14. 12. 2001
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
14. 12. 2001

Záhady kolem nového Osamova videa

Americká vláda zveřejnila videokazetu, údajně nalezenou v Džalalabádu, na níž se - prý někdy v listopadu - údajně vychloubá Osama bin Laden, že zosnoval útoky z 11. září. Pořad rozhlasové stanice BBC Radio Four Svět dnes večer se včera ve 22 hodin dotazoval jednoho britského právníka, odborníka na lidská práva, který se účastnil procesu s Augusto Pinochetem, zda by tento videozáznam byl přijatelný u soudu jako důkaz. Právník konstatoval, že s videozáznamem existují dva problémy: 1. Někdo by musel u soudu dokázat a dosvědčit, že na videozáznamu skutečně mluví bin Laden. 2. Není prý pro případný soud příliš přesvědčivé, že se na videozáznamu chvástá útoky z 11. září bin Laden dávno po tom atentátu, útok si může post factum přisvojit kdokoli. Přesvědčivější by bylo, kdyby se našel záznam z doby před 11. září, na němž by bin Laden vysvětloval, jak útoky připravuje. - Přinášíme základní informace a reakce některých arabských pozorovatelů z včerejšího pořadu televize BBC Newsnight. Pořad Newsnight konstatuje, že Američané odkládali zveřejnění tohoto videa, protože se v něm praví, že v Saúdské Arábii, v zemi, která je součástí americké "protiteroristické" koalice, existuje pro Osamu bin Ladena široká podpora. Také je podle pořadu Newsnight záhada, proč byl tento videozáznam vůbec natočen a proč bylo dovoleno, aby padl do rukou Američanů. Proč si nechal Osama bin Laden natočit videozáznam, na němž se veřejně přiznává, že zorganizoval útoky z 11.září?

Ukázka z pořadu Newsnight, který se vysílal dne 13. 12. televizi BBC ve 22.30.

Moderátorka: (uvádí titulek pořadu): Usmíval se, když popisoval svou velkou radost, že letadla narazila do věžáků. Bin Laden, zatracen svými vlastními slovy.

(znělka)

Moderátorka: Dobrý večer. Osama bin Laden poskytl celou řadu hrůzných podrobností o plánování 11. září v rozhovoru, zaznamenaném na videopásku, který byl nalezen v Džalalabádu. Přesvědčí to arabský svět o jeho vině?

(...)

Moderátorka: Odhozený videozáznam, který prý nalezly americké speciální jednotky a který označili odborníci na arabštinu ve Washingtonu jako pravý, posunul válku proti terorismu do další etapy. 11. září použily oběti svých mobilních telefonů, aby jimi zatelefonovali svým příbuzným. Nyní jiné elektronické zařízení odhalilo, že hlavní roli v tomto zvěrstvu hrál Osama bin Laden. Americký ministr zahraničních věcí uvedl, že tento videozáznam ho nenechává na pochybách. Hrůza spočívá v neformálnosti rozhovoru, ve vtipkování ohledně tolika obětí. Zde je Tim Hewell.

Reportér: Tři měsíce slibovali Američané, že dodají kouřící revolver. Dnes jej konečně poskytli, formou zrnitého amatérského videozáznamu z recepce.

bin Laden: Vypočítali jsme předem počet mrtvých nepřátel, kteří budou zabiti, podle postavení věžáku. Počítali jsme s tím, že zasažena budou tak tři nebo čtyři podlaží. Já jsem z nich byl nejoptimističtější.

Reportér: Jednoznačné tvrzení od nejhledanějšího muže na světě, že se účastnil plánování operace, která usmrtila 11. září téměř 3500 osob. Hovoří, jako kdyby šlo o nezávaznou zdvořilostní konverzaci. Na videozáznamu je zachycen Osama bin Laden v Kandaháru, někdy asi před měsícem. Hostí neidentifikovaného saúdského náboženského představitele, který podnikl nebezpečnou cestu, aby se mohl setkat se svým hrdinou.

Osama bin Laden: V důsledku svých zkušeností v tomto oboru jsem předpokládal, že požárem z benzínu v letadle se roztaví kovová struktura budovy a budova se rozpadne na místě, kde ji zasáhla letadla a nad nimi. Ve víc jsme nedoufali.

