Britští odboráři a podnikatelé vydali ohledně brexitu ultravážné varování vládě

21. 3. 2019

čas čtení 2 minuty

Frances O´Grady, generální tajemnice Kongresu britských odborových svazů TUC a Carolyn Fairbairn, generální ředitelka Konfederace britského průmyslu, napsali otevřený dopis premiérce Therese Mayové.- Varují v něm, že Británie čelí kvůli brexitu  "celonárodnímu stavu nouze" a že by měla přijmout "plán B". 

Je velmi nezvyklé, aby hlavní organizace podnikatelů se spojila s hlavní odborovou organizací v zemi a vydala takto silné varování vládě:

"Dohromady zastupujeme miliony pracovníků a desetitisíce podniků. Právě jejich jménem vás žádáme, abyste změnila svůj přístup k brexitu. 

Naše země čelí celonárodnímu stavu nouze. Rozhodnutí posledních dní způsobila, že se riziko vypadnutí Británie z EU bez dohody vážně zvýšilo. Firmy a komunity po celé Británii nejsou na tento důsledek připraveny. Šok naší ekonomice by pociťovalo mnoho generací do budoucnosti.

Žádáme vás, abyste učinila tři kroky na ochranu pracovních příležitostí, práv a živobytí obyčejných pracujících. 

Zaprvé je nejdůležitější zabránit vypadnutí Británie z EU bez dohody. Podniky i zaměstnanci musejí vidět, že jejich vláda jasně přiznává nezodpovědné škody, které by vypadnutí Británie z EU bez dohody způsobilo a znovu plně přislíbí, že takovému výsledku zabrání.

Zadruhé, zajistit odklad brexitu je životně důležité. 88 procent členů Konfederace britského průmyslu a většina v parlamentě souhlasí, že to je lepší než vypadnutí Británie z EU bez dohody. Avšak zároveň musí odklad autenticky umožnit cestu vpřed, a být dost dlouhý na to, aby bylo možno dosáhnout dohody.

Zatřetí, "současná dohoda nebo  vypadnutí Británie z EU bez dohody" nesmí být jedinou možnou volbou. Je nutno nalézt Plán B - plán, který ochrání zaměstnance, ekonomiku a otevřenou irskou hranici, získá parlamentní většinu a bude možné o něm vyjednávat s EU. Je zapotřebí nového přístupu k zajištění těchto skutečností - ať už indikativním hlasováním v parlamentě [o tom, jaké řešení poslanci podpoří], anebo prostřednictvím jiného mechanismu pro kompromis.

Vážnost této krize pro firmy a pracující není možno vyjádřit varovněji. Požadujeme naléhavou schůzku s vámi k diskusi o našich obavách a o vaší reakci na ně." 

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
6958

Diskuse

Obsah vydání | 26. 3. 2019