7. 12. 2001
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
7. 12. 2001

Bude šéf Talibánu propuštěn na svobodu?

Zdá se, že město Kandahár, duchovní centrum a poslední bašta Talibánu, je těsně před kapitulací. Avšak místní předáci z kmene Pashtun i dezignovaný afghánský premiér, jak se zdá, přislíbili mullahovi Omarovi, šéfovi Talibánu, že vzdá-li se verbálně terorismu, dostane se mu ochrany a bude žít na svobodě. To není přijatelné pro Američany. Velmi se v této věci včera na tiskové konferenci ošíval americký ministr obrany Donald Rumsfeld. Přinášíme úryvek ze včerejších Channel Four News.

Ukázka z Channel Four News, které se vysílaly ve čtvrtek 6. 12. 2001.

Moderátor Jon Snow: Talibán uvádí, že se vzdá svého posledního města, Kandaháru, avšak Spojené státy zdůrazňují, že nepřijmou žádnou dohodu, která by umožnila mullahovi Omarovi, aby zůstal na svobodě. Dohoda ukončit v pátek obklíčení Kandaháru předáním rivalizujícímu veliteli z kmene Pashtun však má pro Američany žihadlo v ocase: Talibán konstatuje, že mullah Omar, jeho duchovní vůdce, zůstane pod ochranou v městě Kandahár. Nyní se očekává, že toto město padne a americké jednotky bombardují postavení organizace al Qaeda na východě země (mapa), zůstává jen málo míst k úkrytu. Gary Gibbon připravil tuto reportáž:

Reportér: (Drasticky rozbombardované budovy) Po mnoha týdnech bombardování vyvěsila poslední bašta Talibánu bílou vlajku. Bylo to v Kandaháru, kde hnutí Talibán vzniklo a vedení Talibánu tvrdilo, že tady bude bojovat na život a na smrt. Avšak po sérii jednání se staršími ze svého vlastního kmene Pashtun konstatoval mluvčí Talibánu, že se dohodli, že odevzdají zbraně. (mluvčí Talibánu to vysvětluje).

Reportér: Vznikl zmatek ohledně osudu šéfa Talibánu, duchovního mullaha Omara. Američané chtějí, aby byl usmrcen anebo zatčen. Mluvčí Talibánu tvrdil, že mullah Omar uzavřel dohodu s místním kmenovým šéfem a že se mu dostane ochrany před Spojenými státy. I Američany podporovaný budoucí premiér Afghánistánu Hamid Kharzai naznačil, že bude asi dovoleno mullahovi Omarovi, aby zůstal na svobodě, pokud odmítne terorismus.

Hamid Kharzai: Musí se absolutně distancovat od terorismu, od přítomnosti zahraničních teroristů v Afghánistánu. Pokud to neučiní, nebude v bezpečí.

Reportér: Zprávy o tom, že místní afghánští velitelé uzavírají dohody s mullahem Omarem, které by mu mohly umožnit, aby se odebral do pokojného důchodu, přistihly britskou vládu nepřipravené. Na tiskové konferenci v Pentagonu se Donald Rumsfeld, americký ministr obrany ošíval, když se ho opakovaně dotazovali, jestli dovolí Spojené státy, aby místní kmenoví velitelé oplátkou za kapitulaci Kandaháru poskytli mullahovi Omarovi ochranu.

Donald Rumsfeld: Můžete si být jisti, že lidé - opoziční jednotky v Kandaháru a kolem Kandaháru, kde zřejmě Omar je, velmi dobře vědí, že zastáváme v této věci nekompromisní stanovisko. Naše spolupráce a pomoc těmto lidem by skončila, kdyby se stalo něco ohledně vysokých představitelů Talibánu, co by se neslučovalo s tím, co jsem řekl.

Reportér: Reportéři na Rumsfelda naléhali, zda se jeho postoj, že má být mullah Omar přiveden k spravedlnosti, změnil.

Americký reportér na tiskové konferenci: Mohl byste ujasnit, co by v Kandaháru bylo pro Spojené státy přijatelné?

