6. 12. 2001
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
6. 12. 2001

Velká Británie: Soudci mají povinnost interpretovat zákon, ne rozhodovat politicky

Soud včera zakázal britské vládě pokutovat řidiče kamionů částkou 2000 liber (100 000 Kč) za každého ilegálního imigranta, nalezeného v jeho vozidle. Britský ministr vnitra David Blunkett (který projevuje stalinistické tendence) to odmítl jako prý "politické rozhodnutí" špatného soudce. Je tomu skutečně tak?
Ukázka z pořadu "PM" britského rozhlasu, který se vysílal včera v 17 hodin.

Moderátor: Významnou součást úsilí britské vlády zabránit přílivu uprchlíků do Británie označil soud za protizákonnou. Vláda se hodlá odvolat. Nejvyší soud v Londýně rozhodl, že systém, podle něhož vláda pokutuje řidiče kamionů částkou 2000 liber (100 000 Kč) za každého ilegálního přistěhovalce, nalezeného v jeho vozidle je "legislativně přehnaný". Organizace zastupující řidiče kamionů jsou potěšeny. Ale ministr vnitra David Blunkett se vyjádřil, že soud nevzal řádně v úvahu důvody, proč se tato politika praktikuje.

David Blunkett: Tady vidíte, jak někteří naši soudci rozhodují. Mým soudem je, že veřejnost od nás očekává, abychom jednali proti imigrantům tvrdě, abychom zabránili ilegálním přistěhovalcům dostat se do země.

Moderátor: Jeff Dosseter hovoří za Asociaci nákladní dopravy:

Jeff Dosseter: Trpíme těmito pokutami už asi dvacet měsíců, 2000 liber za každého černého pasažéra, celkem jsme zaplatili 14 milionů liber. Faktem je, že jsme vždycky zdůrazňovali, že lidi, kteří úmyslně pašují imigranty do Británie, by měli jít do vězení, a podle zákona mohou být odsouzeni až na deset let. S tím nemáme problém. Máme problém s tímto zákonem, protože postihuje nevinné řidiče a majitele dopravních společností. Je to, jako kdybyste přišli domů a zjistili, že vám někdo vykradl byt, zavoláte policii, a policie vám za to dá pokutu.

Moderátor: Není to první konflikt ministra vnitra s britským soudnictvím. Michael Lawson je právní zástupce, který zastupoval holandského řidiče kamionu Perryho Wackera, který byl shledán vinným ze zabití 58 čínských přistěhovalců. Zeptali jsme se ho na tvrzení britského ministra vnitra, že prý soud zasáhl proti této praxi, aniž by vzal v úvahu důvody, proč byla tato politika zavedena.

Právník Michael Lawson: To by se rovnalo požadavku, aby soudci rozhodovali politicky. Soudci jsou tady od toho, aby zákon interpretovali, na pozadí procedurálních platných procedurálních předpisů. Žádat soudce, aby interpretovali zákon podle vládní politiky je od nich chtít, aby rozhodovali politicky, a za to je už kritizoval.

Moderátor: Neměl by však soudce nikdy brát v úvahu při rozhodování u soudu důvody, proč je nějaká politika prováděna?

Michael Lawson: Ano, v případech, kdy zákon není jasný. Ale jinak, tam, kde je zákon jasný, soudce má povinnost ho interpretovat. V tomto případě ho soudce interpretoval zcela jasně, vzal v úvahu zákony o lidských právech.

Moderátor: Vláda se chce odvolat, ale ministr vnitra už uvedl, že jestliže odvolání nebude úspěšné, bude muset najít jinou metodu, jak lidi potrestat.

Michael Lawson: Tu výsadu mají lidé ve vládě. Ale musí vzít v úvahu to, co se praví v Konvenci o lidských právech. Jisté záruky musejí být dodržovány.

Moderátor: Myslíte si, že je možné vytvořit takový zákon, který by zároveň splnil, co chce ministr vnitra, a zároveň uspokojil zákony o lidských právech?

Michael Lawson: Ano, ale bude to vyžadovat, aby tribunál, který trestá, vzal v úvahu míru viny. Není možno takto paušálně lidi trestat.

Moderátor: Je v zájmu ministra vnitra, aby vytvářel dojem, že jsou soudci politicky zaujatí?

Michael Lawson: On si to možná myslí, ale zcela určitě to v jeho zájmu není. Chová se nedůsledně. Chce po nich, aby se chovali politicky zaujatě, a přitom je kritizuje, že politicky zaujatí jsou.

                 
Obsah vydání       6. 12. 2001
7. 12. 2001 Policie zatkla a obvinila reportéra Britských listů Tomáše Pecinu Jan  Čulík
6. 12. 2001 Děkan FF UK: Verbovka BIS na fakultě nás neznepokojuje
6. 12. 2001 Američané bombardováním zranili nového šéfa afghánské vlády
6. 12. 2001 Konečné řešení palestinské otázky
6. 12. 2001 Gaza: Utíkali o život přes pole smrti
6. 12. 2001 Skladatel terčem protiteroristické razie
6. 12. 2001 Velká Británie: Soudci mají povinnost interpretovat zákon, ne rozhodovat politicky
5. 12. 2001 Ivana Odarčenková: Potvrzuji pokutu "za zpupnost"! Tomáš  Pecina
5. 12. 2001 Má mít CIA právo používat špinavé metody?
27. 11. 2001 ÚOOÚ ignoruje zákon o svobodném přístupu k informacím Tomáš  Pecina
5. 12. 2001 Ministerstvo vnitra ČR píše Britským listům: "Rudý Čulík zase škemrá"
5. 12. 2001 "Talibánské listy" Luboše Motla - Luboš Motl's hate mail Luboš  Motl
6. 12. 2001 Jak čelit různým šílencům a zločincům Jan  Čulík
21. 1. 2002 Příspěvky na investigativní práci Britských listů
2. 11. 2001 Omluva Tomáš  Pecina