Reportér: Čistý obdiv. A v reakci na obdiv [od saúdského šejka] nemůže bin Laden odolat, aby se nezačal trochu vytahovat o disciplíně únosců. Prý jen pilot věděl, co se má stát:

Osama bin Laden: Bratři, kteří provedli operaci, jediné, co věděli, bylo, že jde o mučednickou operaci. Požádali jsme každého z nich, aby jeli do Ameriky, ale nevěděli nic o této operaci, ani jedno písmeno. Ale byli vycvičeni a nesdělili jsme jim, o co jde, dokud nebyli na místě a nenastoupili do letadel.

Reportér:Jazyk je na tomto místě příliš mlhavý, aby bylo možno dokázat, jakou roli přesně hrál bin Laden při informování únosců. Ale konstatuje, že o útocích věděl pět dnů předem a zpráva o tom, že byly úspěšné, ho nadchla:

Osama bin Laden: Věděli jsme od předchozího čtvrtka, že k události dojde toho dne. Dokončili jsme toho dne svou práci a měli jsme puštěné rádio. Bylo 17.30 našeho času. Okamžitě jsme slyšeli, že letadlo zasáhlo Světové obchodní středisko.

Reportér: Američané, kteří video už viděli, reagovali morálním zhnusením. Avšak americkou vládu bude víc zajímat, jak a zda ovlivní názory lidí v islámském světě.

Reportér jednoho arabského listu: Lidé, kteří chtějí být přesvědčeni, že za útoky stál Osama bin Laden, ti už přesvědčeni jsou a tento pásek nepotřebují. Toto video by se však mohlo americké vládě vymstít. Protože ti lidé, kteří jsou přesvědčeni, že Osama bin Laden stál za těmito útoky, ho budou považovat za hrdinu.

Reportér: Jedním důvodem, proč americká vláda odkládala zveřejnění tohoto videopásku, bylo znepokojení nad tím, jak bude reagovat Saúdská Arábie na tvrzení, že v tomto království se Osamu bin Ladenovi dostává široké podpory.

Osama bin Laden: Jaká je v Saúdské Arábii situace v mešitách?

Saúdský šejk: Situace je velmi dobrá.

Arabský novinář: Ano, saúdskou vládu to bude velmi znepokojovat. Jsem si jist, že saúdská vláda učiní nyní určité kroky, například bude chtít zjistit, zda lidé, o nichž je řeč v tomto videu, skutečně existují.

Reportér: Proč bylo dovoleno, aby tento videopásek padl do rukou nepřátel al Qaedy, zůstává záhadou. Teď, když byl zveřejněn, asi názor mnoha lidí nezmění. Ale možná to bude bin Ladenův poslední a nejhrůznější testament.

Moderátorka: Hovoří s námi nyní z Washingtonu Mufak Khab, washingtonský dopisovatel listu al Khajad. Pane Khabe, zmínili jsme se o reakci v Saúdské Arábii. Jaký ale myslíte, že tento videozáznam bude mít dopad na arabský svět?

Arabský novinář: Zatím je obtížné hovořit o dopadu na arabský svět. Také nevíme, jakým způsobem byl tento videozáznam v arabském světě zveřejněn. V amerických televizích jsme měli pod videozáběrem transkript toho, co říká, protože kvalita zvukového záznamu je velmi špatná. Takže nevím, zda byly pásky i takto zveřejněny v arabském světě. Osamu bin Ladena je slyšet, ale transkript potřebujete, jinak není rozumět, co říká. Slyšel jsem, co říká arabsky, ale zvuková kvalita byla velmi špatná. Musíme tedy počkat den nebo dva, aby se uvidělo, zda tento videozáznam skutečně Osamu bin Ladena přesvědčivým způsobem usvědčuje.

Moderátorka: Ale kdyby ho to přesvědčivým způsobem usvědčovalo, změnilo by to v arabském světě nějak už přijaté názory?

Arabský novinář: Pásek bude mít bezpochyby určitý dopad. V první řadě pomůže těm arabským a muslimským státům, které se rozhodly přidat se ke koalici bojující proti terorismu. Protože v arabském a muslimském světě bylo mnoho hlasů, které říkaly, musíme počkat, neexistují žádné důkazy, že Osama bin Laden skutečně zorganizoval to, co se stalo 11. září. Dnešní videozáznam je prvním zveřejněným důkazem, s použitím samotných bin Ladenových slov, že předem o útocích věděl a že se na nich také účastnil.