Rumsfeld: Kapitulace.

Americký reportér: A co se týče Omara?

Rumsfeld: (Pauza). Nerozumím otázce.

Americká reportérka: Co s ním budete dělat? Jestliže u bude dovoleno žít důstojným životem v Kandaháru, co s ním budete dělat?

Rumsfeld: To - to - závisí na situaci.

Reportér: Dohoda o kapitulaci v Kandaháru by se ještě mohla rozložit. Donald Rumsfeld zdůraznil, že válka ještě neskončila.

(záběry bombardování) Jižně od Džalalabádu místní jednotky a americké bombardéry dál útočily na podzemní jeskyně, kde se prý skrývá Osama bin Laden. Další enklávy odporu Talibánu existují v různých částech země. Avšak rozhovory v Kandaháru dokazují, že režim Talibánu čelí svému konci. Otázkou je, zda se Spojeným státům podaří získat takové podmínky kapitulace, jaké chtějí, aniž by destabilizovaly prozatimní vládu, která je teprve jeden den stará.

Moderátor: To byl Gary Gibbon ve Washingtonu. Nyní se vydáme živě do afghánského hlavního města Kábulu. Je tam reportérka Tristana Moor. Tristano, hovořila jste s celou řadou kmenových vedoucích představitelů, kteří se podílejí na řešení situace v Kandaháru. Je možné, že by dovolili mullahovi Omarovi, aby zůstal na svobodě?

Reportérka: Myslím, Jone, že je to velmi nepravděpodobné, protože Hamid Kharzai, místní vedoucí pashtunský představitel, který tuto dohodu vyjednal a je šéfem nové prozatímní vlády pro Afghánistán, opakovaně konstatoval mnohokrát, že chce sám pohnat vedoucí představitele organizace al Qaeda k spravedlnosti. Dnes ale říkal na veřejnosti něco úplně jiného, že mullah Omar dostane ochranu, pokud odmítne terorismus. Zde je zjevný rozpor s Washingtonem, který trvá stále na tom, že vedoucí představitelé al Qaedy musejí být pohnání ke spravedlnosti, nesmí jim být dovoleno, aby přešli přes hranici z Afghánistánu do Pákistánu, což je velmi lehké, protože je hranice tak průchodná. A pak je tady ještě otázka Osamy bin Ladena. Ten je stále na svobodě, nikdo neví, kde je, existují zprávy, že se skrývá v horách v Tora Bora u Džalalabádu, ale nikdo to neví jistě.

Moderátor: A co obyčejní lidé v Kábulu. Věří skutečně, že Talibán se v Kandaháru vzdá?

Reportérka: Lidi jsou opravdu přesvědčeni a jsou skeptičtí. Po tak dlouhé době všichni očekávali, že bude Talibán bojovat na život a na smrt, že si udrží Kandahár. Zatím Severní aliance tady v Kábulu, ministr zahraničí Abdullah Abdullah přivítal zprávu, že se vedení Talibánu hodlá vzdát místním vedoucím představitelům kmene Pashtun v Kandaháru. Řekl, že je to pozitivní vývoj, ale existuje množství podezření, protože, konec, konců, Severní aliance, která představuje Tadžiky a Uzbeky bude velmi podezřívavá před vedoucími představiteli kmene Pashtun v Kandaháru a nebude chtít, aby získali příliš velký vliv. To bude mít vliv na budoucí vládu v Afghánistánu a na celou dynamiku etnické situace zde v Afghánistánu.

Moderátor: Britský ministr zahraničních věcí Jack Straw je v Bruselu, kde se účastní jednání NATO. Pane ministře, co vám sdělují vaši informátoři o situaci kolem Kandaháru dnes večer?

Ministr zahraničí Jack Straw: No, jsou to v podstatě dobré zprávy, i když podrobnosti jsou nejasné. A jsou to skutečně dobré zprávy. Protože jak jsme teď svědky pádu Talibánu, můžeme se zamyslet nad tím, že se nám podařilo dosáhnout většího úspěchu rychleji v tomto afghánském konfliktu a s menšími ztrátami na životech, než kdo mohl předpovědět. Vzpomeňte na dobu před měsícem, 6. listopadu, kde jsme byli tehdy? To bylo před pádem Mazar-i-Sharifu, před pádem Kábulu. Tou dobou se mě novináři pořád ptali: "Je tohle nový Vietnam? Bude tahle válka trvat léta?"

