29. 11. 2001
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
29. 11. 2001

Jak proměnila italská média smrt novinářky v cirkus

Vražda nedaleko Kábulu proměnila odvážnou novinářku v italskou národní mučednici a italská média se na jejím tragickém osudu cynicky přiživují, napsal v deníku Guardian Rory Carroll a vyvolal tím v Itálii vlnu protestů. Zde je onen "urážlivý" článek. Článek publikujeme hlavně proto, že je pozoruhodné, jak se přibližují svou neseriozní, bulvární manipulativností česká média pokleslému italskému modelu. Společným zakomplexovaným rysem je například neustálý zájem "Co si o nás myslí v zahraničí", je to funkcí parochialismu - je neuvěřitelné, že by v normální, do světa otevřené, emocionálně vyvážené zemi kdokoliv dával jakýkoliv význam nějakému kritickému článku publikovanému v "cizích" novinách a plnil ho podtextem "národního útoku" - už proto, že otevřená společnost se nedefinuje defenzívně proti "zahraničí"... Zajímavé také je, že reakce na tento článek od britského novináře (viz níže) zcela demagogicky pominuly jeho hlavní argumenty.

Maria Grazia Cutuli je mrtvá a Itálie intenzivně truchlí.

Ještě před dvěma dny ji v podstatě nikdo neznal, ale když byla usmrcena na prašné cestě na východ od Kábulu, to všechno se změnilo. Nyní je symbolem odvahy a zdrojem hrdosti pro zemi, která potřebuje hrdiny.

V pondělí ji a další tři novináře popravili ozbrojenci - možná příslušníci Talibánu, možná bandité. Itálie přijala tu zprávu jako ránu do břicha.

Přátelé, příbuzní a kolegové plakali a televizní a rozhlasoví moderátoři informovali o jejím úmrtí veřejnost šokovaným hlasem. Podrobnosti posledních okamžiků života Marie Cutuliové dominují rozhlasovému a televiznímu vysílání a v chat shows se nehovoří o ničem jiném.

Cutuliová, 39, byla reportérkou milánského deníku Corriere della Sera, čelného italského listu, a i jeho soupeři píší o její vraždě jako o celonárodní tragédii. Na titulních stránkách italských novin včera i dnes vyšly její fotografie pod obrovskými titulky a některé listy, jako například La Repubblica, věnovaly její smrti 13 stránek.

Soustrastné telegramy a kondolenční dopisy přišly od premiéra Berlusconiho, od celebrit, od fotbalistů, od intelektuálů. Prezindent Carlo Azeglio Ciampi konstatoval: Tato tragédie vás nutí si uvědomit ještě více hrůzy války."

Jestliže to rodinní příslušníci dovolí, Cutuliová bude mít obrovský pohřeb.

Po všech zavražděných novinářích se truchlí v jejich zemích a jejich vraždy byly celosvětově odsouzeny. Avšak reakce Itálie se zdá být silnější, niternější - a zabarvená oportunismem.

Určité části sdělovacích prostředků vyrobili z Cutuliové mučednici na oltáři novinářství. Píší o její smrti jako o ospravedlnění hodnoty vlastní práce, prohlašují to za důkaz nejen její odvahy, ale i své vlastní odvahy.

Někteří autoři redakčních komentářů, pisatelé poznámek a pracovníci rozhlasu a televize plynule přešli od smrti Cutuliové k téměř nezastřené sebechvále vlastní důležitosti a odvahy. Jejich tón očekával od veřejnosti, že před sdělovacími prostředky v úctě pokleknou.

Že tato Sicilanka byla odvážná, poctivá, a zasloužila si všechnu tuto chválu, o tom není pochyb. Bojovala tvrdě o právo stát se válečnou korespondentkou ve světě, který ovládají muži. Svou práci milovala a psala z Bosny, ze Rwandy, z Izraele a z dalších konfliktů.

Její poslední zpráva byla exkluzivní informace o tom, že objevila, s Juliem Fuentesem, nervový plyn v opuštěném táboře, kterého prý užívala organizace al Qaeda. Odporná vražda připravila novinářskou profesi o vynikající reportérku.

Avšak obrovská pozornost sdělovacích prostředků v Itálii, věnovaná její smrti, v jejímž důsledku byly odsunuty boje v Kandaháru a v Kunduzu a diplomatická vyjednávání ve zpravodajství na nevýznamné místo, byla prodchnuta přesvědčením, že všechna novinářská práce je vznešená a heroická.