Moderátorka: Řekněte mi, proč byl tento videozáznam pořízen? Tito muži vypadali nesmírně uvolněně a vypadalo to jako relaxovaná konverzace u kávy. Je obvyklé, že se při kávě dělají videozáznamy?

Arabský novinář: Tohle, co řeknu, mě napadlo hned na začátku. Tenhle videopásek prý byl natočen v době, kdy už probíhala válka v Afghánistánu.

Moderátorka: Údajně v den, kdy padlo město Mazar-i-Sharif.

Arabský novinář: Na videozáznamu onen invalida, ten neidentifikovaný šejk, onen duchovní, říká: "Během měsíce ramadánu" - takže videopásek byl pořízen během ramadánu, což by znamenalo, že ne později než minulý pátek nebo sobotu. Takže videopásek byl pořízen během tohoto měsíce. Proč ten pásek byl pořízen, to je závažná otázka, kterou existence tohoto videozáznamu vyvolává. Ten videozáznam odpověděl na dvě nebo tři otázky, ale vyvolal další otázky, které zůstávají nezodpovězeny.

Moderátorka: Jste si jist, že ten videozáznam je autentický?

Arabský novinář: Ten člověk vypadá jako Osama bin Laden a zní jako Osama bin Laden.

Moderátorka: Co si myslíte o tom, že videopásek byl nalezen v Džalalabádu, ale prý natočen jinde?

Arabský novinář: To je jedna z otázek, která byla dnes vznesena. Myslím, že nemají na to odpověď. Nebyli schopni určit, kde byl ten pásek natočen. Tvrdí se, že to bylo natočeno v Kandaháru, ale mohlo by to být kdekoliv jinde. Ale chci dodat jednu věc. Je nesmírně zajímavé, že v opravdu pozdní fázi války, tady máte Osamu bin Ladena, vedle něho Sulejmana Abuli i poradce Zawahiriho. Na rozdíl od toho, co mnozí lidé tvrdili, když válka začala, tito lidé nebyli na témž místě. Tento pásek byl natočen asi dva měsíce po 11. září, zuřila kolem nich válka a tito lidé byli v téže jediné místnosti...?

Moderátorka: Čím se toto video odlišuje od videí, které odvysílala al-Jazeera?

Arabský novinář: Myslím, že tento pásek nebyl vyroben pro propagandistické účely. Ty videa, která Osama bin Laden poslal do al-Jazeery, byl pečlivě vyroben, pečlivě zformulován způsobem, který dokázal rezonovat v arabském světě. Dnešní pásek tyto zmínky neobsahuje. Nehovoří se na něm o utrpení Palestinců, ani o arabských vládách, byl to jen rozhovor, jehož cílem nebylo vyvolat v arabském světě emoce.

Moderátorka: Kdybyste měl říci, co je na tom videu nejzajímavějšího, co by to podle vás bylo?

Arabský novinář: Že Osama bin Laden na tomto pásku oznamuje, že předem věděl o útocích a že se na nich podílel. Proč by to dělal?

Moderátorka: Ledaže dospěl k názoru, že bude stejně usmrcen?