Moderátor: Dobře -

Jack Straw: Zdálo se, že neexistují žádné vyhlídky -

Moderátor: Ano, ale -

Jack Straw: - a v důsledku rozhodnosti -

Moderátor: Ano, ale -

Jack Straw: Spojených států a jejich spojenců jsme byli svědky -

Moderátor: Ale -

Jack Straw: - že se Talibán rozložil jako domek z karet, a to během čtyř týdnů, a to nejen -

Moderátor: (přeruší ho:) Nezlobte se, pane ministře, ale tenhle nádherný příběh vykládáte znovu a znovu už celou řadu týdnů. Ale dovolte mi, abych se vás -

Jack Straw: Ale je to pravda.

Moderátor: - zeptal na velmi důležitou otázku. Jste si jisti, že bude Talibán zítra, v pátek, kapitulovat?

Jack Straw: Ne, to nevíme. Jak jsem řekl, máme dobré zprávy, pokud jim rozumíme, ale jinou každodenní pravdou o Afghánistánu je to, že to chvíli trvá, než se dovíme spolehlivá fakta. Ale už jsme byli v takovéto situaci předtím. Zdá se, že se Talibán skutečně vzdá, buď zítra anebo za několik dní, a víme jistě, že oni vědí, že prohráli a je to jen otázka času, než se to odrazí v realitě v samotném Afghánistánu.

Moderátor: Pokud tomu rozumím, hledáme pana bin Ladena a mullaha Omara, šéfa Talibánu a samotný Talibán. Mullahu Omarovi bylo dovoleno zůstat v Kandaháru "pod ochranou". Uspokojuje vás to?

Jack Straw: Náš postoj je celou dobu, že lidé, kteří prováděli tento terorismus a chránili teroristy musejí být pohnáni k spravedlnosti. Zločiny byly spáchány zásadně proti Spojeným státům, a proto se musejí Spojené státy podílet na rozhodování o všech potenciálních podezřelých.

Moderátor: Avšak pan Karzai, nový šéf Afghánistánu, řekl naprosto konkrétně, že jestliže mullah Omar odmítne terorismus, dostane ochranu od válečného magnáta, který má převzít Kandahár. Je to přijatelné?

Jack Straw: Jestliže tím myslíte, že by byl propuštěn, aniž by nemohly Spojené státy jménem těch, kdo přišli o život, cokoliv dělat, ne, to by nebylo přijatelné. Ale pochybuji, že by k tomu došlo.

                 
Obsah vydání       7. 12. 2001
7. 12. 2001 Policie zatkla a obvinila reportéra Britských listů Tomáše Pecinu Jan  Čulík
9. 12. 2001 Tomáš Pecina navrhuje vyšetřovateli důkazy na svou obhajobu Tomáš  Pecina
7. 12. 2001 České televizi: nebudu odpovídat reportérce, zaujaté ve prospěch Policie ČR Tomáš  Pecina
8. 12. 2001 Protestuji proti šikanování Tomáše Peciny, i když jeho psaní někdy nemohu snést Petr  Štěpánek
8. 12. 2001 Bývalý agent BIS Hučín byl obžalován ze sedmi trestných činů Štěpán  Kotrba
7. 12. 2001 Harvardský Holding: Příliš mnoho důstojníků Radek  Mokrý
7. 12. 2001 Bude šéf Talibánu propuštěn na svobodu?
7. 12. 2001 Dvě války v přímém přenosu
7. 12. 2001 Srovnání: Guardian versus Lidové noviny Luboš  Kreč
7. 12. 2001 Mikulášské provolání k národům Štěpán  Kotrba
7. 12. 2001 Poděkovali si, ale neodešli Štěpán  Kotrba
7. 12. 2001 Choďte s mikulášskou nadílkou, dostanete baseballovou pálkou Tomáš  Nejedlík
7. 12. 2001 České televizi: Bill Gates není duchovním otcem internetu Ondřej  Světlík
7. 12. 2001 Dementi Pavel  Barák
6. 12. 2001 Jak se bránit proti šílencům II. Jarmila  Frgalová
7. 12. 2001 Drda přehlasován - integrovaný registr znečišťování prošel druhým čtením
6. 12. 2001 Spy university se tentokráte nekonala Štěpán  Kotrba
6. 12. 2001 Děkan FF UK: Verbovka BIS na fakultě nás neznepokojuje
5. 12. 2001 Má mít CIA právo používat špinavé metody?
5. 12. 2001 Ivana Odarčenková: Potvrzuji pokutu "za zpupnost"! Tomáš  Pecina
27. 11. 2001 ÚOOÚ ignoruje zákon o svobodném přístupu k informacím Tomáš  Pecina
21. 1. 2002 Příspěvky na investigativní práci Britských listů

