike" Spann, agent CIA, který byl o několik hodin později usmrcen, se na záznamu sehne před Walkerem a luskne mu před obličejem prsty. Mimo záběr říká "Dave", další agent CIA: "Musí se rozhodnout, jestli chce žít nebo umřít. Jestli chce umřít, tak to umře tady - to může do prdele umřít tady. (He can fucking die here.)" Krátce poté začala vzpoura.

Žaloba proti Walkerovi obsahuje šokující skutečnosti. Nejen že bojoval v řadách Talibánu, byl také členem brigády, kterou řídil bin Laden, tvrdí žalobci. Walker se prý alespoň jednou s bin Ladenem osobně setkal a mluvil s ním v malé skupině lidí.

Mnoho Američanů se hlasitě dožaduje pomsty. Úřady poukazují na to, že neexistuje dostatečné množství důkazů, že Walker spáchal velezradu, za což by mohl být odsouzen k smrti. Avšak Walker by mohl dostat doživotí za spiknutí s cílem vraždit Američany a za pomoc pro teroristickou organizaci.

Situace ve vězení ve Virginii se bude velmi odlišovat od bohatého prostředí, v němž Walker vyrostl. Jeho bývalí přátelé svědčí, že byl Walker typické americké dítě. Hrál americký fotbal a basketbal. Otec byl právníkem, matka byla v domácnosti. Když mu bylo 16, konvertoval k islámu V roce 1998 odcestoval do Jemenu, aby tam studoval arabštinu a islám. V říjnu 2000 se přesunul do jedné náboženské školy v Pákistánu, kde verboval nové členy Talibán. Rodiče s ním tehdy ztratili kontakt.

Loni v květnu, konstatuje americká obžaloba, přicestoval Walker do výcvikového tábora Harakatu ul-Muhajedin, tábora islámské organizace aktivní v Kašmíru, kterou Spojené státy identifikují jako "teroristickou organizaci". Pak odcestoval do Afghánistánu, kde se stal členem Talibánu. Bylo mu řečeno, že se musí stát členem brigády Arabů, protože neuměl afghánsky, ale uměl arabsky. Poslali ho do výcvikového střediska v al Farooqu, kde k frekventantům několikrát hovořil bin Laden. V tomto táboře se podle obžaloby Walker dověděl, že bin Laden plánuje útoky na Ameriku. Byl dotazován, zda se jich chce účastnit, avšak namísto toho se rozhodl zůstat na frontové linii v Afghánistánu.

Když začalo americké bombardování, poslali ho na frontovou linii nedaleko Taloqanu. Když začal Talibán prohrávat, on a další bojovníci Talibánu se stáhli do Kunduzu. Nakonec vyjednali velitelé Talibánu v Kunduzu kapitulaci. Walker byl jedním z asi 400 bojovníků z Talibánu, kteří se vzdali generálu Rashidu Dostumovi. A tak se stalo, že se John Walker Lindh octl na kolenou v tváří v tvář v pevnosti Qala i Jangi Johnny Spannovi z CIA.


ČTK:

Američan zadržený v řadách Talibanu se vrací do USA

WASHINGTON 22. ledna (ČTK) - Americký občan John Walker Lindh, který bojoval v řadách afghánského Talibanu a byl zadržen při mezinárodní akci proti tomuto fundamentalistickému hnutí, zahájil pod přísným dozorem cestu zpět do Spojených států. Stanout by měl před soudem ve Virginii, kde bude obžalován z podpory terorismu a ze spiknutí ve snaze zabíjet své krajany.

Lindh odletěl z lodi USS Bataan v Arabském moři pravděpodobně na základnu námořní pěchoty u Kandanáru. Odtamtud pak poletí do USA.

Souzen by měl být před stejným tribunálem jako Zacarias Moussaoui, francouzský muslim marockého původu, který je vůbec prvním obviněným ze spoluúčasti na zářijových teroristických útocích ve Spojených státech.

