17. 12. 2001
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
17. 12. 2001

O nadávce politické korektnosti

Myšlenky a slova jsou velmi důležité. Zvládněte jejich užívání a můžete se stát pánem světa. Politikové, kteří jsou k něčemu, to vždycky věděli. Proto skutečně efektivní politikové investují spoustu času a energie do práce s jazykem. A bezpochyby to platí o nejefektivnějším politickém hnutí na světě za posledních 25 let - o americkém konzervatismu, argumentoval včera v týdeníku Observer Will Hutton.

Vzestup americké pravice od sedmdesátých let nejen radikálně proměnil americkou politiku a společnost, ale jeho vliv se projevil po celém světě. Dojíždíte-li v Británii vlakem do práce a jste-li nuceni používat železniční dopravu, která je nyní méně spolehlivá než za druhé světové války, vaše nynější situace je zlatou nití propojena se vzestupem konzervativních idejí, které vznikly ve Spojených státech.

Britská vláda má sice jinak dobrou vůli provozovat ve veřejném zájmu nevýdělečné a kvalitní železnice, avšak odmítá učinit poslední rozhodující krok. Odmítla si koupit rozhodující podíl akcií v britských železnicích, aby tak mohla současnou krizi britských železnic vyřešit rychle. Odmítá to učinit, protože takovému kroku by se kritikové posmívali jako znárodnění. I když je to z intelektuálního a praktického hlediska nejrozumnější řešení, z politického a kulturního hlediska je nyní takovéto řešení tabu. Nikdo dnes už nevěří v efektivitu státního zásahu. Je to důsledkem vlivu konzervativních idejí, který dosud málokdo analyzoval.

Vezměme si výraz politická korektnost. Tento výraz je vynikajícím nástrojem, který si vytvořila v osmdesátých letech americká pravice jako součást své ofenzívy proti americkému liberalismu.

Jádrem konzervativního přesvědčení je argument, že základem spravedlivé společnosti a dynamického kapitalismu jsou morálně uvědomělí jednotlivci. Přímo to koliduje s "liberálním" názorem, že totiž jsou lidé společenskými aktéry a že spravedlivé společnosti vyžadují všeobecná pravidla, předpisy, které dokáží prosadit spravedlnost v nejširším slova smyslu.

Zdrojem spravedlnosti nejsou předpisy, argumentují konzervativci, zdrojem spravedlnosti jsou morální jedinci. Celá síť zdaňování, sociální podpory, regulace, protidiskriminačních zákonů a veřejných iniciativ je zotročujícím systémem, který ochromuje svobodu a morálku. Je nutno proti ní bojovat na život a na smrt.

Nejinteligentnější myslitelé na americké pravici si rychle uvědomili, že tím, že vyhlásí válku proti kulturním projevům liberalismu prostřednictvím obvinění, že jde o "politickou korektnost", je možno rychle zdiskreditovat celý jeho politický projekt.

Potíž totiž je, že americký liberalismus, který si sám není o sobě jist, zda je koalicí menšin - jejichž veškerá práva musejí být respektována podle přesného jazykového popisu - anebo zda liberalismus zosobňuje univerzální morální filozofii ohledně spravedlnosti, se sám nabízí konzervativcům k zesměšnění.

Takže každá nevýznamná fakulta na nějaké univerzitě, která se rozhodne, že je Shakespeare rasista, každý člověk, který se stane terčem vyšetřování kvůli obvinění ze "sexuálního harašení" (obtěžování) anebo každý ekolog, který se snaží zachránit dosud nepoškozenou krajinu může být zesměšněn jako iracionální stoupenec politické korektnosti. Konzervativci, kteří mají zdravý rozum a kteří mluví, "jak jim zobák narost" by nikdy liberální idiocii nepropadli.

Avšak ono je nesmírně důležité, co říkáme. Je pokrok, že už není možné říkat černochům "negři" a že lidi dnes chápou, že sexistické řeči na pracovišti jsou formou útlaku a obtěžování. Je důležité, že si lidé uvědomují, že skupiny ve společnosti, které dříve byly prostě odepsány jako duševně zaostalé, jsou dnes uznávány jako osoby, které mají zvláštní potřeby.

