30. 11. 2001
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Nina Krásenská, zdeprimovaná přednáškou
29. 11. 2001

Spy university: Historie tajných služeb v podání amatérského čtenáře detektivek - díl 2.

Pravidelná návštěva Britských listů na seminářích BIS, které pořádá Ústav informačních studií a knihovnictví Karlovy univerzity, tentokráte nebyla osvěžena ničím novým. Přednáška byla stejně jako minule nudnou prezentací jinak vzrušujícího a romantického tématu, a to přesto, že se přednášející historik-amatér snažil o "vřelý lidský kontakt" a "pozitivní reakce" posluchačů. O to zajímavější je to, co pan historik neřekl. Protože neví, nebo proto, že mu to někdo neschválil...

Bývalý pracovník Výzkumného ústavu sdělovací techniky A. S. Popova ing. Plzák se tentokráte na druhý díl historie tajných služeb připravil pečlivěji (spelling názvů služeb a jejich překlad do češtiny mu již nedělal až na výjimky problémy), i když jeho historické vědomosti měly místy díry faktické (CIC byla nejen kontrarozvědnou službou USA, ale i ofenzivní, nebyla vůbec nevýznamnou agenturou, v poválečném uspořádání Evropy sehrála klíčovou roli - mj. jen díky ní se podařilo na troskách nacistického Abwehru obnovit BND, školila většinu agentů "kopečkářů" z východních zemí), místy díry ideologické (hodnocení sovětské tajné služby bylo poznamenáno osobními názory autora více, než si kterýkoliv historik může dovolit). Studenti dostali doporučenou četbu - Encyklopedii špionáže z nakladatelství Libri a písemnou podobu přednášky. Paní Krásenská je (privátně) seznámila s možnými a pro BIS potřebnými tématy seminárních prací, dle kterých budou studenti na konci semestru hodnoceni...

Nic se posluchači nedozvěděli o OSS (Office of Strategic Services), předchůdkyni CIA z dob 2. světové války, sejně jako britské ROC (Radiations Operations Committee), RSS (Radio Security Service), ještě méně se posluchači dozvěděli o Felixu Dzeržinském, zakladateli ČEKY a architektovi jejich tří hlavních správ (1. správa - operace v zahraničí, 2. správa - operace v SSSR, 3. správa - operace v RA). Nikdo nevyprávěl posluchačům o Vernonu Kellyovi, který založil v roce 1909 MI5 a řídil ji v době největšího meziválečného úspěchu služby - operace ARCOS v roce 1927. Nikdo nevyprávěl posluchačům o Guy Liddellovi, náměstkovi MI5 v letech 1946-51, jedné z nejzajímavějších postav britské špionáže - muži, který po svém příchodu z Oddělení pro zvláštní úkoly Scotland Yardu vybudoval téměř z ničeho britskou kontrašpionáž se zaměřením na SSSR (sekci D1) a řídil ji po celou 2. světovou válku. Nikdo nevyprávěl studentům knihovnictví o Haroldu Potterovi, který položil základy archivu britské kontrarozvědky tak, že v době svého odchodu do výslužby v roce 1955 měla MI5 v archivu nejen pořádek, ale i kopie všech dokumentů na mikrofiších jako zálohu pro případ požáru, který její archiv postihl při bombardování Londýna za 2. světové války. V tu dobu existovalo jen osobních svazků na 2 miliony, další svazky byly objektově-institucionální, další případové. Potter také zavedl v MI5 systém děrnoštítkových registračních karet, které se používaly například v ČSSR jak v tajné službě, tak v kartotéce ÚV KSČ až do roku 1989. Utajeny studentům zůstaly i historky o králi kasařů Leslie Jaggerovi, z technické sekce A2 MI5. Nikdo studentům nevyprávěl ani historku o staré panně Millicent Bagotové ze sekce F MI5, která měla na starosti mezinárodní dělnické hnutí... Nikdo studentům nevyprávěl ani o operaci VENONA a o jejím "otci", americkém kryptoanalytikovi Meredithu Gardnerovi, stejně jako o kontrašpionážní komisi FLUENCY, která dlouhá léta pátrala po ruských "krtcích" v centrále MI5 a MI6.

Doufám, že alespoň na závěr se pan přednášející vzchopí a poodkryje alespoň trochu profesionálně zázemí východních tajných služeb, počínaje operacemi Rotte Kappelle (na 5000 agentů pod vedením GRU v nacisty okupované Evropě), a konče třeba tou poslední "oficiální" operací - "Křižník", která od roku 1986 připravila "svobodu" pro státy bývalé Varšavské smlouvy a způsobila "plyšové revoluce" nejen v Praze. Ale to bych asi chtěl příliš... Vyprávět by ale mohl třeba otec nynějšího amerického prezidenta - George Bush senior. Anebo nynější důchodce, architekt teorie konvergence (prorůstání kapitalismu a socialismu) - Henry Kissinger, anebo tehdejší komunista, dnes sociální demokrat M. S. Gorbačov - pardon, ten nic neřekne, neb všechno podstatné už řekl jako host Václava Havla při "vzpomínkové" konferenci na Pražském hradě :)))