Několik italských novinářů se mi svěřilo, že ta reakce prozrazuje kolektivní nejistotu v novinářské obci: veřejnost nemá novináře ráda a vláda je zastrašuje, a tady se vyskytla šance začít zdůrazňovat, jak jsou důležití. Někteří editoři poukázali na to, že její smrt podtrhla význam svobodného tisku - a to je svoboda, která je ohroženějš v Itálii než ve většině západoevropských zemích.

"Někteří to považují za ospravedlnění své novinářské práce, i když nikdy nikam do terénu nejednou," řekl jeden novinář.

V deníku La Stampa kritizoval komentátor Pierluigi Battista zbožštění Cutuliové jako mučedníka a napsal, že to ukazuje, že novináři touží po ztracené vznešenoti.

Existuje ještě jeden, banálnější důvod, proč měla vražda Cutuliové takový dopad. Byla to žena a byla fyzicky atraktivní.

Loni zavraždili neznámí pachatelé jiného italského novináře, Antonia Russeho, 40, v bývalé sovětské republice Gruzii. I on byl odvážný a odhaloval zvěrstva v Čečensku. Jeho mrtvola byla vyhozena na kraj silnice.

Avšak Russo pracoval pro Radio Radicale, které má spojení s okrajovou Radikální stranu, a tak neměla mainstreamová média zájem o to, srovnávat se s takovým kolegou. Jeho příbuzní a jeho rodina truchlili sami.

                 
Obsah vydání       29. 11. 2001
29. 11. 2001 Někteří Talibánci "přežili masakr v pevnosti"
29. 11. 2001 Británie a USA pod tlakem, aby vysvětlily afghánský masakr
29. 11. 2001 Robert Fisk: Nyní jsme váleční zločinci
28. 11. 2001 Část zmasakrovaných zajatců v Mazar-i-Sharif měla spoutané ruce
28. 11. 2001 Amnesty International naléhavě požaduje vyšetření afghánského masakru
28. 11. 2001 Konec vzpoury: Přijel tank, vypálil čtyři salvy a pak bylo ticho
29. 11. 2001 Předseda amerického Helsinského výboru: Náboženská svoboda se stala obětí války
29. 11. 2001 Nechť jsou proklety občanské svobody!
28. 11. 2001 Hlubinně filosofická patologie euroamerické civilizace Michael  Hauser
27. 11. 2001 ÚOOÚ ignoruje zákon o svobodném přístupu k informacím Tomáš  Pecina
29. 11. 2001 Postavení žen: Co se dá dělat proti násilí v rodinách?
29. 11. 2001 Jak proměnila italská média smrt novinářky v cirkus
29. 11. 2001 Albion je zrádný: jak nás můžete kritizovat, že truchlíme, ptají se teatrálně italští novináři

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
29. 11. 2001 Robert Fisk: Nyní jsme váleční zločinci   
29. 11. 2001 Nechť jsou proklety občanské svobody!   
29. 11. 2001 Jak proměnila italská média smrt novinářky v cirkus   
29. 11. 2001 Postavení žen: Co se dá dělat proti násilí v rodinách?   
29. 11. 2001 Předseda amerického Helsinského výboru: Náboženská svoboda se stala obětí války   
28. 11. 2001 Američané chtějí zaútočit na Irák   
28. 11. 2001 Americký generální prokurátor zadržoval bez soudu Izraelce   
28. 11. 2001 Mazar-i-Sharif: Jak Američané zabili ve vězení i zajatce, kteří neměli s rebelií nic společného   
27. 11. 2001 Internetová stávka učitelů: Provokatéři, vtipálci nebo naivisté? Ivo V. Fencl
27. 11. 2001 Demokracie blbých otázek a ještě blbějších odpovědí Štěpán  Kotrba
27. 11. 2001 Poslanci britské Horní sněmovny protestují proti autoritářskému protiteroristickému zákonu   
26. 11. 2001 O jedné zvláštní demonstraci Tomáš  Pecina
26. 11. 2001 V ČR není k dispozici - jako v jiných evropských zemích - ženám zdarma mamogram prsu   
26. 11. 2001 Hrubé porušení Kodexu pro reklamu: Dobrý důvod, proč nepoužívat Paegas Jan  Paul
25. 11. 2001 Magistrátu HMP: Proč jsem se neúčastnil sčítání lidu Tomáš  Pecina