Corbyn prohrál hlasování o nedůvěře Mayové - katastrofická fraška jménem brexit pokračuje

16. 1. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

Aktualizace 23.05: "Prohlášení Mayové k národu" bylo naprosto ubohé. Lživě tvrdila, že národ si přeje realizaci brexitu (průzkumy veřejného mínění to popírají) a zdůraznila, že ho tedy realizuje. Kromě toho, že dodala, že bude jednat s představiteli různých stran, neobjasnila jak chce brexitu dosáhnout. Trapas.


Několik reakcí od novinářů:

Laura Kuenssberg, hlavní politická komentátorka televize BBC: "Ona je úplně mimo. Nikdy nezmění svůj názor a nedokáže pochopit, že by to udělali druzí. Nebo že by taky nemuseli s ní souhlasit." - Au - od jednoho z jejích bývalých ministrů, který ji v minulosti hájil.




Robert Peston: Kolikrát se Theresa Mayová zapřísáhala, že její dohoda o brexitu je jediná možná, přijatelná pro EU? No, dnes večer potvrdila, že bude jednat se šéfy všech stran, včetně Corbyna, aby vytvořila brexitovou dohodu, která projde parlamentem. Flexibilita? Zoufalství? Celé k ničemu?

Julia Hartley-Brewer:
Kvůli TOMUHLE jsem nešla spát, Thereso Mayová? Grrrrrr.
 

David Schneider:
Theresa Mayová pořád ještě hovoří jen se stoupenci brexitu, pořád ignoruje stoupence setrvání Británie v EU, pořád ještě mluví jen o té mytické "drtivé většině", která chce, abychom už brexit realizovali, pořád tvrdí, že je načase jednat v národním zájmu, aniž by přiznala, že v národním zájmu je zůstat v EU.


Jess Phillips:
Zmeškala jsem dnešní večerní "Nic se nezměnilo". Mají nový tým autorů?

Heather Stewart:
Ne.

Právník Sean Jones: To prohlášení Mayové ale obsahovalo jedno opravdové překvapení: ukazuje se, že bylo možné si o ní myslet ještě něco horšího než dosud.



* * *

Aktualizace: Downing Street oznámila, že premiérka Theresa Mayová promluví k národu ve 22 hodin (23 hodin středoevropského času)

* * *

Podle očekávání Labouristická strana Jeremyho Corbyna prohrála parlamentní hlasování o nedůvěře konzervativní vládě Theresy Mayové o 19 hlasů, poměrem 325 ku 306 poslaneckých hlasů. Silně Mayová stále závisí na podpoře fundamentalistické severoirské protestantské strany DUP, která má v Dolní sněmovně 10 hlasů. To znamená, že bude Mayová i nadále prosazovat fundamentalistické brexitové řešení, přesně řečeno zrušení záruky otevřené hranice mezi Severním Irskem a Irskou republikou, na které EU nikdy nemůže přistoupit, neboť by to znamenalo obnovení severoirského terorismu a ztráty na lidských životech.

Poté, co Mayová při středečním večerním hlasování zvítězila, vyzvala přece jen předsedy všech stran, aby s ní zahájili jednání. Jeremy Corbyn se hned nato v parlamentě vyjádřil, že s Mayovou bude jednat jen pod podmínkou, vyloučí-li odchod Británie z EU bez dohody. Mayová to vyloučit odmítla. Vyloučila také odklad britského odchodu z EU, k němuž má dojít 29. března 2019.

Britští podnikatelé z velkých i malých firem jsou nyní ve stavu naprosté úzkosti. Pokud by skutečně došlo k odchodu Británie z EU koncem března bez dohody, bude to mít absolutně katastrofální dopad na britskou ekonomiku: HDP Británie podle odhadů poklesne až o 10 procent, dojde k devastaci zemědělství, finančnictví a automobilového průmyslu a k propadu hodnoty libry. Britští podnikatelé apelují na politiky, aby se probudili. Zatím marně.




0
Vytisknout
7008

Diskuse

Obsah vydání | 22. 1. 2019