O Velké Listopadové Sametové Revoluci se v kruzích "zlých jazyků" vypráví, že to byl nepodařený souboj mezi ševarnadzeovským a krjučkovovským křídlem v KGB. Kdo vyhrál? To se prý neví dodnes :))) (Vladimír Krjučkov pracoval jako velitel 1. hlavní správy KGB)

Že by pan inženýr Plzák věděl o těchto pánech víc, než by si přečetl v knížkách? Pochybuji... A tak dál budeme žít v oficiálním polotemnu / polojasnu - čili nevědomosti. A různí "taky-historikové" pod taktovkou kádrovaček nám budou přednášet "vyčteninky" z přefiltrované publicistiky, případně své sny vydávat za vědecká bádání v archivech tajných služeb. Ale snad je to tak dobře, protože pravda je krutá. I ta pravda o utajené konferenci jednoho sychravého dne v podzemí hotelu Paříž v Praze, na které se sešli někteří komunističtí funcionáři s některými diplomaty zemí NATO, aby si seřídili hodinky roku 1989; i ta schůzka, na které se sešli také v Praze "velvyslanci" CIA a KGB za laskavé účasti pořadatele - StB, aby si nejen pro rok 1989, ale na dlouhá léta dopředu rozdělili své sféry vlivu a vyměnili šifry pro pozdější použití... Schůzka s Mossadem následovala v jiné sestavě o pár dní později. Pravda je krutá. A nejkrutější je ta o nás samých.

Fotogalerie Štěpána Kotrby s přepisem některých nejpikantnějších monologů přednášejícího
Zvukový záznam "přednášky" (1h30m) ve formátu MP3 (14 MB)
Zvukový záznam "přednášky" (1h30m) ve formátu Real Media (10,9 MB)

                 
Obsah vydání       30. 11. 2001
1. 12. 2001 K masakru v afghánské pevnosti vedla série vážných chyb
1. 12. 2001 Postavení žen v Afghánistánu je strašlivé
30. 11. 2001 Geopolitika a ropa: Američané si nevšimli, že jim Afghánistán vyfouklo Rusko
30. 11. 2001 Proč vítězí kapitalismus? Pavel  Bárta
1. 12. 2001 Amnesty International odsoudila britskou vládu, že odmítla vyšetřit masakr v pevnosti
29. 11. 2001 Někteří Talibánci "přežili masakr v pevnosti"
29. 11. 2001 Británie a USA pod tlakem, aby vysvětlily afghánský masakr
29. 11. 2001 Robert Fisk: Nyní jsme váleční zločinci
30. 11. 2001 Kdyby se do toho CIA byla bývala nemontovala... Ahmed  Bouzid
30. 11. 2001 Pevnost Qala-i-Jhangi: Pro toto barbarství není omluvy
30. 11. 2001 Jak naši afghánští spojenci aplikovali Ženevskou konvenci
30. 11. 2001 O lidskosti: "Proč jste ji nechal žít?"
28. 11. 2001 Odkaz velkého bojovníka džihádu
30. 11. 2001 Ve východní Evropě hrozí epidemie AIDS
29. 11. 2001 Spy university: Historie tajných služeb v podání amatérského čtenáře detektivek - díl 2. Štěpán  Kotrba
27. 11. 2001 ÚOOÚ ignoruje zákon o svobodném přístupu k informacím Tomáš  Pecina
21. 1. 2002 Příspěvky na investigativní práci Britských listů

O českých tajných službách RSS 2.0      Historie >
1. 12. 2001 BIS en rose: Reflexe formou PR Tomáš  Pecina
29. 11. 2001 Spy university: Historie tajných služeb v podání amatérského čtenáře detektivek - díl 2. Štěpán  Kotrba
23. 11. 2001 Spy university: Historie tajných služeb v podání amatérského čtenáře detektivek - díl 1. Štěpán  Kotrba
18. 11. 2001 BIS slibuje: nástupní plat 15 tisíc a "dobrou partu" Tomáš  Pecina
13. 11. 2001 Spy School: Czech spies run recruitment courses at Prague's Charles University Jan  Čulík
12. 11. 2001 BIS získala přístup k datům ze sčítání lidu Tomáš  Pecina
12. 11. 2001 Přijdeme ve čtvrtek na "seminář" BIS na Karlově univerzitě zas Štěpán  Kotrba
9. 11. 2001 Britské listy vyloučeny ze semináře BIS Tomáš  Pecina
9. 11. 2001 Kritika semináře BIS je útokem na akademickou svobodu Tomáš  Kovařík
9. 11. 2001 BIS: Jiný příběh Tomáš  Pecina
8. 11. 2001 BIS na Karlově univerzitě: byl to úplně normální seminář Petr  Boldiš
2. 11. 2001 Své alma mater s láskou: BIS Tomáš  Pecina