"Říkají samé lži": Francouzské žluté vesty daly průchod nenávisti k médiím

14. 1. 2019

čas čtení 3 minuty
O posledním víkendu provedli demonstranti z hnutí žlutých vest vícero násilných útoků a napadení novinářů a někteří dokonce blokovali distribuci deníků, informuje Evie Burrowsová-Taylorová.


Sobotní protesty žlutých vest napříč Francií byly z největší části podobné předchozím víkendům. Tisíce lidí pochodovaly francouzskými ulicemi, skandovali výzvy k rezignaci prezidenta, došlo ke srážkám s policií, i když méně vážným než před Vánoci, a přišlo vícero zpráv o francouzských novinářích vystavených špatnému zacházení a fyzickým útokům.

Reportéři televize LCI a jejich bodyguardi byli zkopáni a zmláceni v Rouenu na severu země. Není jasné, co útok vyvolalo.

Editor místního listu v jihozápadním městě La Depeche du Midi ohlásil, že novinářka byla v autě obklíčena žlutými vestami. Vyhrožovaly, že ji vytáhnou z auta a znásilní, než další demonstranti zasáhli v její prospěch.

Jedním z rysů protivládního hnutí založeného v listopadu je nedůvěra nebo dokonce nenávist k médiím.

Během demonstrací docházelo k útokům a špatnému zacházení s novináři po celé Francii. Častým terčem se stala zpravodajská televize BFM TV, ale časté byly i útoky na lokální média.

Ačkoliv k fyzickým útokům dochází zřídka, novináři jsou pravidelně uráženi, označováni za lháře, kurvy nebo "journalopes" (ekvivalent českého novotvaru "presstitutky" - BL). Stávají se terčem nenávistných útoků a je jim vyhrožováno smrtí na sociálních médiích.

Zkušení francouzští novináři uvádějí, že úroveň agrese je bezprecedentní.

I když někteří připisují násilí militantům na ultrapravici a ultralevici, kteří se k protestům přidali, jak vysvětlit obecnou nenávist a nedůvěru k médiím u většiny žlutých vest?

Hněv vůči médiím se neprojevuje jen v útocích na novináře. Tento týden asi padesátka demonstrantů zablokovala tiskárnu listu L'Yonne Republicaine v Auxerre na severozápadně oblasti Bourgogne-Franche-Comte. Nebylo tak možno vytisknout a distribuovat několik regionálních deníků.

Podobně 20 000 výtisků regionálního listu La Voix du Nord se nedostalo k zákazníkům kvůli blokádě asi třicítky žlutých vest v pátek v noci.

Podle zpráv demonstranti vyhrožovali podpálením nákladního vozu.

Proti útokům na novináře se vyslovují sami žurnalisté i členové kabinetu. Ministr vnitra Christophe Castaner zdůraznil, že "v demokracii je tisk svobodný" a trval na tom, že ti, kdo útočí na novináře, budou čelit spravedlnosti.

Jenže mnozí z protestujících házejí tisk a vládu do stejného pytle a je nepravděpodobné, že by prohlášení ministrů příliš pomohla.

Někteří vidí řešení v pokojné většině žlutých vest.

Organizace Reportéři bez hranic (RBH) vyzvala neoficiální lídry hnutí, aby se vyslovili proti útokům.

"Vyzýváme mluvčí žlutých vest, aby odsoudili rostoucí násilí proti novinářům, které je zřetelnou součástí totalitární logiky. Jakékoliv mlčení bude formou ospravedlnění pro lynč," prohlásil za RBH Christophe Deloire.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8005

Diskuse

Obsah vydání | 16. 1. 2019