Lindh je zase první ze zajatých bojovníků Talibanu, proti němuž bylo rozhodnuto vznést obžalobu. Dvacetiletý Lindh byl zajat loni v listopadu během bojů afghánského Severního spojenectví s Talibanem. Američtí vojáci převzali jeho ostrahu po vzpouře zajatců držených ve staré pevnosti města Mazáre Šaríf.

Američtí vojáci celkem převzali do zajetí 483 bojovníků Talibanu, především důstojníků a členů vedení. Kolem 160 zajatců již bylo převezeno na základnu Guantánamo na Kubě.

                 
Obsah vydání       24. 1. 2002
24. 1. 2002 Podmínky v táboře "X" v zálivu Guantánamo budou pod tlakem mezinárodních protestů zmírněny
24. 1. 2002 Jaké je to být podroben smyslové deprivaci
24. 1. 2002 Major Stupka: "Policisté ze zásahové jednotky nemusejí mít služební čísla" Tomáš  Pecina
24. 1. 2002 Kavan vyhrál soud nad Českou televizí Štěpán  Kotrba
24. 1. 2002 Česká republika, Evropská unie a americké impérium Martin D. Brown
24. 1. 2002 EU zuří, že se Haider pokusil zablokoval členství ČR
24. 1. 2002 Polemika pravice s levicí: Z virtuální reality zpět do života Martin  Kunštek
24. 1. 2002 Naděje, strana politických bezdomovců Josef  Brož
24. 1. 2002 Americký Talibánec letí zpět, ale ne do klecí na Kubě
23. 1. 2002 Četka kreativní Tomáš  Pecina
23. 1. 2002 Kruhové argumenty Aleny Páralové
23. 1. 2002 Spojené státy nejsou problém, tvrdí Rumsfeld
23. 1. 2002 Ilustrace a karikatura v českém tisku Jan  Paul
23. 1. 2002 Zeman by neměl podporovat princip kolektivní viny David  Hertl
23. 1. 2002 Zeman kontra Haider Fabiano  Golgo
24. 1. 2002 Budou volby - a pro ty potřebujeme řádné informace! Laco  Franc
24. 1. 2002 Výzva na podporu vysielania BBC v anglickom jazyku pre banskobystricky region
24. 1. 2002 Petice: Nechceme Gripeny, chceme zdravé, šťastné a vzdělané děti! Jiří  Mašek
9. 2. 2002 Podáváme žalobu na Úřad pro ochranu osobních údajů za nezákonné utajování informací Tomáš  Pecina
8. 1. 2002 Nekvalitní služby podniku Eurotel Jan  Čulík
21. 1. 2002 Příspěvky na investigativní práci Britských listů

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
24. 1. 2002 Podmínky v táboře "X" v zálivu Guantánamo budou pod tlakem mezinárodních protestů zmírněny   
24. 1. 2002 Jaké je to být podroben smyslové deprivaci   
24. 1. 2002 Americký Talibánec letí zpět, ale ne do klecí na Kubě   
23. 1. 2002 Spojené státy nejsou problém, tvrdí Rumsfeld   
23. 1. 2002 Kruhové argumenty Aleny Páralové   
22. 1. 2002 Guantánamo: Donald Rumsfeld odmítl kritiku poslanců Dolní sněmovny   
22. 1. 2002 Červený kříž: "USA porušily Ženevské konvence"   
22. 1. 2002 Richard Perle: "Bezpečnost amerických vojáků je pro nás důležitější než morální autorita"   
22. 1. 2002 Američané usmrtili v Afghánistánu "3500 civilistů" Jan  Čulík
21. 1. 2002 Hrozí první vážný konflikt mezi Británií a USA   
21. 1. 2002 Britská vazební střediska pro osoby podezřelé z terorismu jsou "barbarské betonové rakve"   
21. 1. 2002 Poskytne svět Afghánistánu dostatečné finanční prostředky na rekonstrukci?   
21. 1. 2002 "Mučeni - takhle si představují Bush a Blair obranu naší civilizace?"   
18. 1. 2002 Human Rights Watch: "'Válka proti terorismu' vyvolává po světě útlak"   
18. 1. 2002 Jemen: jsou tam teroristé, ale je ospravedlnitelný vojenský zásah? Pavel  Kumpán