                 
Obsah vydání       14. 12. 2001
16. 12. 2001 Poslední Osamovo video je "výsledkem akce CIA"
16. 12. 2001 Sílí tlak na Spojené státy, aby vysvětlily původ posledního Osamova videa
14. 12. 2001 Záhady kolem nového Osamova videa
14. 12. 2001 O svobodě projevu a o právu na samostatný názor Jan  Čulík
14. 12. 2001 Výročí: Jak se stal George W. Bush za pouhých 365 dní pánem vesmíru
14. 12. 2001 Postscript z pátku dopoledne: Naučíme se logicky uvažovat? Jan  Čulík
14. 12. 2001 Boudo, kdo v tobě teď zůstává? Lenka  Kučerová
14. 12. 2001 Zemřel Ladislav Zajíček
14. 12. 2001 Ladislav Zajíček - Elzet Jiří  Kofránek
14. 12. 2001 I vláda Nepálu nyní vede "válku proti terorismu"
14. 12. 2001 Oznámení: H L A S: Hnutí lidové akce a svobody
14. 12. 2001 Britský zákon proti terorismu: vláda ustoupila
13. 12. 2001 Media Observatory ČR: Policie zřejmě obvinění proti Pecinovi uměle vykonstruovala
11. 12. 2001 Tak je Pecina nyní v ČR disidentem Fabiano  Golgo
13. 12. 2001 Přímý přenos z Laekenu
11. 12. 2001 Mezi dvěma břehy Tomáš  Pecina
11. 12. 2001 Démon souhlasu I. Josef  Fronek
12. 12. 2001 Démon souhlasu II. Mimořádná opatření v USA a jejich vliv na světovou politiku Josef  Fronek
12. 12. 2001 The Demon of Conformity Josef  Fronek
13. 12. 2001 Knížák poškozuje Národní galerii Jan  Paul
27. 11. 2001 ÚOOÚ ignoruje zákon o svobodném přístupu k informacím Tomáš  Pecina
21. 1. 2002 Příspěvky na investigativní práci Britských listů

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
16. 12. 2001 Poslední Osamovo video je "výsledkem akce CIA"   
14. 12. 2001 Postscript z pátku dopoledne: Naučíme se logicky uvažovat? Jan  Čulík
14. 12. 2001 O svobodě projevu a o právu na samostatný názor Jan  Čulík
14. 12. 2001 Záhady kolem nového Osamova videa   
14. 12. 2001 Výročí: Jak se stal George W. Bush za pouhých 365 dní pánem vesmíru   
13. 12. 2001 Jiří Potužník z ČT o Billu Gatesovi: "Rád se přiučím, nic revidovat nehodlám" Petr  Nachtmann
13. 12. 2001 Británie a Amerika: Jednou ztracené občanské svobody se už nevrátí   
13. 12. 2001 Media Observatory ČR: Policie zřejmě obvinění proti Pecinovi uměle vykonstruovala   
13. 12. 2001 Knížák poškozuje Národní galerii Jan  Paul
12. 12. 2001 Znovu připomínáme: Pozor na ztrátu svobody projevu Jan  Čulík
12. 12. 2001 Grossův zákon o shromažďování je v rozporu s Listinou práv a svobod Hynek  Hanke
12. 12. 2001 Co je dnes v českém pojetí "pravice" a co "levice"? Jan  Čulík
12. 12. 2001 The Demon of Conformity Josef  Fronek
12. 12. 2001 Démon souhlasu II. Mimořádná opatření v USA a jejich vliv na světovou politiku Josef  Fronek
11. 12. 2001 Tak je Pecina nyní v ČR disidentem Fabiano  Golgo

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
16. 12. 2001 Poslední Osamovo video je "výsledkem akce CIA"   
16. 12. 2001 Sílí tlak na Spojené státy, aby vysvětlily původ posledního Osamova videa   
14. 12. 2001 Záhady kolem nového Osamova videa   
14. 12. 2001 Výročí: Jak se stal George W. Bush za pouhých 365 dní pánem vesmíru   
14. 12. 2001 Britský zákon proti terorismu: vláda ustoupila   
13. 12. 2001 Británie a Amerika: Jednou ztracené občanské svobody se už nevrátí   
13. 12. 2001 Promarní prezident Bush svou popularitu?   
12. 12. 2001 Znovu připomínáme: Pozor na ztrátu svobody projevu Jan  Čulík
12. 12. 2001 Politika ve Švýcarsku: "V důsledku 11. září se musíme víc zajímat, co chtějí obyčejní lidé" Vladimír  Rott
12. 12. 2001 The Demon of Conformity Josef  Fronek
12. 12. 2001 Démon souhlasu II. Mimořádná opatření v USA a jejich vliv na světovou politiku Josef  Fronek
12. 12. 2001 Proč válka civilizací? Petr  Homoláč
11. 12. 2001 Tak je Pecina nyní v ČR disidentem Fabiano  Golgo
11. 12. 2001 Roberta Fiska zmlátili uprchlíci: "Chápu je - je to symbol nenávisti a zuřivosti této špinavé války"   
11. 12. 2001 Démon souhlasu I. Josef  Fronek