A je správné, že si rozhlas a televize dává pozor na to, jak charakterizují teroristy a organizaci al Qaeda uprostřed této "války" proti terorismu. Murdochovo televizní zpravodajství na Fox TV ve Spojených státech běžně označuje bojovníky Talibánu za "ďábly" a kritikům, kteří požadují, aby bylo zpravodajství této televizní stanice nestranné a vyvážené, nadávají, že jsou "politicky korektní".

Takže na které straně tohoto argumentu chcete stát? Já zastávám liberální myšlenky spravedlnosti a státních zásahů, píše Will Hutton. Bělošští politikové by se neměli vyjadřovat hrubě o etnických skupinách zejména ve společnosti, která je tak rasově polarizovaná, jako je britská - podle nejnovější Cantlovy zprávy. Politický svět, který argumentuje, že je rozumné, aby stát dohlížel na to, jak funguje veřejná doprava, a dokonce ji i vlastnil, je tentýž, jako politický svět, který tvrdí, že je důležité, jakým způsobem o sobě navzájem hovoříme - přirozeně se to nesmí přehánět.

                 
Obsah vydání       17. 12. 2001
17. 12. 2001 Působí al Qaeda i mezi Albánci v UCK na Balkáně?
16. 12. 2001 Poslední Osamovo video je "výsledkem akce CIA"
16. 12. 2001 Sílí tlak na Spojené státy, aby vysvětlily původ posledního Osamova videa
16. 12. 2001 Britská vláda prosadila v parlamentě jen velmi omezenou verzi protiteroristického zákona
17. 12. 2001 Blairova New Labour: primitivové u moci
17. 12. 2001 O nadávce politické korektnosti
14. 12. 2001 Postscript z pátku dopoledne: Naučíme se logicky uvažovat? Jan  Čulík
17. 12. 2001 Di do prdele, ty komouši! Jak se dnes lidé vyjadřují Miloš  Kaláb
17. 12. 2001 Čechy krásné, Čechy mé? Pavel  Fidler
17. 12. 2001 Petice výrobců svíček, svícnů, voskovic, lamp, lustrů, svítilen, kandelábrů, kratiknotů, zhasínadel, jakož i výrobců loje, oleje, pryskyřic, alkoholu a obecně všeho, co souvisí s osvětlením
14. 12. 2001 Ladislav Zajíček - Elzet Jiří  Kofránek
17. 12. 2001 "RRTV za nic nemůže - vždy jednala korektně" Martin  Muchka
27. 11. 2001 ÚOOÚ ignoruje zákon o svobodném přístupu k informacím Tomáš  Pecina
21. 1. 2002 Příspěvky na investigativní práci Britských listů

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
17. 12. 2001 Václav Žák: Privatizace Mladé fronty byla v pořádku! Nikdo ty noviny neukradl, protože když je kradli, nebyli si vědomi, že je to krádež... Tomáš  Pecina
17. 12. 2001 Blairova New Labour: primitivové u moci   
17. 12. 2001 O nadávce politické korektnosti   
17. 12. 2001 Působí al Qaeda i mezi Albánci v UCK na Balkáně?   
16. 12. 2001 Poslední Osamovo video je "výsledkem akce CIA"   
14. 12. 2001 Postscript z pátku dopoledne: Naučíme se logicky uvažovat? Jan  Čulík
14. 12. 2001 O svobodě projevu a o právu na samostatný názor Jan  Čulík
14. 12. 2001 Záhady kolem nového Osamova videa   
14. 12. 2001 Výročí: Jak se stal George W. Bush za pouhých 365 dní pánem vesmíru   
13. 12. 2001 Jiří Potužník z ČT o Billu Gatesovi: "Rád se přiučím, nic revidovat nehodlám" Petr  Nachtmann
13. 12. 2001 Británie a Amerika: Jednou ztracené občanské svobody se už nevrátí   
13. 12. 2001 Media Observatory ČR: Policie zřejmě obvinění proti Pecinovi uměle vykonstruovala   
13. 12. 2001 Knížák poškozuje Národní galerii Jan  Paul
12. 12. 2001 Znovu připomínáme: Pozor na ztrátu svobody projevu Jan  Čulík
12. 12. 2001 Grossův zákon o shromažďování je v rozporu s Listinou práv a svobod Hynek  Hanke