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
9. 12. 2001 Chanuka: Temnotu neodeženeš palicí, musíš ji proměnit na světlo   
9. 12. 2001 Britský protiteroristický zákon se asi neprosadí a s americkým jsou potíže   
9. 12. 2001 Proč maluji svého Usámu Jan  Paul
9. 12. 2001 Ochromí rozšíření EU o nové členské země Evropu ve prospěch americké vládní pravice?   
9. 12. 2001 John Whitbeck: OSN musí vyvořit nové mírové řešení na Blízkém Východě   
9. 12. 2001 Tomáš Pecina navrhuje vyšetřovateli důkazy na svou obhajobu Tomáš  Pecina
8. 12. 2001 Historický základ shromažďovacího práva v naší zemi aneb Kam se dívat nejprve, abychom nešli zpátky Robert  Cholenský
8. 12. 2001 Proč je třeba omezit svobodu shromažďování Stanislav  Gross
7. 12. 2001 Bude šéf Talibánu propuštěn na svobodu?   
7. 12. 2001 Choďte s mikulášskou nadílkou, dostanete baseballovou pálkou Tomáš  Nejedlík
7. 12. 2001 Srovnání: Guardian versus Lidové noviny Luboš  Kreč
7. 12. 2001 Policie zatkla a obvinila reportéra Britských listů Tomáše Pecinu Jan  Čulík
7. 12. 2001 Harvardský Holding: Příliš mnoho důstojníků Radek  Mokrý
6. 12. 2001 Jak čelit různým šílencům a zločincům Jan  Čulík
5. 12. 2001 Afghánistán, média a uprchlíci: Tato řeka obětí protéká jinou válkou   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
9. 12. 2001 Proč maluji svého Usámu Jan  Paul
7. 12. 2001 Bude šéf Talibánu propuštěn na svobodu?   
7. 12. 2001 Policie zatkla a obvinila reportéra Britských listů Tomáše Pecinu Jan  Čulík
6. 12. 2001 Skladatel terčem protiteroristické razie   
6. 12. 2001 Američané bombardováním zranili nového šéfa afghánské vlády   
5. 12. 2001 Afghánistán, média a uprchlíci: Tato řeka obětí protéká jinou válkou   
5. 12. 2001 Byla zničena vesnice a usmrceno 115 mužů, žen a dětí. Amerika tvrdí, že se nic nestalo   
5. 12. 2001 Má mít CIA právo používat špinavé metody?   
4. 12. 2001 Boj proti terorismu jako záminka upevňování moci Jiří  Jírovec
3. 12. 2001 Mezi bojovníky z Talibánu byl dvacetiletý Američan   
3. 12. 2001 Deformovaná justice: Válka a americká ústava   
3. 12. 2001 My Lai v Afghánistánu   
3. 12. 2001 Lidská práva: v USA znovu zavřeli člověka, jehož shledal soud nevinným   
3. 12. 2001 Američané připravují útok proti Iráku   
1. 12. 2001 Postavení žen v Afghánistánu je strašlivé